Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 5 motive pentru care băutura vegetală de migdale merită un loc în viața ta

5 motive pentru care băutura vegetală de migdale merită un loc în viața ta

2
5 motive pentru care băutura vegetală de migdale merită un loc în viața ta

băutură vegetală de migdale

Cea mai populară alternativă pentru laptele de origine animală, în SUA, este laptele de migdale. Iar tendința în ultimii ani este de creștere a consumului, la fel și pentru alte tipuri de băuturi vegetale, precum cele din soia, orez sau nucă de cocos. Sigur, asta nu înseamnă că e necesară o schimbare radicală a alimentației pentru a-l încerca. Sunt mulți care folosesc atât lapte de origine animală cât și vegetală, în funcție de ceea ce gătesc sau de rețeta aceea văzută pe un grup și pe care vor să o încerce.

Motive sunt destule. Producerea acestui aliment are un impact mai redus asupra mediului, niciun animal nu suferă în procesul obținerii sale și e un aliat în lupta cu kilogramele în plus – o cană de lapte de migdale neîndulcit conține aproximativ 40 de kcalorii, în comparație cu cel de origine animală, care conține, în medie, 146 de kcalorii. Pe lângă toate acestea, laptele de migdale vine la pachet și cu o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Am selectat cinci dintre cele mai importante argumente pentru a lua o decizie cât mai informată:

 

  • Aport scăzut de zaharuri

O cană de lapte de migdale neîndulcit de 240ml conține numai 2 grame de carbohidrați, dintre care majoritatea sunt fibre. Comparând, o cană de lapte de origine animală conține 13 grame de carbohidrați, dintre care majoritatea sunt zaharuri.

De aceea e important ca atunci când mergi la magazin să alegi varianta potrivită pentru tine. Variantele comerciale pot veni și îndulcite cu diferite cantități de zahăr. Așadar, mare atenție la eticheta nutrițională și la lista de ingrediente. Un aport scăzut de zaharuri reduce riscul de diabet, iar cei care prezintă deja această boală își pot ține astfel sub control cantitatea zilnică de carbohidrați pe care o consumă.

 

  • Laptele de migdale e plin de vitamina E

Migdalele au un conținut natural ridicat de vitamina E, având, în numai 30 de grame, aproape jumătate din aportul zilnic de care corpul nostru are nevoie. Aceasta este un antioxidant puternic ce ajută în reducerea inflamațiilor, dar și a stresului pe care îl acumulăm zi de zi.

De asemenea, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și cancerului, iar studiile demonstrează că  aduce și beneficii pentru sistemul cerebral – inclusiv în reducerea riscului de Alzheimer.

 

  • Laptele de migdale din comerț e o sursă importantă de calciu

Deși în mod natural laptele de migdale nu conține un nivel ridicat de calciu, producătorii îl îmbogățesc pentru a avea între 20-45% – de la 7%, cât ar avea în mod normal. Intenția este de a transforma acest aliment într-un înlocuitor al lactatelor de origine animală – inclusiv din perspectiva aportului de calciu.

Calciul e important pentru dezvoltarea oaselor, previne riscul de fracturi și osteoporoza și, în plus, este necesar pentru  buna funcționare a inimii, a nervilor și a mușchilor. Dacă vrei, însă, să îți faci singur laptele de migdale, va trebui să îți găsești altă sursă de calciu pentru dietă.

 

  • Nu conține lactoză

Intoleranța la lactoză este o afecțiune ce determină imposibilitatea de a digera lactoza, adică zahărul din lapte. Poate provoca simptome foarte neplăcute, de la dureri  abdominale, diaree, vărsături, la balonare, disconfort puternic și altele mai grave, de la caz la caz.

Aproximativ 65% din populația planetei are o capacitate redusă de a digera lactoza după ce a trecut de perioada copilăriei. Prevalența intoleranței la lactoză este cea mai mică la populațiile cu o istorie lungă de dependență legată de produsele lactate nefermentate ca sursă importantă de hrană. De exemplu, doar aproximativ 5 la sută dintre cei care trăiesc în nordul Europei sunt intolerante la lactoză. De aceea băutura din migdale este una dintre alternativele preferate la laptele de origine animală. Grație lipsei  lactozei, laptele de migdale nu necesită prezența lactazei în tractul digestiv al adultului, o enzimă ce are rolul de a procesa lactoza, și este astfel ușor suportat de persoanele cu intoleranță la lactoză.

 

  • Conținut scăzut de fosfor și potasiu în laptele de migdale

Cei care suferă de diferite afecțiuni la rinichi trebuie să  reducă  lactatele, deoarece acestea au un conținut ridicat de fosfor și de potasiu. Atunci când funcția renală este afectată, rinichii nu pot procesa cum trebuie acești micronutrienți și există riscul ca fosforul și potasiul să crească in sânge, crescând posibilitatea de boli cardiovasculare sau osoase.

Laptele de migdale conține de 10 ori mai puțin fosfor si de 2 ori mai puțin potasiu, devenind alternativa potrivită pentru cei care trebuie să înlocuiască laptele de origine animală din cauza problemelor renale.

Nu în ultimul rând: băutura vegetală de migdale este delicioasă! Gustul de migdale – care se simte puternic dacă laptele este făcut ca la carte – și savoarea răcoritoare, când îl scoți dimineața din frigider, te-ar putea convinge mai mult decât argumentele științifice. Că și rațiunea, la fel ca dragostea, trece mai întâi prin stomac, nu…? 🙂

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Felicitari pentru blog si stradania de a imbunatati hrana romanilor si de a o face cat mai sanatoasa!
    Ador laptele de migdale pe care l-am facut in casa, dar de fiecare data imi da peste cap fierea, poate ficatul nu il tolereaza datorita continutului mare de grasimi. Vreau sa va intreb cate grasimi si ce fel se gasesc intr-o 100 g de lapte si daca exista lapte si cu continut redus de grasimi?
    Cu stima si apreciere,
    Elena Popescu

    • Bună ziua şi mulţumim mult pentru cuvintele frumoase. Legat de neplăcerile dumneavoastră, e posibil să existe probleme legate de colecist şi să aveţi o anumită intoleranţă la tot ceea ce înseamnă grăsimi (nuci, seminţe, unt, lactate, prăjeli, băuturi vegetale etc). Iar în acest caz e bine sa reduceţi aportul de astfel preparate la limita toleranţei personale.

      Pe de altă parte, vorbiţi despre un lapte preparat în casă. O soluţie pentru evitarea simptomelor ar fi aceea de a-l prepara foarte diluat şi să urmăriţi dacă aceste simptome reapar.

      În general, migdalele conţin grăsimi nesaturate, care impactează pozitiv colesterolul şi alţi markeri lipidici. Însă în digestia lor sunt implicate aproximativ aceleaşi tipuri de enzime şi acizi biliari ca în cazul celorlalte tipuri de grăsimi.

      În ceea ce priveşte cantitatea de grăsimi prezentă în 100 ml lapte de migdale, aceasta depinde de concentraţia de migdale folosită. Pentru laptele de migdale SANO VITA, care are 2% migdale, conţinutul în grăsimi este de 1,1 g, iar cel de grăsimi saturate este de 0,1 g.

      Sperăm ca informaţiile oferite să vă fie de folos. Multă sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.