Beneficiile bucatariei vegetariene pentru tine si afacerea ta
Desi poate sa para surprinzator, mai exista inca foarte multe restaurante care nu ofera in meniu, pe langa preparatele clasice, si preparate vegetariene/vegane. Nu ne referim aici la garnituri care se intampla sa fie vegetariene (dar nu intotdeauna si sanatoase), gen cartofi prajiti, sau la salate, ci la feluri principale, din care poti sa te saturi si pe care sa le alegi pentru ca asa doresti in clipa respectiva sau acesta iti este modul de viata.
Mai exista inca personal de servire (ospatar, chelner), chiar in restaurante mari, care detine atat de putine informatii despre alimentatie in general si preparate culinare vegetariene/ vegane, in special, incat in momentul in care soliciti un preparat vegan, iti recomanda cu seninatate fructe de mare, pentru ca sunt (citam)… fructe, ce altceva? si pleaca bombanind in barba la adresa clientilor mofturosi, cand ii explici ca fructele de mare nu sunt fructe. Nu radeti, cazul este cat se poate de real si intamplat uneia dintre colegele noastre, intr-o locatie dotata cu firma cunoscuta pe usa.
Avand in vedere aceste lucruri, ne-am gandit ca ar fi util sa discutam putin despre beneficiile includerii bucatariei vegetariene intr-o afacere de tip restaurant.
Bucataria vegetariana nu este un moft!
- Ea reprezinta o nevoie a pietei. A satisface aceasta nevoie poate fi un important factor de diferentiere.
- Este un mod de viata pentru o categorie de clienti cu optiuni inca relativ reduse privind masa in oras, clienti care pot fi, asadar, fidelizati mai usor.
- Este directia catre care ne indreptam, iar cunoasterea ei va fi, in viitor, o conditie sine qua non a oricarui bucatar apreciat si a oricarui restaurant care se respecta.
Miza includerii bucatariei vegetariene in afacerea ta
- Pe termen scurt: diversificarea ofertei prin includerea unor preparate noi in meniu.
- Pe termen mediu: atragerea si fidelizarea unei noi categorii de clienti: vegetarieni si vegani.
- Pe termen lung: castig de imagine, buna reputatie, ca urmare a preocuparii pentru o viata sanatoasa.
Tipuri de consumatori pentru bucataria vegetariana
- Persoane preocupate de un stil de viata sanatos.
- Persoane care tin post.
- Persoane care urmeaza un program de eliminare a kilogramelor in plus.
- Persoane care sufera de diferite afectiuni.
- Persoane active, care doresc o masa gustoasa si satioasa, dar care sa nu le faca sa se simta ingreunate.
Bucatarul vegetarian
- Poate fi oricine, dar are nevoie de putina munca pentru asta, mai exact de o specializare in plus: bucatarul specialist/vegetarian/dietetician – cod COR 512203 se refera la activitatea de preparare a produselor culinare complexe in cadrul unei bucatarii profesionale.
- Avand in vedere ca bucatarul vegetarian detine un plus de informatie despre principiile nutritiei sanatoase si echilibrate, el poate reprezenta un factor de diferentiere fata de concurenta.
Beneficiile bucatariei vegetariene
- Alternativa sanatoasa, valabila oricand, inclusiv in perioada de post
- Introducerea unor alimente cu beneficii importante pentru buna functionare a organismului
- Se concentreaza pe calitate, nu pe cantitate
- Contribuie la o digestie mai buna.
- Scade riscul dezvoltarii unor afectiuni grave: obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardio-vasculare, diabet, hipercolesterolemie, etc.
Cateva secrete in bucataria vegetariana/vegana
- Foloseste alimente proaspete, procurate din surse sigure (nemodificate genetic, nestropite cu chimicale, etc. pentru o aroma cat mai autentica.
- Cimbrul este asociat cu savoarea carnii, de aceea se recomanda In preparatele vegane ce substituie carnea (sarmale, chiftele, carnati, etc).
