PUDRA DE ROSCOVE 250GMareste

2,95 lei

3,11 lei

-5%

PUDRA DE ROSCOVE 250G

In stoc Produsul ajunge la tine in 24 ore

K

0.2525kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Pudra obtinuta din fructul roscovului, are o culoare si un gust foarte asemanatoare cu cacaua. Este bogata în vitamine, minerale, fibre alimentare si calciu, fiind un antioxidant de exceptie. Are un indice glicemic foarte mic. Nu contine cofeina, teobromina (o substanta organica cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoza sau colesterol. Se poate folosi cu succes ca înlocuitor de cacao, adaugat in lapte, prajituri, budinci sau bauturi.

Ingredient unic: pudra de roscove (carob).

Produsul nu provine din culturi modificate genetic.


Totul despre roscove

Stiai ca este o legatura stransa intre roscove si aurul de 24 de carate? Sigur nu te-ai fi gandit, dar totul porneste de la utilizarile roscovelor in antichitate. Iti dezvaluim toata povestea, dar si multe lucruri interesante despre aceste fructe intalnite in alimentatie in Romania mai ales pe vremea cand parintii nostri erau copii.

1. Despre roscove
a. Ce sunt roscovele
b. Unde cresc roscovele
c. Roscovele in antichitate
d. Despre roscov
e. Aspectul si gustul roscovelor
f. Sub ce forme se consuma roscovele
- Pudra de roscove
- Siropul de roscove
- Extractul de roscove
- Suplimente naturiste cu roscove
- Roscove proaspete
- Roscove uscate
g. Roscove vs cacao vs cafea
2. Proprietatile si beneficiile roscovelor pentru organism
a. Continutul bogat in fibre al roscovelor
b. Continutul de antioxidanti al roscovelor
c. Roscovele, indulcitor natural, fara zahar
d. Continut redus de grasimi al roscovelor
e. Continutul bogat in calciu al roscovelor
f. Continutul bogat in vitamine al roscovelor
g. Mineralele din roscove, o sursa de sanatate
h. Roscovele, recomandate pentru intoleranta la gluten
i. Roscovele, un aliment alcalin
j. Continutul de acid galic din roscove si beneficiile sale
k. Beneficiile roscovelor pentru sanatate
- Reducerea colesterolului prin consumul de roscove
- Beneficiile roscovelor asupra sistemului digestiv
- Beneficiile roscovelor asupra sistemului circulator
- Roscovele, un anti-viral eficient
3. Retete cu roscove
a. Smoothie-uri cu iaurt si pudra de roscove
b. Budinca de roscove
c. Prajituri cu roscove
d. Produse de panificatie cu roscove
e. Lapte cu roscove
f. Inghetata cu pudra de roscove

Despre roscove

Ce sunt roscovele

Roscovul (sau carobul) este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile. Aceastea cresc in forma de pastai si sunt supranumite si painea Sfantului Ioan.

Unde cresc roscovele

Roscovul este originar din zona Mediteraneana (Spania, Italia, Maroc), putand fi gasit insa pana in Iran, datorita faptului ca suporta o varitate larga de temperaturi. Nu il gasim numai in zonele cu clima tropicala, ci si in zonele temperate, cum este tara noastra. Infloreste toamna, iar fructele au nevoie de un an pentru coacere completa.

Roscovele in antichitate

Roscovele sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Se pare ca Sfantul Ioan Botezatorul ar fi supravietuit in pustietate datorita acestor fructe, de aceea au si fost denumite popular "painea Sfantului Ioan".

Tot in antichitate, roscovele, de fapt semintele de roscove (carobe) serveau ca unitate de masura (carate) pentru a cantari aurul, intrucat, in mod absolut curios, toate semintele de roscove au exact aceeasi greutate, adica 0.18g. In Roma antică, moneda romana de aur, soldul, putea fi verificata daca are sau nu greutatea corecta cantarind-o cu 24 de carate (roscove).

Despre roscov

Denumirea stiintifica a roscovului este Ceratonia siliqua si este cultivat mai ales ca planta decorativa, datorita faptului ca este verde tot timpul si formei interesante ale pastailor sale, care au nevoie de un an intreg pentru a se coace. Totusi, functia decorativa nu este singura, intrucat consumul pastailor si semintelor acestui arbore aduce, asa cum vom vedea imediat, foarte multe beneficii pentru sanatate.

Aspectul si gustul roscovelor

Aliment nonalergen si importanta sursa de proteine vegetale, roscovele au forma de pastai verzi, care cresc pana la 20-25 de centimentri si devin maro dupa recoltare. Gustul lor este dulceag, aduce usor cu caramelul.

