TAPIOCA PERLE 500GMareste

5,74 lei

TAPIOCA PERLE 500G

In stoc Produsul ajunge la tine in 24 ore

TAP

0.5005kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Obținută prin uscarea şi prelucrarea rădăcinii arbustului tropical numit manioc, tapioca este amidonul rezultat prin acest proces. Nu conține gluten, se digeră uşor şi are calități antiseptice, cicatrizante şi dezinfectante asupra sistemului digestiv. Prin fierbere în apă sau lapte, consistența ei devine asemănătoare cu a gelatinei, folosindu-se uşor la prepararea deserturilor cu fructe sau a răciturilor rapide cu legume.

Ingredient unic: amidon de tapioca.

Produsul nu provine din culturi modificate genetic. 


 

  1. Ce este tapioca
    a. Cum se obtine tapioca
    b. Cum se comercializeaza tapioca
    c. Cum se consuma tapioca
    2. Beneficiile consumului de tapioca
    a. Continutul de nutrienti, vitamine si calorii din tapioca
    b. Pentru ce afectiuni este recomandata tapioca
    c. Ce alte beneficii are tapioca pentur organism
    d. Tapioca in dieta bebelusilor
    3. Tapioca, un ingredient in bucataria moderna
    a. Retete cu tapioca
    b. Deserturi cu tapioca

Stiai ca exista un aliment care este numit cartoful  continentului negru, adica al Africii? Acesta este maniocul si din el se extrage si produce tapioca, din care se pregatesc niste preparate absolut delicioase. Nu ai incercat inca budinca de tapioca? Ai sa vrei sa o faci imediat, cand ai sa afli ca, pe langa gustul foarte bun, tapioca se bucura si de o reputatie spectaculoasa: hraneste, in momentul de fata, peste 800 de milioane de oameni, lucru care spune extrem de mult despre potentialul sau nutritiv. Te invit sa decoperi impreuna cu noi povestea unui aliment care are un lung drum de parcurs de la recoltare si pana la tine in farfurie.

Ce este tapioca?

Tapioca, cunoscuta in lume si sub numele de cassava, mandioca sau yuca (atentie, nu yucca, care denumeste o cu totul alta planta), reprezinta amidonul extras din radacina arbustului de Manioc, din familia Euphorbiaceae, originar in America de Sud. In Brazilia, tara de origine, tapioca se pare ca reprezenta, de sute de ani, un aliment de baza, datorita extraordinarelor sale calitati nutritive. Exploratorii spanioli si portughezi au preluat-o in secolul al XVI-lea si au raspandit-o in intreaga lume, ea ajungand azi cunoscuta si utilizata la scara larga in alimentatie in Africa, Europa și India. Arbustul creste in zonele tropicale si subtropicale, in sol nisipos, putin fertil, dar bine drenat si cu foarte multa lumina. Interesant este faptul ca, desi iubeste umezeala, maniocul face fata foarte bine la stresul hidric, adica rezista la perioade de seceta de pana la 5 luni, cu conditia sa ii asiguri caldura si lumina de care are nevoie.  Din aceste motive pentru tarile din Africa, unde aceste conditii de clima sunt indeplinite, tapioca, produsul extras din radacinile arborelui de manioc, reprezinta o hrana obisnuita. Acest lucru nu se intampla, totusi, numai din lipsa de alternative in zonele respective, ci si pentru calitatile deosebite pe care amidonul repectiv le detine. Statistic vorbind, s-a constatat ca in lume, 800 de milioane de persoane consuma tapioca pe post de aliment principal si, ca raspandire, este cea de-a sasea cultura alimentara existenta pe mapamond (dupa grau, porumb, orez, cartofi si orz), ceea ce spune foarte multe despre potentialul sau nutritiv.

Arbustul de manioc iubeste soarele, lumina si caldura. Se dezvolta optim la aproximativ 20-29 de grade celsius si nu rezista la temperaturi sub 10 grade, astfel incat el nu poate fi cultivat decat in regiunile cu clima tropicala sau subtropicala, cele care intrunesc conditiile de care planta are nevoie.

Cum se obtine tapioca?

Te intrebi care este drumul pe care tapioca il parcurge de la recoltare si pana in paharul tau cu budinca delicioasa? Hai sa il descoperim impreuna in cele ce urmeaza!

Tapioca se extrage din radacinile tuberizate ale arbustului de manioc. Practic, dupa ce radacinile se taie, se curata si apoi se lasa la inmuiat in apa pentru cateva zile. Dupa inmuiere,  se taie in bucati si se spala bine in mai multe ape, amestecand bine. In finalul acestui proces, amidonul se va lasa la fundul vasului in care au fost spalate radacinile. Acest amidon este apoi colectat si supus unui tratament termic, in urma caruia se formeaza perlele de tapioca pe care le puteti regasi in magazine.