- Asezoneaza mancarurile cu ierburi aromate, dupa gustul fiecaruia.
- Oul se substituie cu: 1 lingura de faina de seminte de in hidratate cu 2 linguri de apa, 1 lingurita de seminte de chia hidratate cu 3 linguri de apa, 1 banana zdrobita, 1 mar copt, facut piure sau 1 lingura fulgi de ovaz hidratati in 5 linguri apa fierbinte.
Ce trebuie sa stii despre mancarea sanatoasa
- Preferintele alimentare nu sunt innascute, ele sunt invatate si cultivate.
- Mancarea sanatoasa trebuie sa fie si gustoasa.
- Proteinele vegetale sunt mai sanatoase decat cele animale, intrucat nu vin la pachet cu grasimi care duc la cresterea colesterolului.
- Pentru orice preparat clasic, traditional sau chiar din categoria junk-food, exista si varianta vegetariana, sanatoasa si gustoasa.
Organizarea eficienta in bucatarie
- Mentine ustensilele curate, uscate, organizate si ordonate.
- Pastreaza alimentele in locurile potrivite (frigider, debara, locuri uscate si ferite de intemperii sau rozatoare).
- Gandeste o organizare/depozitare a ustensilelor facila pentru gatit: condimentele si spatulele langa aragaz, sitele langa chiuveta, tavile langa cuptor, etc.
Aprovizionarea cu alimente sanatoase
- Alimentele achizitionate sa fie netratate chimic.
- Semipreparatele pe care le cumperi sa fie fara adaos de zahar, fara aditivi.
- Iți poți creste propriile verdeturi in ghivece, pe pervaz – patrunjel, busuioc, cimbru.
- Este de preferat sa cumperi fructe sau legume mai mici/urate, dar cu gust, in detrimentul celor spectaculos de mari si aratoase, dar nesanatoase (modificate genetic).
- Fa-ti aprovizionarea de toamna cu alimente sanatoase si pastreaza-le sub forma de compoturi, in congelator sau debara in detrimentul alimentelor importate in afara sezonului lor.
Ustensile necesare in bucatarie
- Castroane de diferite marimi
- Vase pentru gatit termorezistente cu capace – tigaie, cratița, oala, tava
- Spatule, linguri de lemn, tel, sucitor, cuțite ascuțite, tocator, tacamuri
- Razatoare cu diferite marimi de radere
- Cani si vase gradate, site diverse
- Robot de bucatarie de mare putere – macar 1000 W
- Rasnita pentru seminte/condimente
- Cutii/caserole pentru depozitarea alimentelor in frigider
- Materiale pentru menținerea igienei – laveta, servet textil, detergent de vase, cos de gunoi
Instrumente cheie folosite in bucataria vegetariana
- Informare permanenta/interes pentru sanatate, alimentatie echilibrata, valori nutritionale ale alimentelor
- Personal pregatit corespunzator
- Diversificarea stocului de produse
Scurta comparatie intre bucataria traditionala si cea vegetariana
Bucataria traditionala
- Pune in prim plan gustul si aspectul unui preparat
- Include proteine animale
- Bogata in grasimi animale (din carne si unt)
- Foloseste diferiti aditivi pentru a imbunatati textura, consistenta preparatelor.
Bucataria vegetariana
- Pune in prim plan, in mod egal, gustul, aspectul si continutul nutritional
- Inlocuieste proteinele animale cu proteine vegetale
- Grasimile sunt extrase din nuci, seminte si uleiuri
- Nu foloseste aditivi sau foloseste doar aditivi de origine vegetala
Dincolo de considerentele de tip economic, dincolo de popularitate si bani, includerea bucatariei vegetariene/vegane in afacerea ta este o alegere care tine de grija fata de cei carora le oferi produsele, te va face promotor al unei alimentatii sanatoase si un factor care contribuie esential la crearea unei stari de bine pentru cei din jur.