Principii de nutritie ca sa-ti traiesti viata din plin!

mic dejun farfurieAm un principiu in informare si in selectia informatiilor. Ma informez si ma documentez din surse care au cea mai mare credibilitate, de la cei recunoscuti ca fiind cei mai buni in domeniu, care fac cercetare adevarata, cercetarea cea mai exacta si mai putin alterata de interesele politice sau ale industriei alimentare. Care este locul, institutia, forul care prezinta aceste caracteristici? Raspunsul este unul, recunoscut de toti expertii in nutritie: Universitatea Harvard.

SanoVita pare sa aiba acelasi principiu, cu diferenta ca ei au comercializat produsele recomandate la Harvard abia in anul 2011, incepand din ultimii ani ai mileniului trecut.

Ca urmare a schimbarii ghidului vizual, pentru americani, de la celebra piramida la “farfuria mea” (my plate), Departamentul de Nutritie de la Universitatea Harvard a dat publicitatii in septembrie 2011, versiunea Harvard, mai sanatoasa decat “farfuria mea”.

De ce un alt ghid nutritional la Harvard, altul decat cel official, publicat de USDA (Ministerul Agriculturii din SUA)? Conform declaratiilor celor de la Harvard, au simtit nevoia de a publica un ghid mai sanatos, care este, spuneau ei, „liber de politicile caracteristice industriei carnii si a laptelui.”

Unul din avantajele imense ale celor de la Harvard, este ca, de mai bine de 30 de ani conduc doua studii epidemiologice unice, unul pe 40.000 de barbati si altul pe 90.000 de femei, studii care au generat date ce au schimbat fundamental domeniul nutritiei. De la o dieta obsedata de carne, lapte si oua, astazi, mintile luminate si educate vorbesc despre o “alimentatie bazata pe vegetale” (plant based diet), cel mai binecunoscut exemplu fiind dieta mediteraneana. In ultimii 30 de ani cercetarea a demontat multe din miturile si dogmele nutritiei bazate pe carne, oua si lapte, rezultatele cercetarii nutritionale indica foarte clar: viitor are alimentatia care are in centru cerealele integrale, legumele, fructele, leguminoasele si nucile iar carnea, lactatele degresate si ouale sunt periferice.

Rezultatele cercetarii nutritionale indica foarte clar: viitorul are alimentatia bazata pe cereale integrale, legume si fructe, leguminoase si nuci

Scopul final al datelor stiintifice este de a oferi recomandari in ce priveste dieta sanatoasa. Conform sefului departamentului de Nutritie de la Harvard, profesorul Walter Willet, lucrurile sunt clare: vegetarienii se bucura de o sanatate mai buna decat omnivorii, dietele bazate pe vegetale sunt clar superioare dietelor centrate pe produse animale. In general, studiile au aratat invariabil ca vegetarienii au un risc redus la jumatate pentru majoritatea cancerelor, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si diabet. Vegetarienii au tensiunea arteriala, greutatea corporala, colesterolul sanguin si glicemia mai mici decat omnivorii.

morcov gustareEste clar la ora aceasta ca, daca vrei sa-ti pastrezi forma fizica, frumusetea si silueta, daca nu vrei sa imbatranesti prematur si vrei sa fii in top, in trend, la moda si de partea castigului in sanatate, vei alege constient o alimentatie bazata pe vegetale. Este motivul pentru care multi dintre oamenii bogati sau faimosi, aleg o dieta bazata pe alimente vegetale.

Care sunt cele mai noi recomandari ale Universitatii Harvard ?

