Acasă Sport și fitness Cum sa ai succes in lupta cu kilogramele in plus? Primii 5 pasi esentiali pentru a reusi

Cum sa ai succes in lupta cu kilogramele in plus? Primii 5 pasi esentiali pentru a reusi

0
Cum sa ai succes in  lupta cu kilogramele in plus? Primii 5 pasi esentiali pentru a reusi

slabire

Suntem bombardati din toate partile cu informatii dintre cele mai diverse. Cautam sfaturi  pentru slabit si deseori se intampla sa nu mai stim pe cine sa credem. Vedem zilnic vedete care au scazut in greutate cu preparate miraculoase ca efect si restrictive ca pret. Desi nu imposibil, este dificil de gasit un om normal, obisnuit, care nu a dat nici un ban pe pastile, ceaiuri si alte remedii mai mult sau mai putin banale, un om simplu, care a invatat sa isi asculte corpul si sa fie propriul sau nutritionist. Poti fi chiar tu omul acela, stii?

Orice inceput este dificil, asta e clar, iar in cazul unei cure de slabire cu atat mai mult. Trebuie sa te rupi de niste obiceiuri (nu prea bune, din moment ce au dus la acumularea de kilograme) si sa impui corpului tau restrictii. El va reactiona: mai intai se impotriveste, se revolta…si apoi se va supune, atunci cand va vedea ca esti cu adevarat hotarat sa te tii de treaba. Asadar, de unde incepi?

Primul pas: Alege modalitatea in care vrei sa ajungi la o greutate moderata

Sunt 2 lucruri de importanta majora care trebuie luate in considerare atunci cand vrei sa slabesti:

  1. dieta pe care o alegi
  2. atmosfera pe care o ai in jur

Despre atmosfera si importanta sustinerii vom vorbi intr-un articol urmator, dedicat special acestui subiect, hai sa vedem acum cum stau lucrurile cu dieta.

Dieta pe care o alegi conteaza enorm, pentru ca, din multitudinea de alegeri posibile, fiecare om are anumite particularitati: preferinte alimentare, pofte, dificultati. Unii se simt confortabil urmand o dieta disociata sau hiperproteica, pentru ca au voie sa manance mai mult, in limitele unor alimente permise si indura fara efort plictiseala alimentara. Altii au senzatia ca mananca putin si tot se ingrasa, de aceea este recomandat sa invete valoarea calorica alimentelor si sa calculeze tot ce baga in gura.

plan

Orice dieta, repet, orice dieta din lumea asta da rezultate daca o urmezi cu consecventa. Sunt cel putin amuzante persoanele (grase!) care  urmaresc avid cele mai noi trenduri in materie de regimuri de slabit, de parca ar mai putea cineva descoperi apa calda acum. Orice se putea spune pe tema asta cred ca s-a spus si s-a scris deja, iar daca nu absolut tot, macar suficient cat sa dea material de studiu tuturor persoanelor de pe mapamond care vor sa scape de kilogramele in plus.

La ce bun atata studiu daca nu e nimic nou atunci? Pentru acelasi motiv pentru care, inainte de a incepe o dieta, este utila si o vizita la nutritionist, indiferent cat ai fi de destept, de informat si de mare in calculat calorii: pentru ca specialistul te va ajuta sa alegi un program pe termen lung care sa ti se potriveasca si care sa devina, incet-incet, un stil de viata, tinand cont de obiceiurile si preferintele tale alimentare.

Al doilea pas: Cantareste bine si stabileste data

Circula multe glume pe tema dietelor care incep de luni, mereu cea de saptamana viitoare. Dincolo de gluma insa, ziua de luni (ca si data de 1 ianuarie) are, in mod intrinsec un continut motivational suplimentar (iar tu ai nevoie de orice ajutor posibil): acela al unui nou inceput.

hotarata

Asadar, stabileste data care te inspira cel mai tare si tine-te de ea, nu mai amana! Avem un sfat totusi, apropo de asta: nu o fixa foarte aproape inaintea unor evenimente care iti ofera tentatii culinare deosebite si tot atatea motive de abandon pentru dieta: sarbatori, ziua de nastere a cuiva apropiat, petreceri programate, nunti, concediu. Cum viata e plina si de asemenea evenimente, nu te poti feri de ele la nesfarsit, dar, pana cand inveti sa faci fata tentatiilor, e mai bine sa incerci sa le eviti: stabileste data la care incepi dieta ta cu cel putin 2 saptamani inaintea unei astfel de ocazii.

Momentul in care alegi sa incepi este foarte important. Exact inainte de sarbatori nu se apuca nimeni de slabit, pentru ca, se stie, urmeaza mese imbelsugate si, daca nu ai reusit sa slabesti peste an, cand erau mult mai putine tentatii, ai sanse extrem de mici sa rezisti acum. In schimb, inceputul de an este un moment extrem de propice, pentru ca el vine cu rezolutii fresh la majoritatea dintre noi, iar intre ele slabitul ocupa un loc de cinste, mai ales la femei. In plus, dupa mesele imbelsugate din care tocmai am iesit, rezistenta la tentatii se dovedeste ceva mai mare, mai ales combinata cu o pereche de pantaloni care te strange. 🙂

planificare

Al treiea pas: Fa-ti o lista de motive!

Chiar daca le stii pe de rost, e bine sa iti faci o lista de motive pentru care doresti sa slabesti. Sigur, cel mai bun motiv din lume este sanatatea ta, dar, in afara de ea, pot si chiar este indicat sa mai fie si altele. Aceste motive vor actiona ca un fel de trigger, un declansator de vointa: te vor ajuta, recitindu-le, sa tii garda sus si sa faci fata tentatiilor. Noi iti dam cateva idei, dar suntem siguri ca le ai foarte clar in minte si pe ale tale.

