Acasă Retete Aluaturi de post/ Paine de casa Paine de casa integrala cu faina de secara

Paine de casa integrala cu faina de secara

18
Paine de casa integrala cu faina de secara

Paine de casa inseamna, in viziunea noastra, miros imbietor, gust delicios si ingrediente sanatoase. Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale paine de casa pufoasa si frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale? Atunci pregateste-o cu mana ta, nu este greu deloc, iar rezultatul ii va incanta pe toti cei care il vor gusta. Daca urmezi reteta de mai jos, vei avea pe masa paine de casa integrala cu faina de secara, o paine incredibil de pufoasa, care ramane proaspata mai multe zile la rand… sigur, daca scapa, ca prin minune, nemancata pe loc. 🙂

TIMP PREPARARE   120 minute

PORTII   1 paine mare

TIP RETETA   Aluat/Paine de casa

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Paine de casa integrala cu faina de secara

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina integrala de secara

faina integrala de secara

Seminte de susan

seminte-de-susan-decorticat-1kg

  Mod de preparare reteta Paine de casa integrala cu faina de secara

  • Se amesteca faina alba si cea de secara cu apa calduta, se adauga uleiul, zaharul si drojdia si se framanta cateva minute.
  • Amesteca in aluat si sarea si apoi framanta timp de 10-15 minute, pana cand aluatul este legat si se desprinde de pe fundul vasului in care lucrezi.
  • Formezi din aluat o bila, il pui intr-un vas uns cu putin ulei si il lasi sa creasca, acoperit cu folie de plastic, pentru o ora.
  • Dupa ce aluatul a  crescut, se scoate pe blatul de lucru (pudrat in prealabil cu putina faina), se modeleaza in forma dorita si se asaza viitoarea paine de casa intr-o tava de cozonac mare, pe care ai tapetat-o cu hartie de copt.
  • Se uda cu o pensula painea de casa pe partea superioara si se presara cu seminte de susan, de mac, de in sau de floarea soarelui, dupa bunul plac.
  • Se coace painea de casa la cuptorul preincalzit, la 200o C, pentru 30-40 de minute. Vei sti ca este gata in clipa in care ai sa vezi ca se rumeneste la suprafata.
  • Paine de casa integrala cu faina de secara se lasa sa se racoreasca inainte de a fi taiata si adusa la masa.

  Observatii reteta Paine de casa integrala cu faina de secara

  • Vrei sa stii cum se face paine? Pentru painea de casa exista mai multe retete, diferenta intre ele fiind data de drojdie si de cantitatea de faina folosita la paine. Daca framanti cu mana, este posibil ca aceasta retete sa necesite putina apa calduta in plus. Acest lucru depinde si de faina folosita. Indiferent de reteta folosita insa, painea de casa la cuptor va umple casa de parfum ademenitor.
  • Apa calduta folosita pentru acest preparat are rolul de a-i accelera procesul de crestere.
  • Nu am adaugat inca de la inceput sarea pentru a nu veni in contact cu drojdia si a opri actiunea de cresterea a aluatului.
  • Aluatul de paine de casa integrala cu faina de secara poate fi modelat dreptunghiular, asa cum am facut noi in fotografie sau poti sa il impletesti in doua sau in trei, in functie de insipratie si de ocazie. De exemplu, o paine impletita va arata deosebit pe o masa de sarbatoare.
  • Am ales sa facem paine de casa cu drojdie uscata pentru ca reteta este mai simpla, drojdia uscata fiind un ingredient care are un termen de valabilitate mai mare, dar poti obtine paine de casa pufoasa si cu drojdie proaspata.

  Stiai ca?

  • Secara este cunoscută ca sursa importanta de vitamine si minerale, un aliment energizant, nutritiv si purificator pentru organismul tau? Reteta de paine de  casa facuta cu drojdie uscata si faina de secara este mai sanatoasa si foarte gustoasa.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Paine de casa integrala cu faina de secara
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 98 Review(s)

18 COMENTARII

  1. Toate retetele de paine de pe blog contin faina alba. Majoritatea contin zahar (fie el si brut)… Chiar e nevoie de aceste doua ingrediente? Au si vreun alt rol in afara de gust? Daca da, se pot inlocui cu altceva?

    Eu sunt in cautare de sfaturi. Am incercat sa fac paine din faina integrala de grau, uneori combinata cu faina de ovaz sau secara. Painea nu creste, oricat o las la crescut. Din cauza asta nu se coace deloc la mijloc, chiar daca o tin in cuptor pana ce coaja se ingroasa, se intareste si se arde. Sa fie de vina lipsa fainii albe?

    • Nici zaharul, nici faina alba nu se folosesc din considerente de gust, ci pentru ca aluatul de paine sa creasca. In lipsa lor, asa cum foarte corect ati observat, paine ramane densa, nefacuta (si chiar uneori usor cleioasa) in mijloc. In cazul painii facute in casa, la zaharul din compozitie ati putea renunta, daca doriti neaparat, rezultatul fiind o paine mai putin crescuta, mai densa, dar oricum, coapta suficient de bine si in interior, insa nu si la faina alba, din pacate – el putin pentru aceste retete. Vom publica in perioada imediat urmatoare si o reteta de turtite cu faina integrala, seminte si tarate, fara zahar si faina alba. Acestea se coc suficient de bine in interior, insa tot vor fi dense, nu vor creste foarte mult, asa cum se intampla in cazul retetelor celelalte de paine.

