Acasă Sport și fitness Cum scapi de starea de greata din timpul sarcinii

Cum scapi de starea de greata din timpul sarcinii

0
Cum scapi de starea de greata din timpul sarcinii

greata matinala primul trimestruStarea de greata matinala este omniprezenta in toata filmele care populeaza micul si marele ecran, fiind prezentata de catre scenaristi drept primul semn ca personajul feminin in cauza va deveni mamica. Contrar numelui pe care il poarta, odata ce ai ramas insarcinata, greturile matinale nu apar doar dimineata, nu dispar complet dupa primul trimestru (pot sa reapara in ultimele 3 luni de sarcina) si pot fi din una dintre cele mai neplacute parti ale acestei perioade, necesitand uneori chiar internarea in spital…

Citeste articolul nostru de astazi, pentru a descoperi care sunt motivele pentru care se manifesta aceste greturi matinale in cazul gravidelor, cand apar ele prima data, ce simti mai exact, prin ce metode le poti diminua si cand este timpul sa ceri ajutorul medicului.

Ce este starea de greata matinala si ce simptome are

ardei iutiGreturile matinale sunt o stare care poate sa apara la orice orice din zi si din noapte, fiind mai comuna in primul trimestru (de la 2 saptamani dupa conceptie incolo) si putand fi unul dintre motivele pentru care nu dormi bine in primele 3 luni de sarcina. Aceasta stare de greata poate continua de-a lungul intregii sarcini, poate sa reapara abia in ultimele 3 luni (saptamanile 27-28) sau poti scapa de ea dupa primul trimestru. Greata matinala poate fi declansata de anumite mirosuri, de mancarea picanta, de caldura sau poate aparea din senin. Aceasta se poate manifesta sau nu prin stari de voma si este acompaniata de alte semne ca esti insarcinata: absenta ciclului, sani sensibili/umflati, oboseala, dureri de spate si de cap, dezechilibru emotional, urinari frecvente, pofte alimentare.

Descopera 15 vitamine si minerale esentiale in sarcina, pentru mama si copil!

De ce ai greturi matinale

sarcinaGreata este ceva bun in sarcina, explica expertii in domeniu: este asociata cu un risc redus de avort spontan, mai ales in cazul femeilor de peste 30 de ani; poate reduce expunerea fatului la bacterii nocive din alimentatia mamei; incurajeaza o dieta mai bogata in carbohidrati (pentru a neutraliza acidul stomacal); ajuta corpul sa recunoasca sarcina si incurajeaza gravida sa adopte un stil de viata mai linistit, potrivit sarcinii.

Prezenta acestei senzatii de voma este corelata cu schimbarile hormonale care au loc in organismul viitorei mamici: productia de HCG (gonadotropina corionica umana/„hormonul sarcinii”) este declansata in placenta, pentru a amplifica cantitatea de estrogen si de progesteron, a sprijini dezvoltarea fatului si a-l proteja de celulele sistemului imunitar matern.

Descopera 14 beneficii ale consumului de mere in sarcina!

Factori de risc pentru aparitia starii de greata matinala

Starea de greata poate afecta orice femeie insarcinata, dar ai sanse mai mari sa suferi de ea daca: inainte de a ramane insarcinata, aveai greata de masina, migrene sau provocata de expunerea la estrogen (ca cel din anticonceptionale), ai avut greata matinala intr-o sarcina anterioara, esti insarcinata cu gemeni, tripleti, etc.

Cum poti usura starea de greata matinala

ceai stare de greata matinalaNu exista metode care sa combata total greata matinala, dar o poti reduce sau diminua prin:

  • mese mici si frecvente – mananca incet, putin si des, optand pentru combinatii de carbohidrati si proteine

  • evitarea factorilor declansatori – oboseala in exces, mirosurile puternice, mancarurile picante si pline de zahar

  • o forma usoara de sport – o plimbare, o sesiune de inot

  • consumul de seminte de chimen si de apa cu lamaie 

  • consumul de ceai – de menta, de armurariu, de zmeura si urzica, de musetel

  • consumul de ghimbir – in forma naturala, in ceai si alte bauturi, sub forma de bomboane, capsule sau supliment alimentar

Pentru o sarcina sanatoasa si usoara,
consuma produse pe baza de ghimbir!

Ghimbir confiat

ghimbir-confiat-100g

Bere cu ghimbir

bautura-ginger-beer-375-ml

Ghimbir pulbere

niavis-eco-ghimbir-pulbere-60g

Bomboane cu ghimbir

bomboane-cu-miere-de-manuka-ghimbir-si-echinacea-120gr

Cand starea de greata te trimite la spital

In cazuri extreme (in jur de 3% dintre sarcini), greturile matinale se transforma in Hyperemesis gravidarum (HG) si poate fi motiv de mers la medic si internare in spital. In ultimii ani, nume celebre (ca Amy Schumer, Kelly Clarkson, Kate Middleton) si-au dezvaluit public lupta cu HG si au tras un semnal de alarma apropo de aceasta problema debilitanta de sanatate: Hyperemesis gravidarum este o stare de greata acuta si constanta, care iti impiedica activitatile zilnice, te deshidrateaza si ajungi sa fii subnutrita.

consultatie medic gravidaPractic, vomiti tot timpul (chiar si dupa ce ai baut doar un pahar cu apa), ai palpitatii cardiace, ametesti cand te ridici, slabesti peste 5% din greutatea avuta inaintea sarcinii, nu poti pastra in organism nutrientii necesari tie si bebelusului, iar asta trebuie sa te trimita urgent la doctor! HG poate necesita internarea in spital si treatmentul cu lichide intravenoase si medicamente. Sansele de a avea Hyperemesis gravidarum cresc daca: ai avut HG intr-o sarcina anterioara, ai un istoric familial de HG, esti insarcinata cu o fetita.

Articolul precedent Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare
Articolul următor Friganele
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.