Tort de post Musuroi (din arpacas)
Sunt multe retete de post cu arpacas, iar intre ele, acest tort de post Musuroi (din arpacas) ocupa un loc de cinste: nu doar ca are un gust delicios, dar nu va fi deloc greu de pregatit, iar beneficiile pentru sanatate nu le poate contesta nimeni. Mai mult chiar: in functie de modul in care decizi sa il ornezi, il vei putea adapta la sezon si oferi copiilor tai alaturi de o poveste.
TIMP PREPARARE 75 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Tort de post Musuroi (din arpacas)
- 500 g arpacas
- 1 l apa
- 250 g zahar brut
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 ceasca fructe confiate
- 1 ceasca miez de nuca macinat
- 3 linguri karob (pudra de roscove)
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Tort de post Musuroi (din arpacas)
- Arpacasul se lasa la inmuiat peste noapte in apa rece.
- A doua zi, il vei pune la fiert intr-o cratita cu apa, cu capacul pus. Din cand in cand vei amesteca in el pentru a te asigura ca nu se lipeste.
- Vei lasa boabele de arpacas la fiert aproximativ 40 de minute sau pana când bobul devine moale, iar lichidul a fost absorbit in totalitate.
- Se adauga zaharul si fructele confiate maruntite, apoi se mai lasă 15 minute pe foc, amestecand continuu. In acest moment, in prezenta zaharului, este foarte posibil sa se lipeasca daca nu esti atenta sa amesteci, asa incat nu trece cu vederea aceasta etapa.
- Se stinge focul si se amesteca energic cu un tel circa 10 minute pentru a se lega mai bine compozitia.
- Se adauga nuca macinata fin si coaja de lamaie rasa, apoi se toarna compozitia intr-un castron adanc, lasand-o sa se raceasca lent.
- După ce s-a racit complet, se rastoarna pe un platou, se presara karobul printr-o sita pe toată suprafata tortului si se decoreaza după preferinta.
- Se poate servi cu 1-2 linguri din gemul preferat sau cu fructe proaspete de jur imprejur
Observatii reteta Tort de post Musuroi (din arpacas)
- Pentru a prepara aceasta reteta de tort de post, poti utiliza un mix de fructe confiate precum cel pe care ti l-am prezentat mai sus, la sectiunea de ingrediente, sau sa iti alegi preferatele tale dintre fructele cele mai savuroase si aromate: merisoare infuzate cu suc de ananas si stafide, ghimbir confiat, papaia confiat, prune uscate, ananas confiat.
- Nu este indicat sa folosesti mixerul atunci cand amesteci in compozitia de arpacas, mai ales in cel fiert, intrucat vei zdrobi boabele si reteta isi pierde din textura placuta.
- In loc de karob, poti sa folosesti si fulgi de cocos si sa numesti aceasta reteta Tort Bulgare de zapada sau Tort Om de zapada. Omul de zapada il ornezi cu cateva picaturi de dulceata sau stafide inmuiata in prealabil in apa.
Stiai ca?
- Arpacasul este un aliment care se obtine prin decojirea boabelor de grau?
- Datorita faptului ca ajuta la stabilizarea glicemiei, arpacasul este un aliment nu doar permis, dar chiar recomandat, in doze moderate, persoanelor care sufera de diabet?
- Datorita numarului mare de fibre solubile si insolubile din compozitie, arpacasul este un excelent adjuvant pentru o buna functionare a sistemului tau digestiv?
- Arpacasul nu este foarte bun doar in alimentatie, ci poate fi folosit si in retetele de infrumusetare? Cu ajutorul unui pumn de arpacas, macinat si apoi fiert in putina apa, poti sa pregatesti o masca purificatoare, cu efecte spectaculoase pentru tenul tau. Arpacasul are, in plus, proprietatea de a fi un bun cicatrizant, asa incat te ajuta sa scapi si de urmele lasate de acnee.