NIAVIS ECO SCORTISOARA CEYLON PULBERE 60GMareste

9,07 lei

11,34 lei

-20%

SCORTISOARA CEYLON PULBERE BIO 60G NIAVIS

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371312

0.0605kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Ce este scortisoara

  2. Din ce se obtine scortisoara

  3. Cinnamomum verum si Cinnamomum cassia

  4. Proprietati si continut nutritional

  5. Cum se comercializeaza scortisoara

  6. Riscurile consumului de scortisoara

2. Beneficiile consumului de scortisoara

  1. Scortisoara protejeaza sanatatea inimii

  2. Scortisoara este eficienta in diabet

  3. Scortisoara stimuleaza circulatia periferica

  4. Scortisoara scade riscul de a face cancer

  5. Scortisoara lupta cu infectiile si virusurile

  6. Scortisoara imbunatateste digestia

  7. Scortisoara mentine sanatatea activitatii cerebrale

  8. Scortisoara reduce si elimina durerile

  9. Scortisoara si curele de slabire

  10. Beneficiile scortisoarei in cosmetica

  11. Beneficiile uleiului volatil de scortisoara

3. Cum se foloseste scortisoara in bucatarie

4. Retete cu scortisoara

Descriere generala

Despre scortisoara s-au scris multe si se va mai scrie, acesta fiind unul dintre cele mai apreciate condimente in bucatarie, dar si unul dintre cei mai eficienti aliati pentru sanatatea intregului organism uman. Popularitatea scortisoarei nu repreprezinta o gaselnita a timpurilor moderne, aceasta fiind mentionata in texte medicinale chinezesti cu 4.000 de ani in urma.

Ce este scortisoara

Carei plante trebuie sa ii multumim ca ne daruieste un produs atat de complex prin tot ceea ce ofera? Scortisoara este coaja unui arbust de la a carui denumire ii deriva si numele. Scortisorul este denumirea mai multor tipuri de arbori exotici, vesnic verzi, a caror inaltime nu depaseste 15 metri.

Din ce se obtine scortisoara

Scortisoara se obtine din scoarta urmatorilor specii: Cinnamomum verum (scortisoara de Ski Lanka/Ceylon) si Cinnamomum cassia (scortisoara chinezeasca, cel mai comun tip comercializat), dar si Cinnamomum burmannii (scortisoara indoneziana), Cinnamomum loureiroi (scortisoara vietnameza), Cinnamomum citriodorum (scortisoara de Malabar) si Cinnamomum tamale (scortisoara indiana).

Cinnamomum verum si Cinnamomum cassia

Primele doua tipuri sunt cele mai comune. Cinnamomum verum este numit „adevaratul copac de scortisoara”, poate ajunge la inaltimea de 10-15 metri, iar frunzele sale de forma ovala, alungite, pot avea o dimensiune de pana la 18 cm. In ceea ce priveste florile, acestea atrag printr-un miros placut, distinct, si sunt de culoare verde. Fructul arbustului contine o singura samanta si este de culoare violet. Scortisoara de Ceylon este recomandata pentru prepararea deserturilor, avand un gust mai dulce si o aroma mai fina si mai delicata, in comparatie cu scortisoara chinezeasca. Scortisoara de Ceylon are culoare maro deschis, aspectul unei tigarete din foi, formata din mai multe straturi subtiri si o textura catifelata. Poate fi macinata simplu, cu ajutorul unei rasnite de condimente (sau de cafea).

Cinnamomum cassia sau „scortisorul chinezesc” este cultivat in mai multe tari din partea de sud si est a Asiei. Similar copacului de scortisoara din Ceylon, scortisorul chinezesc are o inaltime de 10-15 metri si frunze alungite, dar a caror dimensiune nu ajunge sa depaseasca 15 cm. Spre deosebire de Cinnamomum verum, scoarta acestuia este mai dura, motiv pentru care se zdrobeste mai greu. Aceasta este mai ieftina si perfecta pentru sosurile curry, in care adauga un plus de savoare. Batoanele de scortisoara chinezeasca au un gust puternic, o culoare maro inchis, aspectul unui tub gol, aspru, cu un singur strat gros si rugos.

Proprietati si continut nutritional

Scortisoara reprezinta o sursa foarte buna de cinamaldehida (ingredient activ care reprezinta 65-80% din uleiul esential de scortisoara, cu rol in accelerarea metabolismului, ca urmare a descompunerii rapide a glucozei), acetat si alcool de cinamil, mangan, fier, sodiu, potasiu, fosfor si calciu. Nutrientii continuti de scortisoara includ: carbohidrati, proteine, grasimi, fibre si numeroase vitamine (A, C, B1, B2, PP).

