Bulgurul este cunoscut preponderent datorită salatei libaneze Tabbouleh – sau pentru că românii îl mai folosesc la ardeii umpluți, în perioada postului. Pare neobișnuită ideea unui desert din bulgur. Adevărul este că bulgurul e mult mai versatil decât credem, iar mai jos e o dovadă foarte convingătoare! Așa că dacă ai poftă de un desert sățios și fără sentimentul de vinovăție cum că „n-ar fi trebuit”, atunci ai la dispoziție mai jos rețeta pentru budincă din bulgur de la Chef Daniela Dan:
TIMP DE PREPARARE 15 – 20 minute
PORȚII 7 – 9
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente pentru budincă din bulgur
- 2 căni bulgur
- 7 căni apă (pot fi necesare mai multe)
- 4 batoane de scorțișoară
- 4 căni lapte de soia (sau orice alt sortiment de băutură vegetală)
- 1 linguriță de praf de cuișoare
- 1/2 cană stafide
- 1/2 linguriță sare
- 1 cană zahăr/miere
- 1 lingură nucă de cocos
- 1 lingură nucă românească măcinată
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare budincă din bulgur
- Pune bulgurul la înmuiat de seara până dimineață într-un vas în care vei turna cele 7 căni de apă și în care vei fierbe a doua zi compoziția.
- Dimineață, pune vasul la foc împreună cu batoanele de scorțișoară și lasă-le să fiarbă împreună 5 minute. Adaugă o cană de apă suplimentar, dacă pare că ar mai fi nevoie.
- Adaugă restul ingredientelor și păstrează pe foc până se obține consistența dorită de budincă (aproximativ 10 minute). Amestecă frecvent pentru a preveni arderea.
- Porționează în boluri individuale și lasă la răcit.
Știai că?
- Bulgurul e consumat în bazinul mediteraneean încă de acum 3000 de ani.
- Există 3 tipuri de bulgur: integral, negru și, cel mai comun dintre ele, bulgurul galben.
- Prin faptul că este un derivat integral al grâului, bulgurul este extrem de sănătos, mai ales pentru că nu a suferit prelucrări masive. În plus, este recomandat pentru persoanele care au probleme cu digestia, întrucât, prin conținutul de fibre alimentare, bulgurul reglează tranzitul intestinal.
- Pentru și mai multe informații, recomandăm articolul dedicat „Bulgur, bob, hrișcă, mei – eroii anonimi”, revizuit de Corina Dan, consultant nutriție Sano Vita.