Halva din seminte de susan
Aceasta reteta de halva din seminte de susan reprezinta reinterpretarea unuia dintre cele mai cunoscute deserturi de post. Nu ai cum sa nu iubesti halvaua, in general discutand, iar varianta cu seminte de susan in locul semintelor de floarea soarelui va avea si mai multa savoare, fara a fi dificil de preparat.
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Halva din seminte de susan
- 1 cana seminte de susan decorticat
- 5 samburi migdale
- 5 linguri miere
- 1 lingura ulei de cocos
- 1 lingura karob (pudra de roscove)
- 1 lingurita zeama de lamaie
- vanilie
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Halva din seminte de susan
- Susanul se coace intr-o tigaie pana devine auriu. Atentie mare sa nu se rumeneasca, isi va schimba gustul.
- Cat semintele de susan sunt calde inca, se rasnesc impreuna cu migdalele (daca vrei, migdalele pot fi decojite in prealabil, dar nu este obligatoriu) pana obtii o faina umeda.
- Vei adauga mierea, uleiul de cocos, zeama de lamaie si vanilia, rasnind pentru inca cateva secunde, pana constati ca ai o consistenta cremoasa.
- Se dau deoparte 2 linguri de compozitie, care se amesteca cu pudra de roscove.
- Asezi cele doua compozitii intercalate intr-un vas (eventual o caserola dreptunghiulara, pentru aspectul clasic de halva) si le presezi, uniformizandu-le.
- Dai halvaua de seminte de susan la frigider pentru cateva ore, apoi o poti scoate din forma si taia dupa preferinta.
- Halvaua se pastreaza la frigider.
- O consumi pe post de desert sau cu paine, dimineata la micul dejun.
Observatii reteta Halva din seminte de susan
- Dat fiind ca reteta de halva din seminte de susan contine si ingrediente lichide (cum ar fi mierea) recomandam ca rasnirea sa se faca intr-un blender, nu in rasnita de cafea, intrucat cea din urma ar putea sa se strice.
- In cazul in care nu tii halvaua la frigider, ea isi va pierde din consistenta si nu vei mai reusi sa o tai la fel de bine.
- Preparatul tau isi ia dulceata atat din miere, cat si din semintele de susan. Daca nu iti place sa fie foarte dulce, poti sa mai reduci putin din cantitatea de miere.
Stiai ca?
- Stiai ca halvaua de miere si susan este considerata unul dintre cele mai puternice afrodisiace, iar susanul reprezinta unul dintre cele mai vechi si utilizate alimente cu potential vindecator din lume? El era folosit pe post de medicament inca din Egiptul Antic.
- Din seminte de susan se prepara cunoscutul sos tahini, componenta de baza pentru la fel de cunoscutul preparat humus? Daca ti-am starnit curiozitatea, gasesti 9 retete de humus, toate la un loc aici: Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume
- Continutul ridicat de grasimi mononesaturate din semintele de susan influenteaza in mod benefic organismul tau? Includerea semintelor de susan in alimentatia ta obisnuita, datorita acestor grasimi, va duce, in timp, la scaderea nivelului de colesterol rau si la curatarea vaselor de sange. Astfel, circulatia ta este imbunatatita, iar tensiunea arteriala normalizata.
- Consumul de seminte de susan are efecte si asupra pielii? Nutrientii din susan actioneaza din interior asupra pielii tale, stimuland productia de colagen. Acest lucru conduce nu doar catre o elasticitate crescuta, dar si la ameliorarea neplacerilor cauzate de arsurile solare, cele de dupa expunerea excesiva sau la ore nepotrivite.
Am incercat halvaua si este delicioasa! Este desertul meu preferat, tinand cont ca eu am redus cantitatea de miere la 3 linguri si totusi este indeajuns de dulce!
Ne bucuram ca ti-a placut, Gabriela. Este o idee foarte buna sa mai reduci cantitatea de miere daca vrei ca halvaua sa aiba un continut caloric mai mic. In plus, probabil ca in varianta ta gustul de susan este si mai pregnant. Te asteptam oricand aici cu drag cu idei!
Ati omis lamaia, nu scrie cand se pune in reteta si am uitat sa o pun si eu…asta e, data viitoare….sper sa nu aiba un rol foarte important. Este minunata, nici nu stiam ca exista o reteta. Am facut eu la inceput din susan necopt seminte floarea soarelui crude si miere.Era super, dar park lipsea gustul ala de seminte prajite…am sa pun si seminte prajite.Va anunt cum o sa iasa…
Ne cerem scuze si va multumim pentru sesizare!!! Am actualizat acum articolul, lamaia are rolul de a aroma compozitia si de a o mai inmuia putin. Sigur va iesi buna halvaua si fara ea, stati linistit.
Cam cata halva va iesi din acele cantitati de ingrediente? Mi se par foarte mici cantitatile, in special la migdale, sigur doar 5 migdale trebuie folosite?
Multumesc!
Din cantitatile respective (care sunt corecte, 5 migdale ajung) iese o halva de marime normala. Spor la gatit!