Acasă Am grijă de corpul meu 10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar – infografic

10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar – infografic

0
10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar – infografic

imunitateSistemul tau imunitar te apara de microorganisme, iar cand da gres germenii iti patrund in organism si te imbolnavesc. Cum eviti asta? Poti oare interveni in acest proces? Iti poti imbunatati sistemul imunitar si – daca da – cum? Ce schimbari de lifestyle poti face pentru a produce un raspuns imunitar aproape perfect? Cercetatorii nu stiu inca totul despre conexiunile din cadrul sistemului imunitar, dar exploreaza efectele alimentatiei, sportului, varstei, stresului psihologic si al altor factori asupra raspunsului imunitar, in studii pe oameni si animale.

Relatia intre imunitate si varsta

batranetePe masura ce imbatranesti, raspunsul tau imunitar se reduce (drept dovada, batranii raspund mai greu la vaccinuri), infectiile respiratorii, gripa, pneumonia si riscul de cancer cresc – odata cu ele crescand si rata mortalitatii. Cercetatorii spun ca asta se coreleaza cu o scadere in numarul celulelor T (limfocite cu rol central in imunitatea mediata celular), probabil de la atrofierea timusului (glanda situata intre plamani, unde se maturizeaza celulele T). In plus, persoanele in varsta tind sa manance mai putin si nu atat de variat, lipsindu-le vitamine si minerale esentiale din alimentatie.

Relatia intre imunitate si raceala

bacteriiToti am crescut cu sfaturi insistente de genul „Imbraca-te gros, ca sa nu racesti!” sau „Inchide geamul, ca te trage curentul!”, dar cercetatorii spun ca o expunere normala la frig nu ne creste predispozitia spre infectii (2003). Nu racim din cauza frigului, cu alte cuvinte, ci pentru ca stam mai mutl timp in interior, aproape de alti oameni care ne pot transmite patogenii lor. Exista studii pe animale care sugereaza ca expunerea la temperaturi scazute poate reduce abilitatea de a combate infectiile; in cazul oamenilor studiati, s-a observat o crestere a infectiilor respiratorii in cazul schiorilor care fac sport intensiv in frig (dar nu se stie daca la asta contribuie doar temperaturile mici sau si alti factori – miscarea, aerul uscat).

10 metode naturale de a-ti ajuta imunitatea

imbunatatire imunitateIdeea de a-ti ajuta imunitatea este una tentanta, dar – din punct de vedere stiintific – nu exista o legatura directa si dovedita intre stilul de viata si o functie imunitara imbunatatita. Sistemul imunitar nu este o entitate singulara, ci este compus dintr-o multitudine de celule, care necesita echilibru si armonie pentru functionarea corecta si care raspund diferit la microbi diferiti. Iar ideea de a-ti mari numarul de celule imunitare nu e neaparat una buna: pe care celule trebuie sa te axezi si in ce numar, avand in vedere ca organismul produce constant mai multe celule imunitare (limfocite) decat foloseste?

Dar asta nu inseamna ca stilul tau de viata nu este primul pas spre o imunitate puternica: fiecare componenta a orgnanismului tau functioneaza mai bine atunci cand este protejata de atacurile mediului extern si este ajutata de strategii sanatoase de lifestyle.

1. Lasa-te de fumat.

fumatTigarile submineaza sistemul imunitar de aparare si cresc riscul de bronsita, pneumonie, cancer si infectii ale urechii/otita medie acuta (in cazul copiilor). Fumatul are un impact negativ asupra imunitatii adaptative (specifice, dobandite in timpul vietii, dupa contactul cu agentii patogeni) si innascute (nespecifice, mostenite din nastere). Si poate creste sansele de a dezvolta raspunsuri imunitare paogenice nocive.

2. Bea apa destula, pentru o hidratare corespunzatoare.

apa cu lamaieHidratarea este extrem de importanta nu numai cand esti bolnava, ci si in fiecare zi in care te simti bine. Pentru a functiona la nivel optim, organismul tau are nevoie de apa, in care poti adauga o felie de lamaie (pentru un plus de Vitamina C, care poate reduce efectele si durata racelii, conform unei cercetari din 2013).

Descopera cata apa trebuie sa bei zilnic, pentru o viata sanatoasa!

3. Mananca sanatos, variat si echilibrat.

mancare veganaCa orice alta armata, sistemul imunitar are nevoie de un stomac plin cu ce trebuie, pentru a functiona. Saracia si subnutritia cresc vulnerabilitatea la boli infectioase si deficientele de micronutrienti modifica raspunsul imunitar – deci consuma legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte, pentru o alimentatie corecta. Antioxidantii, zincul, magneziul si vitaminele B6, C si E sunt necesare unei imunitati sanatoase si le poti obtine din citrice, banane, kiwi, ardei grasi rosii, broccoli, spanac, cereale integrale, cartofi in coaja, rosii, seminte de floarea-soarelui, migdale. Consuma si usturoi (antibacterian si antiviral), si turmeric (antiinflamator plin de curcumina), si ghimbir (care lupta cu inflamatia).

Descopera cateva principii de nutritie, pentru o viata traita din plin!

