Dulceata de dovleac

dulceata de dovleacAceasta dulceata de dovleac este perfecta de preparat toamna, cand recolta de dovleci portocalii aromati umple tarabele pietelor si gradinile din spatele casei. Pe langa felurile dulci si sarate clasice pe care le poti pregati din aceasta leguma (supa crema de dovleac, placinta de dovleac, dovleac la cuptor, cu scortisoara), nu uita si de dulceata de dovleac, care transforma unul dintre simbolurile colorate ale toamnei intr-o delicatesa dulce si aromata, perfecta pentru servit pe o felie de paine integrala sau pentru incorporat in retetele tale de prajituri de casa.

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   4 borcane

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Dulceata de dovleac

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ghimbir confiat

ghimbir-confiat-100g

  Mod de preparare reteta Dulceata de dovleac

  • Aceasta reteta de dulceata de dovleac se prepara in doi pasi: intr-o seara cureti si pregatesti dovleacul, iar a doua zi fierbi dulceata.
  • Incepe prin a curata de coaja si de samburi dovleacul sau dovlecii alesi, astfel incat la final sa obtii 1,1 kg de pulpa portocalie aromata.
  • Taie dovleacul curatat in bastonase egale (cu dimensiunea de 1×0,5 cm) sau da-l pe tot pe razatoarea mare.
  • Intr-o oala incapatoare, adauga pulpa de dovleac taiata/rasa, zaharul, sucul de portocala si semintele din pastaia de vanilie; acopera oala cu un capac si da-o la frigider, peste noapte.
  • A doua zi, taie lamaia in doua: adauga in oala zeama de la jumatate de lamaie si cealalta jumatate de fruct, taiata in feliute subtiri.
  • Incorporeaza in oala cu dulceata de dovleac ghimbirul confiat (taiat feliute) si condimentele aromate (scortisoara si cuisoarele).
  • Pune oala pe foc si da in clocot amestecul, la foc mediu, apoi redu focul la minim si lasa dulceata de dovleac la fiert, timp de 45 de minute sau pana se ingroasa si capata o textura de gem inchegat.
  • Spala cu apa calda si detergent de vase 4 borcane mici, de 200 ml, apoi sterilizeaza-le la cuptor: preincalzeste cuptorul la 120o C, pune borcanele si capacele acestora pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le sa se incinga timp de 20 de minute.
  • Toarna dulceata de dovleac in borcanele fierbinti, proaspat scoase din cuptor, pune-le capacele si lasa-le la racit complet, inainte de ale depozita in camara.

  Observatii reteta Dulceata de dovleac

  • Poti inlocui ghimbirul confiat cu 2 cm de ghimbir proaspat (curatat de coaja, taiat feliute si adaugat la fiert, in oala).
  • Poti adauga in oala (in timpul fierberii) si miez de nuca, pentru a conferi dulcetei de dovleac un acent crocant deosebit.
  • Pentru a scoate samburii dintr-o pastaie de vanilie trebuie sa procedezi asa: pune pastaia de vanilie pe un tocator, tine-o de cotita cu un deget si tai-o in doua, pe lungime, cu un cutit ascutit bine; apoi, folosind partea boanta a lamei de cutit (tinuta perpendicular pe jumatatile de pastaie), indeparteaza semintele.

  Stiai ca?

  • Dovleacul este extrem de bogat in Vitamina A, 100 g de dovleac proaspat continand 148% din doza zilnica recomandata? Dupa ce este fiert, cantitatea de Vitamina A scade la 100%.
  • In 1841, un sclav de doar 12 ani din Reunion (pe nume Edmond Albius) a inventat o tehnica de a poleniza profitabil orhideele care produc pastaile de vanilie? Sistemul creat de Edmond a revolutionat cultivarea vaniliei si a transformat-o intr-o afacere profitabila si pana astazi majoritatea vaniliei este polenizata manual.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Dulceata de dovleac
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 33 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.