Stiai ca soia este una dintre cele mai vechi culturi atestate in lume? O gasim astazi folosita la scara larga atat in alimentatie, cat si in retetele de frumusete. Hai sa trecem in revista impreuna cele mai importante informatii despre acest aliment, sa ii vedem beneficiile si sa aflam de ce este un aliment atat de controversat.
Cuprins:
1. Desp...
Stiai ca soia este una dintre cele mai vechi culturi atestate in lume? O gasim astazi folosita la scara larga atat in alimentatie, cat si in retetele de frumusete. Hai sa trecem in revista impreuna cele mai importante informatii despre acest aliment, sa ii vedem beneficiile si sa aflam de ce este un aliment atat de controversat.
Cuprins:
1. Despre soia
a. Beneficiile consumului de soia
b. Ce este soia
c. Cum arata soia
d. Unde se cultiva soia
e. Proprietatile nutritive ale boabelor de soia
f. Cum se poate cumpara si folosi soia
2. Cum se poate prepara soia
a. Soia, un inlocuitor al carnii in numeroase retete
b. Salate cu soia
c. Supe sau ciorbe cu soia
d. Desert cu soia
Soia este un exemplu clasic de aliment care poate ajunge victima a propriului succes. Valoarea sa nutritionala ridicata, dar si cultivarea putin pretentioasa constituie fapte care au dus la extinderea productiei, pornita initial din estul Chinei, catre intreaga lume. De la descoperirea paletei largi a beneficiilor acestei plante si pana la sporirea productivitatii prin modificari genetice aplicate intentionat, nu a mai fost decat un pas si inca nu unul prea mare. Boabele de soia modificata genetic au invadat piata si, odata cu ele, au aparut in mod firesc si controversele, atat in lumea stiintifica, cat si la nivelul publicului larg. Ca rezultat al cercetarilor efectuate, astazi putem spune cu siguranta ca, pentru a ne pastra sanatatea si a beneficia de intrega gama de beneficii ale plantei de soia, trebuie sa consumam varianta nemodificata genetic, netratatata si neimbogatita cu diverse E-uri, asa cum este cea pe care o gasiti si pe site-ul SanoVita si la acest tip de soia ne vom referi in continuare.
Controversele care insotesc soia se datoreaza, la noi in tara, si unui alt aspect: in epoca comunista carnea de pe piata a fost inlocuita cu o serie de substitute pe baza de soia, iar populatia a fost saturata. Au trebuit sa treaca niste ani buni pana cand soia sa iasa din constiinta colectiva ca aliment de trista amintire si sa capete din nou locul pe care il merita.
Asa cum spuneam si la inceputul expunerii noastre, soia aduce o paleta larga de beneficii pentru organismul uman, in conditiile in care consumul se face moderat si se aleg numai sortimentele de soia provenind din culturi nemodificate genetic. Vom vedea in continuare cateva dintre cele mai importante beneficii, astfel incat sa fii convins de utilitatea introducerii boabelor de soia in alimentatie.
Izoflavonele din soia pot preveni formarea maselor tumorale, in special in cazul femeilor si a cancerului de san. Acest nu este un mit, ci o realitate, avand in vedere ca tarile cu traditie in domeniul consumului de soia, China si Japonia, sunt si tarile unde frecventa cancerului mamar este sesizabil mai scazuta. Acelasi lucru este valbil si pentru cancerul de col uterin.
Datorita continutului de antioxidanti si de fitoestrogeni (hormoni secretati de plante cu o actiune similara cu cea a estrogenului), soia este recomandata in mod special femeilor trecute de 50 de ani, chiar si celor care nu au o dieta exclusiv vegetariana, intrucat s-a constatat ca acest aliment are capacitatea de a reduce din intesitatea simptomelor neplacute asociate menopauzei, in special bufeurile.
Izoflavonoidele din soia stimuleaza refacerea tesutului osos. Un pahar de 250 de ml de lapte de soia, de exemplu, contine o doza de izoflavone care depaseste de 10 ori necesarul minim zilnic recomandat de specialisti pentru aceste substante.
Bogate in fibre, boabele de soia accelereaza digestia, reduc constipatia si au proprietatea de a accelera rata de absorbtie a lipidelor si metabolismul in general.