Alege semintele de floarea-saoarelui, pentru un produs natural de top!

seminte-de-floarea-soarelui-500g

Semintele de floarea-soarelui contin fibre, vitamine (B1, B3, B5, B6, E), acid folic, minerale (seleniu, magneziu, cupru, fier, calciu) si grasimi sanatoase, nutrienti care ajuta celulele deteriorate din organism.

4. Posteste intermitent.

Cand un animal se imbolnaveste, se opreste din mancat si isi canalizeaza instinctiv energia catre sistemul imunitar, odihna si vindecare. In cazul oamenilor, postul intermitent reduce riscul bolilor, da o mana de ajutor proceselor biologice si canalizeaza energia (care se pierde de obicei prin digestie) pe reglarea imunitatii si autofagie (metoda prin care organismul omoara celulele afectate, care provoaca inflamatie si boala).

Descopera totul despre postul intermitent (metode si beneficii pentru sanatate)!

5. Fa sport si miscare.

sport si miscareActivitatea fizica regulata este izvorul tineretii si unul dintre stalpii unei vieti sanatoase si longevive, putand contribui astfel si la o imunitate solida: promoveaza circulatia (ceea ce permite celulelor imunitare si anticorpulor sa circule rapid prin organism si sa isi faca treaba eficient, conform unei cercetari din 2003), creste temperatura corporala (imitand febra si ajutand corpul sa lupte cu infectiile, noteaza un studiu din 2016) si poate contribui la eliberarea de imunoglobuline (care protejeaza impotriva bolilor si pot incetini eliberarea hormonilor de stres, conform unei analize din 2005).

Descopera trucul psihologic care te determina sa iubesti sportul!

6. Dormi bine si suficient.

somnLipsa somnului poate activa raspunsul imunitar inflamator, reducand activitatea celulelor T in organism. Prin urmare incearca sa dormi 6-8 ore in fiecare noapte, pentru ca aceasta stare anabolica permite corpului tau sa se odihneasca si sa se recupereze, prin refacerea energiei si regenerarea tesuturilor. Un studiu din 2012 noteaza ca somnul si sistemul circadian sunt factori puternici de reglare ai proceselor imunologice, deci odihna ca la carte are un impact pozitiv asupra imunitatii. Pe de alta parte, somnul deficitar este asociat de cercetatori cu o crestere a nivelului de cortizol si inflamatie (2006), hipertensiune (2007), rezistenta la insulina (2018), ingrasare (2011), diabet (2013), boli cardiovasculare (2005) si psihice (2011).

Descopera de ce este important somnul si cate ore trebuie sa dormi pe noapte!

7. Redu-ti nivelul de stres.

naturaStresul cronic stopeaza raspunsul imunitar al organismului tau, prin eliberarea de cortizol – hormon care interfereaza cu celulele T si reduce imunoglobulina A (anticorp care joaca un rol crucial in functia imunitara a mucoaselor respiratorii si intestinale, prima linie de aparare impotriva patogenilor). Pentru a lupta impotriva stresului, foloseste metode ca meditatia sau repiratia controlata.

Descopera 5 alimente care ajuta la combaterea stresului!

8. Mergi des la sauna.

saunaO portie de sauna este o modalitate garantata de relaxare, dupa o zi lunga de munca, alternarea intre fierbinte si rece (sauna finlandeza) putand sa iti intareasca sistemul imunitar (deoarece imita efectele febrei si produce o crestere a numarului de celule imunitare – limfocite, neutrofile si bazofile, explica un studiu din 2013). Iar o cercetare din 1990 indica o legatura directa intre mersul regulat la sauna si reducerea cu 30% a numarului de raceli/stari gripale. Sauna finlandeza presupune sa stai in atmosfera plina de abur fierbinte, apoi sa te racesti la dus/inotand si sa repeti procedeul de cate ori vrei. Cauta in orasul tau o piscina care are si sauna si combina miscarea cu relaxarea!

9. Stai la soare.

soareRazele soarelui declanseaza productia de Vitamina D (care iti ajuta organismul sa produca anticorpi), iar 10-15 minute de expunere fara protective solara este suficienta vara. Un nivel scazut de Vitamina D este corelat cu un risc mai mare de infectii respiratorii, conform unei cercetari din 2010.

Alege sa petreci mai mult timp la soare si descopera 6 beneficii ale razelor solare!

10. Ia suplimente naturale.

Magazinele naturiste si farmaciile sunt pline de vitamine, minerale si suplimente alimentare care promit sa iti sprijine imunitatea. Daca faci des infectii, poti apela la plante adaptogene, ca ginsengul siberian (Eleutherococcus senticocus), ginsengul asiatic (Panax ginseng), ginsengul american (Panax quinquefolius), Astragalus (Astragalus membranaceus) sau Ashwagandha (Withania somnifera). Discuta cu medicul tau apropo de asta, vezi ce iti recomanda si actioneaza in consecinta!

Alege Ashwagandha pulbere, pentru un supliment alimentar de top!

bioh-eco-ashwagandha-pulbere-125g

Ashwagandha este un produs cu traditie in medicina ayurvedica, fiind o planta adaptogena (are abilitatea de a ajuta organismul uman sa managerieze stresul) care contine witanolide (steroizi naturali), alcaloide si saponine.

10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar – infografic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.