Acasă Sport și fitness Deprinderi rele – obezitate sigura. Ce obiceiuri te ingrasa fara sa iti dai seama?

Deprinderi rele – obezitate sigura. Ce obiceiuri te ingrasa fara sa iti dai seama?

0
Deprinderi rele – obezitate sigura. Ce obiceiuri te ingrasa fara sa iti dai seama?

obiceiuri alimentareAi auzit de vorba potrivit careia daca mananci direct din oala o sa iti ploua la nunta? Daca acest gest se numara printre obiceiurile tale, afla ca nu risti doar sa fii o mireasa plouata si amarata, ci si una…supraponderala. Citeste articolul nostru in continuare pentru a afla ce spun cercetarile stiintifice pe marginea acestui subiect.

Evident, intre oala cu mancare si vremea probabila de la petrecerea ta de nunta nu exista, obiectiv vorbind, nici o legatura. Intelepciunea populara a creat-o pentru a sanctiona un obicei nesanatos si, ca impactul sa fie cat mai mare, a legat sanctiunea de unul dintre ele mai importante evenimente din viata unui om. Trebuie sa recunoastem ca folclorul romanesc este deosebit de creativ.

De ce ne ingrasam?

In zdrobitoarea majoritate a cazurilor ingrasarea are o cauza foarte simpla: pentru ca persoana respectiva consuma mai multe calorii decat are nevoie potrivit varstei, sexului, constitutiei, stilului de viata si activitatii prestate. Ca sa spunem lucrurile direct, ne ingrasam pentru ca mancam prea mult si nici macar nu ne dam seama de asta, fie pentru ca nu detinem informatii suficiente privind valorile nutritionale ale alimentelor, fie pentru ca nu acordam importanta suficienta actului de a manca sau, in fine, ne lasam dusi de presiunea sociala, de comoditate, indemnati de stres. De cate ori nu vi s-a intamplat sa ciuguliti de plictiseala, din obisnuinta de a rontai ceva la televizor, sa comandati mancare fast-food numai pentru ca toti cei din jurul vostru faceau acest lucru sau sa va refugiati intr-o caserola intreaga de inghetata la suparare.

Cand ne ridicam de la masa?

mindless eatingOamenii de stiinta care au studiat indeaproape comportamentul uman legat de alimentatie au constatat ca foarte putini oameni inceteaza sa manance si se ridica de la masa in clipa in care s-au saturat. De obicei finalul mesei intervine fie in clipa in care au terminat de mancat tot ce au in farfurie, atunci cand se termina programul la televizor pe care il urmareau in timp ce mancau sau atunci cand efectiv stomacul este atat de plin incat nu mai incape nimic. Totusi, nici macar unul dintre momentele mentionate anterior nu are legatura cu senzatia de satietate. Cu alte cuvinte, mancam pentru a ne satura, dar nu totdeauna ne oprim din mancat atunci and ne-am saturat, ci mult mai tarziu. Asa ca… ne ingrasam.

Brian Wansink, reputat pshiholog si profesor american, cel care a pus bazele unui laborator de cercetare in domeniul alimentatiei de Universitatea Cornell (care functioneaza de peste 20 de ani) afirma, in cartea sa, Mindless Eating – Why we eat more than we think ca stomacul nu este capabil sa numere caloriile pe care le primeste si reactioneaza abia cand portia obisnuita de hrana este mult depasita, deci ar trebui sa ne folosim ochii pentru a stabili cata mancare ne este necesara.

Use your eyes to your advantage!

Since your stomach isn’t able to keep perfect track of the calories you are eating, you rely to a large degree on your eyes. The bigger something looks, the less of it you will eat. This is why soup is generally so healthy: the amount of water in it causes people to feel full when they actually are full — rather than a few hundred calories later.

De ce este importanta farfuria?

Simplu: farfuria este importanta pentru ca ea iti ofera cele mai bune indicii privind portia de mancare care iti este necesara. Iata care este problema cu mancatul din cratita despre care pomeneam la inceput: procedand asa, risti sa te supralimentezi, intrucat nu esti cu adevarat constient de cat mananci, nu ai in fata ta o portie, asa cum ai fi avut-o in farfurie, ci toate portiile la un loc si iti pierzi cu usurinta simtul masurii. Doar 100 de calorii consumate in plus pe zi in acest fel duc la adaugarea a 5 kilograme suplimentare intr-un an si asta fara a avea in vreun fel senzatia ca ai gresit cu ceva. Iti vine a crede?

farfurie

Daca si tu te numeri printre persoanele care constata, de la an la an, ca greutatea ii creste sau daca te afli intr-o permanenta lupta cu kilogramele, poate ar trebui sa te intorci putin la origini si sa iti analizezi obiceiurile de zi cu zi: foarte posibil vei gasi cauza intr-un lucru pe care l-ai considerat nesemnificativ.

In final, daca esti preocupat de tema alimentatiei echilibrate, iti recomandam sa citesti cartea de care am pomenit mai sus, Mindless Eating a lui Brian Wansink, ea iti va schimba din multe puncte de vedere perspectiva asupra obiceiurilor alimentare.

Articolul precedent Chiftelute cu sos la cuptor
Articolul următor Paine de casa tip floare cu faina integrala
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.