LINTE ROSIE DECORTICATA 1 KG
 

Stiai ca in vechime, timp de secole intregi, lintea a fost considerata carnea saracului? Cei care nu isi permiteau sa consume carne sau peste, din cauza saraciei, alegeau sa consume linte. Alegerea era una fericita, intrucat, asa cum vom vedea imediat, lintea contine o multitudine de nutrienti, iar din punct de vedere al proteinelor, concureaza cu produsele de origine animala, in conditiile unui cost mult mai scazut si a unei mai bune digerabilitati.

Ce este lintea?

Pe numele sau botanic din limba latina Lens ensculenta, lintea este o planta leguminoasa care creste pana la o inaltime de aproximtiv 40 de centimetri. Se consuma semintele pe care le gasesti asezate cate doua in pastai. Se crede despre linte ca ar fi originara din Orientul Mijlociu, dar dovezi ale existentei ei gasim inca din Neolitic, fiind una dintre primele plante leguminoase cultivate si consumate de catre om. Chiar daca in Romania zilelor noastre lintea este gatita mai mult in Ardeal (cam in acelasi mod in care o faceau si vechii daci), lintea a fost mult mai apreciata in vechime: se spune ca se cultiva chiar si in celebrele gradini suspendate ale Babilonului. Obiceiurile alimentare ale modernitatii s-au schimbat si nu neaparat in bine, promovarea media axandu-se mai curand pe preparate rapide, cu gusturi modificate artificial, in defavoarea solutiilor naturale si mai putin costisitoare. Din fericire, un puternic curent de imbunatatire a alimentatiei, promovat de multe dintre vedetele autohtone si sustinut de medicii nutritionisti a evidentiat din ce in ce mai mult in ultimii ani beneficiile unor alimente mai putin cunoscute, printre care si lintea, iar acestea au primit recunoasterea pe care o merita si au inceput sa fie din nou popularizate si consumate.

Proprietati si valoare nutritionala linte

Unul dintre motivele pentru care vegetarienii prefera lintea este continutul sau ridicat de proteine. In plus este o sursa importanta de vitamine, cum ar fi vitamina B, vitamina E, A, C, K sau minerale precum fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu sau sodiu.

Tipuri de linte

Exista mai multe tipuri de linte care difera prin colorit (de la verde la rosu, maro, negru sau auriu), textura, gust si timp de gatire, dar cel mai des intalnite sortimente de pe piata sunt linte rosie, linte verde, linte maro si linte neagra, decorticată sau nedecorticată. In acest moment te vei intreba, desigur, care este cea mai buna? Nu exista un raspuns corect in aceasta privinta, gusturile consumatorilor sunt cele care vor inclina balanta. Exista lintea cea mai buna in sensul de cea mai potrivita pentru un anumit preparat si despre acest lucru vom discuta in continuare. Inainte de aceasta trebuie sa spunem insa ca toate tipurile de linte au compozitie nutritionala similara si aduc organismului tau aceleasi beneficii.

Linte rosie - este sortimentul pe care il poti include cel mai usor in bucataria ta, pentru ca are cel mai scurt timp de gatire (minim 15 minute), se inmoaie destul de mult la fierbere, motiv pentru care constituie baza potrivita pentru piureuri, pateuri vegetale, supe creme, dar si placinte absolut senzationale. Pe blogul Sano Vita vei gasi o mare varietate de retete cu linte pentru toate gusturile, cu ajutorul carora poti sa experimentezi si sa te bucuri de toate beneficiile acestei legume.

Linte verde - are un gust usor de piper care este cu atat mai intens cu cat nuanta de verde a boabelor este mai intensa, la randul sau. Reprezinta varietatea cu cel mai lung timp de gatire (dar, desi lung, mult mai scurt decat in cazul fasolei), de aproximtiv 45 de minute. Pentru o mai bună digestie și creșterea biodisponibilității proteinelor, este de dorit să hidratăm și lintea, punând-o la înmuiat în apă pentru cca 8 ore. Cel mai mare avantaj al folosirii acestui tip de linte este faptul ca boabele nu se sfarama, ci isi pastreaza forma rotunda, de lentila, care a dat si numele legumei (lens in limba latina inseamna lentila). Chiar si atunci cand sunt complet fierte, ele raman ferme, asadar se potrivesc de minune mai ales in salate, dar si in tocanite sau pilafuri. Gasiti lintea verde si pe site-ul nostru, in mai multe variante de gramaj.