Tuberculul de manioc contine cantitati mici de glicozide cianogene (cianuri), de aceea el nu trebuie consumat in stare cruda, pentru ca poate sa fie daunator organismului uman. Toxicitatea este insa inlaturata prin fierbere. Nici amidonul extras din tubercul si tratat termic pana cand devine tapioca, nu se consuma crud, ci numai fiert bine, pana cand boabele se inmoaie si devin translucide. Vei vedea ca ele vor absorbi lichid pana la de doua ori volumul lor, asadar este indicat sa pui tapioca la fiert in multa apa sau lapte.

Tapioca se prelucreaza in tarile in care se si cultiva si de acolo se exporta, cei mai mari  producatori de tapioca din lume fiind Brazilia (in America de Sud), Thailanda in Asia in si Nigeria in Africa. In momentul de fata, Thailanda se pare ca detine suprematia in domeniu, acoperind peste 60% din exporturile totale la nivel mondial.

Cum se comercializeaza tapioca

La noi in tara tapioca se comercializeaza in magazinele de tip Plafar sau pe site-urile de profil, cum este Sano Vita, sub forma de perle mici, albe sau de faina de tapioca. In cazul in care intalnesti, pe diferite ambalaje, mai ales in strainatate, un alt termen, nu  te intreba ce este cassava, practic vorbim despre exact acelasi lucru, cassava fiind termenul din limba engleza sub care regasiti aceeasi tapioca.

Cum se consuma tapioca

Tapioca este un aliment cu multiple beneficii, asadar este recomandata persoanelor ce doresc sa manance sanatos, persoanelor ce au alergie la gluten sau au diabet. O poti introduce (si chiar este recomandat) in hrana bebelusului tau de la varsta de sase luni, datorita proprietatilor sale nutritive si digestive, continutului de acid folic, dar si consistentei speciale si gustului bun.

O mare calitate a acestui aliment este faptul ca el poate fi folosit in gastronomie atat in preparate dulci, cat si in feluri principale, in forma sa de tapioca perle sau de faina, amidon de tapioca.

Tapioca pudra este folosita pentru ingrosarea sosurilor, in primul rand datorita puterii sale de ingrosare, dar si datorita faptului ca are un pret bun, mai mic decat cel la fainei. Multa lume pune perle de tapioca in loc de fidea in supe sau ciorbe.

Totusi, de cea mai mare popularitate se bucura tapioca perle, folosita in preparate dulci: bauturi energizante, budinci reci sau calde, pregatite cu apa, suc de fructe sau lapte vegetal.

Beneficiile consumului de tapioca

Asa cum am spus si anterior, tapioca este cea de-a sasea cultura alimentara existenta pe mapamond (dupa grau, porumb, orez, cartofi si orz) pentru ca are un potential energetic mare si un gust placut. In alimentatie, se poate folosi in diferite combinatii si prezinta multe avantaje de care vom discuta imediat.

Continutul de nutrienti, vitamine si calorii din tapioca

Tapioca nu este celebra pentru numarul mare de vitamine pe care il contine. Daca o comparam cu legumele verzi, de exemplu, nu va iesi in foarte mare avantaj, in schimb, in aceeasi comparatie, se va dovedi mult mai hranitoare, datorita numarului mare de carbohidrati.

Concret, o cana de perle de tapioca are aproximativ 150 de grame si contine:

  • 554 calorii (din care 0% din grasimi saturate si acizi grasi)
  • 135 g carbohidrati
  • 6,1 mg vitamina B9  (acidul folic)
  • 30 mg calciu
  • 4 mg fier (13% din necesarul zilnic recomandat pentru un organism sanatos)
  • 8% mangan
  • 1% fosfor
  • 1% proteine
  • 1% vitamina B6
  • 1,5 mg Omega-3
  • 3 mg Omega-6
  • zero colesterol
  • zero grasimi saturate si acizi grasi

Pentru ce afectiuni este recomandata tapioca

  • Tapioca are proprietati  antibacteriene, antiinflamatoare si cicatrizante pentru organism
  • Daca o combini cu  cateva pucaturi de lamaie, faina de tapioca aplicata extern, ajuta la calamarea si combaterea iritatiilor si infectiilor pielii
  • Tapioca este recomandata in alimentatia zilnica a persoanelor care sufera de hipoglicemie.
  • Dat fiind ca nu contin gluten, preparatele pe baza de tapioca pot fi  consumate de cei care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten)

Ce alte beneficii are tapioca pentru organism?

Asa cum spuneam, avantajele consumului de tapioca sunt multiple:

  1. Primul si cel mai mare dintre aceste avantaje este faptul ca nu contine gluten, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si de catre persoanele care sufera de boala celiaca, dar si de copiii destul de mici.
  2. Un alt avantaj al consumului de tapioca este faptul ca, spre deosebire de amidoanele continute de celelalte alimente (cartoful, de exemplu), amidonul din manioc nu este absorbit de organismul uman, motiv pentru care nu intervine nici riscul cresterii indicelui glicemic.
  3. Tapioca nu are colesterol, grasimi saturate si acizi grasi
  4. Iti confera energie, datorita carbohidratilor pe care ii contine.
  5. Mentinerea senzatiei de satietate pe termen lung.
  6. Datorita prezentei fierului si calciului in compozitie, tapioca va contribui la combaterea anemiei, la intarirea structurii osoase si a sistemului muscular.

Avand in vedere numarul de calorii pe care il contine tapioca, este recomandata atentie la consumul in dietele de slabire. Avand in vedere ca eliminarea kilogramelor in plus ar trebui sa aiba loc ca urmare a unui stil de viata echilibrat, nu inseamna ca tapioca nu se poate include in alimentatie in cazul dietelor de slabit, ci doar se recomanda moderatia in consum si un calcul atent al caloriilor.

Tapioca este un aliment bine tolerat de catre organism si nu are contraincatii propriu zise in cazul in care se consuma echilibrat si este achizitionat dintr-o sursa serioasa. Vorbim despre seriozitatea surselor, intrucat, asa cum discutam anterior, in cazul in care planta de manioc nu a fost prelucrata corespunzator, ea poate sa mai pastreze urme de cianuri care duc la intoxicatie in organism.

Datoriota faptului ca este un amidon, poate duce la reactii neplacute la persoanele care sufera de alergii la acest aliment.

Tapioca in dieta bebelusilor

Tapioca poate fi introdusa in alimentatia bebelusului tau inca de la varsta de 6 luni, datorita potentialului sau nutrititiv si a consistentei. Poti incerca sa incepi cu tapioca sub forma de faina, folosita ca agent de ingrosare in lapte, intr-o cantitate mica initial, ca apoi sa ajungi si la tapioca perle, folosita in budinci. In acest mod vei putea face tranzitul pentru puiul tau de om, de la hrana lichida pana la o consistenta mai cremoasa.

Asa cum spuneam, intre proprietatile tapioca se numara lipsa glutenului, asadar in cazul in care trebuie ca bebelusul tau sau chiar tu, sa adopti o dieta fara gluten, tapioca reprezinta o solutie pentru diversificarea alimentatiei si mentinerea, in acelasi timp, a unei stari bune de sanatate.

Tapioca, un ingredient in bucataria moderna

Datorita gustului destul de neutru (foarte putin dulce), tapioca este adaptabila la o multime de preparate, se poate folosi in combinatii pentru deserturi, gustari, supe, sosuri. In bucataria vegetariana ea apare combinata cu lapte vegetal de cocos, orez, soia sau migdale, cu seminte de chia, miere si multe alte ingrediete.

Retete cu tapioca

Exista nenumarate retete cu tapioca online, chiar Sano Vita iti ofera cateva dintre cele mai populare in cele ce urmeaza, ca sa inveti cum se prepara tapioca, dar poti construi si tu propriile retete, folosind fructele preferate si adaptand preparatele sezonului in care le consumi.

Exista numai putine reguli de care trebuie sa tii cont in materie de preparare tapioca:  sa o fierbi bine, pana cand se inmoaie si sa ai grija sa o hidratezi destul, adica sa adaugi la fiert o cantitate suficienta de apa, avand in vedere ca perlele de tapioca absorb lichid pana cand isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Majoritatea retetelor cu tapioca se refera la preparate dulci, dar, inainte de a trece la ele, ca sa urmam ordinea fireasca a felurilor de mancare, haideti sa incercam o reteta de fel principal.

Reteta de piftie pentru vegetarieni cu aspic din tapioca

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1/2 ceasca perle de tapioca de la plafar
  • 4 cesti apa
  • 2 foi de dafin
  • 10 boabe piper
  • 1 morcov
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1telina foarte mica
  • 1 ceapa mica
  • 100g cuburi de soia
  • condimente aromate pentru soia: coriandru, chimen, cimbru, rozmarin, tarhon, foi de dafin
  • 3-4 catei de usturoi

Mod de preparare:

  • Inmoi perlele de tapioca in 4 cani de apa timp de 30 de minute.
  • In acest timp, din legumele curatate, dar nu taiate, pregatesti o supa. Cand a dat in clocot supa, adaugi condimentele, adica boabele de piper si foile de dafin si fierbi timp de 30 de minute.
  • Lasi putin sa se racoreasca supa, timp in care fierbi separat, intr-o craticioara, cuburile de soia cu condimentele lor, timp de un sfert de ora.
  • Scoti din supa legumele. Ceapa nu o vei mai folosi, dar radacina de patrunjel, morcovul si telina le scoti cu grija, ca sa nu le rupi si le tai rondele sau bucatele, dupa cum iti place.
  • Pui legumele fierte si taiate in boluri, avand grija sa le distribui in mod uniform si la ele vei adauga bucatele de soia care au fiert. Pentru un aspect mai placut, poti sa adaugi si putin gogosar murat sau frunze de patrunjel.
  • Scurgi bine de apa tapioca pe care ai inmuiat-o in prealabil si o pui in supa de legume, impreuna cu cei 4 catei de usturoi,unde o fierbi timp de 30 de minute, amestecand continuu. Vei sti ca este gata in clipa in care perlele de tapioca vor deveni transparente si se vor topi, intrucat amidonul din ele a trecut in supa. Consistenta supei se va schimba odata cu eliberarea amidonului din perlele de tapioca, ea va deveni mai degraba cremoasa decat lichida.
  • La final, nu uita sa scoti cateii de usturoi din supa, nu iti va fi greu sa ii gasesti, intrucat i-ai pus intregi.
  • Pui supa de legume cu tapioca peste legumele si soia din boluri si se da la rece pana cand se intareste.

Reteta de piftie pentru vegetarieni cu aspic din tapioca poate fi consumata atat ca aperitiv, la mesele festive de sarbatori, cat si ca fel principal, cu mamaliguta calda alaturi. Incearc-o, este delicioasa, hranitoare si foarte sanatoasa.

Deserturi cu tapioca

Intre toate deserturile cu tapioca, la loc de cinste se afla cea de budinca de tapioca, preparata fie in forma de tapioca cu fructe, fie tapioca cu lapte vegetal. Acest tip de reteta poate fi pregatita inclusiv pentru bebelusi, dupa varsta de 6 luni, initial folosind piure de fructe si apoi fructe taiate bucati, pe masura ce continuam diversificarea.

Modalitatea de pregatire a budincii de tapioca are cativa pasi standard:

  • Se fierb perlele de tapioca intr-o cantitate de 4 ori mai mare de lichid, fie apa, fie lapte vegetal: lapte de cocos, de migdale, de soia sau lapte de orez. Este necesara o contitate mare de lichid intrucat tapioca il absoarbe si se umfla pe masura ce acest lucru se intampla. In timpul fierberii se amesteca mereu, pentru ca perlele de tapioca sa nu se lipeasca de fundul vasului, iar focul trebuie sa fie mic.
  • Pe masura ce fierbi budinca, vei vedea ca perlele de tapioca isi pierd culoarea alba si devin transparente, pe masura ce amidonul pe care il contin trece in lichid, iar compozitia se leaga din ce in ce mai mult. In mod normal sunt necesare aproximativ 30 de minute pentru aceasta operatiune.
  • La final, adauga in cratita in care ai clocotit tapioca si putina miere sau zahar brut, daca iti place gustul mai dulce si amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza.
  • Odata fiarta bine, tapioca se toarna in boluri si se orneaza, dupa gust si preferinte, cu fructe de sezon sau decongelate. Se aleg fructele moi, fara pielite, cu un gust puternic. O combinatie delicioasa este aceea intre tapica si fructe de padure sau capsune. Poti pune ingredientele si in straturi succesive: unul de fructe, unul de tapioca si tot asa, pana cand se umple reciepientul. In acest ultim caz, pentru a beneficia si de contrastul de mare efect intre nuanta de alb-galbui a amidonului din tapioca si culoarea puternica a fructelor, foloseste boluri sau pahare din sticla transparenta.
  • In cazul in care servesti budinca de tapioca cu fructe pe timp de iarna, o poti consuma calduta, merge de minune ca o gustare, in timp ce afara e frig. pe timp de vara, da-o la frigider macar o ora inainte de consum, pentru un efect racoritor in zilele toride.

Si in anotimpul cald si in cel rece insa, budinca de tapioca alaturi de cei dragi, cu aceeasi pofta cu care o facem si noi!

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati