Acasă Sport și fitness Tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic (IG)

Tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic (IG)

0
Tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic (IG)

indice glicemic zaharDaca nu ai diabet sau nu esti medic, mai mult ca sigur ai auzit de indicele glicemic (IG), dar nu stii exact ce este si care este diferenta dintre el si incarcatura glicemica. Ambii sunt termeni utilizati in principal cand vine vorba despre diabet de tip 1, 2 si gestational (specialistii in domeniu sfatuind pacientii sa tina cont de ele), dar sunt utili de inteles si aplicat si in cazul alimentatiei celorlalti dintre noi. O dieta bogata in fibre si cu un IG scazut poate reduce semnificativ nivelul colesterolului total si „rau”/LDL (conform unui studiu din 2013), iar una bogata in proteine, dar cu un IG scazut este alegerea perfecta pentru oricine doreste sa-si mentina greutatea la un nivel normal, pe termen lung (a descoperit o cercetare din 2010).

Ce este indicele glicemic?

zaharIndicele glicemic a fost inventat in 1981, de catre medicii Thomas Wolever si David Jenkins, de la Universitatea din Toronto. Indicele glicemic este un numar care masoara – pe o scara de la 0 la 100 – cresterea relativa a glicemiei, la 2 ore de la consumul respectivului aliment. Cand mananci ceva, organismul tau converteste carbohidratii din alimentatie in glucoza (molecula zaharoasa simpla, care te alimenteaza energetic). Glucoza intra in fluxul sangvin, iar pancreasul secreta insulina, pentru a ajuta moleculele dulci sa paraseasca sangele si sa ajunga in celule, energizandu-le. Cu cat valoarea IG este mai apropiata de 0, cu atat impactul acelui aliment asupra nivelului glicemiei tale va fi mai redusa: un suc de fructe e aproape glucoza pura, deci intra in sange instantaneu si glicemia creste rapid; un mar contine si amidon, si fibre, deci pana ajunge la glucoza organismul tau munceste mai mult, glicemia fiind modificata treptat.

prajituri indice glicemicDaca iti umpli mereu farfuria de dulciuri, orez alb, cartofi prajiti si produse de patiserie, iti va fi greu sa iti controlezi glicemia, chiar daca iti administrezi insulina si iei medicamente de diabet. Daca alegi, in schimb, fructe si legume in stare naturala, nuci, seminte si cereale integrale, medicul tau diabetician nu va avea motive de ingrijorare. Alimentele cu un IG mare nu doar cresc repede glicemia, ci provoaca si o scadere la fel de rapida a acesteia, care echivaleaza cu instalarea senzatiei de foame; as ajungi sa mananci in exces si sa acumulezi kilograme nedorite si nesanatoase.

Tipuri de indice glicemic

fructe indice glicemicIG al alimentelor (portii individuale) este clasificat in urmatoarele 3 tipuri:

  • mic (sub 55) – alimente care au un impact minimal asupra glicemiei si insulinei, continand carbohidrati digerati, absorbiti si metabolizati incet (legume verzi, majoritatea fructelor, morcovi, cartofi dulci, fasole, naut, linte, soia, orz, bulgur, paste si paine integrale, lapte, iaurt, lapte de soia, ciocolata)

  • mediu (56-69) – alimente care au un impact mediu asupra glicemiei si insulinei (porumb dulce, popcorn, banane, dovleac, orez brun/salbatic, ananas, stafide, fulgi de ovaz, cuscus, inghetata, miere, chipsuri, sucuri carbogazoase)

  • mare (peste 70) – alimente bogate in carbohidrati digerati, absorbiti si metabolizati cel mai rapid de corp, ridicand nivelul glicemiei si insulinei (zahar, orez alb/expandat, fulgi de porumb, paine alba, covrigei, paste albe, cartofi, dovleac, pepene rosu, lapte de orez)

Ce determina indicele glicemic al unui aliment?

legume la tigaieDoua alimente cu aceeasi cantitate de carbohidrati pot avea indici glicemici diferiti – acest indice este o estimare, alimentele fiind influentate de diversi factori: tipul de carbohidrati (cei rafinati au un IG ridicat), modalitatea de gatire (cu cat timpul de gatire este mai mare, cu atat IG creste; grasimea si acidul scad IG), gradul de coacere (cu cat e mai mare, cu atat creste si IG), combinatia alimentara in care ii consumi (fibrele scad IG total al unei mese), varsta si stilul de viata al consumatorului (diabetul poate produce complicatii care intarzie golirea stomacului, ceea ce inseamna ca absorbtia carbohidratilor se va face mult mai lent).

Indicele glicemic vs. incarcatura glicemica

pepene rosu indice glicemicO alta problema legata de IG al diverselor alimente sunt portiile. Cand calculeaza indicele glicemic, specialistii masoara raspunsul organismului subiectilor la 2 ore dupa consumul a 50 g de carbohidrati din alimentul testat, comparand rezultatul cu cel de referinta, al glucozei pure (care are un IG de 100). Dar in viata de zi cu zi nu toate produsele sunt consumate in cantitati care sa contina 50 g de carbohidrati: pepenele rosu, de exemplu, are un indice glicemic de 80, dar o portie tipica contine doar 6 g de carbohidrati (ar trebui sa mananci 1 kg de pepene odata ca sa ajungi la 50 g de carbohidrati!). De aceea, cercetatorii au creat o a doua cifra conexa: incarcatura glicemica – care masoara impactul unei portii tipice din fiecare aliment asupra glicemiei si care este mai utila in practica decat IG (in cazul pepenelui rosu, aceasta este de 5).

Incarcatura glicemica este si ea de trei tipuri:

  • mica (sub 10)
  • medie (11-19)
  • mare (peste 20)

Pentru a verifica IG si incarcatura glicemica ale unui aliment, foloseste cea mai mare baza de date oficiala internationala, cea a Universitatii din Sydney!

De ce este important indicele glicemic

tipuri de diabetPersoanele cu diabet nu pot produce insulina (in cazul diabetului de tip 1) sau nu raspund bine la insulina produsa de organismul propriu (diabetul de tip 2/zaharat), deci trebuie sa isi monitorizeze si managerieze cu atentie nivelul glicemiei, pastrandu-l in echilibru. Pentru ei, consumul de alimente cu un indice glicemic scazut este util. Persoanele sanatoase pot observa usor ca un bol de fulgi de ovaz consumat la micul dejun le va tine de foame mai mult timp decat o prajiturica, tot IG fiind „responsabil” de asta.

Atentie: asta nu inseamna ca iti poti baza intregul regim alimentar pe indicele glicemic si incarcatura glicemica, ignorand continutul de grasimi, calorii, vitamine si minerale! Alimentele prajite rapid intr-o tona de ulei vor avea un IG scazut, datorita continutului mare de grasimi, dar nu sunt mai sanatoase decat un mar. Indicele glicemic este un instrument util, dar calitatea si varietatea alimentara sunt elemente la fel de importante!

Descopera care este cel mai sanatos ulei pentru prajit, gatit si salate!

Alege bulgurul obtinut din grau integral, pentru un produs sanatos de top!

bulgur-500gBulgurul este rezultatul prelucrarii mai multor tipuri de grau cu bob dur (care sunt tratate la abur, uscate si macinate la o granulatie mare). Bulgurul fiert 20 de minute, are un IG mic (46) si o incarcatura glicemica medie (12).

Articolul precedent Briose cu ciocolata
Articolul următor Smoothie de pere
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.