Acasă Wellness și stil de viață sănătos Cat conteaza genetica si cat stilul de viata in aparitia dementei?

Cat conteaza genetica si cat stilul de viata in aparitia dementei?

0
Cat conteaza genetica si cat stilul de viata in aparitia dementei?

dementa„Dementa” este un termen general pentru declinul mental sever, care afecteaza viata de zi cu zi, comportamentul si personalitatea bolnavului (prin pierderea memoriei, a capacitatii decizionale, de concentrare si comunicare, a atentiei, a perceptiei vizuale). Cea mai comuna forma de dementa (60-70% dintre cazuri) este boala Alzheimer. Ale forme sunt: dementa vasculara (care apare, de obicei, dupa un atac vascular cerebral), dementa frontotemporala/boala Pick, dementa cu corpi Lewy, bolile Parkinson si Creutzfeldt-Jakob, sindromul Wernicke-Korsakoff. In plus, simptome de dementa (unele dintre ele reversibile) pot fi provocate si de boli ale tiroidei, lipsa anumitor vitamine, depresie, exces de alcool sau anumite medicamente.

In articolul de astazi iti explicam ce spun cele mai noi cercetari de specialitate in domeniu despre cat de mult conteaza mostenirea ADN-ulu primit de la parintii tai in aparitia bolii, care sunt factorii de risc ai dementei si care sunt pasii pe care ii poti face chiar de astazi, pentru a reduce sansele de imbolavire.

Cauzele dementei

dementa cauzePersoanele care au dementa pot incepe prin a-si pierde memoria pe termen scurt (uita unde au lasate cheile sau ochelarii) si – pe masura ce boala avanseaza treptat – pot ajunge sa nu isi mai stie numele si adresa. Dementa este cauzata de afectarea celulelor nervoase, care nu mai pot comunica normal intre ele, afectand gandirea, comportamentul si starea de spirit. In functie de tipul de dementa de care sufera pacientul, acesta are problema intr-o anumita zona cerebrala: in cazul bolnavilor de Alzheimer, nivelul ridicat al anumitor proteine imbolnaveste initial celulele din hipocampus (centrul invatarii si memoriei).

Factori de risc pentru dementa

dementa factori de riscVarsta si predispozitia genetica sunt principalii factori de risc pentru aparitia dementei. Dar stiai ca alimentatia, lipsa sportului, consumul de alcool si tutunul contribuie la fel (sau chiar mai mult) ca predispozitia genetica la aparitia dementei? Cercetatorii in domeniu fac permanent studii, pentru a intelege cum putem reduce riscul de dementa, tinand cont de factorii cardiovasculari, stilul de viata activ si alimentatie.

O cercetare recenta (publicata in iulie 2019 si efectuata pe un esantion de 196.383 de europeni de peste 60 de ani, urmariti timp de 8 ani, care nu aveau boala) a vrut sa inteleaga fix asta: poate un stil de viata sanatos sa reduca sansele de dementa, indiferent de riscul genetic al persoanei in cauza? Raspunsul este „Da”: subiectii predispusi genetic la imbolnavire si-au reduc cu 32% riscul de aparitie a dementei facand sport, mancand sanatos si echilibrat, consumand alcool moderat si evitand complet tutunul.

Ce stil de viata combate dementa?

stil de viata sanatosDaca ai un istoric familial de dementa, asta nu trebuie sa te condamne la aceeasi soarta, ci sa te determine sa alegi un stil de viata mai sanatos, pentru prezentul si pentru viitorul tau. Studiile clinice destinate gasirii unui tratament eficient care sa previna sau sa vindece dementa nu au dat rezultate, deocamdata. Prin urmare, modul in care alegi sa iti duci viata de zi cu zi este singura modalitate in care poti lupta cu aceasta boala debilitanta. Iar stilul de viata este mult mai important decat ce spune ADN-ul tau, pentru ca acesta poate fi modificat oricand, spre deosebire de genele pe care le porti din nastere.

Cei 4 piloni pe care se sprijina un stil de viata echilibrat, menit sa reduca riscul de dementa sunt urmatorii:

  • sportul regulat ajuta direct celulele nervoase, marind cnatitatea de sange si oxigen care ajung la creier

  • alimentatia echilibrata poate influenta cel mai mult sanatatea cerebrala, datorita importantei acesteia asupra inimii (creierul tau este hranit de o retea complexa de vase de sange, iar orice problema la nivel vascular in organism are repercusiuni asupra acesteia); alege sa consumi grasimi sanatoase, fructe si legume, cereale integrale, nuci si seminte, pentru a-ti mentine tensiunea, colesterolul, trigliceridele, glicemia si greutatea la un nivel normal

fumat interzis

  • alcoolul in exces poate creste nivelul trigliceridelor, poate duce la hipertensiune, calorii in exces si probleme de inima, vesti deloc bune pentru creierul tau

  • fumatul afecteaza inima (deci si creierul), crescand tensiunea, ingustand arterele principale si crescand riscul ritm cardiac neregulat si de atac vascular cerebral

Descopera totul despre trigliceride: ce sunt, care este nivelul normal, cum le  poti reduce!

Articolul precedent Omleta de tofu umpluta
Articolul următor Nuggets vegani crocanti
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.