Obtinuta prin uscarea si prelucrarea radacinii arbustului tropical numit manioc, tapioca este amidonul rezultat prin acest proces.
Nu contine gluten, se digera usor si contine o cantitate insemnata de carbohidrati.
Prin fierbere in apa sau lapte, consistenta ei devine asemanatoare cu a gelatinei, folosindu-se usor la prepararea deserturilor cu fructe sau a raciturilor rapide cu legume.
Ingredient unic: amidon de tapioca.
Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Stiai ca exista un aliment care este numit cartoful continentului negru, adica al Africii? Acesta este maniocul si din el se extrage si se produce tapioca, din care se pregatesc niste preparate absolut delicioase. Nu ai incercat inca budinca de tapioca? Ai sa vrei sa o faci imediat, cand ai sa afli ca, pe langa gustul foarte bun, tapioca se bucura si de o buna reputatie: hraneste, in momentul de fata, peste 800 de milioane de oameni, lucru care spune extrem de mult despre potentialul sau energetic. Te invitam sa decoperi impreuna cu noi povestea unui aliment care are un lung drum de parcurs, de la recoltare si pana la tine in farfurie.
Tapioca, ce este cunoscuta in lume si sub numele de cassava, mandioca sau yuca, reprezinta amidonul extras din radacina arbustului de Manioc, din familia Euphorbiaceae, originar in America de Sud. In Brazilia, tara de origine, tapioca se pare ca reprezenta, de sute de ani, un aliment de baza. Exploratorii spanioli si portughezi au preluat-o in secolul al XVI-lea si au raspandit-o in intreaga lume, ea ajungand azi cunoscuta si utilizata la scara larga in alimentatie in Africa, Europa si India. Arbustul de manioc creste in zonele tropicale si subtropicale, in sol nisipos, putin fertil, dar bine drenat si cu foarte multa lumina. Interesant este faptul ca, desi iubeste umezeala, maniocul face fata foarte bine la stresul hidric, adica rezista la perioade de seceta de pana la 5 luni, cu conditia sa ii asiguri caldura si lumina de care are nevoie. Din aceste motive pentru tarile din Africa, unde aceste conditii de clima sunt indeplinite, tapioca, produsul extras din radacinile arborelui de manioc, reprezinta o hrana obisnuita. Rădăcina de manioc este o sursa importanta de calorii la tropice si are o capacitate mare de acumulare a amidonului, toleranta la seceta si rezistenta la niveluri scazute de nutrienti din sol comparativ cu alte culturi de amidonoase.
Arbustul de manioc iubeste soarele, lumina si caldura. Se dezvolta optim la aproximativ 20-29 de grade Celsius si nu rezista la temperaturi sub 10 grade, astfel incat el nu poate fi cultivat decat in regiunile cu clima tropicala sau subtropicala, cele care intrunesc conditiile de care planta are nevoie.
Cu toate acestea, mai multi factori au limitat dezvoltarea economica a acestei culturi, printre care nivelurile sale ridicate de compusi cianogeni si substante antinutritive, nivelurile scazute de proteine si micronutrienti si termenul scurt de valabilitate post-recoltare. De exemplu, dupa recoltarea maniocului, calitatea acestuia se deterioreaza rapid in decurs de 1-3 zile, iar aceasta devine o constrangere majora la productia comerciala de manioc. Pentru a extinde valoarea economica a maniocului, radacina de manioc este in mod normal procesata prin extagerea amidonului de manioc, oferind o oportunitate de a dezvolta produse cu valoare adaugata atat pentru produsele alimentare, cat si in alte aplicatii industriale. Utilizarea maniocului in productia de biocombustibil si etanol a devenit un focus de cercetare in ultimul deceniu, in lumina rezervelor limitate de petrol fosil.
Te intrebi care este drumul pe care tapioca il parcurge de la recoltare si pana in paharul tau cu budinca delicioasa? Hai sa il descoperim impreuna in cele ce urmeaza!
Tapioca se extrage din radacinile tuberizate ale arbustului de manioc. Practic, dupa ce radacinile se taie, se curata si apoi se lasa la inmuiat in apa pentru cateva zile. Dupa inmuiere, se taie in bucati si se spala bine in mai multe ape, amestecand bine. La finalul acestui proces, amidonul se va lasa la fundul vasului in care au fost spalate radacinile. Acest amidon este apoi colectat si supus unui tratament termic, in urma caruia se formeaza perlele de tapioca pe care le puteti regasi in magazine.
Tuberculul de manioc contine cantitati mici de glicozide cianogene (producatoare de cianuri in organism), de aceea el nu trebuie consumat in stare cruda, pentru ca poate sa fie daunator organismului uman. Toxicitatea este insa inlaturata prin fierbere. Nici amidonul extras din tubercul si tratat termic pana cand devine tapioca nu se consuma crud, ci numai fiert bine, pana cand boabele se inmoaie si devin translucide. Vei vedea ca ele vor absorbi lichid pana la de doua ori volumul lor, asadar este indicat sa pui tapioca la fiert in multa apa sau lapte.
Tapioca se prelucreaza in tarile in care se si cultiva si de acolo se exporta, cei mai mari producatori de tapioca din lume fiind Brazilia (in America de Sud), Thailanda in Asia si Nigeria in Africa. In momentul de fata, Thailanda se pare ca detine suprematia in domeniu, acoperind peste 60% din exporturile totale la nivel mondial.
Amidonul obtinut din radacina majoritatii soiurilor de manioc este util pentru deserturi traditionale, dressinguri pentru salate, agent de ingrosare, agent de legare, in siropul de fructoza si in industriile textile, cosmetice, farmaceutice.
La noi in tara tapioca se comercializeaza in magazinele de tip Plafar sau pe site-urile de profil, cum este SanoVita, sub forma de perle mici, albe sau de faina de tapioca. In cazul in care intalnesti, pe diferite ambalaje, mai ales in strainatate, un alt termen, nu te intreba ce este cassava, practic vorbim despre exact acelasi lucru, cassava fiind termenul din limba engleza sub care regasiti aceeasi tapioca.
O mare calitate a acestui aliment este faptul ca el poate fi folosit in gastronomie atat in preparate dulci, cat si in feluri principale, in forma sa de tapioca perle sau de faina.
O poti introduce in hrana bebelusului tau de la varsta de sase luni, date fiind consistenta speciala si gustul bun, imbogatit cu diverse fructe sau bauturi vegetale.
Tapioca pudra este folosita pentru ingrosarea sosurilor, in primul rand datorita puterii sale de ingrosare, dar si pentru ca ca are un pret bun, mai mic decat cel la fainei. Multa lume pune perle de tapioca in loc de fidea in supe sau ciorbe.
Totusi, de cea mai mare popularitate se bucura tapioca perle, folosita in preparate dulci: bauturi energizante, budinci reci sau calde, pregatite cu apa, suc de fructe sau lapte vegetal.
Tapioca este cea de-a sasea cultura alimentara existenta pe mapamond (dupa grau, porumb, orez, cartofi si orz) pentru ca are un potential energetic mare si un gust neutru. In alimentatie, se poate folosi in diferite combinatii si prezinta avantaje despre care vom discuta imediat.
Tapioca nu este celebra pentru diversitatea nutrienților pe care ii contine. Daca o comparam cu alte alimente (legume verzi, seminte, nuci, leguminoase, cereale de exemplu), nu va iesi in avantaj, intrucat din punct de vedere compozitional este in mare parte constituita din carbohidrati de tipul amidonului, care ofera o valoare calorica mare. In schimb, este un ingredient care poate fi ales pentru anumite rasfaturi delicioase sau pentru diversitate in ceea ce priveste retetele din bucatarie.
Orientativ, 100 g perle de tapioca contin, ca valori medii:
Facem mentiunea ca aceste valori sunt unele medii, putand fluctua in functie de diferiti factori, de la calitatea solului, zona geografica, conditiile de mediu, metoda de obtinere, diverse substante chimice folosite pentru îmbunatatiri ale compozitiei si pana la limitele laboratorului de analiza. Cu toate acestea, ideea generala este aceea ca tapioca este in majoritate un amidon, asemanator celui din cartof, porumb sau orez. Posibilele concentratii de minerale sau alti fitonutrienti sunt extrem de reduse, nesemnificative.
Asa cum spuneam, exista anumite avantaje pentru introducerea tapioca in alimentatie, printre care:
Totodata, subliniem faptul ca, avand un continut crescut in carbohidrati, poate impacta negativ raspunsul glicemic in cazul persoanelor diabetice. De aceea recomandam prudenta in cazul consumului, cantitati mici ingerate si intotdeauna asociate cu o masa bogata in fibre, astfel incat cresterile glicemice secundare sa fie mai reduse. Daca insa, particular sensibilitatii individuale, exista fluctuatii anormale si imprevizibile dupa consumul amidonoaselor/amidonului de orice tip, atunci nu recomandam tapioca, ci o discutie cu medicul curant si aderarea stricta la recomandarile acestuia.
Avand in vedere numarul de calorii pe care il contine tapioca, este recomandata atentie la consumul in perioadele de restrictie calorica. Dupa cum stim, eliminarea kilogramelor in plus ar trebui sa aiba loc ca urmare a unui stil de viata echilibrat, asadar nu inseamna ca tapioca nu se poate include in alimentatie in cazul unui regim restrictiv caloric, ci doar se recomanda moderatia in consum, diversitate in alimentatie cu introducerea tuturor grupelor alimentare si un calcul atent al caloriilor.
Tapioca este un aliment bine tolerat de catre organism si nu are contraindicatii propriu zise in cazul in care se consuma echilibrat si este achizitionat dintr-o sursa serioasa. Vorbim despre seriozitatea surselor, intrucat, asa cum discutam anterior, in cazul in care planta de manioc nu a fost prelucrata corespunzator, ea poate sa mai pastreze urme de cianuri care duc la o potentiala toxicitate.
Datorita faptului ca este un amidon, poate duce la reactii neplacute la persoanele care sufera de anumite alergii sau intolerante la acest aliment.
Tapioca poate fi introdusa in alimentatia bebelusului tau inca de la varsta de 6 luni, insa e bine sa fie intotdeauna asociata si cu alte ingrediente, astfel incat valoarea nutritionala a produsului final sa creasca si astfel copilasul sa beneficieze de alimente complexe din punct de vedere nutritiv. Poti incerca sa incepi cu tapioca sub forma de faina, folosita ca agent de ingrosare in lapte, intr-o cantitate mica initial, ca apoi sa ajungi si la tapioca perle, folosita in budinci. In acest mod vei putea face tranzitia pentru cel mic de la hrana lichida la o consistenta mai cremoasa.
Asa cum spuneam, intre proprietatile acestui produs se numara lipsa glutenului, asadar in cazul in care bebelusul tau (sau chiar tu) trebuie sa adopte o dieta fara gluten, tapioca reprezinta o solutie pentru diversificarea alimentatiei.
Datorita gustului destul de neutru (foarte putin dulce), tapioca este adaptabila la o multime de preparate, se poate folosi in combinatii pentru deserturi, gustari, supe, sosuri. In bucataria vegetariana ea apare combinata cu lapte vegetal de cocos, orez, soia sau migdale, cu seminte de chia, miere si multe alte ingrediente, chiar si unele inedite, cum ar fi semintele de susan.
Exista nenumarate retete cu tapioca online, chiar Sano Vita iti ofera cateva dintre cele mai populare in cele ce urmeaza, ca sa inveti cum se prepara tapioca, dar poti construi si tu propriile retete, folosind fructele preferate si adaptand preparatele sezonului in care le consumi.
Exista insa cateva reguli de care trebuie sa tii cont in materie de preparare tapioca: sa o fierbi bine, pana cand se inmoaie si sa ai grija sa o hidratezi destul, adica sa adaugi la fiert o cantitate suficienta de apa, avand in vedere ca perlele de tapioca absorb lichid pana cand isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
Majoritatea retetelor cu tapioca se refera la preparate dulci, dar, inainte de a trece la ele, ca sa urmam ordinea fireasca a felurilor de mancare, haideti sa incercam o reteta de fel principal.
Ingrediente pentru 4 portii:
Mod de preparare:
Reteta de piftie pentru vegetarieni cu aspic din tapioca poate fi consumata atat ca aperitiv, la mesele festive de sarbatori, cat si ca fel principal, cu mamaliguta calda alaturi. Incearc-o, este delicioasa, hranitoare si foarte sanatoasa.
Intre toate retetele de deserturi cu tapioca, la loc de cinste se afla budinca de tapioca, preparata fie in forma de tapioca cu fructe, fie tapioca cu lapte vegetal. Acest tip de reteta poate fi pregatita inclusiv pentru bebelusi, dupa varsta de 6 luni, initial folosind piure de fructe si apoi fructe taiate bucati, pe masura ce continuam diversificarea.
Modalitatea de pregatire a budincii de tapioca are cativa pasi standard:
Te invitam sa consumi budinca de tapioca alaturi de cei dragi, cu aceeasi pofta cu care o facem si noi!
Bibliografie
1. Li, S., Cui, Y., Zhou, Y., Luo, Z., Liu, J., & Zhao, M., The industrial applications of cassava: current status, opportunities and prospects. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017, 297(8), 2282–2290. doi:10.1002/jsfa.8287
2. Montagnac J., Davis C., Tanumihardjo S., Nutritional Value of Cassava for Use as a Staple Food and Recent Advances for Improvement, Compr Rev Food Sci Food Saf, 2009 Jul;8(3):181-194. doi: 10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x.
3. Uchechukwu-Agua AD, Caleb OJ, Opara UL. Postharvest Handling and Storage of Fresh Cassava Root and Products: a Review. Food Bioprocess Tech. 2015;8(4):729-48
Am incercat budincile recomandate de voi si am gustat pentru prima data tapioca, cu aceasta ocazie. Gustul e chiar deosebit, iar pretul e bun. Ma declar multumita pe deplin!
Am indragit tapioca datorita unei retete de pe blogul vostru. Ma bucur ca acum am prins reducere si pot sa o iau la un pret bun!
E prima oara cand cumpar si am fost uimita. Trebuie sa incercati budinicile cu fructe si tapioca.
Acest magazin foloseste cookies si alte tehnologii pentru a imbunatati experienta dumneavoastra pe site! Citeste mai mult
Crstina Zabava-Ailincai
Budinca de tapioca este delicioasa! Recomand cu fructe din compot sau cu dulceata.