Acasă Sport și fitness Dieta si concediul. Cum reusesti sa iti mentii silueta chiar si in vacantele la all inclusive?

Dieta si concediul. Cum reusesti sa iti mentii silueta chiar si in vacantele la all inclusive?

1
Dieta si concediul. Cum reusesti sa iti mentii silueta chiar si in vacantele la all inclusive?

vacantaPe parcursul oricarei diete tinute pe termen lung, intervin perioade mai dificile, in care tentatiile sunt si mai mari decat in mod normal. Ne referim in primul rand la perioada vacantelor si in al doilea rand la cea a sarbatorilor. Vom discuta in continuare despre modul in care poti depasi aceste perioade bucurandu-te pe deplin de ele, dar, in acelasi timp, fara sa acumulezi kilograme.

Dieta si concediul

Ai adoptat de ceva vreme o dieta si a venit perioada mult asteptata a concediului? Te temi ca aceasta perioada iti va anula orice eforturi? Ai si motive, e adevarat. Concediul este periculos pentru dieta ta, pentru ca atunci vorbim de mult mai multe zile in care intervine asa numitul relax mode. Vacanta actioneaza asupra creierului tau in mod similar alcoolului: te face sa te simti liber, sa mai uiti de o parte din regulile pe care le respectai in mod normal si sa nu vrei/nu poti sa rezisti tentatiilor gastronomice. In plus, mai ales daca vei calatori intr-o alta tara, e posibil sa iti doresti sa gusti din preparatele culinare specifice zonei respective. Si este firesc sa fie asa.

Si totusi, nu este totul pierdut, daca stam putin sa analizam. Sunt extrem, dar extrem de putini cei care reusesc sa slabeasca si atunci cand pleaca in vacanta, cel mai bine pentru psihicul tau ar fi sa iti propui un scop mai modest si, in acelasi timp, mai realist: sa te mentii, sa nu te intorci din concediu cu kilograme in plus. Ulterior, cu forte proaspete, vei reusi sa reiei dieta si sa obtii rezultatele dorite. Ca sa iti poti mentine greutatea in concediu, mai ales dupa o perioada de restrictii alimentare, esentiale sunt doua lucruri:

  • sa nu faci excese, sa nu te indopi
  • sa faci miscare, imbinand placutul cu utilul

visualcomposer

Poate sa para ciudat, pentru ca in concediu in principiu scopul este sa te odihnesti, dar atunci ai ocazia sa faci mai multa miscare ca niciodata, pentru ca ai si timpul si oportunitatile necesare. La mare/la un hotel dotat cu piscina poti sa inoti, sa faci miscari de gimnastica in timp ce stai la plaja, sau chiar sa dansezi in zone in care nu te jenezi de nimeni. Joaca volei (sau fotball) pe plaja, e superdistractiv, iar pe nisip nu te vei accidenta daca te mai dezechilibrezi si cazi.

Poti merge pe jos. Mult. Este ideal sa faci plimbari lungi, sa vizitezi toate atractiile turistice ale zonei, sa faci drumetii care includ escaladari, daca esti la munte, pentru a descoperi locuri noi, pitoresti. In zonele in care este mai putina lume poti gasi peisaje splendide, unde poti realiza fotografii extrem de reusite. Profita de ele si imbina calatoria cu miscarea.

Pana la urma silueta ta asculta de o regula de aur: se mentine daca vei consuma mai multe calorii decat ii duci prin mancare. Iar in vancata ai ceva ce in restul anului iti lipseste: timpul liber.

la plaja

Slabitul in perioada sarbatorilor

Peste tot se fac cumparaturi, peste tot se gateste, lumea nu mai vorbeste decat despre preparate culinare, iar dieta ta este mai amenintata ca oricand. Cum vei reusi sa treci peste sarbatori fara sa iei in greutate? Se poate. Nu e usor, dar se poate. Iti prezentam cateva trucuri care te-ar putea ajuta, ramane sa decizi care dintre ele ti se potriveste.

  • Modifica-ti meniul pentru masa de sarbatori in sensul simplificarii lui si reducerii aportului caloric. Inlocuieste tartinele clasice cu tartine unde ai folosit felii de legume in loc de paine, gateste cu carne slaba, daca nu vrei sa renunti la ea. Aminteste-ti ca pentru fiecare varianta de meniu exista unul similar, dar cu ingrediente care au mai putine calorii si sunt mai sanatoase.
  • Renunta la prajituri si inlocuieste-le cu salata de fructe sau spume de fructe. Daca nu reusesti, foloseste ingrediente sanatoase: fursecuri cu fulgi de ovaz, bombonele cu hrisca si karob si altele de acest gen. Daca vrei sa ornezi o prajitura, foloseste, in loc de frisca, crema de cocos. Gasesti multe idei de acest tip pe site-ul Sanovita, la sectiunea Retete.
  • Nu manca mai multe feluri de mancare la o masa sau alege-le pe cele care au in componenta cele mai multe legume.
  • In loc de liqueur, cocktailuri sau bauturi dulci, adevarate bombe calorice, bea un pahar de suc proaspat stors din fructe, apa plata cu lamaie sau doar apa.
  • Dupa fiecare masa, fa o plimbare de cel putin jumatate de ora. In perioada sarbatorilor este liniste pe strazi, o adevarata placere sa te plimbi. Pentru a fi eficienta insa, o plimbare trebuie facuta in pas alert, nu alene. Vei reusi nu doar sa arzi o parte din caloriile pe care tocmai le-ai consumat, dar si sa iti accelerezi procesul de digestie.

slabit de sarbatori

  • Exact inainte de sarbatori, fa-ti un cadou: cumpara-ti ceva de imbracat care sa iti vina foarte-foarte bine, ceva cu adevarat frumos, un lucru pe care ti-l doreai de mult. Este importanta calitatea, dar mai ales sa fie un obiect vestimentar pe care il vei purta mult in perioada urmatoare. Poți alege orice tip de articol de imbracaminte, dar musai sa iti placa la nebunie si sa iti vina perfect, in asa fel incat orice kilogram pe care l-ai lua in plus sa se observe. O sa vezi ce bine functioneaza acest tip de conditionare, practic subconstientul tau va lucra acolo unde constientul tinde sa sara calul. Cu cat cheltui mai mult pe haine in perioada dinaintea sarbatorilor, cu atat mai motivata vei fi sa nu te ingrasi, ca sa poti incapea in ele in continuare.

Poate sa para ca in felul acesta se pierde din farmecul sarbatorilor, dar este fals. Noi, romanii, ne-am obisnuit sa ne gandim prea mult la mancare. Nu uita ca atat sarbatorile, cat si vacantele nu sunt despre ce mananci, ci despre  relaxare si impacare sufleteasca, despre faptul ca ai alaturi oameni dragi si timp liber in plus pentru a te bucura de prezenta lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.