  • Umple cel putin jumatate din farfuria ta cu legume si fructe. Ideea este ca daca pui tot ce mananci pe o farfurie/platou, jumatate ar trebui sa fie legume si fructe.
  • Cu cat ai mai multa culoare si o mai mare varietate de legume si fructe cu atat mai bine. Cartofii prajiti (French fries) si cipsurile nu sunt considerate legume in Farfuria sanatoasa de la Harvard.
  • Rezerva un sfert din farfuria ta pentru cereale integrale: grau integral, orez integral, ovaz, secara si orz integral. Cerealele integrale au un efect mai bland asupra glicemiei si insulinei decat cerealele rafinate.
  • Foloseste un sfert de farfurie pentru proteine sanatoase. Vegetarienii totali sau cei ce tin postul pot obtine astfel de proteine din soia boabe, soia texturata (snitel, cuburi, granule), fasole, linte, naut, mazare. Ovolactovegetarienii vor obtine proteinele din sursele amintite mai sus plus oua si lactate degresate. Omnivorii sunt sfatuiti sa aleaga surse de carne slaba: cum ar fi cea de pui sau peste. Recomandarea este de a se evita carnea grasa: vaca, porc, miel si mezelurile, deoarece, ne spun cercetatorii de la Harvard, in timp, acestea cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si cancer de colon.

ulei de masline

  • Foloseste uleiuri vegetale sanatoase, cum ar fi cel de masline, soia, porumb, floarea soarelui presate la rece, in salate si in alte preparate. Limitati untul si grasimile trans, nesanatoase, din margarine.
  • Beti apa. Spre deosebire de farfuria USDA, care langa farfurie are un pahar cu lapte, cea de la Harvard nu promoveaza Recomanda sa limitam consumul de lactate la 1-2 portii pe zi, deoarece un aport crescut de lapte/lactate, este asociat cu un risc crescut de cancer de prostata si cancer ovarian. Limitati sucurile de fructe deoarece sunt concentrate in zahar. Evitati bauturile racoritore indulcite cu zahar deoarece aduc calorii goale, fara nutrienti. Consumul regulat de bauturi racoritoare poate conduce la cresterea in greutate, cresterea riscului de diabet tip 2, cresterea riscului de boli de inima.
  • Fiti activi. In final, activitatea zilnica este jumatate din secretul pastrarii greutatii normale. Cealalta jumatate consta dintr-o alimentatie cu portii mai modeste care sa nu depaseasca nevoile noastre calorice.

SanoVita este una din putinele companii din Romania care au anticipat acest trend in nutritie si de ani de zile ne pune la dispozitie o gama variata de produse, care pot satisface exigentele cele mai ridicate. Produsele SanoVita vin in ajutorul populatiei care posteste, fie saptamanal fie in marile posturi de peste an, dar vin si in ajutorul vegetarienilor, printr-o oferta variata si complexa. De la cerealele integrale foarte variate si complete si celebrul Weet-Bix Australian, acum disponibil si la noi, de la bautura de soia So Good, din nou un produs Australian de top ca si calitate, la nuci, alune si seminte oleaginoase, de la fructe uscate la produse de baza cum ar fi: uleiuri presate la rece, orez brun, fainuri dietetice integrale si produse din soia si soia texturata cat si leguminoase variate (linte, mazare, naut etc). SanoVita ofera toata gama de produse care sunt in ton cu noile recomandari nutritionale de la Harvard.

ornament vegetarianIn final, este o decizie personala daca facem alegeri care sa ne mentina in top, in forma, sa ne mentina sanatatea, silueta si frumusetea sau ne lasam dusi de val in jos spre o imbatranire prematura, boli cronice si o calitate mai proasta a vietii.

Si inca ceva: inainte de a ne ameti cu sloganul ca sunt scumpe, amintiti-va ca sunt sute de mii de oameni in Romania care cheltuiesc zilnic pe tigari cel putin 15 RON si multi dintre ei nu sunt bogati. Daca pentru un lucru distrugator de sanatate se gasesc 15 RON pe zi, oare de ce ne este atat de greu sa investim 15 RON pe zi pentru a ajunge in top cu sanatatea noastra? Sa ne gandim bine si sa alegem, in nutritie, ceea ce aleg cei bogati si faimosi care stiu unde sa investeaca. Doresc tuturor consumatorilor de alimente din Romania sa intre si sa ramana in top, acolo unde este si Universitatea Harvard.

Autor: Dr. Nicolae Dan MPH, PhD

Centrul de Sanatate Herghelia



Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.