Paine de casa integrala cu faina de secara

Paine de casa inseamna, in viziunea noastra, miros imbietor, gust delicios si ingrediente sanatoase. Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale paine de casa pufoasa si frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale? Atunci pregateste-o cu mana ta, nu este greu deloc, iar rezultatul ii va incanta pe toti cei care il vor gusta. Daca urmezi reteta de mai jos, vei avea pe masa paine de casa integrala cu faina de secara, o paine incredibil de pufoasa, care ramane proaspata mai multe zile la rand… sigur, daca scapa, ca prin minune,┬ánemancata pe loc. ­čÖé

TIMP PREPARARE   120 minute

PORTII   o paine mare

TIP RETETA   Aluaturi/paine

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente Paine de casa integrala cu faina de secara

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina integrala de secara

faina integrala de secara

Seminte de susan

seminte-de-susan-decorticat-1kg

  Mod de preparare Paine de casa integrala cu faina de secara

  • Se amesteca faina alba si cea de secara cu apa calduta, se adauga uleiul, zaharul si drojdia si se framanta cateva minute.
  • Amesteca in aluat si sarea si apoi framanta timp de 10-15 minute, pana cand aluatul este legat si se desprinde de pe fundul vasului in care lucrezi.
  • Formezi din aluat o bila, il pui intr-un vas uns cu putin ulei si┬áil lasi sa creasca, acoperit cu folie de plastic, pentru o ora.
  • Dupa ce aluatul a┬á crescut, se scoate pe blatul de lucru (pudrat in prealabil cu putina faina), se modeleaza in forma dorita si se asaza viitoarea paine de casa intr-o tava de cozonac mare, pe care ai tapetat-o cu hartie de copt.
  • Se uda cu o pensula painea de casa pe partea superioara si se presara cu seminte de susan, de mac, de in sau de floarea soarelui, dupa bunul plac.
  • Se coace painea de casa la cuptorul preincalzit, pentru 30-40 de minute. Vei sti ca este gata in clipa in care ai sa vezi ca se rumeneste la suprafata.
  • Paine de casa integrala cu faina de secara se lasa sa se racoreasca inainte de a fi taiata si adusa la masa.

  Observatii reteta Paine de casa integrala cu faina de secara

  • Vrei sa stii cum se face paine? Pentru painea de casa exista mai multe retete, diferenta intre ele fiind data de drojdie si de cantitatea de faina folosita la paine. Daca framanti cu mana, este posibil ca aceasta retete sa necesite putina apa calduta in plus. Acest lucru depinde si de faina folosita. Indiferent de reteta folosita insa, painea de casa la cuptor va umple casa de parfum ademenitor.
  • Apa calduta folosita pentru acest preparat are rolul de a-i accelera procesul de crestere.
  • Nu am adaugat inca de la inceput sarea pentru a nu veni in contact cu drojdia si a opri actiunea de cresterea a aluatului.
  • Aluatul de paine de casa integrala cu faina de secara poate fi modelat dreptunghiular, asa cum am facut noi in fotografie sau poti sa il impletesti in doua sau in trei, in functie de insipratie si de ocazie. De exemplu, o paine impletita va arata deosebit pe o masa de sarbatoare.
  • Am ales sa facem paine de casa cu drojdie uscata pentru ca reteta este mai simpla, drojdia uscata fiind un ingredient care are un termen de valabilitate mai mare, dar poti obtine paine de casa pufoasa si cu drojdie proaspata.

  Stiai ca?

  • Secara este cunoscut─â ca sursa importanta de vitamine si minerale, un aliment energizant, nutritiv si purificator pentru organismul tau? Reteta de paine de┬á casa facuta cu drojdie uscata si faina de secara este mai sanatoasa si foarte gustoasa.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Paine de casa integrala cu faina de secara
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
41star1star1star1stargray Based on 39 Review(s)


6 Comentarii

    • Pentru a va asigura ca se coace bine in interior, puteti sa o lasati mai mult la crescut si apoi putin mai mult la cuptor.

  1. Toate retetele de paine de pe blog contin faina alba. Majoritatea contin zahar (fie el si brut)… Chiar e nevoie de aceste doua ingrediente? Au si vreun alt rol in afara de gust? Daca da, se pot inlocui cu altceva?

    Eu sunt in cautare de sfaturi. Am incercat sa fac paine din faina integrala de grau, uneori combinata cu faina de ovaz sau secara. Painea nu creste, oricat o las la crescut. Din cauza asta nu se coace deloc la mijloc, chiar daca o tin in cuptor pana ce coaja se ingroasa, se intareste si se arde. Sa fie de vina lipsa fainii albe?

    • Nici zaharul, nici faina alba nu se folosesc din considerente de gust, ci pentru ca aluatul de paine sa creasca. In lipsa lor, asa cum foarte corect ati observat, paine ramane densa, nefacuta (si chiar uneori usor cleioasa) in mijloc. In cazul painii facute in casa, la zaharul din compozitie ati putea renunta, daca doriti neaparat, rezultatul fiind o paine mai putin crescuta, mai densa, dar oricum, coapta suficient de bine si in interior, insa nu si la faina alba, din pacate – el putin pentru aceste retete. Vom publica in perioada imediat urmatoare si o reteta de turtite cu faina integrala, seminte si tarate, fara zahar si faina alba. Acestea se coc suficient de bine in interior, insa tot vor fi dense, nu vor creste foarte mult, asa cum se intampla in cazul retetelor celelalte de paine.

  2. Buna ziua,

    Nu am ├«n╚Ťeles ce este cu cele 30 g de ulei de m─âsline. Am un pahar gradat,pentru lichide este gradat cu cl.sau oz. Lichidele se mai m─âsoar─â si in ml. In grame,nu. Deci c├ót ulei de masline trebuie ad─âugat? Multumesc!

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.