Acasă Ghid de nutriție Ulei de cocos: proprietăți, beneficii, contraindicații și la ce se folosește în mod eficient

Ulei de cocos: proprietăți, beneficii, contraindicații și la ce se folosește în mod eficient

0
Ulei de cocos: proprietăți, beneficii, contraindicații și la ce se folosește în mod eficient

Uleiul de cocos, numit adesea superaliment sau elixir multifuncțional a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, dar și prin prisma versatilității în utilizare, de la gastronomie și până la industria frumuseții. Această comoară tropicală este folosită de secole în medicina tradițională, în prepararea produselor cosmetice și în practicile culinare din diverse culturi.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre uleiul de cocos, de la beneficii la  contraindicații și recomandări de consum, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile lui.

Ce este uleiul de cocos

Spre deosebire de alte uleiuri care sunt extrase din semințe sau sâmburi, uleiul de cocos este extras din pulpa fructului în sine, mai exact din miezul nucilor de cocos maturate și recoltate din palmierul de cocos. Acesta este cunoscut sub numele de kalpa vriksha, ceea ce s-ar traduce drept copac care oferă tot ce este necesar pentru a trăi, întrucât aproape toate părțile lui pot fi folosite pentru hrană: apa, laptele, pulpa, zahărul și, nu în ultimul rând, uleiul. 

Culoarea și consistența uleiului de cocos depinde în mod esențial de temperatură: la peste 24-25 de grade, uleiul de cocos devine lichid și este transparent. La temperaturi mai mici de atât devine solid, având culoarea alb sau alb-gălbui, iar ca textură este mai untos și cremos (motiv pentru care este și confundat de multe persoane cu untul de cocos), iar tinut la frigider este atât de tare, încât dacă întorci un borcan deschis cu gura în jos, conținutul nu va curge. 

Ce conține uleiul de cocos: proprietăți

O lungă perioadă de timp uleiul de cocos a fost un aliment controversat, din pricina compoziției sale bogată în grăsimi saturate – peste 90%. 

O parte semnificativă din grăsimile sale saturate se încadrează în grupul trigliceridelor cu lanț mediu (MCT-uri care variază între 6-12 atomi de carbon). Principalele MCT din acest ulei sunt acidul lauric (C-12), acidul capric (C-10), acidul caprilic (C-8) și acidul caproic (C-6). Împreună, acestea constituie aproximativ 68% din conținutul total de grăsimi saturate și 59% din conținutul total de grăsimi (1). În intestin, acidul lauric și alte MCT sunt absorbite direct în fluxul sanguin, fără bariere, economisind astfel energie și inducând o senzație timpurie de sațietate.

ulei de cocos

Conform studiului în 100 de grame de ulei de cocos se regăsesc:

  • Calorii: 895 kcal
  • Grăsimi: 99g, dintre care: saturate (82.5 g), monosaturate (6.3 g), polinesaturate (1.7 g)
  • Apă: 0.03 g
  • Vitamina E: 3 mg
  • Fier: 0.05 mg

Jumătate din conținutul de grăsimi saturate din uleiul de nucă de cocos este reprezentat de acidul lauric (41,8 grame la 100 de grame de compoziție totală). Acizii grași saturați, așa cum este acidul lauric, sunt absorbiți direct din intestin și trimiși către ficat pentru a fi utilizați în producerea de energie (3).

Între cele mai importante proprietăți ale uleiului de cocos le enumerăm pe cele antimicrobiene, antibacteriene și antifungice. Totuși, trebuie să menționăm și faptul că numai folosind ulei de cocos organic, presat la rece, poți profita de toate calitățile sale, pentru că numai prin acest tip de prelucrare proprietățile uleiului de cocos rămân nealterate.

Cel mai bun ulei de cocos și cum se obține

Nu toate uleiurile sunt la fel, astfel că impactul asupra sănătății poate varia de la un tip la altul. Ca în cazul altor produse alimentare, cu cât uleiul este mai puțin procesat, cu atât este mai bun pentru organism. De aceea, se consideră că cel extravirgin este cel mai benefic pentru sănătate (4).

În funcție de modalitatea de extragere și de gradul de rafinare, uleiul de cocos poate fi de mai multe tipuri: (extra)virgin sau nerafinat, rafinat/dezodorizat, presat la rece (fără utilizarea chimicalelor, extras la maximum 48 grade, cu o aromă aproape neutră), extras mecanic (la temperaturi de până la 99 grade, cu o aromă mai puternică de cocos, hidrogenat parțial (conține grăsimi trans, nocive), hidrogenat total (este solid, mai ieftin și are o durată de viață mai mare pe raft).

