Iaurt de casă din băutură de soia

Iaurt de casă din lapte de soia

Iaurtul vegetal reprezintă o gustare savuroasă și hrănitoare, ce îți poate servi ca bază pentru diferite feluri principale sau deserturi. O poți utiliza în diverse umpluturi, sosuri, salate, glazuri sau smoothie-uri și boluri cu cereale, müsli, fructe. Iar dacă vrei să-ți pregătești un iaurt de casă, pentru a ști exact ce pui în el, atunci rețeta propusă de noi mai jos este perfectă. Este simplu de făcut, însă timpul de așteptare este mai mare – de aceea, o poți face în weekend, astfel încât să îți faci un stoc pentru toată săptămâna.

TIMP DE PREPARARE   8-14 ore

PORȚII  6-8

TIP REȚETĂ  Gustare

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente iaurt:

  • 1 litru băutură de soia
  • 1 plic (25 g) de ferment prebiotic și probiotic pentru iaurt
  • 2 linguri miere

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Lapte de soia bio

  Mod de preparare:

  • Dacă nu ai un aparat pentru preparat iaurtul, încălzește laptele de soia pe foc până ajunge la temperatura de 45°C.
  • Pune plicul cu ferment într-un vas, toarnă puțin lapte și amestecă bine pentru a se omogeniza. Toarnă apoi restul de lapte și amestecă din nou.
  • Ține bolul într-un loc cald timp de 5-7 ore sau până când laptele se încheagă și prinde gust acrișor.
  • Când iaurtul este gata adaugă mierea, toarnă iaurtul în borcane și pune-le la frigider. Poți lăsa iaurtul la frigider pentru o săptămână.
  • Pentru a face altă tranșă de iaurt, păstrează 3-4 linguri și amestecă-le cu 1 litru de lapte cald, repetând în tocmai procesul explicat anterior. Poți consuma iaurtul ca atare, cu fructe, cereale, müsli sau în preparate dulci și sărate.

 

  • Dacă ai un aparat special pentru preparat iaurtul, pune în vasul interior al iaurtierei plicul cu ferment și o cantitate mică de lapte, amestecând până se omogenizează. Toarnă apoi restul de lapte și amestecă foarte bine.
  • Introdu vasul în iaurtieră, acoperă cu capacul și pornește aparatul. Timp de 8-10 ore, lasă culturile de fermenți lactici să se dezvolte, transformând laptele în iaurt. Aparatul va menține constantă temperatura laptelui la 42°C pentru a permite dezvoltarea acestor culturi. Cu cât ții laptele mai mult, cu atât iaurtul rezultat va fi mai acrișor. În tot acest timp, iaurtiera nu se mișcă deloc.
  • Când au trecut cele 8-10 ore, oprește aparatul, scoate-l din priză și ridică capacul cu grijă, fiindcă va avea condens, iar apa nu trebuie să se scurgă în iaurt.
  • Scoate vasul în care se află iaurtul, lasă-l la răcit și adaugă mierea.
  • Toarnă iaurtul în borcane și pune-le la frigider pentru 3-4 ore, timp în care se va finaliza procesul de legare a iaurtului.
  • Pentru a face altă tranșă de iaurt, păstrează 3-4 linguri și amestecă-le cu 1 litru de lapte cald, repetând în tocmai procesul explicat anterior. Poți consuma iaurtul ca atare, cu fructe, cereale, müsli sau în preparate dulci și sărate.

  Știai că?

  • Primele iaurturi vegetale, din lapte de soia au apărut la începutul secolului trecut. În prezent există sute de iaurturi vegetale obținute cu ajutorul băuturilor de soia, migdale, cocos, caju, ovăz sau chiar mazăre.
  • Majoritatea iaurturilor vegetale conțin culturi vii active, sau fermenții probiotici, ce reprezintă bacterii benefice pentru sănătatea intestinului. De asemenea, în funcție de ingredientul principal al iaurtului, multe dintre acestea reprezintă surse importante de nutrienți.


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.