Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum alegi cel mai bun lapte de cocos?

Cum alegi cel mai bun lapte de cocos?

0
Cum alegi cel mai bun lapte de cocos?

nuca de cocosDaca s-ar putea, ar trebui sa mancam numai alimente proaspete sau cat mai putin si ecologic procesate, in asa fel incat, pe de o parte sa ne asiguram ca acestea nu isi pierd calitatile nutritive si, pe de alta parte, sa evitam conservantii si toate soiurile de chimicale prezente prea des in produsele de pe piata, menite sa imbogateasca gustul, aroma sau sa prelungeasca termenul de valabilitate.

Fructe si legume tocmai culese din gradina sau livada, suc natural proaspat stors, ulei tocmai presat si neaparat la rece, lapte sau crema vegetala organica, bio, fulgi de cereale integrale care sa nu provina din culturi modificate genetic – acestea ar trebui sa fie componentele de baza ale alimentatiei noastre. Dar cum le gasim si cum le alegem pe cele potrivite?

Cum alegem, de exemplu, cel mai bun lapte vegetal sau crema vegetala de cocos?

Laptele vegetal de cocos este un excelent inlocuitor al laptelui de vaca. Poate fi consumat atat de vegetarieni, vegani sau persoanele care tin post, cat si de cei care sufera de intoleranta la lactoza.  Iata cateva criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegi un produs de acest tip:
  • Concentratia – practic cata pulpa de cocos apare acolo? Exista pe piata lapte de cocos simplu si lapte de cocos concentrat, la care se poate adauga apa pentru a obtine concentratia obisnuita de lapte.
  • Provenienta – produsul sa fie cat mai natural, sa nu provina din culturi modificate genetic.
  • Aditivii adaugati suplimentar – acestia trebuie sa fie naturali, nu creati artificial, in laborator, iar informatiile in acest sens sa ne parvina din surse de incredere.

lapte de cocosExista E-uri bune si E-uri rele? Da, exista!

Sunt numeroase situatiile in care, pe etichetele produselor pe care le cumparam, in special  cele conservate, apare o lista intreaga de denumiri ciudate, pe care nu le intelegem: celebrele si mult discutatele E-uri. De multe dintre ele ne putem feri, refuzand sa cumparam produsul respectiv, iar de altele nu este neaparat cazul sa ne ferim, pentru ca nu ne fac rau.

Cum facem totusi distinctia? Intr-un singur cuvant: informandu-ne. Simplu de zis, dar mai dificil de facut, avand in vedere ca internetul abunda de articole si sfaturi, unele date de specialisti, altele de…cautatori de trafic. Singura solutie este sa cautam sursa primara, sa cautam specialistii veritabili, cu alte cuvinte. Dar unde ii gasim?

In materie de reglementari privind siguranta alimentatiei, un mare pas inainte a fost facut prin infiintarea de catre ONU, in 1963, a unui organism international al carui scop il reprezinta elaborarea unui set de standarde globale pentru alimente. Asa s-a nascut Codex Alimentarius, iar la acesta el au aderat peste 160 de tari, printre care si Romania, in anul 2004. Codex Alimentarius ne spune cu precizie daca si in ce context anumiti compusi sunt sau nu daunatori sanatatii.

Codex Alimentarius cuprinde normele pentru toate produsele alimentare procesate, semiprocesate sau neprocesate destinate a fi vândute consumatorilor. In prezent, comisia care se ocupa de modificarea Codex Alimentarius este finantata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization – WHO) si de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite.

Sa luam de exemplu doi dintre cei mai intalniti compusi in produsele din lapte vegetal: guma de guar si guma de xantan.

Guma de guar este produsa din semintele plantei Cyamopsis tetragonolobus, iar guma de xantan ia nastere printr-un procedeu natural de fermentare produsa de bacteria Xanthomonas campestris din zaharuri si melasa. Folosirea acestora este aprobata de Codex Alimentarius, dupa cum se poate vedea chiar la sursa, in Regulamentul oficial al Comisiei Europene privind lista aditivilor alimentari.

Emulgatori cum sunt guma de guar sau guma de xantan au ca scop combaterea separarii ingredientelor din iaurturi, crema de cocos sau lapte de cocos si mentinerea consistentei cremoase originale a produselor. Acesti compusi sunt naturali, vegetali, nu creati in mod sintetic, in laborator si singura situatie in care ne pot afecta buna functionare a organismului intervine daca ei se consuma in cantitati mari, putand atunci cauza balonare si flatulenta.

Crema de cocos de la Sano Vita contine o concentratie de pulpa de cocos in proportie de peste 90%, iar laptele vegetal de cocos Sano Vita o concentratie de peste 27%. Ambele produse contin, in plus, guma de guar si xantan.

Crema de cocos

crema-vegetala-din-nuca-de-cocos-400-ml

Lapte de cocos

bautura-vegetala-din-nuca-de-cocos-400-ml

Laptele de cocos este extras din pulpa nucii de cocos, rasa si stoarsa, obtinandu-se un lichid, numit si lapte de cocos ce este bogat in vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6 și minerale ca fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu și fosfor. Practic, nu este un simplu lapte vegetal, ci un lapte concentrat care, pentru a se obtine consistenta unui lapte obisnuit de pe piata, poate fi indoit cu apa.

Avand o consistenta mai vascoasă decat a laptelui de cocos si fiind obtinuta prin ridicarea la suprafata a grăsimilor continute in laptele de cocos neomogenizat, crema de cocos poate fi un inlocuitor perfect al iaurtului și smantanei de origine animala, pentru preparatele culinare.

Iar daca preparatele cu cocos sunt pe gustul tau, nu trebuie sa ratezi nici uleiul de cocos bio Sano Vita, presat la rece.

Iata si cateva dintre cele mai indragite retete Sano Vita pe care le poti gati cu lapte/crema vegetala de cocos.

Gulas vegetal cu tofu si ciuperci

Musaca de cartofi cu soia de post

Reteta Tortilla cu legume (wrap de post)

Mousse de cocos cu avocado si karob

https://www.sanovita.ro/blog/desert-hawaian-haupi-cu-cocos/

Panna cotta de cocos si vanilie

Articolul precedent Chiftelute aperitiv cu linte
Articolul următor Tarte cu fructe si karob
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.