Când cumperi ulei de cocos, pentru a alege cea mai bună variantă, orientează-te spre variante certificate organic (nu a fost expus la pesticide), care nu conțin GMO-uri și aditivi, presate la rece, (extra)virgine, rafinate la aburi, non-hidrogenate. 

Așadar, în funcție de modul de extragere și tratare se va obține un produs de calitate mai bună. Uleiul de cocos SanoVita este extravirgin și ecologic pentru că, pe lângă modul de prelucrare (centrifugare în mai multe etape, nu presare), nucile de cocos care au dus la producerea uleiului au fost culese manual, ceea ce se reflectă în calitatea materiei prime folosite. Nucile au fost alese printre cele care au ajuns pe deplin la maturitate și verificate contra oricărei deteriorări care ar putea duce la o eventuală degradare a pulpei. Acest ulei nu conține colesterol.

Alege primul ulei de cocos premium din Romania la un pret accesibil oricui!

Ulei_de_cocos_200mlUleiul de cocos extravirgin si ecologic Sano Vita a fost obtinut din nuci de cocos culese manual si sortate, astfel incat materia prima care serveste la extragerea uleiului de cocos sa aiba cea mai inalta calitate.

Beneficiile uleiului de cocos

Din compoziția nutrițională a uleiului de cocos decurg o serie importantă de beneficii pentru sănătate. Lista lor este cu atât mai lungă, cu cât acest aliment este obținut pe căi naturale, cât mai puțin tratat chimic.

Dincolo de beneficiile posibile ale uleiului de cocos, este important de reținut un lucru esențial despre acesta, și anume: consumul său în alimentație trebuie să fie în cantități moderate. Pe de o parte, deoarece grăsimile saturate reprezintă categoria de macronutrienți care furnizează cele mai multe calorii per gram de grăsime. Pe de altă parte, pentru că aceleași grăsimi saturate se consideră că predispun la dezvoltarea anumitor afecțiuni atunci când sunt consumate în exces.

Nu în ultimul rând, trebuie reținut faptul că uleiul de cocos are un punct de ardere mai ridicat (175 de grade Celsius) față de alte uleiuri. Acest lucru este foarte important pentru organismul nostru: dacă uleiul este ars, devine și mai dăunător.

Iată câteva dintre potențialele beneficii ale uleiului de cocos:

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Multe boli din zilele noastre sunt cauzate de creșterea excesivă a bacteriilor rele, ciupercilor, virușilor și paraziților din organism. O analiză din 2020 indică faptul că uleiul de cocos are proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor și a crește imunitatea organismului. Corpul uman transformă acidul lauric, care se regăsește în uleiul de cocos, în monolaurină, despre care s-a dovedit că face față într-un mod eficient virușirilor și bacteriilor, ajutând totodată la detoxifierea organismului.

Citește și 10 metode a-ți ajuta sistemul imunitar

Îmbunătățește digestia

Uleiul de cocos îmbunătățește digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile, calciul și magneziul. Dacă uleiul de nucă de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, îi poate face pe aceștia de două ori mai eficienți, deoarece sunt ușor de digerat și de utilizat de către organism.

Analiza sugerează că uleiul de nucă de cocos poate contribui la îmbunătățirea bacteriilor și a sănătății intestinelor prin distrugerea bacteriilor rele și a candida. Dezechilibrul candida, în special, poate scădea acidul gastric, care provoacă inflamații și o digestie proastă.

Acizii saturați au proprietăți antimicrobiene care ajută la tratarea infecțiilor cu diverse bacterii, fungii sau paraziți care pot provoca indigestie (3)

Protejează inima

Și inima este protejată prin consumul de ulei de cocos, întrucât, conform studiului, același acid lauric de care discutam și mai sus are capacitatea de a păstra flexibilitatea vaselor mari de sânge, întărirea pereților arterelor și scăderea tensiunii arteriale, deci, implicit, scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Datorită nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimulează producția de colesterol HDL (cunoscut drept colesterolul „bun“) din organism. 

Află mai multe despre alimente care scad colesterolul!

Este o sursă bună de antioxidanți

Uleiul de cocos este o sursă bună de antioxidanți care ajută la neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. Acest lucru, la rândul său, ajută la îndepărtarea mai multor boli cronice și degenerative (3). 