Sub ce forme se consuma roscovele

De la arborele de roscov consumam atat pastaile, in stare proaspata, cat si semintele din pastai, intregi (ambele se sug precum bomboanele), dar mai ales pastaile sub forma de pudra, sirop sau extract. Le mai gasim in comert sub titulatura de carob/karob, echivalentul cuvantului din limba engleza (unde, la randul sau vine din araba - kharrub insemnand acolo pastaie).

Pudra de roscove

Tecile si chiar semintele de roscove se macina, obtinandu-se astfel pudra de roscove, un aliment extrem de santatos, recomandat in special in alimentatia copiilor, care il pot consuma ca inlocuitor de cacao. Pudra de roscove se potriveste in foarte multe preparate, mai ales deserturi, datorita gustului dulce natural, dar poate fi consumata si simpla, cu lapte. Are un pret foarte mic pentru beneficiile sale, o punguta cu 250 de grame costand numai cativa lei. Singura grija este ca, in momentul in care achizitionati pudra de roscove sa o faceti de la un distribuitor care a depozitat-o in conditii optime, ferite de umeazala. De asemenea, punga cumparata trebuie depozitata acasa in loc uscat si ferit de soare, iar dupa deschidere, pune pudra de roscove intr-un recipient ermetic, pentru a-i pastra calitatile nutritive.

Siropul de roscove

Siropul de roscove este un preparat folosit pentru tratarea unor afectiune cum ar fi diareea, greata, balonarea, anemia, tahicardia, tusea, colesterolul marit. Are efect antioxidant, antibacterian si antipoliomielitic. De asemenea, avand in vedere ca regleaza metabolismul si stimuleaza digestia, se foloseste ca adjuvant in programele de eliminare a kilogramelor in plus. Siropul de roscove se prepara din pastai de roscove, apa si zahar, la care mai poti adauga si mirodenii cu rol aromatizant: scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie. In dietele de lunga durata (2-3 luni) se consuma cate o lingura inainte de masa, de 3 ori pe zi. Va regla aciditatea, accelera metabolismul si digestia, va combate pofta de dulce. Poti gasi sirop de roscove in magazinele de tip plafar.

Extractul de roscove

Extractul de roscove reprezinta un aditiv alimentar (E410), folosit in mai multe produse alimentare cu rol de stabilizator sau agent de ingrosare si, ca majoritatea E-urilor, se recomanda consumul moderat sau chiar evitarea, chiar daca multi specialisti afirma ca acesta nu ar fi nociv pentru organism.

Suplimente naturiste cu roscove

Pe piata gasim si o serie de suplimente naturiste cu roscove, folosite ca remediu pentru diaree, pentru combaterea anemiei sau a tusei. Le poti cauta in magazinele de tip plafar. Ele sunt recomandate mai ales inaintea sezonului rece.

Roscove proaspete

Roscovele proaspete au culoare verzuie si gust dulceag. Fructul de roscov are nevoie de un an pentru a se coace. In Romania gaseai, pe vremuri, destul de multi arbori de roscov, astazi insa se cultiva mai ales in plantatii speciale.

Roscove uscate

Roscovele uscate capata culoarea maronie, dar isi pastreaza gustul dulceag. Dupa uscare acestea se pot transforma in pudra de roscove si folosi intr-o multitudine de preparate culinare, fara a mai fi necesar zahar adaugat suplimentar. De fapt, uscarea roscovelor este metoda cea mai intalnita de conservare si pastrare a acestora (in forma intreaga sau transformate in pudra).

Roscove vs cacao vs cafea

Este adevarat ca si cacaua are farmecul ei, o aroma deosebita si intra in componenta multor retete de deserturi, dar in toate cazurile pudra de roscove poate si chiar este recomandat sa ii ia locul. In primul rand aceasta inlocuire este o idee buna atunci cand vorbim despre alimentatia copiilor mici. In timp ce pudra de cacao nu este recomandata decat dupa varsta de 3 ani, intrucat contine cofeina, roscovele poti fi consumate si cu mult inainte de implinirea acestei varste. O cana de lapte cu pudra de roscove are un gust delicios si nu trebuie sa fie indulcita suplimentar, intrucat roscovele contin zaharuri naturale. O cana de lapte cu cacao trebuie neaparat indulcita, intrucat gustul natural dat de cacao este unul amar.

Pudra de roscove poate fi integrata in alimentatie in loc de cacao si de catre diabetici sau persoane care urmeaza programe de eliminare a kilogramelor in plus, intrucat contine cu mult mai putine calorii si deloc grasimi.

Daca vrei, poti sa folosesti pudra de roscove pentru a inlocui cafeaua clasica, in special daca esti hipertensiv sau incerci sa nu mai consumi bauturi care contin cofeina, pentru sanatatea inimii tale.

