Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă De ce sunt femeile mai pasionate de veganism decat barbatii?

De ce sunt femeile mai pasionate de veganism decat barbatii?

0
De ce sunt femeile mai pasionate de veganism decat barbatii?

cuplu gatindNatalie Portman, Michelle Pfeiffer, Ellen Page, Olivia Wilde, Carrie-Anne Moss, Alicia Silverstone, Alanis Morissette, Sinead O’Connor, Ellen DeGeneres – toate aceste vedete internationale sunt pasionate de veganism, pe care l-au adoptat ca stil alimentar. Si nu sunt singurele: in 2016, 79% dintre veganii din Statele Unite erau femei, in timp ce in Marea Britanie procentul era de 63%!

Nu este de mirare ca drepturile animalelor si feminismul au mers mana in mana de la inceputul secolului XX, cand sufragetele Alice Wright si Edith Good faceau lobby la Natiunile Unite pentru a da animalelor drepturi oficiale (aceasta propunere din 1940 devenind o miscare lanivel international abia in ultimii ani). Si nici ca barbatii sunt asociati in continuare cu sterotipul carnivorului cu sange rece, mare amator de fripturi la gratar… Dar de unde provine aceasta convingere si ce impact are ea asupra relatiei dintre femei si veganism? Descopera raspunsul in articolul de mai jos!

Carnea si masculinitatea

barbat gratarSpecialistii in stiinte sociale, psihologii si analistii specializati in veganism spun ca – pentru barbati – carnea este un reper solid de care isi ancoreaza identitatea proprie. Consumul de carne este legat inevitabil si inseparabil de masculinitate, putere, violenta si pericol: de la inceputul societatii patriarhale in care traim dintotdeauna, barbatii erau cei care plecau in lume si prindeau vanatul, in timp ce femeile erau culegatoarele de pe langa casa. Conceptele de „virilitate” si „putere” fac parte din relatia speciei umane cu consumul de carne si cu ideile conventionale apropo de ce inseamna sa fii barbat, noteaza un studiu din 2018.

Oamenii nu isi dau seama la ce nivel mancarea pe care o consuma le afecteaza identitatea. De aceea, multi barbati nu trec la veganism pentru ca se tem inconstient de reactiile negative ale celorlalti masculi din universul lor, care ii pot considera slabi, feminini, dezbracandu-i de heterosexualitatea proprie. Cultura populara a creat deja insulte caracteristice, ca termenul „soy boy” (in traducere, „baiat de soia”), folosit jignitor pentru a descrie „barbatii lipsiti de toate calitatile masculine necesare”. A alege a fii vegan este o deviere uriasa de la norma masculina, iar stereotipul care pune semnul egal intre barbati si carne este unul dintre motivele pentru care veganismul este mai raspandit in randul sexului opus.

Compasiunea si feminitatea

animal de companieStudiile dovedesc ca femeile au mai multa mila si mai multa compasiune (noteaza o cercetare din 2014) decat barbatii, in special in privinta animalelor: se opun mai mult studiilor facute pe acestea decat barbatii (1993), au mai des animale de companie (2017), comit mai rar abuzuri in relatia cu animalele (2015) si reprezinta 75% dintre membrii grupurilor de activism care apara drepturile animalelor.

Presiunea sociala si feminitatea

Un alt motiv este legat de preocuparea mai mare a femeilor pentru modul in care arata si pentru sanatatea proprie, care se reflecta intr-o presiune sociala de a fi slabe, frumoase, aranjate, atente la ce pun in farfurie. Cate dintre noi nu au simtit, la o iesire in oras, o voce interioara care ne indemna sa comandam mereu o salata, de exemplu? De unde vine aceasta voce? Ei bine, la inceputul secolului XIX, a devenit acceptabil din punct de vedere social ca femeile sa iasa in lume singure, la petreceri si la restaurant, iar barbatii din agentiile de publicitate au decis ca cele mai potrivite mancaruri pentru acestea sunt salatele, branza degresata, pestele, deserturile irezistibile; in ultima vreme, in meniu au intrat varza kale, quinoa si veganismul.