Radicalii liberi provoacă stres oxidativ și leziuni celulare. Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta multe probleme de sănătate asociate radicalilor liberi, printre acestea se numără bolile de inimă, afecțiuni ale ficatului, declinul cognitiv, anumite tipuri de cancer și îmbătrânirea.

Îmbunătățește igiena dentară

Proprietățile antibacteriene fac din uleiul de cocos un produs cu beneficii inclusiv pentru igiena dentară. Ia o gură de ulei de cocos, fără să o înghiți, ci plimb-o prin cavitatea bucală câteva minute, apoi scuip-o. Te va ajuta să elimin bacteriile, să combați placa bacteriană, protejându-ți, în acest fel, atât dinții cât și gingiile (3). Cu toate acestea, studiul notează că există dovezi limitate cu privire la acest subiect și că folosirea uleiului de cocos nu înlocuiește terapia dentară.

uleiul de cocos contraindicatiiPoate îmbunătăți activitatea creierului

Acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos nu doar oferă energie corpului, dar pot îmbunătăți și activitatea creierului, sporesc atenția și capacitatea de concentrare.

Conform unui studiu publicat în Journal of Neurobiology of Aging, acizii grași cu catenă medie prezenți în uleiul de nucă de cocos au avut efecte benefice asupra problemelor de memorie la pacienții mai în vârstă. De asemenea, la toți pacienții s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a capacității lor de aducere aminte după administrare. MCT-urile sunt absorbite cu ușurință în organism și pot fi accesate în creier fără utilizarea insulinei. Astfel, ele sunt capabile să alimenteze celulele creierului mai eficient.

Contribuie la reducerea apetitului și poate ajuta la pierderea în greutate

Deși poate părea paradoxal, având în vedere conținutul mare de grăsimi, uleiul de cocos poate să fie un aliat important în procesul de slăbire. Compoziția specială a uleiului de cocos este responsabilă de această caracteristică: acizii grași saturați, în loc să fie depozitați sub formă de țesut gras sunt transformați de către organism în energie și, în acest fel, sunt stimulate arderile și metabolismul. 

Totodată, o parte din MCT-urile consumate sunt descompuse printr-un proces care produce molecule numite cetone, pe care organismul le folosește drept combustibil. Cetonele reduc pofta de mâncare fie acționând direct asupra mesagerilor chimici ai creierului, fie modificând nivelul hormonilor care induc foamea, cum ar fi grelina, denumită și “hormonul foamei”.(3)

Ajută la menținerea sănătății oaselor

Calciul joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și a dinților, iar uleiul de cocos poate facilita absorbția acestuia în organism, contribuind astfel la întărirea dinților și la menținerea rezistenței osoase. Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, uleiul de cocos poate juca, de asemenea, un rol important în tratarea osteoporozei, ajutând la combaterea efectelor radicalilor liberi asupra țesutului osos. Cercetările privind osteoporoza au constatat că uleiul de cocos nu numai că mărește volumul și structura osoasă, dar a scăzut și pierderea osoasă cauzată de osteoporoză.

Uleiul de cocos poate fi benefic pentru piele

Acidul lauric, care constituie o mare parte din grăsimile saturate din uleiul de cocos, este cunoscut pentru proprietățile antimicrobiene și antiinflamatoare (5), care combat diferitele micoze ale pielii: eczeme, dermatită de contact, psoriazisului, foliculită, acnee. Datorită proprietăților antimicrobiene și de vindecare a rănilor, uleiul de cocos poate fi benefic și dacă îl aplici pe piele în cazul unei răni minore, a arsurilor solare și după un tatuaj. Pe lângă potențialul său de vindecare a pielii inflamate, uleiul de nucă de cocos este și un hidratant eficient.

Poate să protejeze părul

Uleiul de cocos poate, de asemenea, să protejeze împotriva deteriorării părului. Acesta pătrunde și hrănește în profunzime în firele de păr, le face mai flexibile și crește rezistența pentru a preveni ruperea lor sub tensiune (studiu).

Uleiul de cocos contraindicații

În mare parte, uleiul de cocos este un produs sigur, atunci când este consumat cu moderație. Există puține contraindicații și mai degrabă precauții: 

  • Alergii: Persoanele cu alergie la nuci de cocos ar trebui să fie precaute în ceea ce privește consumul sau utilizarea uleiului de cocos și să discute înainte cu un medic specialist;
  • Consum excesiv: Uleiul de cocos conține un tip de grăsime care poate crește nivelul colesterolului. Consumul regulat de mese care conțin ulei de cocos poate crește nivelul colesterolului lipoproteinic cu densitate scăzută (LDL sau „rău”). Acest lucru ar putea fi o problemă pentru persoanele care au deja colesterolul ridicat..
  • Risc de îngrășare: Deși uleiul de cocos poate ajuta la stimularea metabolismului, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate din cauza conținutului său ridicat de calorii, mai ales când este asociat cu diverse forme de zahăr. Uleiul de cocos nu trebuie sa fie consumat în cantități mari de persoanele care suferă de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cele care suferă de obezitate, din cauza conținutului ridicat de acizi grași și aportului caloric mare.
  • Utilizare în gătit: Chiar dacă are un punct de fum ridicat, uleiul de cocos nu este potrivit pentru prăjituri lungi sau la temperaturi extrem de ridicate, deoarece poate dezvolta substanțe toxice.
  • Indigestie: Acest tip de ulei nu este ușor de digerat. Dacă ai o sensibilitate alimentară, cel mai bine este să nu consumi acest produs, deoarece poate irita mucoasa intestinală.

Ce cantitate de ulei de cocos este recomandat?

Uleiul de cocos conține peste 80% grăsimi saturate, iar experții în sănătate recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din cantitatea zilnică de calorii. Asta înseamnă că, o persoană care urmează o dietă de 2000 de calorii pe zi nu ar trebui să consume mai mult de 20 de grame de grăsimi saturate. Conform studiilor, se recomandă 30 de grame pe zi pentru bărbați și 20 de grame pe zi pentru femei, ceea ce reprezintă aproximativ 2 linguri de ulei de nucă de cocos.

La ce se folosește uleiul de cocos?

Acum că am aflat care sunt toate beneficiile uleiului de cocos, care sunt contraindicațiile și ce tip de ulei este mai bun, rămâne să descoperim și la ce și cum poate fi folosit.  

Uleiul de cocos pentru gătit

De la legume trase în tigaie, mâncare tradițională românească, deserturi fără coacere, până la salate sau rețete de post, uleiul de cocos poate fi un înlocuitor al oricărei grăsimi pe care o folosești în bucătărie. E ușor de folosit, versatil și mai aromat. Uleiul de cocos extra-virgin oferă o aromă plăcută de nucă de cocos, dar nu conține toxinele dăunătoare pe care le au adesea alte uleiuri de gătit hidrogenate.

beneficii ulei de cocosUleiul de cocos este rezistent la temperaturi înalte, iar compoziția lui rămâne neschimbată. Acesta nu oxidează ușor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gătit, punctul de ardere fiind la 180 de grade.

E important de reținut temperatura la care uleiul de cocos se topește: dacă îl combini cu ingrediente precum ouă, lapte etc. iar acestea sunt reci, uleiul de cocos se va solidifica. De aceea este bine, când gătești cu ulei de cocos, să folosești ingrediente la temperatura camerei.

Cum poți folosi uleiul de cocos în bucătărie:

  • poate înlocui untul și uleiul folosit în mod normal la gătit;
  • îl poți adăuga în salate, ceai, cafea sau lapte pentru o aromă deosebită. Dacă vrei ca băutura să nu fie uleioasă, ci cremoasă, amestecă bine cu o linguriță;
  • îl poți consuma simplu, pe o felie de pâine unsă cu ulei de cocos și cu miere
  • poate înlocui energizantele sintetice, iar 1-2 lingurițe pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toți nutrienții necesari;
  • de fiecare dată când vrei să faci o prăjitură, gândește-te că există o variantă mai gustoasă și mai aromată atât pentru ungerea tăvii în care coci aluatul, cât și pentru compoziție sau chiar glazuri. Adaugi câteva cubulețe de ulei de cocos pentru gust și consistență și unge tava tot cu acesta.
  • de asemenea, cu ulei de cocos se mai pot prepara deserturi delicioase fără coacere (tarte, torturi, ciocolată), acesta având capacitatea de a întări compoziția desertului la rece;
  • poate fi adăugat în diverse combinații de smoothies sau shakes.

Uleiul de cocos pentru piele

Uleiul de cocos acționează ca un excelent emolient pentru pielea cu barieră de protecție deteriorată. Datorită conținutului său de vitamina E, aminoacizi esențiali și acizi grași, uleiul de cocos contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esențial pentru fermitatea pielii, ajută la vindecarea rapidă a epidermei, fără să lase senzația de grăsime, repară și restabilește aspectul sănătos al pielii, menținând hidratarea prin reducerea evaporării.