Proprietatile si beneficiile roscovelor pentru organism

Cantitatea recomandata de specialistii in nutritie este de o lingura de pudra de roscove zilnic. O lingura cu pudra de roscove contine aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrati, iar restul de proteine. Roscova nu contine grasimi saturate si nici colesterol, in schimb contine vitamine si minerale importante: riboflavina, niacina, vitamina B6, calciu, potasiu si cupru, fier, magneziu si fosfor. Roscovele au un indice glicemic foarte mic, lucru care le face recomandate incluziv in dietele de slabire si nu contin nici lactoza si nici gluten.

Continutul bogat in fibre al roscovelor

Roscovele sunt recomandate in orice dieta, intrucat contin fibre atat de sanatoase pentru organism. Cu ajutorul acestora, mai ales a celor insolubile, se regleaza atat glicemia, cat si nivelul colesterolului din sange, iar astfel asiguri protectia organismului in fata bolilor cardiovasculare.

Continutul de antioxidanti al roscovelor

Roscovele contin o doza incredibila de antioxidanti puternici, mai ales unii cum sunt lignina si polifenolii, prin intermediul carora organismul tau lupta tot impotriva cresterii nivelului de colesterol de care discutam mai devreme.

Roscovele, indulcitor natural, fara zahar

Pudra de roscove reprezinta o foarte buna varianta de indulcire naturala, mult mai sanatoasa decat zaharul. Datorita fibrelor din compozitie de care discutam si intr-un paragraf anterior, roscovele te ajuta sa iti reglezi zaharul din sange, ceea ce le face potrivite inclusiv pentru dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Continut redus de grasimi al roscovelor

Roscovele nu contin grasimi saturate, motiv pentru care nu doar ca nu ridica nivelul colesterolului, dar chiar, prin continutul de fibre, ajuta la reglarea acestuia.

Continutul bogat in calciu al roscovelor

Pudra de roscove are un continut ridicat de calciu, de aceea ea este permisa si chiar recomandata in alimentatia copiilor, chiar si a bebelusilor care au depasit varsta de 6 luni. Totusi, si adultii sau persoanele mai in varsta ar trebui sa o includa in alimentatie in mod obisnuit, pentru ca, datorita calciului din compozitie, poate sa ajute in mod substantial la scaderea riscului de osteoporoza.

Continutul bogat in vitamine al roscovelor

Poate ca nu te-ai astepta ca un aliment atat de dulce si bun sa contina destul de multe vitamine, dar, in fapt, ele reprezinta un veritabil medicament natural. Vorbim despre cele din complexul B in special, care iti influenteaza benefic sanatatea.

Mineralele din roscove, o sursa de sanatate

Roscovele sunt si o sursa importanta de minerale care te sustin in lupta impotriva unor variati agenti patogeni. Cel mai interesant aspect este continutul de calciu, neasteptat de mare, dar remarcam si prezenta unor alte minerale cum ar fi fierul, potasiul, cuprul, manganul sau seleniul. Calciul continut de pudra de roscove se pastreaza in corp, in timp ce pudra de cacao este puternic eliminatoare de calciu din organism.

Roscovele, recomandate pentru intoleranta la gluten

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten pot integra pudra de roscove in preparatele lor culinare fara nici o grija, intrucat acest aliment nu are in compozitie gluten. De fapt, roscovele nu au, in general, contraindicatii, bineinteles in cazul in care consumul nu este unul exagerat. In cazul exagerarii mari chiar si apa plata poate ajunge sa iti faca rau.

Roscovele, un aliment alcalin

Roscovele sunt un aliment alcalin, o mare calitate, intrucat nu stimuleza aciditatea gastrica (spre deosebire de multe alte alimente dulci), asadar le poti consuma fara sa te temi de acea neplacuta senzatie de arsura pe gat. Nu acelasi lucru se intampla in cazul consumului de cacao, care are in mod natural o aciditate mare (corectata prin prelucrarea intensa) si stimuleaza productia gastrica acida.

Continutul de acid galic din roscove si beneficiile sale

Taninii din pastaile de roscove contin acid galic, un antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian si antialergic. Consumand o lingura de karob pe zi, poti sa previi numeroase boli.

Beneficiile roscovelor pentru sanatate

Roscovele aduc mari beneficii sanatatii tale. Fiind un aliment non-alergenic, el nu are contraindicatii, fiind permis si chiar recomandat pentru femei insarcinate care alapteaza sau bebelusi, de la varsta de 6 luni. Acestia il vor iubi, datorita gustului dulce, iar proprietatile lui il fac eficace si pentru combaterea colicilor.

Reducerea colesterolului prin consumul de roscove

Roscovele contin fibre insolubile, care ajuta organismul sa lupte impotriva colesterolului ridicat. Datorita acestora nivelul colesterolului se va regla, iar inima ta va fi protejata. In acelasi scop actioneaza si antioxidantii prezenti in acest aliment.