Linte maro - O varietate de linte cu un timp mediu de fierbere si gatire, de 20-30 de minute. Sigur, poate fi gatita si mai mult, dar se va sfarama si vei pierde unul dintre cele mai importante calitati ale unui preparat: textura. O poti include cu incredere in supe, carora le va da un gust delicios si un continut crescut de proteine.

Linte neagra - Are gust de nuca, si se foloseste in special in bucataria indiana.

Consumul de linte: beneficii pentru sanatate

Una dintre cele mai valoroase leguminoase, din punct de vedere al continutului nutritional si al usurintei in preparare, lintea aduce organismului tau numeroase beneficii.

Lintea - beneficii pentru inima

Folatul, magneziul si fibrele din compozitia lintei ajuta la reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Un important studiu* efectuat pe parcursul a 25 de ani, in cadrul caruia au fost urmariti 12.763 de barbati de varsta mijlocie din diferite zone ale lumii a relevat un aspect absolut spectaculos: un consum mare de leguminoase cu continut de folați, fibre si magneziu reduce riscul de imbolnavire de afectiuni cardiovasculare cu 82%.

Lintea - beneficii pentru sistemul digestiv

Ca majoritatea leguminoaselor, lintea este foarte bogata in fibre solubile si insolubile care sprijina tranzitul intestinal, stimuleaza digestia si combat constipatia. De aici pornesc o multitudine de alte beneficii asupra sistemului circulator sau pielii, pentru ca o digestie buna reprezinta primul pas catre o sanatate infloritoare.

Lintea regleaza glicemia

Prin continutul de fibre (mai ales cele solubile), lintea ajuta organismul sa isi stabilizeze nivelul de zahar din sange, asadar este minunata, consumata cu moderatie, in alimentatia persoanelor care sufera de diabet.

Lintea scade colesterolul

Pe langa faptul ca nu contine deloc colesterol si o doza extrem de scazuta de grasimi, lintea ajuta la scaderea colesterolului rau. Acest lucru se datoreaza acelorasi fibre de care discutam mai devreme.

Lintea - sursa de proteine

Lintea reprezinta, alaturi de soia, o bogata sursa de proteine vegetale, importante pentru cei care au adoptat alimentatia vegetariana sau pentru persoanele care tin post. Spre deosebire de proteinele din carne, cele vegetale nu vin insotite de grasimi si colesterol. O cana de linte gatita asigura 25-30% din necesarul zilnic de proteine al unei persoane.

Lintea - sursa de energie pentru copii si sportivi

O porție de linte fiartă contine fier, carbohidratii complecsi cu eliberare lenta si vitamine din grupul B, nutrienti ofera energie intregului organism. Din acest motiv boabele de linte rosie sau verde sunt recomandate in dieta copiilor sau sportivilor, putand imbunatati atat performantele, cat si starea de bine generala.

Lintea pentru anemie

Tot datorita continutului de fier, lintea este recomandata personelor care sufera de anemie, copiilor in crestere, bolnavilor in convalescenta sau femeilor aflate la menstruatie.

Fibrele care sprijina digestia si numarul mic de calorii recomanda lintea ca un bun aliment pentru persoanele care doresc sa isi mentina o silueta supla sau chiar sa scape de kilogramele in plus. Consumand linte la o masa te asiguri ca nu iti va mai fi foame multa vreme, pentru ca ea mentine pe termen lung starea de satietate.

Lintea in retete pentru bebelusi sau femei insarcinate

Datorita continutul sau de folat, lintea este recomandata in alimentatia femeilor gravide, mai ales in primele luni de sarcina. In alimentatia bebelusului tau o poti introduce de la varsta de 8-10 luni, in preparate de tip supe creme, piureuri sau pateuri vegetale. Pentru ele vei folosi linte rosie, care se paseaza cel mai fin si are consistenta cea mai cremoasa.

Lintea in dietele de slabire

Te intereseaza sa afli daca lintea ingrasa? Asa cum evidentiam si anterior, lintea nu are multe calorii: o portie de 200 de grame, adica o cana de linte fiarta, aduce organismului in jur de 200 de calorii. In schimb, fibrele pe care le contine regleaza nivelul zaharului in sange, imbunatatesc considerabil digestia, dau senzatia de satietate rapid si aceasta se mentine multa vreme, ceea ce inseamna ca nu vei simti nevoia de a manca o perioada mare de timp. Daca adaugam la aceste avantaje si faptul ca lintea nu contine aproape deloc grasimi, rezulta un aliment ideal de inclus in alimentatia persoanelor care sufera de probleme cu greutatea si incerca sa elimine kilogramele in plus.

Consumul regulat de linte, preparat in modalitati diferite, de la supa crema de linte, la tocanita, linte cu orez, piure de linte, galuste sau chiar clatite din linte, poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea ta. Cantitatea este limitata la o cana de linte fiarta per masa, la care se adauga diferite alte ingrediente (legume, condimente, etc.) menite sa ii aduca un plus de savoare si gust. Remarcam faptul ca, spre deosebire de alte programe de slabit rapide si restrictive, care vitregesc organismul de nutrienti importanti, includerea lintei in meniul tau furnizeaza organismului toti nutrientii necesari unei functionari in conditii optime (proteine, carbohidrati si fibre), plus vitamine (B1, B2, B3, folat) si minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu si zinc).

Lintea in bucatarie

Lintea poate sa fie integrata in meniurile tale zilnice in modalitati diverse, de la supe, tocanite si pana la galuste, pateuri, piureuri, placinta si in special in combinatii cu orez. Pentru a reusi sa pregatesti insa cele mai bune feluri de mancare, nu uita sa adaptezi tipul de linte pe care o gatesti la preparatul tau.

Specialistii in nutritie afirma ca fierul continut de boabele de linte se absoarbe mai usor daca vom combina lintea cu legume bogate in vitamina C, cum sunt ardeii sau broccoli.

Cum gatim lintea?

Spre deosebire de fasole, lintea nu este necesar sa fie tinuta in apa inainte de preparare pentru a-i reduce timpul de fierbere, insa, in cazul in care folosesti un sortiment de linte cu consistenta mai ferma, cum este lintea verde si daca vrei sa preintampini usorul efect de balonare pe care il poate da acest aliment, ideal ar fi sa o lasi peste noapte in apa rece, inainte de a o gati. Cantitatea de lichid trebuie sa fie de  trei ori mai mare decat cea de boabe pentru ca ele se vor umfla absorbind apa.

Nu uita sa o alegi, sa o speli bine in mai multe ape inainte de a o gati si sa adaptezi timpul de fierbere la tipul de linte folosit. Pentru a usura procesul de digestie, fierbe lintea la foc mic si nu o adauga in cratita cu apa de la inceput, ci numai in clipa in care lichidul a dat in clocot.

Retete cu linte

Supa de linte

Nu exista o reteta clasica de supa de linte, pur si simplu fierbi impreuna cu lintea legumele tale preferate (morcov, telina, patrunjel radacina, ardei, ceapa) taiate marunt si adaugi sare dupa gust. Daca vrei sa pregatesti o supa de linte marocana (cunoscuta sub numele de harira) adauga la aceste legume 2 catei de usturoi, pulpa de rosii si un amestec de condimente care ii va da gustul specific (chimion, piper alb, coriandru, sofran, scortisoara macinata).

Supa crema de linte

Supa crema de linte se pregateste din legume si boabe de linte. Dupa ce acestea au fiert, se adauga sare si piper si se paseaza amestecul la blender. Pentru o consistenta mai cremoasa, poti sa adaugi si de crema de cocos, care ii va desavarsi gustul. Reteta completa o gasesti pe blogul Sano Vita.

Ciorba de linte

Acest preparat seamana foarte bine cu supa din punct de vedere al ingredientelor, numai ca se adauga un plus de pulpa de rosii si se acreste cu zeama de lamaie sau cu bors. Foloseste linte verde in cazul in care doresti sa pregatesti ciorba de linte, pentru ca boabele de linte verde raman tari, nu se zdrobesc la fiert.

Pate de linte

Pateul vegetal de linte rosie este un foarte bun inlocuitor pentru pateurile vegetale care se gasesc pe piata, intrucat, preparandu-l acasa, esti sigur ca nu va contine nici un fel de conservanti si il poti servi chiar si copiilor mai mici. Pateul de linte reprezinta o gustare sau un mic dejun delicioase, potrivite atat pentru vegetarieni, cat si pentru persoanele care tin post. Reusita acestui preparat este data de tipul de linte folosit: se recomanda lintea rosie care este mai pufoasa si da o consistenta mai cremoasa pateului tau vegetal.

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
1493 kj/ 382 kcal
Grasimi
1 g
din care acizi grasi saturati
0 g
Glucide
59 g
din care zaharuri
1.9 g
Fibre
1.4 g
Proteine
25.8 g
Sare
0 g

Linte roșie decorticată



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

Fii primul care scrie recenzia la acest produs !

Produs adăugat la wishlist