Însă, este important să menționăm că utilizat în exces, uleiul de cocos poate obstrucționa porii, astfel că ar trebui evitat de persoanele cu acnee severă sau cu ten predispus la comedoane și iritații.

ulei de cocos beneficiiUleiul de cocos poate fi folosit pe post de:

  • balsam de buze (împotriva crăpăturilor);
  • cremă de fața (aplicat seara, pe tenul matur sau excesiv de uscat), de corp (după duș, pe pielea încă umedă, mai ales dupa epilare), mâini și coate (oricând le simți crăpate și uscate), călcâie (seara, înainte de culcare);
  • scrub de corp (amestecă-l cu zahăr/sare, în proporție de 2:1, și aplică-l pe zonele dorite);
  • demachiant natural (masează-l pe întreaga față, șterge-te cu o lavetă specială de demachiere, înmuiată în apă călduță, apoi spală-te cu o loțiune de curățare a tenului);
  • ulei de masaj facial (pentru a stimula circulația și sistemul limfatic, folosește presiune ușoară și fă mișcări ferme în sus și spre exteriorul feței) sau corporal (folosește-l direct din borcan sau amestecat cu 1-2 picături de ulei esențial);
  • calmant natural pentru înțepăturile de insecte, în special cele de țânțari, care îți provoacă mâncărime.

Uleiul de cocos pentru păr

Încorporat în măști sau de unul singur, uleiul de cocos vine cu câteva beneficii importante pentru păr: oferă protecție, strălucire, fortifică și hidratează. Aceste efecte benefice sunt atribuite conținutului său bogat în antioxidanți, acizi grași esențiali (în special acidul lauric și acidul linoleic) și vitamina E (6).

ulei de cocos beneficiiUleiul de cocos poate fi folosit ca:

  • balsam de hidratare în profunzime a părului lipsit de stralucire, deteriorat și uscat (vârfurile vor fi hidratate și nu mai trebuie tunse atât de des; folosește-l pe post de mască, pe lungimea părului);
  • soluție împotriva mătreții (deoarece are proprietăți antibacteriene, care îți mențin scalpul hidratat și sănătos; masează 1-2 lingurițe încălzite la baza firelor de păr, insistând la rădăcină);
  • agent de descâlcire (te poate ajuta să scapi de firele rebele; folosește-l pe post de serum natural, trecând prin păr un pieptene cu dinții subțiri, ușor înmuiat în ulei).

Descoperă și 12 măști cu ulei de cocos pentru toate probleme corpului tău

Diferența între ulei de cocos și unt de cocos

Uleiul de cocos este adesea confundat cu untul de cocos din cauza aspectului foarte asemănător. Totuși, diferența principală între cele două constă în compoziție: uleiul de cocos este extras din pulpa de cocos și de obicei nu conține fragmente de pulpă, exceptând cazurile de uleiuri de calitate inferioară. Aceste fragmente sunt, în mod normal, eliminate prin procesul de presare la rece folosind instrumente mecanice avansate. 

Pe de altă parte, untul de cocos conține atât ulei de cocos, cât și bucăți de pulpă de cocos, ceea ce determină ca în momentul topirii acestuia, pulpa să se depună la fundul recipientului și să fie vizibilă cu ochiul liber.

Răsfață-te cu uleiul de cocos SanoVita și bucură-te de toate beneficiile posibile!

Uleiul de cocos este un adevărat elixir multifuncțional, cu numeroase beneficii atât în universul sănătății, cât și în cel al gastronomiei sau atunci când îl folosești în scopuri cosmetice. De la capacitatea sa de a contribui la întărirea sistemului imunitar și la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, la cea de a hidrata și hrăni pielea și părul în profunzime. Cu toate acestea, este esențial să îl folosești cu moderație și să fii conștient de potențialele contraindicații, astfel încât să te bucuri de toate avantajele pe care le oferă.

SanoVita susține starea de bine obținută printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. De aceea, uleiul de cocos SanoVita este extravirgin și ecologic, din nuci de cocos proaspete, culese manual și nu conține colesterol. Îl găsești atât în magazinul nostru online, dar și offline (în hypermaketuri, plafare etc.) în diferite cantități în funcție de nevoi și preferințe.

Alege primul ulei de cocos premium din Romania la un pret accesibil oricui!

Ulei_de_cocos_200mlUleiul de cocos extravirgin si ecologic Sano Vita a fost obtinut din nuci de cocos culese manual si sortate, astfel incat materia prima care serveste la extragerea uleiului de cocos sa aiba cea mai inalta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.