Beneficiile roscovelor asupra sistemului digestiv

Pentru sistemul digestiv roscovele sunt valoroase din multiple puncte de vedere:

  • contin fibre, ceea ce ajuta digestia.
  • contin pectine care se opun refluxului gastro-esofagian.
  • contin tanini, acid galic si pectine (din nou) care opresc dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (cum ar fi E. coli) si stimuleaza peristaltismul.

Beneficiile roscovelor asupra sistemului circulator

Datorita continutului de magneziu si fier, roscovele sunt foarte bune pentru sistemul tau circulator, iar efectele se vor vedea in multiple zone: vei avea mai multe energie, te vei misca mai usor, iar inima ta va ramane sanatoasa.

Roscovele, un anti-viral eficient

Pudra de roscove are proprietati terapeutice uimitoare. Datorita efectului antiviral, o cura cu roscove este indicata mai ales la inceputul toamnei, atunci cand, din cauza racirii vremii, apare pericolul dezvoltarii unor afectiuni specifice sezonului rece.

Retete cu roscove

Majoritatea retetelor cu roscove sunt retete de deserturi, datorita gustului dulce natural al acestor fructe, in plus au marele avantaj al unui numar sesizabil mai mic de calorii decat echivalentele in care se foloseste cacao. Roscovele sunt extrem de indragite de catre vegetarieni sau vegani, mai ales ca ele contin si proteine si calciu, oferind celor care au renuntat la produsele de origine animala, exact nutrientii care le lipsesc.

Carobul se potriveste si in combinatie cu cerealele de dimineata, dand o consistenta placuta si un gust dulceag care va fi pe placul tuturor copiilor. Nu ai sa mai intalnesti mofturosi la masa ta!

Smoothie-uri cu iaurt si pudra de roscove

Pudra de roscove se potriveste de minune in smoothieuri cu iaurt sau cu lapte vegetal, rezultand o spuma cu aroma de ciocolata sau o crema (in functie de consistenta pe care vrei sa i-o dai) care poate fi consumata pe post de mic dejun sau de gustare. Continutul nutritiv al roscovelor vine sa aduca plus valoare celui al laptelui vegetal sau al iaurtului natural si rezultatul este un inceput de zi plin de energie, in conditiile in care preparatul este complet lipsit de cofeina sau alti excitanti neindicati pentru copiii.

Budinca de roscove

Daca vrei sa obtii o budinca absolut delicioasa de roscove, potrivita atat pentru un meniu vegetarian sau de post, combina pudra de roscove si laptele de migdale/de soia (sau alt tip de lapte vegetal) cu perle de tapioca sau cu gris. O poti orna cu fructele preferate si servi pe post de desert sau gustare. In zilele calde de vara, mananc-o rece, de la frigider, in timp ce iarna se potriveste mai bine calda.

Prajituri cu roscove

Carobul sau pudra de roscove poate tine loc de cacao si o face cu succes, absolut intotdeauna. Orice prajitura ai face, inclusiv celebra prajitura negresa, daca reteta presuspune cacao, poti sa folosesti pudra de roscove si sa scazi din cantitatea de zahar, pentru ca roscovele au gustul acela dulce natural. Ai sa obtii un desert delicios si sanatos atat pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici.

Produse de panificatie cu roscove

Poti sa pui pudra de roscove si in produsele de panificatie, mai ales in cele dulci, dar el se potriveste chiar si in painea facuta in casa, in special daca o pregatesti cu faina integrala. Nu trebuie sa te temi ca aluatul tau nu va creste suficient si vei adauga un plus de fibre, ceea ce constituie un adevarat nebeficiu pentru sanatate.

Lapte cu roscove

Credeai ca nu poti sa ii dai bebelusului tau lapte cu cacao? Asa este, nu poti, cel putin nu inainte de varsta de 3 ani, in schimb inlocuind cacaua cu pudra de roscove, obtii, prin metode identice de preparare, acelasi gust bun (daca nu chiar mai bun) si un preparat care se potriveste tuturor celor care au trecut de 6 luni. O cana de lapte cu pudra de roscove va aduce bebelusului multe beneficii, intrucat nu contine nici cofeina si are un continut crescut de calciu.

Inghetata cu pudra de roscove

Iti place inghetata de ciocolata? Si noua ne place, dar o pregatim punand carob in loc de cacao, pentru a scoate din congelator, in zilele calde de vara, un desert complet sanatos, natural si fara zahar adaugat. Daca tii dieta, dar totusi vrei sa ai parte de un mic rasfat din cand in cand, inghetata cu pudra de roscove este cea mai fericita varianta pe care o poti alege, atat din punct de vedere al ingredientelor sanatoase, cat si ca numar de calorii.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati