LECITINĂ SOIA - CUTIE 250 G
 

Curăță pereții vaselor de sânge, fortifică musculatura cardiacă, îmbunătățește memoria, scade colesterolemia, convertind colesterolul și alte lipide în substanțe hidrosolubile, ușor de eliminat din organism.

Se consumă ca atare, ca supliment alimentar sau ca agent de legare diferite preparate culinare și cosmetice. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

  • Ce este lecitina?
  • Rolul lecitinei în organism
  • Surse de lecitină
  • Lecitina din soia
  • Lecitina de soia în gastronomie
  • Beneficiile consumului de lecitină
  • Lecitina în alimentația elevilor și studenților

Ce este lecitina?

Termenul de lecitină provine din cuvântul grecesc lekithos, care înseamnă gălbenuș și, așa cum vom vedea, etimologia indică, de fapt, una dintre sursele alimentare ale acestui compus.

Lecitina este un tip de lipidă (grăsime) esențială pentru sănătatea celulelor noastre. O regăsim prezentă în toate organismele vii (plante, animale). În corpul uman lecitina se localizează atât în mebrana celulară, cât și în mușchi sau nervi, dar mai ales în creier (în jur de 30% din creierul nostru este compus din lecitină).

Rolul lecitinei în organism

Pentru a înțelege importanța lecitinei pentru organismul tău, hai să vedem în câteva cuvinte ce roluri îndeplinește aceasta:

  • Contribuie la multiplicarea celulelor, lipsa acesteia putând să conducă la dezechilibre grave.
  • Întărește membrana celulară și împiedică oxidarea celuleor propriu zise, mărindu-le rezistența, permeabilitatea și durata de viață.
  • Sprijină sintetizarea vitaminelor în organism, mai ales a vitaminelor A, D, E și K, dar și a mineralelor .

Surse de lecitină

Există două metode a asigura organismului tău necesarul de lecitină:

  • suplimente nutritive (pastile concentrate)
  • alimentație sau suplimente naturale, pe bază de soia

Suplimentele concentrate cu lecitină se administrează strict la recomandarea medicului, având în vedere că un supradozaj poate cauza diferite tulburări gastrointestinale (disconfort abdominal, balonare, senzație de greață sau diaree). De asemenea, ele nu sunt recomandate femeilor gravide sau celor care alăptează.

În schimb, preluarea lecitinei din alimentație are marele avantaj că este o metodă absolut naturală. În plus, în momentul în care consumi alimente bogate în lecitină, beneficiezi, pe lângă acest compus, și de alți nutrienți importanți pentru organismul tău. Dacă vom calcula din punct de vedere financiar, obținem pentru lecitină preț mai bun atunci când o extragem din alimente. De acolo, organismul o descompune în mai mulți compuși: colină, fosfat, glicerol și acizi grași.

Alimente de origine vegetală cu un conținut bogat de lecitină:

  • soia/lapte de soia/ulei de soia (soia este unul dintre mai importante izvoare de lecitină)
  • unt de arahide
  • fasole
  • avocado
  • broccoli
  • varză albă
  • conopidă
  • spanac
  • semințe
  • alune
  • germeni de grâu

Surse de lecitină de origine animală: gălbenuș de ou, carne roșie, pește, creveți sau lapte.

Beneficiile consumului de lecitină

  • ajută la refacerea ficatului.
  • previne ateroscleroză.
  • scade nivelul de colesterol rău din sânge.
  • te protejează împotriva bolilor cardiovasculare pentru că are capacitatea de a curăța pereții vaselor de sânge.
  • îmbunătățește funcțiile creierului, mai ales capacitatea de memorare și diminuează tulburările de origine neurologică.
  • poate preveni apariția bolii Alzheimer.
  • susține sistemul imunitar.
  • reduce nivelul de stres resimțit.
  • poate să contribuie la reducerea pietrelor biliare.
  • echilibrează digestia și atenuează simptomele unor boli inflamatorii de origine  digestivă.
  • ajută la slăbit pentru că are proprietatea de accelera arderile din organism.
  • menține hidratarea și elasticitatea pielii, conferindu-i un aspect mai sănătos.
  • poate ajuta la combaterea insomniei și a stărilor anxioase.

Lecitina din soia

O cană de lapte de soia aduce organismului uman importante cantități de lecitină, iar uleiul de soia oferă, pe lângă lecitină, și vitamine sau grăsimi nesaturate care sunt importante pentru funcționarea optimă a inimii.

Soia în sine, consumat ca aliment, conține proteine de înaltă calitate și, în plus, multe fibre alimentare, care ajută la tranzitul digestiv și asigură o mai rapidă sațietate.

Granulele de lecitină de soia pot fi un supliment alimentar important pentru organismul tău, cu condiția să nu provină din culturi modificate genetic, caz în care proprietățile sale nutritive scad. Sano Vita comercializează numai produse care NU provin din culturi modificate: este modul nostru de a demonstra că ne pasă de sănătatea celor din jur și că dorim să contribuim la formarea și menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Lecitina de soia în gastronomie

Lecitina de soia nu se folosește nu doar ca supliment alimentar, ci și în gastronomie, ca agent de legare pentru diferite preparate culinare, de la sosuri, creme sau spume și până la produse de patiserie. Putem spune că lecitina are dublu rol: îți îmbunătățșste starea de sănătate, dar te ajută să pregătești feluri de mâncare speciale pentru cei dragi. Cel mai celebru produs alimentar procesat care are în compoziție lecitina de soia este ciocolata, datorită acesteia ea devenind mai legată și cremoasă.

Lecitina de soia se folosește în preparate culinare până la 3% din cantitatea preparatului. Aceasta are rol emulsificator și conferă cremozitate amestecului, adică ajută ingredientele uleioase să se amestece cu cele apoase, cum ar fi în maioneze vegetale ca înlocuitor de ou; ciocolată de casă pentru a omogeniza untul de cacao cu miere, esențe sau alte ingrediente pe bază de apă; sau aluaturi de patiserie pentru fragezimea produsului finit. 

Lecitina în alimentația elevilor și studentilor

În special în perioada examenelor, elevilor și studenților li se recomandă consumul de lecitină pentru a le spori capacitatea de concentrare și îmbunătățirea memoriei. Lecitina poate să ajute și la reducerea stresului asociat acestei perioade dificile.

Pentru a fi siguri că lecitina se fixează în organism, pentru tinerii care învață se recomandă introducerea în alimentația zilnică a alimentelor care conțin lecitină în mod permanent sau măcar cu o lună de zile înaintea debutului perioadei de examene.



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

(5/5
19 Feb 2020 (LECITINĂ SOIA - CUTIE 250 G) :

Va rog sa specificati procentul de fosfatidicolina din componenta acestui produs, indiciu f. important, care vad ca nu apare specificat pe eticheta !

Produs adăugat la wishlist