Vrei o viata sociala activa? Ai putea sa o ai, daca ai cantari mai putin. Sunt multe grasute care o au oricum, dar….nu asa cum ar putea fi ea cu 20 de kilograme in minus. Ai putea urca pe munte fara sa gafai ca o locomotiva, ai putea dansa toata noaptea daca ai chef, ai reusi sa concurezi la maratoane, sa te catari pe un gard, sa alergi dupa autobuz sau sa alergi pur si simplu si sa iti si placa. Ai putea sa intorci capete pe strada.

Al patrulea pas: Stabileste-ti obiective!

Poate ca ai de inlaturat numai cateva kilograme sau poate ca greutatea ta este mult peste normal. Indiferent de situatie, te va ajuta daca iti vei stabili clar, inca de la inceput, atat obiectivele, clar formulate (numarul de kilograme de care vrei sa scapi), cat si un termen cat mai precis si realist in care vei face asta. Nu sari peste obiective, notitele de acum vor fi cele care iti vor masura, putin mai tarziu, succesul.

obiective

Fixeaza-ti un obiectiv mare si apoi imparte-l in obiective mici, cu termene concrete si realiste si modalitati de a le indeplini pe fiecare. Nu e suficient sa spui Vreau sa fac asta, ci sa detaliezi putin si modul in care iti propui sa reusesti.

In cazul in care ai de slabit un numar mare de kilograme (de exemplu 10 sau chiar mai mult), nu te grabi sa treci pe hartie obiectivul final, ci imparte totul in etape intermediare, in termene mai mici care pot fi, apoi, ajustate in functie de evolutie.

Voi slabi 20 de kilograme – pare un obiectiv dificil de atins si indepartat, prea indepartat si general ca sa te motiveze cu adevarat. Voi slabi 4 kilograme in urmatoare luna – pare, in schimb, mai usor de indeplinit si gandul ca ti-ai atins un prim obiectiv te va motiva ulterior enorm.

Al cincilea pas: Enunta public decizia ta!

In momentul in care te-ai apucat de dieta, spune-o celor din jur: familie, prieteni, colegi de serviciu. Aceasta declaratie publica are un rol mult mai mare decat ai putea crede la o prima vedere: actioneaza asupra celor care au luat cunostinta de ea, dar mai ales asupra ta.

Declaratia publica si efectul ei asupra celor din jurul tau

Intr-un birou, atunci cand unul dintre colegi mananca o gustare (niste covrigei, de exemplu sau o ciocolata) se simte dator sa ii serveasca si pe cei din jur. Sau la ora pranzului, se intampla sa auzi: as vrea sa comand pizza, nu imparte cineva cu mine, ca nu pot manca una intreaga?

In clipa in care ai declarat public ca esti la dieta, colegii de la birou se vor feri sa te mai tenteze, eventual poti chiar tu sa ii rogi sa nu o mai faca, ai sa vezi ca vor arata deschidere. Sustinerea este extrem de importanta pentru o persoana aflata la dieta, iar declaratia publica constituie una dintre modalitatile de a o obtine.

loc de munca

Declaratia publica si efectul ei asupra persoanei care o face

Spune la toata lumea din jur (familie, birou) ce plan ai. Enuntarea publica ajuta, pentru ca iti va fi mai greu sa renunti si sa scapi in tentatii interzise cand ai senzatia ca toata lumea sta cu ochii pe tine.

Aceasta declaratie publica a fost studiata de specialistii in comunicare si importanta ei s-a dovedit atat de mare, incat a devenit parte a unui important principiu in negociere: Consecventa. Robert Cialdini, un cunoscut psiholog american, doctor in filosofie si autor al bestseller-ului Psihologia Persuasiunii, explica faptul ca oamenii manifesta o tendinta foarte puternica de a fi consecventi pe termen lung in ceea ce priveste lucrurile pe care le-au spus sau le-au facut anterior in public. Practic, daca te declari, in public, adept al unui anumit lucru, daca iti iei un anumit angajament, vei incerca, inconstient, ca si pe viitor sa te arati consecvent cu ceea ce ai declarat anterior. Daca, odata cu declaratia publica, ai si scris undeva angajamentul tau, atunci sansele de a-l respecta cresc si mai mult.

Aplicat la subiectul nostru cu kilogramele in plus, principiul consecventei se manifesta in felul urmator: daca declari in mod public ca te-ai decis sa slabesti si sa iti schimbi obiceiurile alimentare, atunci ai mult mai multe sanse sa o faci (mai exact, conform lui Robert Ciadini – de 4 ori mai multe), intrucat, in viitor, atunci cand vor aparea tentatiile, te vei confrunta cu aceasta nevoie subconstienta de a fi consecvent. Vei avea retincente serioase in a-ti incalca dieta, tocmai pentru a nu aparea in ochii celorlalti ca o persoana care una spune si alta face. Cu cat iti faci declaratia in fata unui public mai divers (in fata familiei, intre colegii de la birou, inaintea prietenilor), cu atat vei avea mai multi martori si deci, mai multe medii in care va actiona acest principiu al consecventei, impiedicandu-te pe viitor sa iti incalci dieta.

Ce parere ai despre acesti pasi, ti se par dificili? Urmeaza-i atunci cand decizi sa te apuci de slabit si vei avea mult mai multe sanse de reusita! Iar daca vrei sa afli mai mult despre cum poti sa slabesti, atunci te vei bucura sa afli ca am pregatit pentru tine o serie intreaga de articole pe aceasta tema. Ca sa nu le ratezi, aboneaza-te la articolele de pe blogul nostru in caseta de mai jos si le vei primi direct pe email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.