O lingurita de scortisoara contine:

  • 19 kcal

  • Fibre – 4 g

  • Magneziu – 73%

  • Vitamina K – 3%

  • Fier – 4%

  • Calciu – 8%

Cum se comercializeaza scortisoara

Productia mondiala de scortisoara inseamna un volum de 155.000 de tone recoltate la nivel mondial, cu precadere din tari precum China, Sri Lanka, Indonezia, Madagascar, Seychelles si Vietnam (98% din totalul productiei la nivel global). Procesul de obtinere a scortisoarei nu este foarte dificil. Timpul optim pentru recoltare a scortisoarei este dupa ploaie, iar procedeul consta in taierea lastarilor lungi: acestora li se taie frunzele si, ulterior, li se scoate coaja, prin incizii longitudinale si circulare. Ulterior, coaja este lasata sa fermenteze pentru cateva zile, timpul in care coaja se va rasuci, aceste bucati fiind apoi introduse unele in altele si puse la uscat, in aer liber. Scortisoara se vinde sub forma de batoane sau sub forma de pudra.

Riscurile consumului de scortisoara

Trebuie mentionat ca Cinnamomum cassia contine cantitati semnificativ mai mari de cumarina – substanta de natura vegetala, care este toxica in doze mari – decat Cinnamomum verum (de la 18 pana la 400 de ori mai mult). Pentru a evita problemele, consumati maxim 0,1 mg/kg corp pe zi, adica, cel mult 1 lingurita de scortisoara chinezeasca pe zi.

Consumul excesiv de scortisoara poate duce la tulburari de respiratie, un puls mai mare decat normal, transpiratie in exces, oboseala si somnolenta. Persoanele cu afectiuni hapatice trebuie sa evite consumul condimentului in cantitati mari. Scortisoara consumata in cantitati mari poate sa interactioneze negativ cu statinele, acetaminofenul, amiodarona, carbamazepina, metotrexatul si metildopa, medicamente administrate in diabet sau pentru intoxicatiile cu ciuperci. Aveti grija si cand urmati un tratament cu tetraciclina!

Beneficiile consumului de scortisoara

Studiile asupra scortisoarei au demonstrat ca in continutul sau intra foarte multi antioxidanti (care protejeaza corpul de radicalii liberi si stresul oxidativ): ca rezultat al unor masuratori realizate pe scala ORAC, scortisoara ocupa locul al treilea intr-un top al tuturor condimentelor existente la nivel global. In total, in continutul scortisoarei intra 41 de compusi protectori, care ii confera si efecte antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca este eficienta in minimizarea riscului unor boli extrem de severe, precum cele de inima sau cancer. Alte proprietati ale scortisoarei sunt cele antiseptice, antiinfectioase, antibacteriene, antivirale, antifungice si antiparazitare. Mai mult, scortisoara are efect hiperemiant (contribuie la imbunatatirea circulatiei), actioneaza ca un tonic general si are efect afrodiziac.

Scortisoara protejeaza sanatatea inimii

Consumand scortisoara veti fi mai putin expusi bolilor de inima: studiile indica faptul ca reduce nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor, pastreaza stabil sau creste nivelul colesterolului „bun” si scade tensiunea arteriala (deci si riscul de infarct). Nu in ultimul rand, scortisoara este un foarte bun coagulant.

Scortisoara este eficienta in diabet

Specialistii sustin ca scortisoara poate sa scada glicemia si, mai mult de atat, poate sa imbunatateasca sensibilitatea la insulina – hormon deosebit de important cu rol in mentinerea constanta a glicemiei. Scortisoara poate bloca alaninele (enzime care permit ca glucoza sa fie absorbita in sange), contribuie eficient la controlul nivelului de zahar din sange si poate reduce dramatic rezistenta la insulina. Exista studii care demonstreaza ca, prin consumul de scortisoara, persoanele cu diabet metabolizeaza mult mai usor zaharul.

Scortisoara stimuleaza circulatia periferica

Putin probabil sa nu va fi bucurat iarna sau in timpul toamnelor tarzii de o cana cu vin fiert, in care ati pus si scortisoara. Dincolo de aroma deosebita, ati sesizat ca v-ati incalzit. Scortisoara poate sa combata simptomele mainilor si picioarelor reci, contribuind la instalarea starii de bine. Mai mult de atat, scortisoara este foarte eficienta in cazul afectiunilor respiratorii, atat de frecvente in timpul anotimpului rece.

Scortisoara scade riscul de a face cancer

Cei 41 de compusi protectori din scortisoara protejeaza ADN-ul, poate impiedica mutatia celulara si, implicit, cresterea tumorilor canceroase. Consumul de scortisoara incurajeaza autodistrugerea celulelor canceroase, acest lucru putand fi constatat in mod special la nivelul colonului (studii pe animale).

Scortisoara lupta cu infectiile si virusurile

Gratie proprietatilor antifungice pe care le are, scortisoara este foarte eficienta in cazul candidozei, infectiilor tractului respiratoriu, dezvoltarea bacteriilor ca Listeria si Salmonella si poate fi eficienta in reducerea respiratiei urat mirositoare, aparitiei cariilor si durerilor de dinti. In anotimpul rece, scortisoara se poate dovedi un aliat antiviral sigur si eficient.

