SEMINȚE DE DOVLEAC 500 G
 

Totul despre semințele de dovleac

Dacă merișoarele sunt cunoscute ca unele dintre cele mai populare remedii naturale pentru o importantă gamă de afecțiuni specific feminine, semințele de dovleac au devenit cunoscute mai ales pentru tratarea unor boli ale bărbaților (cele legate de funcționarea prostatei). Nu înseamnă, totuși, că sunt singurele situații în care aceste minunate remedii acționează. Din proprietățile lor derivă o lungă listă de beneficii pentru organismul uman, de aceea ne-am propus în continuare să îți dezvăluim informații amănunțite despre semințele de dovleac, în așa fel încât să știi exact motivele pentru care merită să le incluzi în dieta ta zilnică.

Cuprins:

1. Despre semințele de dovleac
a. Proprietățile semințelor de dovleac
- Conținutul în minerale al semințelor de dovleac
- Vitaminele din semințele de dovleac
- Alte proprietăți ale semințelor de dovleac
b. Beneficiile pentru organism ale semințelor de dovleac
- Beneficiile triptofanului din semințele de dovleac asupra organismului
- Beneficiile fierului din semințele de dovleac asupra organismului
- Beneficiile pentru prostată ale semințelor de dovleac
- Beneficiile pentru sănătatea oaselor ale semințelor de dovleac
- Beneficiile pentru sistemul circulator ale semințelor de dovleac
- Beneficiile asupra ficatului ale consumului de semințe de dovleac
- Beneficiile semințelor de dovleac asupra sistemului digestiv
- Semințele de dovleac și Omega 3
- Reducerea colesterolului rău cu ajutorul semințelor de dovleac
c. Contraindicații în consumarea semințelor de dovleac
d. Cum alegi semințele de dovleac
2. Cum se consumă semințele de dovleac
a. Semințele de dovleac crude sau uscate
b. Semințele de dovleac prăjite
c. Metode de prăjire a semințelor de dovleac
d. Laptele de bostan
e. Uleiul de semințe de dovleac
f. Semințele de dovleac în salate
g. Semințele de dovleac în pâine sau alte preparate de casă
h. Semințele de dovleac și bucătăria raw vegan
3. Cum se păstrează semințele de dovleac

Despre semințele de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în vitamine și minerale, iar de aici derivă un mare număr de beneficii pentru organism. Se pot consuma crude (varianta cea mai bună pentru a beneficia de aportul complet de vitamine și minerale) sau prăjite. În cazul în care dorești să le prăjești, ideal ar fi să o faci acasă, pentru că acolo poți să controlezi cantitatea de sare adăugată, în timp ce semințele de dovleac comercializate gata prăjite aduc un aport destul de mare de sare.

Principalul producător de semințe de dovleac la nivel mondial este China, urmat de India, Rusia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Mexic.

Proprietățile semințelor de dovleac

La auzul cuvântului dovleac, majoritatea dintre noi se gândește în mod automat  la plăcintă, pentru că este cel mai popular preparat care are la bază acest aliment. Analizând calitățile cunoscutului fruct, nu trebuie însă trecute cu vederea nici calitățile semințelor sale, adevărate izvoare de fibre și nutrienți, în ciuda dimensiunilor nu foarte mari.

Conținutul în minerale al semințelor de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în minerale precum fier, zinc, fosfor și magneziu. Aceste elemente participă la o largă gamă de funcții fiziologice, iar prezența lor în alimentele pe care le consumăm ne oferă garanția că aceste funcții se desfășoară în condiții optime.

Vitaminele din semințele de dovleac

Semințele de dovleac conțin atât vitaminele A, E, F, cât și vitaminele din complexul B, mai exact tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, piridoxina și acid folic. Sigur, toate aceste denumiri științifice pot suna complicat pentru consumatorul obișnuit, dar, imediat ce le vom asocia cu beneficiile care derivă din conținutul de vitamine, lucrurile vor fi mai clare.

Alte proprietăți ale semințelor de dovleac

În afară de vitamine și minerale, este important de evidențiat faptul că semințele de dovleac reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, motiv pentru care sunt recomandate mai ales în dieta persoanelor care țin post, a vegetarienilor și veganilor care nu își pot extrage doza zilnică necesară de proteine din alimentele de origine animală.

Este de asemenea demn de menționat faptul că aveam în semințele de dovleac un important izvor de acizi grași, în special în acizi grași polinesaturați, uleiul extras din aceste semințe fiind, din anumite puncte de vedere, mult superior chiar uleiului de măsline.

100 g de semințe de dovleac aduc organismului tău:

  • 559 calorii
  • 30 g de proteine
  • 110 din doza zilnică recomandată de fier
  • 17% din doza zilnică recomandată de seleniu
  • 71% din doza zilnică de zinc
  • ZERO colesterol

Beneficiile pentru organism ale semințelor de dovleac

Triburile indigenilor americani foloseau foarte mult semințele de dovleac, atât în scop de hrană, cât și medicinal. Chiar dacă la momentul respectiv nu se făceau studii știiințifice, beneficiile au putut fi probate de-a lungul timpului în situații concrete și au determinat un consum constant. Astăzi, semințele de dovleac fac parte deopotrivă din tradițiile gastronomice și medicinale din întreaga lume, de la teritoriul Statelor Unite și până în Asia, India sau Europa mediteraneeană. Vom discuta în continuare despre aceste beneficii și vom vedea de ce merită să introduci semințele de dovleac chiar de mâine în meniurile tale.

Beneficiile triptofanului din semințele de dovleac asupra organismului

Conținutul de  triptofan este una dintre marile calități ale semințelor de dovleac. Triptofanul este convertit în organismul tău în serotonină și apoi în melatonină. Prezența serotoninei are rolul de a combate depresia și a spori starea de bine, iar melatonina te ajută în combatarea insomniei și obținerea unui somn liniștit și odihnitor. În acest fel organismul își sporește capacitatea de regenerarare și toate procesele sale interne funcționează mai bine.

Beneficiile fierului din semințele de dovleac asupra organismului

Fierul este un alt element extrem de important pentru organismul tău. Datorită conținutului de fier, semințele de dovleac te ajută să combați anemia, să îți îmbunătățești circulația sanguină și să ai mai multă energie.

Beneficiile pentru prostată ale semințelor de dovleac

Despre legătura care există între semințele de dovleac și potența masculină s-a discutat destul de mult până în prezent. Beneficiile nu se referă, de fapt, strict la potență, pentru că semințele de dovleac nu au calități afrodisiace, ele însă dețin, mulțumită zincului din compoziție, capacitatea de a proteja bărbații de afecțiunile asociate prostatei. Tot la acest scop contribuie și conținutul de Omega 6.

Beneficiile pentru sănătatea oaselor ale semințelor de dovleac

Semințele de dovleac crude conțin o cantitate importantă de mangan (35 de grame aduc 50% din doza zilnică recomandată de specialiști) cu ajutorul căruia îți menții oasele puternice și micșorezi considerabil riscul de osteoporoză.

Beneficiile pentru sistemul circulator ale semințelor de dovleac

Magneziul din semințele crude de dovleac ajută la refacerea mușchiului cardiac, deci îți protejează inima. În plus, alături de acizii grași nesaturați, magneziul are rolul de a preveni infarctul și afecțiunile cardiovasculare la modul general.

Beneficiile asupra ficatului ale consumului de semințe de dovleac

Vorbeam cu puțin înainte despre faptul că, din anumite puncte de vedere, uleiul din semințe de dovleac întrece în calități chiar și uleiul de măsline. Este vorba despre prezența acidului linolenic, componentă nutrițională în care uleiul de măsline este întrecut de 6 ori de către uleiul din semințe de dovleac. Acidul linolenic are un rol deosebit de important în metabolismul colesterolului și al altor acizi grași, dar și în buna funcșionare a ficatului. O scădere a nivelului de acid linoleic în organism poate să ducă la probleme ale funcției hepatice, care nu își mai indeplinește corect rolul de filtrare a toxinelor.

Beneficiile semințelor de dovleac asupra sistemului digestiv

Semințele de dovleac conțin fibre, care sprijină sistemul digestiv, stimulează peristaltismul și reduc constipația. În medicina naturistă, atât semințele de dovleac cât și uleiul obținut din ele se folosesc pentru a combate anumite tipuri de paraziți intestinali.

Semințele de dovleac și Omega 3

Semințele de dovleac (ca și nucile sau alte tipuri de semințe) reprezintă o bună sursă vegetală de Omega 3 (acid alfa linolenic), important pentru vitalitatea întregului organism, circulația sanguină și inimă.

Reducerea colesterolului rău cu ajutorul semințelor de dovleac

Semințele de dovleac (ca și uleiul) au proprietatea de a te ajuta să îți scazi colesterolul rău. Ele conțin fitosteroli, elemente care, daca sunt consumate în mod regulat, scad absorbția de colesterol din tractul gastrointestinal.

Contraindicații în consumarea semințelor de dovleac

În general semințele de dovleac sunt bine tolerate de către organism, putând fi consumate chiar și de către femeile însărcinate (dar cu precauție) și de către copiii care au depășit vârsta de un an.

Totuși, se pare că un consum îndelungat de semințe de dovleac poate favoriza apariția furunculozei și, de asemenea, este posibil să interacționeze cu medicamentele diuretice.

Semințele de dovleac îngrașă?

Această întrebare ne-a fost adresată de mai multe persoane și poate că ești și tu interesat să afli răspunsul, astfel considerăm important să facem precizările necesare: semințele de dovleac sunt minunate pentru sănătatea ta din toate motivele enumerate anterior, însă, din cauza numărului mare de calorii pe care acestea le conțin, nu este indicat să fie consumate decât în cantitate foarte redusă de către persoanele care încearcă să elimine kilogramele în plus.

Cum alegi semințele de dovleac

În momentul în care afli beneficiile seminîelor de dovleac și dorești să le incluzi în meniurile tale, începi să studiezi care sunt posibilitățile de achiziționare. Teoretic ai putea spune că ele depind de felul în care le prepari, dar în practică este mai simplu de atât: indiferent că vrei să le folosești pe post de gustare, să le adaugi în salate sau le ronțăi în fața televizorului, ideal ar fi să alegi să le cumperi crude și să le prajești chiar tu. În acest mod eviți adaosul exagerat de sare pe care îl pot conține semințele de dovleac vândute gata prăjite.

Vei găsi pe piață semințe de dovleac, crude sau uscate, comercializate la vrac, în hypermarkete sau chiar în piețe, dar în această situație nu ai garanția că ele au fost ținute, dată fiind cantitatea, în pungi închise ermetic și, oricum, până când le vei cumpăra tu, ele stau în aer liber de cine știe câtă vreme. Alege mai degrabă pachete mai mici, dar bine închise, diferența de preț nu este una atât de importantă încât să riști pierderea calității produselor.

De exemplu, semințele de dovleac pe care le comercializează SanoVita sunt crude și nu provin din culturi modificate genetic, iar ele ajung la consumatori în pungi vidate, tocmai pentru a împiedica alterarea lor.

Dacă vrei să afli cum se decojesc semințele de dovleac comercializate în magazine, trebuie să știi că această operațiune nu are loc manual. Munca ar fi titanică și ar rezulta un preț al semințelor de dovleac diferit. Decojirea se face cu ajutorul unor mașini specializate, în condiții de igienă impecabilă și cu atenție pentru a nu deteriora miezul, cel care conține substanțele benefice.

Cum se consumă semințele de dovleac

Semințele de dovleac pot fi folosite în rețete raw vegan, se pot pune în salate (întregi sau pisate) sau se pot transforma în ulei de bostan. Sunt destul de bogate în calorii, de aceea trebuie consumate cu prudență, mai ales daca ești la dietă.

Semințele de dovleac crude sau uscate

Varianta ideală de consum a semințelor de dovleac este forma crudă, fie proaspătă fie uscată, întrucât în acest mod poți să beneficiezi pe deplin de toate proprietățile lor nutritive. Pe piață le vei găsi mai degrabă uscate, dar dacă locuiești sau vizitezi o zonă în care se cultivă dovleci, poți să îmbini două lucruri utile: să pregătești dovleacul propriu-zis într-o rețetă apetisantă, iar semințele, crude și puțin uscate, să le incluzi într-o altă rețetă. Practic, singurul lucru pe care îl vei arunca, va fi coaja.

Semințele de dovleac prăjite

Semințele de dovleac prăjite își pierd o parte din proprietăți, mai exact pierd din conținutul de uleiuri (grăsimi bune) care aduc atâtea beneficii pentru sănătatea ta. Pentru a reuși să profiți de ele în cât mai mare măsură, ai grijă ca timpul de prăjire să nu depășească 20 de minute și temperatura maximă să fie de cel mult 75 de grade.

Metode de prăjire a semințelor de dovleac

Din punct de vedere a tehnicii folosite, semințele de dovleac pot fi prăjite direct pe foc sau coapte în cuptor, cu coajă sau fără. În ambele cazuri recomandăm ca semințele să fie ușor udate, iar dacă nu reușești să eviți total adaosul de sare, măcar ai grijă să pui numai foarte puțină, cât timp ele sunt ușor umede.  De asemenea, nu uita, mai ales în cazul în care le pui în cuptor, să nu depășești temperatura precizată anterior. Este adevărat că specialiștii în gastronomie spun că abia la o temperatură mai mare semințele de dovleac capătă o aromă mai intensă, însă tratarea termică la mai mult de 75 de grade duce la pierderea din proprietăți.

Laptele de bostan

Laptele de bostan este un cunoscut tratament naturist pentru gută. Se prepară ușor, zdrobind într-un vas de pământ șase linguri de semințe de dovleac și adăugând peste ele, imediat după pisare, trei căni de apă clocotită. Se amestecă foarte bine, după care, cu ajutorul unei site foarte fine sau al unui tifon, se strecoară laptele rezultat. Din preparatul care rezultă bea un pahar înainte de fiecare dintre mesele principale și repetă tratamentul zi de zi, timp de o luna.

Uleiul de semințe de dovleac

Cu o culoare verzuie și o aromă puternică, uleiul de dovleac este extrem de apreciat pentru beneficiile pe care le aduce organismului uman. El se folosește pe post de detoxifiant natural, ca parte componentă a tratamentelor pentru păr și ten, în afecțiunile prostatei sau vezicii urinare. Se obține prin presare la rece din semințe de dovleac.

Semințele de dovleac în salate

Adăugând câteva semințe de dovleac în salate, nu doar că vei îmbogăți gustul și le vei conferi o aromă deosebită, dar vei crește și valoarea proteică a acestora. Salatele reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a integra semințele de dovleac în dieta  ta obișnuită, însă trebuie să fii atent dacă încerci să slăbești. Folosirea unei cantități prea mari poate dăuna dietei, întrucât acestea au destul de multe calorii.

Semințele de dovleac în pâine sau alte preparate de casă

Atât pentru copiii în creștere, cât și pentru adulții care trebuie să facă față, zi de zi, unei vieți din ce în ce mai agitate și stresante, nutrienții din semințele de dovleac  reprezintă un adevărat izvor de sănătate. Acestea pot fi integrate în preparate dintre cele mai diverse. Pe lângă salatele de care vorbeam anterior, ele își găsesc locul în pâinea de casă, în prăjituri, plăcinte, creme sau sosuri, așa cum se întâmplă și cu semințele de chia sau cu semințele de in. O pâine cu făină neagră și semințe de dovleac va avea o aromă deosebită, iar conținutul de fibre va face minuni pentru digestia ta.

Semințele de dovleac și bucătăria raw vegan

Adepții bucătăriei raw vegane iubesc semințele de dovleac datorită proprietăților puternic nutritive și creează în jurul lor preparate savuroase și foarte sănătoase. Aceste persoane știu foarte bine cum se consumă semințele de dovleac și profită din plin de beneficiile pe care le oferă.

Există multe retete raw vegan cu semințe de dovleac, iar acestea pot fi pregătite cu ușurință și savurate și de către vegetarieni, persoanele care țin post și de toți cei care doresc să rămână sănătoși. Aceaste rețete formează gustări, feluri principale sau chiar deserturi.

O pastă (pateu) cu semințe de dovleac și de susan, puțin ulei de măsline, roșii deshidratate și usturoi poate fi aperitivul datorită căruia musafirii tăi să te declare gospodina perfectă. O poți întinde pe felii de castravete sau pâine integrală tăiate subțire și decora festiv. Se pregătește repede, așa că efortul nici măcar nu va fi mare.

Una dintre cele mai apreciate rețete raw vegan cu semințe de dovleac  de consumat dimineața este cea de smoothie. Ceea ce are ea interesant este faptul că poți să inovezi după bunul plac: amesteci fructele preferate cu un pumn de semințe, le mixezi bine și adaugi puțină apă dacă ți se pare necesar: iată un preparat care poate să îți țină loc de mic dejun dacă ești pe fugă.

Cum se păstrează semințele de dovleac

În cazul în care semințele de dovleac nu au fost păstrate în spații uscate și recipiente închise ermetic, ele pot râncezi datorită conținutului de uleiuri, astfel încât trebuie să ai grijă să le cumperi numai de la comercianți în care ai încredere și care dețin toate condițiile necesare păstrării semințelor nealterate.

Semințele de dovleac pot fi păstrate timp de o lună fără  să își piardă din calitățile nutritive dacă le ții în recipiente închise și la loc răcoros. După acest interval, deși nu se strică, tind să își altereze gustul. Având în vedere cât de bune sunt la gust și ce sănătoase se dovedesc pentru organismul tău, este greu de crezut că, odată desfăcută punga, ea va rezista neconsumată mai mult de 30 de zile.

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
2540 kj/613 kcal
Grasimi
49 g
din care acizi grasi saturati
0 g
Glucide
8.8 g
din care zaharuri
1.9 g
Fibre
3.8 g
Proteine
32 g
Sare
0 g

Semințe de dovleac



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

(5/5
30 Oct 2020 (SEMINȚE DE DOVLEAC 500 G) :

Buna! De ce nu aveti pe stoc semintele de dovleac? De mult doresc sa cumpar !

(5/5
01 Apr 2020 (SEMINȚE DE DOVLEAC 500 G) :

Cum comand?\nTrebuie să sun?\nCa altfel nu reusesc

(5/5
16 Feb 2020 (SEMINȚE DE DOVLEAC 500 G) :
Clientul a evaluat produsul dar nu a scris și un comentariu.
Produs adăugat la wishlist