Soia nu este un aliment foarte puternic caloric decat in momentul in care este folosit in forme procesate sau cu diferite adaosuri. Boabele de soia fierte pot sa fie incluse in dieta ta chiar daca urmezi un program de eliminare a kilogramelor in plus, pentru ca au capacitatea de a intensifica arderile, sprijina digestia si te ajuta sa topesti mai repede grasimile.
Compusii prezenti in soia si produsele derivate (daca acestea sunt preparate cu fermentatie lenta, prin metode traditionale) au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala, lucru care duce la scaderea incidentei de a dezvolta boli cardiovasculare.
Soia nu doar ca nu contine colesterol (intrucat grasimile prezente in continutul sau, sunt grasimi mono si poli-nesaturate), dar ajuta si la echilibrarea nivelului acestuia, ceea ce, o data in plus, constituie un beneficiu important pentru sanatatea inimii tale si pentru o incidenta mai scazuta a bolilor cardiovasculare.
Faina de soia, de exemplu, intra intre ingredientele asa-numitei paine a diabeticului, tocmai pentru ca acest aliment are un indice glicemic mic. Dar beneficiile nu se opresc aici: soia are proprietatea de a regla nivelul de zahar din sange, de aceea este chiar recomandat sa fie consumata atat de catre pacientii care sufera de diabet, cat si de toata lumea la modul general, pentru a preveni potentialul risc de a dezvolta aceasta afectiune.
Soia contine, printre altele, doua substante, genisteina si daidzeina, similare estrogenului. De altfel chiar asa se si numesc: fitoestrogeni, ceea ce se traduce prin estrogeni de natura vegetala. Din prezenta lor in boabele de soia apar insa si anumite riscuri, mai ales in cazul consumului exagerat.
Consumul de soia ar trebui sa nu depaseasca 20-30 g zilnic si este contraindicat persoanelor cu tulburari hormonale, femeilor gravide, copiilor pana la 3 ani. Motivul este dat de prezenta fitoestrogenilor, care pot sa duca la dezechilibre hormonale sau interactiuni cu medicamentele pentru glanda tiroida. Consumul excesiv de soia poate dauna si barbatilor, tot din cauza continutului de fitoestrogeni.
Acidul fitic din compozitia boabelor de soia poate interfera cu asimilarea mineralelor in organism, in special a zincului si calciului, motiv pentru care, inca o data, se recomanda consumul moderat.
Exista persoane alergice la soia, din cauza unora dintre proteinele prezente in compozitie. Categoria de persoane alergice trebuie sa evite, fireste, consumul acestui aliment.
Soia este o planta din specia leguminoaselor, originara din Asia, de la care se consuma boabele (cresc in pastaie), dar se folosesc si celelalte parti ale plantei, inclusiv radacina, in industrie si medicina. Ea contine aminoacizi esentiali, aproape 40% protide, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, vitamine A, B1, B2, C, D si E).
Planta de soia are o inaltime medie, cu frunze de culoare verde intens, flori mici, albe sau violet. Fructul este o pastaie, care contine boabe, cele pe care le gasesti comercializate si pe piata.
Initial, soia a fost cultivata in estul Asiei, dar, treptat, culturile s-au extins in intrega lume. Soia se cultiva si in Romania, chiar pe suprafete mari, intrucat, pe de o parte este foarte rentabila si pe de alta parte ajuta la fertilizarea solului, pregatindu-l astfel pentru urmatoarele insamantari.
Continutul nutritiv al boabelor de soia se imparte astfel:
Antioxidantii de care beneficiezi prin alimentatie sunt o componenta extrem de importanta pentru sanatatea ta. Antioxidantii din soia contribuie la protejarea vaselor de sange, deci la sanatatea inimii si a sistemului circulator. De asemenea, ei scad intensitatea tulburarilor menopauzei, de aceea consumul moderat de soia este recomandat la femeile de o anumita varsta, chiar daca acestea nu au adoptat o dieta vegetariana.
Soia contine trei substante: genisteina, daidzeina si glyciteina, cu actiune asupra organismului similara cu a estrogenului, de aceea sunt considerate estrogeni de natura vegetala. De fapt, numai primele doua substante au actiune puternica, cea de-a treia isi face mai putin simtita prezenta. Fitonutrientii intra si ei in categoria antioxidantilor si te pot proteja de boli grave sau mortale.
Soia este un aliment extrem de iubit de catre vegetarieni, intrucat aduce in dieta zilnica acelasi numar de proteine ca si produsele din carne, dar fara a veni in plus si cu grasimi nesanatoase.
Carbohidratii din soia sunt sanatosi. Au asupra organismului tau un efect benefic, intrucat imbunatatesc digestia si previn constipatia. De asemenea, grasimile din soia nu contin colesterol, dimpotriva, contribuie la scaderea acestuia.
Pe langa aminoacizi esentiali, protide, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, soia contine si vitamine cum ar fi A, B1, B2, C, D si E.
100g de soia fiarta inseamna 173 de calorii pentru tine, iar soia in forma de alimente procesate (gen tofu) aduc organismului tau 446 de calorii la 100g. Nu putem spune ca soia nu ingrasa sau ca este un aliment foarte slab caloric, dar, pus in legatura cu beneficiile sale, consumul moderat este recomandat. In cazul dietelor de slabire, includerea boabelor de soia poate sa actioneze ca adjuvant in topirea grasimilor. Efectul benefic al boabelor de soia si produselor derivate din acestea a fost sutdiat mai ales asupra populatiei de origine asiatica. Pentru a beneficia de aceleasi rezultate, este necesar sa se consume produse din soia naturale, preparate după metode traditionale.
In afara de cei enumerati anterior, mai sunt si alti compusi importanti in boabele de soia. Despre acestia vom discuta in continuare cateva lucruri.
Compusii izoflavoni din boabele de soia iti protejeaza organismul in special de bolile cardiovasculare.
Acidul fitic este un alt compus important din soia. El ne ajuta in lupta impotriva cancerului, diabetului si poate sa contribuie la scaderea inflamatiei. Totusi, el are si un efect negativ, motiv pentru care nu se recomanda excesul de soia in alimentatie: acidul fitic scade absorbtia anumitor minerale.
Saponinele sunt substante care se regasesc si in alte alimente in afara de soia, cum ar fi fasolea, mazarea sau quinoa. Ele pot da un gust amar, de aceea se recomanda ca, inainte de fierbere, boabele uscate sa fie spalate bine inainte, pentru a elimina orice urma de la suprafata.
Soia se gaseste in marile hypermarketuri, in magazinele naturiste si pe site-ul SanoVita, in diferite forme: boabe, felii, granule. Indiferent de varianta pe care o alegi insa, trebuie sa fii atent si sa verifici ambalajul produsului pentru a cumpara un produs care sa provina din culturi nemodificate genetic. Acest inscris trebuie sa existe pe eticheta sau in informatiile asociate.
Din soia, se obtin pentru consum alimentar: tofu, alune din soia, miso (o pasta din soia), edamame (soia verde), tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri), dar si pateuri, branza, lapte, iaurt din soia.
Soia boabe este cea mai naturala forma de a consuma acest produs, pentru ca boabele inseamna ca alimentul nu a suferit nici un fel de procesare. Aceasta, impreuna cu mentiunea "nu provine din culturi modificate genetic" sunt lucrurile de baza de care trebuie sa tinem seama atunci cand introducem soia in alimentatie. Totusi, soia in forma de felii poate fi un mod mai comod de a gati soia, potrivit pentru preparate cum ar fi snitelele.
Faina de soia se obtine macinand boabele de soia. Are o capacitate de absorbtie a apei mult mai mare decat celelate tipuri de faina din cerealele clasice si, un mare avantaj in plus: nu contine gluten. Poti sa folosesti faina de soia pentru paine integrala sau alte preparate de patiserie, in combinatie cu faina de grau.
Modalitatea de obtinere a produsului tofu din lapte de soia nu difera foarte mult de acela folosit pentru branza din lapte de origine animala. Tofu, branza vegetala, are aceleasi proprietati ca si soia, alimentul din care este produsa si aduce organismului exact aceleasi beneficii.
Laptele sau laptele praf din soia este bun la gust si hranitor, dar nu contine aceeasi cantitate de calciu ca si laptele de vaca, de aceea, mai ales in cazul copiilor aflati in crestere, care au nevoie de calciu pentru sanatatea oaselor, se recomanda consumul unor formule de lapte de soia imbunatatite cu adaos de minerale.
Din lapte de soia se poate prepara si gasim pe piata si iaurt de soia, apreciat, la randul sau, de catre vegetarieni.
In boabele de soia gasim in proportie de 19 % ulei, care poate fi extras prin procedee speciale si folosit ca atare. Este un ulei bogat in acizi grasi sanatosi si nu contine colesterol. Il gasim folosit atat in alimentatie, cat si in industria farmaceutica sau retetele de frumusete.
Asa cum precizam si anterior, soia prezentata sub forma de felii sau cuburi sunt o modalitate comoda de a pregati anumite preparate, cum ar fi snitelele de soia, in timp ce granulele sunt mai curand recomandate pentru tocaturi, gen chiftele sau hamburgeri.
Soia edamame, pastaile de soia verde, reprezinta un aliment foarte popular in Asia, patria de origine pentru soia. Boabele care se ascund in interiorul pastailor au o forma foarte asemanatoare cu fasolea si o culoare verde deshis, nu bej-galbuie, asa cum sunt cele uscate. Le poti gasi mai ales in forma congelata, iar timpul lor de gatire nu ar trebui sa depaseasca 5 minute, pentru a nu le distruge proprietatile nutritive.
Soia poate fi inclusa in prepararea a numeroase retete, de la paste la hamburger, snitele, chiftelute sau sarmale, pana la asocierea cu legume: spanac, ciuperci si multe altele. Pe piata gasim produse dintre cele mai felurite din soia, de la tofu, la sos de soia sau tempeh, un amestec de boabe de soia cu cereale intregi si mucegaiuri, foarte potrivit pentru mic dejun.
Putem inlocui carnea cu soia in foarte multe retete, important este numai ca, inainte de preparare, sa lasam boabele sau granulele de soia timp de cateva ore in apa (cel putin 2), la inmuiat. Acestea isi vor mari volumul si se vor hidrata, reactivandu-si proprietatile nutritive si devenind potrivite pentru consum. Inainte de preparare, feliile sau granulele de soia trebuie stoarse bine. In apa in care soia a fost lasat la hidratat poti sa adaugi si condimentele, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
In perioada de post poti sa pregatesti si sa mananci pateuri cu ciuperci, cu soia sau chiar o combinatie intre acestea doua. O asemenea reteta este foarte potrivita pe post de gustare, dar si ca aperitiv la mesele festive.
Pentru chiftelute cu soia exista numeroase retete disponibile si sunt indragite de foarte multa lume pentru ca ele permit chiar si personelor care tin post sa se bucure de preparatele preferate, fara o modificare esentiala de gust.
Pentru a pregati un snitel cu soia, avem nevoie de soia felii, hidratata, fiarta anterior si condimentata dupa gust, de preferinta cu condimente care sa nu contina un adaos prea mare de sare. Snitelul cu soia este mai gustos cald, asa incat recomandam sa nu preparati o cantitate mai mare decat puteti consuma pe loc. Avantajul va fi, in acest caz, ca munca in bucatarie va dura foarte putin.
Asa cum spuneam si mai inainte, soia poate fi folosita in loc de carne in foarte multe retete. In cazul unui preparat cum sunt frigaruile din soia vom folosi soia in forma de cuburi, la care adaugam ceapa, ardei, felii de rosie, dovlecei sau bucati de vinete.
Pentru orice produs din categoria junk-food exista si un echivalent sanatos, un preparat in care sunt folosite ingrediente care aduc beneficii. Popularul hamburger nu face exceptie. Pentru a avea parte de un produs perfect, foloseste soia granule, felii de chifla din faina integrala si cat mai multe legume proaspete. Daca vrei sa adaugi si putina maioneza, sa stii ca exista o varianta tot din soia extrem de gustoasa. O gasesti detaliata pe blogul SanoVita.
Musacaua de cartofi cu soia este un preparat extrem de gustos si de consistent. Se pregateste cu soia boabe sau granule, nu dureaza mult pana cand este gata, dar va incanta intreaga familie. Se serveste calda, cu smantana vegetala sau fara, dupa gust.