Scortisoara imbunatateste digestia

Scortisoara este utilizata in diverse afectiuni gastrointestinale, pentru calmarea disconfortului la nivel abdominal, in cazuri de greata, colici, dispepsie (arsuri sau/si dureri in partea superioara a abdomenului), flatulenta, digestie lenta, diaree si atonie digestiva.

Scortisoara mentine sanatatea activitatii cerebrale

Fiind un tonic cerebral, parfumul de scortisoara, pe langa faptul ca sporeste atentia, este un bun adjuvant in tratarea anxietatii si a depresiei, prin faptul ca indeparteaza tensiunile nervoase. Cateva picaturi de ulei de scortisoara in camera de lucru poate face minuni, stimuland creierul si imbunatatind capacitatea de concentrare. Pe de alta parte, un studiu realizat in cadrul Universitatii California din Santa Barbara a aratat ca aldehida cinamica si epicatechinul, compusi pe care scortisoara ii contine, pot sa opreasca aparitia maladiei neurodegenerative Alzheimer.

Scortisoara reduce si elimina durerile

Avand in vedere ca scortisoara are o actiune de inhibare a prostaglandinei (substanta derivata din acizii grasi), poate sa contribuie la reducerea si eliminarea durerilor de diverse tipuri:

  • dureri cauzate de artrita – intr-un studiu de la Universitatea din Copenhaga, 200 de bolnavi de artrita au mancat timp de doua saptamani, inainte de mic dejun, o lingura de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara; 73 dintre subiecti nu au mai avut durer; o alta reteta impotriva durerilor provocate de artrita – o parte miere, doua parti apa calda si o lingurita de scortisoara pudra, aplicate pe zona dureroasa

  • dureri menstruale – un studiu realizat la o universitate din Iran, a comparat efectele pe care le are scortisoara cu efectele ibuprofenului, in tratarea dismenoreei primare; acesta a aratat ca, desi ibuprofenul este mai eficient decat scortisoara, aceasta din urma nu are efecte secundare

Scortisoara si curele de slabire

Utilizata in curele de slabire, scortisoara se poate dovedi un aliat eficient. Studiile de specialitate sustin ca metabolismul poate fi accelerat si celulele adipoase arse mai rapid daca in mancare se adauga ½ lingurita de scortisoara. Cu un gust usor astringent si dulceag in acelasi timp, scortisoara nu doar ca asigura savoare diferitelor tipuri de mancare, ci asigura si senzatia de satietate, reducand pofta de mancare. Eficienta scortisoarei in curele de slabit este data de faptul ca poate stimula activitatea tripsinei – enzima care contribuie la descompunerea proteinelor in intestinul subtire.

Beneficiile scortisoarei in cosmetica

  • scortisoara poate fi folosita ca tratament pentru piele – acnee (o masca preparata din 3 linguri de miere si 1 lingura de pudra de scortisoara poate fi aplicata pe zonele afectate de acnee, pentru un sfert de ora, clatindu-se ulterior cu apa calda), ten gras (o pasta din cateva picaturi de ulei de scortisoara intr-o lingurita de miere, masata circular pe zona afectata, inchide porii), ten uscat (un scrub din sare de mare, ulei de migdale, ulei de masline, miere si scortisoara macinata va indeparta celulele moarte si va catifela pielea)

  • scortisoara poate fi folosita pentru par – o masca din 2 linguri de miere, 1 lingurita de scortitoara, 1/2 cana de ulei de masline caldut si 1 ou (care va lega compozitia), masata pe parul umed si lasata sa actioneze un sfert de ora, face minuni

Beneficiile uleiului volatil de scortisoara

Uleiul de scortisoara are efecte pozitive in aromoterapie si fitoterapie, fiind puternic si foarte bine asimilat de catre organism. Este un foarte bun antifungic, antiviral si antiparazitar. Stimuleaza digestia, respiratia si sistemele circulator si nervos. Este carminativ, eficient impotriva tusei, expectorant, dar si antireumatic si afrodiziac.

Cum se foloseste scortisoara in bucatarie

Scortisoara se utilizeaza in bucatarie atat ca aromatizant, cat si pentru condimentarea mancarurilor, dulciurilor si bauturilor.

Retete cu scortisoara

Iata doar cateva idei de utilizare:

  • o poti adauga peste carne de pui sau peste si vei obtine o delicioasa friptura

  • diferite retete cu orez sau curry pot fi condimentate cu scortisoara

  • este perfecta pentru placinte cu mere, cu dovleac, gogosi, checuri, orez cu lapte, budinci, sufleuri

  • poate fi adaugata in bauturi reci sau calde (lapte, ceai, ciocolata calda, shake-uri)

  • se adauga in dulceturi de prune, mere, gutui, dovleac

Mod de depozitare: A se pastra cu ambalajul inchis, intr-un loc uscat, intunecat si racoros.

Gramaj: 60 g

Tara de origine: Madagascar

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati