Acasă Ghid de nutriție Totul despre adaptogeni: intrebari, raspunsuri si 20 de exemple – infografic

Totul despre adaptogeni: intrebari, raspunsuri si 20 de exemple – infografic

4
Totul despre adaptogeni: intrebari, raspunsuri si 20 de exemple – infografic

adaptogeniPresiunea vietii moderne ne afecteaza pe toti: naveta zilnica, poluarea din aer, alimentatia haotica, dezechilibrele hormonale, stresul si timpul liber insuficient isi lasa amprenta asupra noastra in fiecare zi. Toate acestea te pot complesi si iti pot afecta organismul, provocand insomnii, oboseala, anxietate, depresie si chiar diverse boli. Pentru a contracara aceste efecte, poti apela la adaptogeni – plante, fructe si ciuperci care sunt la moda in ultima vreme in discutiile despre lifestyle sanatos, desi au origini vechi (in medicina antica chinezeasca si indiana).

In articolul de astazi isi explicam ce sunt adaptogenii, cum functioneaza ei mai exact, de la ce varsta pot fi incorporati in alimentatie, iti dam 20 de exemple de adaptogeni cunoscuti (intr-un infografic util) si iti dezvaluim de ce, pentru a vedea un efect concret al acestora, adaptogenii trebuie utilizati constant (cu alte cuvinte, degeaba pui un praf de maca intr-un smoothie o data pe luna si te astepti la miracole).

Ce este un adaptogen?

scoartaAdaptogenii sunt plante, fructe, flori, radacini si ciuperci medicinale non-toxice, fara efecte secundare negative, care pot echilibra organismul, ajutandu-l sa se adapteze la factorii de stres interni, de mediu, fizici, chimici sau biologici. Sunt ca un termostat care modereaza raspunsul corpului tau la stres, gratie compusilor speciali pe care ii contin si care pot fi relaxanti ori stimulanti. Consumati in mancare, sub forma de suplimente alimentare, tincturi sau transformati in ceai, adaptogenii au fost folositi de sute de ani in medicina chineza si indiana (ayurvedica) si au parte de o renastere in contemporaneitate.

Termenul de „adaptogen” a fost creat in 1947, de catre toxicologul N. V. Lazarev (un om de stiinta rus care a clasificat aceste substante si plante care contribuie la rezistenta naturala a corpului uman). Cercetarile in domeniu au fost continuate in urmatorii 45 de ani de unul dintre studentii acestuia, Dr. Israel Brekhman, sovieticii tinand numai pentru ei descoperirile facute.

Cum functioneaza adaptogenii?

stresOrice adaptogen este hranitor (aduce putere nutritiva), normalizant/echilibrant (ridica ce e scazut si coboara ce e ridicat), non-specific (actioneaza asupra mai multor parti ale corpului in acelasi timp) si non-toxic (este complet sigur pentru a fi folosit pe perioade mari de timp). Dovezi stiintifice clare legate de cum afecteaza adaptogenii sanatatea umana nu exista, iar adaptogenii nu sunt acceptati de intreaga comunitate medicala. Asta deoarece majoritatea studiilor s-au facut pe animale sau in laborator (avand rezultate diferite in functie de persoana sau chiar in acelasi organism), eficienta lor depinde mult de cum au fost crescuti si recoltati (in zone greu accesibile si la maturitate), cum sunt combinati intre ei, pe ce perioada sunt luati (trebuie utilizati constant).

Promotorii lor spun ca adaptogenii iti antreneaza glandele suprarenale la fel cum miscarea iti antreneaza muschii: cand te apuci de sport, corpul tau este stresat, dar pe masura ce continui antrenamentele, acesta se adapteaza si nu mai obosesti la fel ca la inceput; cand iei adaptogeni, iti antrenezi organismul sa lupte cu stresul, acestia regland productia de hormoni. Astfel, adaptogenii pot imbunatati starea generala de bine, nivelul de energie, glicemia, colesterolul, sinteza proteinelor, raspunsul la stres, functionarea organelor, nivelul inflamator de cortizol si echilibrul hormonal. In combinatie cu alimentatia echilibrata, sportul si somnul sanatos, adaptogenii pot constitui un tratament natural eficient.

ceaiDe la ce varsta poti lua adaptogeni?

Nu exista o varsta de la care acestia sunt permisi sau una pana la care sunt interzisi; daca esti curioasa sa le vezi efectul, discuta cu medicul tau despre asta; daca vrei sa le dai copilului tau, procedeaza la fel cu pediatrul si testeaza mai intai cu o cantitate mica (pentru a observa ce efect are asupra micutului tau).

Au adaptogenii efecte secundare sau sunt complet siguri?

doctor

Orice planta poate fi alergenica sau provoca probleme gastrointestinale in cazul anumitor persoane, dar adaptogenii – prin definitie – nu au efecte secundare serioase. Cu toate acestea, unele suplimente pe baza de plante pot interactiona negativ cu medicamentele prescrise de doctorul tau sau nu sunt recomandate in cazul anumitor afectiuni. Rhodiola poate provoca episoade scurte de ameteala, probleme cu somnul sau uscarea gurii, deoarece are efect usor stimulant. Astragalus activeaza imunitatea, deci nu e recomandat daca iei medicamente imunosupresoare. Ashwagandha, Schisandra si busuiocul sfant trebuie evitate de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Care sunt cei mai cunoscuti adaptogeni? Top 20 (alfabetic)

amla coacaze indiene

  1. Amla/Amalika/Coacazele indiene (Phyllanthus emblica) cresc pofta de mancare si rezistenta la boli, ajuta memoria, digestia, imunitatea, sanatatea ficatului, oaselor, dintilor, unghiilor, parului si ochilor, este antiinflamatoare, antioxidanta, antivirala, protejeaza impotriva toxinelor si agentilor carcinogeni, scade colesterolul, previne bolile autoimune.

  2. Ashwagandha (Withania somnifera) este antispasmodica, reduce anxietatea, oboseala si insomnia, are proprietati antiinflamatorii, anti-tumorale si neuroprotectoare, controleaza glicemia, impulsioneaza imunitatea, fertilitatea, glanda tiroida si functia endocrina.

  3. Astragulus (Astragulus membranaceus) ajuta circulatia, vitalitatea, functia imunitara, rata metabolica bazala, recuperarea dupa boala si chimioterapie, protejeaza ficatul, lupta impotriva bacteriilor, poate echilibra glicemia si nivelul de insulina.

  4. Bacopa/Brahmi (Bacopa monnieri) protejeaza creierul, consolideaza memoria, imbunatateste rata de invatare si procesarea vizuala a informatiei, reduce anxietatea.

    busuioc sfant tulsi

  5. Busuiocul sfant/Tulsi (Ocimum sanctum) ajuta memoria, imunitatea, sanatatea dintilor si pielii, este expectorant, antioxidant, antiviral, diuretic, calmeaza durerile de cap, stomacul si starile de voma, contribuie la un somn mai bun.

  6. Codonopsis/Dang shen (Codonopsis pilosula) ajuta imunitatea, energia, circulatia, splina, plamanii, pancreasul, stomacul, trateaza slabiciunea, pierderea poftei de mancare, diareea, palpitatiile, astmul, anemia, tusea, stimuleaza sistemul nervos central, creste anduranta, este un expectorant eficient.

  7. Cordyceps (Cordyceps militaris) sprijina sanatatea rinichilor si plamanilor, trateaza ameteala, oboseala, infertilitatea si disfunctiile sexuale, impulsioneaza performanta atletica si imunitatea.

    ginseng

  8. Eleuthero/Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticocus) creste productivitatea si anduranta, scade tensiunea si incidenta gripei, ajuta in procesul de recuperare dupa boli/operatii, imunitatea si somnul.

  9. Fo-ti/He shou wu/Troscot chinezesc (Reynoutria multiflora) creste circulatia si vitalitatea, scade colesterolul, elimina toxinele, are efect anti-imbatranire, previne albirea prematura a parului, are efect asupra sistemelor endocrin, gastrointestinal si cardiovascular.

  10. Ginsengul american (Panax quinquefoius) poate scadea glicemia, colesterolul si greutatea, poate creste imunitatea, performanta si calitatea muncii, functia mentala, circulatia sangvina, cantitatea de proteine in muschi si ficat, are efect antioxidant, poate influenta sistemul endocrin.

    goji

  11. Goji (Lycium barbarum) ajuta imunitatea, au efect asupra sistemelor cardiovascular, gastrointestinal si reproductiv, hranesc si tonifica ficatul, rinichii, ochii, plamanii, lupta cu imbatranirea si tumorile.

  12. Guduchi/Giloya/Amrita (Tinospora cordifolia) este diuretic, detoxifica ficatul si sangele, confera energie, previne hepatita si ciroza, creste metabolismul, ajuta circulatia, glicemia si memoria, lupta impotriva eczemelor, inflamatiei, racelii, simptomelor alergiilor si efectelor secundare ale chimioterapiei.

  13. Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) confera energie si anduranta, ajuta imunitatea, somnul, tenul si digestia, regleaza colesterolul, insulina si tensiunea, poate trata tusea, astmul si bronsita.

    lemn dulce

  14. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) are efect analgezic, antispasmodic, antitumoral, antibiotic, antialergic, antitoxic, antiinflamator si mineralocorticoid, ajuta imunitatea si activitatea estrogenica, stimuleaza cortexul suprarenal.

  15. Maca/Ginsengul peruvian (Lepidium meyenii) creste energia, sanatatea hormonala si a prostatei, fertilitatea si libidoul, are efect afrodiziac, sprijina detoxifierea naturala a ficatului.

  16. Reishi (Ganoderma lucidum) sprjina imunitatea, promoveaza un somn de calitate, este antioxidanta, protejeaza si hraneste plamanii.

    turmeric

  17. Rhodiola/Ruja (Rhodiola rosea) sprijina functia mentala, imunitatea, anduranta fizica si fertilitatea, promoveaza starea de bine, echilibreaza glicemia, protejeaza inima, poate combate obezitatea.

  18. Schisandra/Wuweizi (Schisandra chinensis) scade inflamatia, ajuta functia digestiva, endocrina si ficatul, imbunatateste tensiunea si reflexele, ajuta creierul, combate anxietatea, palpitatiile inimii si efectele oboselii.

  19. Shatavari (Asparagus racemosus) ajuta imunitatea si fertilitatea, trateaza ulcerul si anxietatea, poate combate cancerul, este diuretica, stimuleaza lactatia si glanda pituitara.

  20. Turmericul (Curcuma longa) reduce simptomele depresiei, glicemia si colesterolul, este antiinflamator, antitumoral si antioxidant, ajuta memoria.

Descopera adaptogenii din magazinul online Sano Vita!

20 de adaptogeni cunoscuți - infografic

Articolul precedent Dressing de salata (cu mustar si miere)
Articolul următor Chiftelute de cartofi umplute cu ciuperci
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.