Reteta de sarmale cu soia se dovedeste perfecta pentru pofticiosii care nu vor sa renunte la preparatele traditionale, in schimb incearca sa isi pastreze sanatatea apeland la un meniu specific vegetarian. Se vor folosi granule de soia in loc de carne tocata si se vor servi cu smantana vegetala si ardei iute.
Reteta de soia pane se pregateste usor si este foarte consumata mai ales in perioada postului. O gasim frecvent si pe masa vegetarienilor care isi asigura astfel necesarul de proteine. Soia pane se poate servi simpla, cu sos de usturoi, cu piure de cartofi sau cu legume pe post de garnitura.
Este uimitor cate retete cu soia se gasesc pe internet. Acest lucru arata de cat de multa popularitate se bucura acest aliment. Intre ele, salatele cu soia ocupa un loc important, intrucat sunt usoare, dar in acelasi timp asigura necesarul de nutrienti necesari organismului tau care trebuie sa faca fata unei zile de munca.
O salata de castraveti cu soia, ghimbir si usturoi, de exemplu, reprezinta imbinare absolut spectaculoasa intre aroma, beneficii pentru sanatate si valoare nutritionala. Atentie numai sa nu puneti prea mult ghimbir, in asa fel incat gustul de usturoi sa fie acoperit si salata sa capete un gust prea iute.
Salata cu edamame (boabe verzi din pastai de soia) este o salata usoara, foarte potrivita pentru cei care se afla la dieta sau in perioadele de dupa mesele imbelsugate de sarbatori. Adauga o mana de edamame, putin otet, putin ulei de masline, o lingurita de seminte de susan si cateva frunze de baby spanac si pregateste-te sa savurezi!
Boabele de soia fierte se pot pune si in salata simpla de rosii pentru a da consistenta. O asemenea salata poate fi o masa de pranz usoara pentru cei care nu vor sa se simta ingreunati dupa ora pranzului sau pentru persoanele aflate la dieta.
Soia, atat boabe cat si cubulete sau granule vegetale se potriveste de minune in supe sau ciorbe. Le da aroma si consistenta, avand, in plus, avantajul ca poti sa gatesti pentru mai multe zile, avand in vedere ca oricum supa sau ciorba o mananci in general fierbinte.
Foarte multe retete de desert au in componenta lapte vegetal de soia si sunt pregatite atat de vegetarieni, cat si de mamicile care vor sa ofere ceva bun copilului lor care sufera de intoleranta la proteina din lapte de vaca.
Un deliciu absolut este si budinca cu tofu, potrivita ca desert, daca se adauga carob si zahar. Este potrivita si pe post de gustare, intre mesele principale, daca o pregatim cu ciuperci.
Daca vrei sa pregatesti o reteta vegana cu soia, incearca o reteta de prajitura vegana cu morcov si lapte de soia. Daca iti spunem ca blatul se formeaza cu ajutorul semintelor de chia hidratate si cu unt de cocos, ai sa fii de acord cu noi ca acest preparat este benefic pentru organism in nenumarate moduri.
Intre cele mai cunoscute retete de post cu soia figureaza la loc de cinste si reteta de gogosi cu lapte de soia. Il amesteci cu zahar brut, scortisoara, putin ulei si faina si modelezi in forma dorita, mai rotunda sau lunguiata. Gogoselele cu lapte de soia sunt gata si vor disparea rapid de pe farfurie, iti garantam!
Negresa este una dintre retetele clasice de desert, iar ea poate fi pregatita in multiple moduri. Varianta cu faina integrala amestecata cu faina de soia si cu pudra de roscove (carob) va fi gustoasa si potrivita atat pentru cei mari, cat si pentru cei mai mici membri ai familiei tale, de sanatatea si obiceiurile alimentare ale carora esti responsabil ca parinte.
Faina de soia si laptele de soia sunt potrivite pentru o multitudine de retete de deserturi: biscuiti, clatite, prajituri si pandispan pufos, tarte cu fructe, fursecuri, gogosi. Vrei sa stii vestea cea mai buna buna? Acestea nu sunt doar foarte gustoase, dar si potrivite si pentru persoanele (mai ales copii) care sufera de intoleranta la proteina din lapte sau/si intoleranta la gluten, intrucat nu contin nici macar unul dintre aceste elemente.
Acest magazin foloseste cookies si alte tehnologii pentru a imbunatati experienta dumneavoastra pe site! Citeste mai mult