  2. Buna ziua,

    Nu am înțeles ce este cu cele 30 g de ulei de măsline. Am un pahar gradat,pentru lichide este gradat cu cl.sau oz. Lichidele se mai măsoară si in ml. In grame,nu. Deci cât ulei de masline trebuie adăugat? Multumesc!

  3. Pâinea de secară integrală se face cu maia. Apă, făină și sare. Atât.
    Maiaua – cultura de bacterii lactice ce ajută la fermentația făinii, se prepară astfel: într-un borcan relativ mare, de peste 800 ml (ca de compot), se amestecă 50 ml (un pahar mic) de apă și o lingură de făină de secară. Borcanul se așează pe o farfurie adâncă, acoperit cu un șervet până a doua zi, când se va adăuga iar amestecul 50 ml apă/o lingură de făină (~35 grame). Teoretic, după 5-6 zile fermentația făinii ar fi suficient de puternică pentru a face pâine. Dacă maiaua nu are un aspect spumant, cu bule de mărimea unui bob de piper și nu miroase a vodcă de calitate, se aruncă amestecul fără a clăti borcanul și se adaugă în continuare rația făină/apă până cultura de bacterii prinde putere.
    Astfel, după 6 zile, borcanul va conține maiaua formată din 300 ml apă plus 200 grame făină. Pentru prepararea pâinii se toarnă maiaua într-un bol sau castron de 3 litri. Într-un vas se încălzesc 600 ml apă bună, plată sau filtrată, ideal fără clor, în care se dizolvă o linguriță cu vârf de sare, grunjoasă, după preferințe (de salină, de mare, etc). Apa răcită se toarnă peste maia și se amestecă bine cu un făcăleț. Din acest moment începe adăugarea făinii în compoziție, 1 kilogram. Este nevoie de o sită potrivită prin care se vor cerne 3-4 linguri de făină apoi se va amesteca la făcăleț și nu cu mâna. După ce s-a încorporat făina, aluatul se nivelează cu o spatulă de lemn udată bine cu apă, sau de plastic, se acoperă bolul cu o cârpă pentru o jumătate de oră.
    Aluatul de secară cu maia își dublează volumul, astfel pentru rețeta descrisă este nevoie de două tăvi cu volum 1,5 litri fiecare. Tăvile se ung cu ulei de susan, un bănuț pentru fiecare este suficient. După jumătatea de oră, aluatul se împarte în două cu o spatulă și tot cu ea va fi pus în tăvi. Cuptorul se încălzește 3-4 minute, se oprește focul/curentul și tăvile se bagă la crescut, acoperite cu un șervet de pânză. Creșterea aluatului poate dura între 2 și 4 ore, în funcție de tipul făinii, anotimp, umiditate, etc. Pentru a menține un mediu constant, cuptorul poate fi pornit câte 2-3 minute la 45-60 minute. Aluatul este bun de copt când suprafața pâinii a devenit bombată și bulele de fermentație se sparg formând găuri cam cât un bob de piper. Atunci se pornește cuptorul la maximum și se lasă așa 30-40 minute, apoi se scade temperatura la 200-180 grade și coacerea continuă încă 30 minute. După coacere, se scot tăvile, se lasă câteva minute apoi se scot pâinile și se lasă la răcit 24 ore, înfășurate în șervet de pânză. De preferat pâinea se va tăia după 2-3 zile. Cel mai bine se păstrează în pungă de plastic, în frigider, până la câteva luni. În șervet de pânză, în sertar, o săptămână.
    În afară de apă, toate ingredientele se găsesc la Sanovita, făină, sare, ulei de susan. Pentru variație, în aluat se pot adăuga: semințe de chimen sau de coriandru măcinat, melasă, orz solubil Sanovita, miere. Uleiul de floarea soarelui presat la rece adăugat în compoziție dă o pâine mai fragedă, însă scade termenul de păstrare.
    Succes!

  4. Bună ziua! Am ținut cont de toate sfaturile dvs. Pâinea a ieșit grozavă! Și crescuta, și sațioasă, și sănătoasă! Este prima oara când fac, de acum o sa fac mereu… Va mulțumesc, pana am văzut – o gata, am stat cu emoții, dar, într-adevăr, am lăsat-o la crescut o ora jumătate și în cuptor puțin mai mult de o ora.

  5. Buna ziua!
    Urmeaza sa incerc si eu reteta.
    Puteti sa imi spuneti, va rog, daca as putea sa inlocuiesc apa cu lapte?
    Multumesc.

  6. Buna ziua,
    Se poate inlocui faina de secara cu cea integrala de grau sau alt tip de faina, mei, soia?
    Cea de secara se gaseste putin mai greu…
    Si daca da, se pastreaza cantitatile din reteta?

    Va multumesc mult!

    O zi minunata si mult spor in toate, tuturor! 🙂

  7. Buna ziua,

    Ati putea da exemple de retete care au faina de mazare galbena ca ingredient? Am gasit acest produs pe site si chiar am comandat cu ceva timp in urma. La sectiunea de retete insa nu am gasit nimic, asa ca as dori sa stiu la ce se poate folosi. La momentul cumpararii intentionam s-o folosesc ca ingredient secundar in paine alaturi de faina de grau, dar din nefericire painea nu a crescut deloc. O a doua reteta gasita pe net, piureul din faina de mazare, a esuat total.

    Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.