Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre relatia dintre fructe si diabet

Totul despre relatia dintre fructe si diabet

0
Totul despre relatia dintre fructe si diabet

fructele si diabetulIn articolul nostru despre diabetul de tip 2 ti-am explicat ce trebuie sa introduci in alimentatia ta si ce trebuie sa elimini la fiecare masa, mentionand ca diabetul zaharat este, in general, diagnosticat la maturitate, cauzele lui fiind obezitatea si stilul de viata sedentar. Greutatea in exces apare pe fondul unei alimentatii nesanatoase (bogate in grasimi saturate, carbohidrati rafinati si zahar) si a lipsei de miscare. Practic, acumulezi mai multe calori idecat consumi. Dar, pe langa dulciuri, si fructele contin zahar: oare asta inseamna ca un consum prea mare de fructe poate provoca diabet?

In materialul de fata iti spunem daca exista o relatie intre consumul in exces al fructelor si diabetul zaharat, ce cantitate si ce tip de fructe sunt recomandate diabeticilor si care au un indice glicemic cam mare pentru acestia.

Fructele in exces si riscul de diabet

cos cu fructeRaspunsul la intrebarea de la finalul primului paragraf este „Nu”: daca mananci echilibrat, este putin probabil ca prea multe fructe sa iti afecteze sanatatea. In schimb, fructele sunt un inlocuitor perfect pentru zahar si indulcitorii artificiali, avand nu doar zaharuri naturale, ci si vitamine, minerale si fibre. Ce inseamna sa mananci fructe echilibrat? Sa alegi fructe proaspete/congelate mai des decat fructe uscate si sa bei cat mai rar suc de fructe.

Descopera 12 moduri in care iti poti scadea glicemia natural!

Cate fructe au voie zilnic bolnavii de diabet zaharat?

Daca ai deja diabet de tip 2, discuta in primul rand cu medicul tau specialist despre cat de multe fructe poti manca zilnic! Cantitatea recomandata depinde de varsta, sex, sportul facut zilnic si rezultatele analizelor fiecaruia.

copii fructeIn general, pentru persoanele sanatoase, care nu fac miscare cel putin 30 de minute/zi, specialistii recomanda urmatoarele cantitati (1 cana poate insemna 1 portocala mare, 8 capsuni mari, 32 de boabe de struguri, 1 mar mic, 1 pahar de suc de fructe):

  • copii – 2-3 ani (1 cana), 4-8 ani (1-1 ½ cana), 9-13 ani (1 ½ cana)
  • fete – 14-18 ani (1 ½ cana)
  • baieti – 14-18 ani (2 cani)
  • femei – 19-30 de ani (2 cani), peste 30 de ani (1 ½ cana)
  • barbati – peste 19 ani (2 cani)

Ce fructe sunt permise daca ai diabet?

Diabetul zaharat inseamna o monitorizare a alimentatiei zilnice, pentru a te asigura ca nu mananci prea multi carbohidrati, care iti ridica nivelul glicemiei. Fructele contin carbohidrati si zaharuri naturale, dar au si multe fibre, deci vor fi digerate mai incet, ridicand treptat nivelul zaharului din sange. Asta nu este insa valabil pentru toate fructele, ci depinde de indicele glicemic (IG), care poate fi folosit de diabetici in planificarea dietei proprii. Deoarece zaharul din fructe nu este unul adaugat, consumul acestora nu trebuie monitorizat la fel de strict ca in cazul dulciurilor, de exemplu, dar diabeticii trebuie sa fie constienti de continutul de zaharuri si carbohidrati ai fiecarei portii de fructe si sa nu consume multe portii odata (1 kilogram de cirese la o masa nu le va face bine!). Ideal este sa opteze pentru fruce mai sarac in zahar si mai bogate in fibre.

mereAlimentele pot avea un IG intre 0 (apa) si 100 (glucoza), iar pacientii care au diabet zaharat trebuie sa isi modereze consumul produselor cu un IG de peste 70 (cum este pepenele rosu sau guava). Pe o lista a fructelor cu un indice glicemic scazut sau moderat, permise diabeticilor, poti trece urmatoarele exemple: mere, prune, pere, piersici, caise, nectarine, avocado, cirese, capsune, pepene galben, grapefruit, lamai, portocale, mure, struguri, curmale, smochine, prune uscate, stafide, kiwi, banane, mango.

Pe langa indicele glicemic, pentru diabetici conteaza si incarcatura glicemica (care masoara impactul unei portii din fiecare aliment asupra glicemiei). O portie (120 g) din fiecare dintre fructele de mai sus (inclusiv pepene rosu, dar fara stafide) are o incarcatura glicemica sub 20, neafectand brusc glicemia.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic!

Pot fructele sa reduca riscul de diabet?

grapefruitUn studiu din 2017 a descoperit o legatura semnificativa intre consumul de fructe proaspete si un risc mai mic de diabet (probabil in combinatie cu un stil de viata mai sanatos, per total). Participantii la cercetare care aveau deja diabet zaharat si-au redus riscul de probleme cardiovasculare prin consumul de fructe proaspete. Prin urmare, consuma fructe in stare naturala cat mai des (iar dulciuri, prajeli si carbohidrati rafinati cat mai rar), abandoneaza cat mai des canapeaua (in favoarea mersului cu bicicleta sau a alergatului in parc), mentine-ti greutatea in limite normale si astfel vei evita riscul de diabet!

Articolul precedent Ardei umpluti (in stil mexican)
Articolul următor Clatite din cartofi dulci si linte
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.