salata kaleSocietatea evalueaza automat ca doamnelor le este mai usor sa nu consume produse de origine animala. Din punct de vedere simbolic, aceasta abstinenta ia greutatea si responsabilitatea de pe umerii barbatilor si pune presiune pe cei ai femeilor: desi cei dintai consuma zilnic mai multe calorii, societatea controleaza in primul rand alimentatia celor din urma. Si barbatii sunt presati social sa arate bine (sa fie inalti, puternici, plini de muschi), dar lipsa burtii si prezenta „pachetelelor” abdominale ii determina mai degraba sa mearga la sala, sa abuzeze de steroizi si de proteine animale, decat sa renunte la carne, oua si lactate, spun vocile din domeniu.

Evident, ideea ca femeile sunt singurele care trebuie sa aiba grija de planeta este gresita. Barbatii trebuie sa isi schimbe atitudinea si sa inteleaga ca, la fel cum trebuie sa spele vasele sau sa schimbe scutece, impartind treaba cu partenera lor de viata, asa pot imparti si acelasi stil de viata mai sanatos, care este veganismul. Femeile nu sunt condamnate sa ingrijeasca planeta, la fel cum nu sunt condamnate sa ingrijeasca gospodaria!

Veganism pentru ambele sexe!

veganEste clar ca a normaliza alimentatia vegetala si din punct de vedere masculin este ceva necesar, pentru a putea avea grija in continuare de planeta si de animalele de pe ea. Degeaba sunt interesati barbatii sa mai renunte la carnea consumata, daca aceasta alegere nu este acceptata social, este dificil de facut, noteaza o cercetare a Universitatii din Southampton, din 2019. Cu cat vor exista mai multi „masculi feroce” care vor deveni vegani, batandu-le obrazul „hater-ilor”, cu atat societatea se va adapta mai usor: barbatii care au mancat feluri vegetale intr-un grup de vegani nu au mai simti nicio presiune sociala, conform studiului amintit.

Odata ce dam si barbatilor permisiunea sociala de a face alegeri vegane, odata ce ii impingem dincolo de stereotipuri vetuste si prafuite, acestia vor descoperi ca si mancarea vegetala are gust bun sau ca isi pot lua proteinele si din leguminoase, nuci si seminte. Invita-ti prietenii carnivori la masa si serveste-le burgeri din dovlecei si tiramisu vegan, de exemplu (gasesti inspiratie pentru nenumarate feluri vegane pe blogul Sano Vita), fara a le spune ca nimic nu contine ingrediente animale. Reactia lor va fi, garantat, una de surpriza si nu una de condamnare defensiva, de judecare.

Descopera 20 de surse de proteine vegetale!

barbati la masaIn plus, odata cu aparitia mai multor optiuni vegane in meniurile restaurantelor si fast-food-urilor, barbatilor le va fi la indemana sa faca alegeri mai sanatoase. Asa cum scriam de curand, carnea vegetala este una dintre cele 5 tendinte dedicate unui lifestyle sustenabil, in 2020: daca au de unde cumpara mancare vegana sau daca partenera le include in pachetelul pentru job optiuni vegetale delicioase, barbatii vor face trecerea mai usor.

La asta pot contribui si documentarele recente despre atleti vegani de top: „From the Ground Up” (2017) si „The Game Changers” (2018). Dar si constientizarea faptului ca a fi vegan inseamna a fi sanatos: barbatii merg mai greu la medic si sunt cel mai des omorati de boli de inima, dupa ce trec de 50 de ani (afectiuni in care alimentatia joaca un rol major). Prin eliminarea din peisaj a grasimilor saturate, nocive, a carnii rosii si procesate, barbatii pot alege sa traiasca mai mult si mai bine.

Descopera ce efect au asupra sanatatii alimentele de tip fast-food!

Articolul precedent 5 siropuri de casa
Articolul următor Tarta de capsuni (cu crema de vanilie)
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.