CUȘ-CUȘ 200 G
 

Granule mici, sferice, preparate din făină de grâu dur, ce pot fi folosite (fierte sau doar înmuiate) în preparate ca: sosuri, garnituri, salate etc. Sunt o sursă importantă de potasiu, proteine și glucide.


  1. Despre cușcuș
  2. Ce este cușcuș-ul
  3. Originea cușcuș-ului
  4. Sub ce formă se comercializează cușcuș-ul?
  5. Cum se prepară cușcuș-ul?
    Diversitatea rețetelor din cușcuș – de la desert la tocană
  6. Cușcuș în alimentația copiilor
  7. Cușcuș pentru vegani
  8. Rețete de cușcuș pentru toți
  9. Beneficiile consumului de cușcuș
  10. Valoarea nutrițională adusă de cușcuș
  11. Prepararea simplă și rapidă a mâncărurilor din cușcuș

Despre cușcuș

Ești prins și tu, ca și noi, în ritmul amețitor al vieșii? Mănânci de multe ori pe fugă și nu ai mereu timpul necesar pentru a pregăti rețetele pe care ți le-ai dori, pentru tine sau pentru cei dragi? Vestea bună pe care o avem astăzi este că nu toate lucrurile bune și hrănitoare se prepară dificil și în timp îndelungat, lucrurile pot sta și mai simplu. Cușcușul, de exemplu, despre care vom discuta în rândurile următoare, este gata în numai 5 minute, nu costă mult, are beneficii extraordinare pentru organism și nici nu conține multe calorii. Dacă te-am făcut curios, urmează-ne într-o călătorie care începe în țările calde, foarte calde....

Ce este cușcuș-ul

Cușcuș (scris în moduri diferite, de la couscous și până la cuș-cuș) este o mâncare de origine arabă, din nordul Africii, o cereală de fapt. Ceea ce întâlnim pe piață sub denumirea de cușcuș este un produs obținut din semolină, adică grâu dur, cel cu cu boaba mai lungă, gălbuie, prelucrat cu ajutorul apei, transformat în granule sferice și apoi uscat. Inițial se fabrica și din mei sau orz în unele regiuni, dar cușcușul folosit la scară largă este din grâu. Modul de preparare poate să pară complicat: grâul dur se macină, iar făina se umezește cu apă, până când se formează mici granule cu diametrul de aproximativ 1 mm. Aceste granule sunt, ulterior, pudrate cu făină albă, ca să își păstreze forma sferică. În Vest, cușcușul este tratat la abur și apoi deshidratat, pentru a asigura consumatorului cel mai rapid mod posibil de a-l include în alimentație. Practic, nici nu mai este necesar să fierbi cușcușul pe care îl cumperi din magazin, este suficient să îl ții timp de 5 minute în apă fierbinte într-un vas acoperit, până când absoarbe apa, se umflă și devine ușor și pufos.

Originea cușcuș-ului

Originea cușcușului se pierde în istorie și este realtiv incertă. Inițial se pare că ar fi legat de obiceiurile culinare ale vechilor triburi berbere, ale comunităților indigene din Africa de Nord și de la ei către fenicieni, greci și romani.

Termenul de cuscus sau cuşcuş derivă din cuvântul seksu (cu semnificația de bine format, rotunjit). În cele mai multe părți ale lumii numele acestui aliment este pronunțat cuscus sau cuşcuş, dar nu chiar peste tot. Îl vom găsi în Libia sub denumirea de kuksi sau kisksu, în Sicilia cuscusu, în Tunisia kiskisi, în Iordania, Palestina și Liban maftoul, iar în Sudan poartă numele de suksukaniyya.

Primele atestări documentare ale acestui aliment datează din secolul al XIII- lea, când, în cărțile epocii, apar fragmente care pun cușcușul în legătură cu mâncărurile tipic islamice. Astăzi cușcușul este cunoscut în Egipt și Orientul Mijlociu și constituie felul principal în țări precum Maroc, Algeria și Tunisia. În Europa, se pare că și-a făcut apariția la începutul anilor 1700, în Bretania, iar astăzi îl întâlnim extrem de des mai ales în zona Siciliei.

Sub ce formă se comercializează cușcuș-ul

Cușcușul se găsește în comerș sub formă de granule, paste sau ca un griș. Nu trebuie consumat crud, ci rehidratat într-o cantitate suficientă de apă fierbinte (aproape de două ori mai multă decât cea de cușcuș). Îl poți cumpăra de la magazinele naturiste, din marile lanțuri de hypermarketuri sau de pe site-ul Sanovita. Prețul nu este mare, având în vedere că dintr-o punguța de 200 de grame, poți să prepari până la 8 porții, combinându-l cu legume, lapte, ciuperci sau sosuri.

Cei care nu au folosit până acum acest aliment în meniuri, îl pot confunda cu bulgurul. Deși cele doua sunt asemănătoare și au modalități identice de uz/preparare, adică gătirea la abur sau înmuierea în apă fierbinte și folosirea în salate, sosuri, garnituri, totuși există mici diferențe. În timp ce cușcușul este obținut din grâu dur și îl găsim comercializat în boabe mărunte, bulgurul reprezintă boabele măcinate mai mare și cu un gust ceva mai pregnant.

Produsul este ambalat și închis în pungi în mod ermetic. După desfacerea pungii, cușcușul trebuie ținut în loc răcoros, ferit de lumină și într-un recipient care se închide ermetic. Chiar și așa, se recomandă consumul la cel mult șase luni de la deschiderea pungii, în caz contrar gustul poate să sufere modificări.

Cum se prepară cușcuș-ul

Cușcușul se recomandă în hrana copiilor și a vegetarienilor, sub formă de garnitură, preparat cu lapte, ciuperci sau legume. Cușcuș-ul este foarte potrivit în salate sau în preparate de post. Nu se consumă crud, ci înmuiat în apa fierbinte. Dacă vrei să îl înmoi în apă rece, și acest lucru este posibil, dat fiind că în momentul în care îl cumperi din magazin, el este deja tratat termic, însă trebuie înmuiat pentru un timp mult mai lung, aproximativ între 8-10 ore și, practic, nu prea ai motiv să folosești apă rece în loc de fierbinte.

De consumat, cușcușul se poate consuma rece sau cald, dupa preferințe. În cazul în care îl folosești pe post de garnitură la legume sau ciuperci, în sosuri sau budinci, îl poți consuma cald. În salate se adaugă în general rece. Concret, cușcușul este atât o mâncare de sine stătătoare, dacă îi adaugi sos, cât și o garnitură sau poate intra în componența deserturilor. Practic, în fiecare dintre momentele mesei tale (fel principal, garnitură, salată sau desert) poți să te folosești de el pentru a îmbogăți meniul cu un aliment cu multe beneficii pentru sănătate.

La origine, cușcușul se prepară într-un fel de vas special, numit tajine. Tajine reprezintă un tip de vas emailat, compus dintr-o bază adâncă și un capac conic și înalt, care are rolul de a păstra aburul în interior și a lăsa mâncărurile suculente.

Nu trebuie să te îngrijorezi însă dacă nu ajungi la un magazin specializat pentru a achiziționa un asemenea vas. Cușcușul se prepară rapid și simplu oricum, nu ai nevoie neapărat de oale speciale, se poate înmuia chiar și într-un castron pe care îl acoperi cu o farfurie, numai să mesteci din când în când, pentru a se pătrunde bine cu lichid.

Diversitatea rețetelor din cușcuș – de la desert la tocană

Gustul cușcușului, apropiat de orez, face ca acest aliment să fie pretabil la o multitudine de rețete culinare. Granulele absorb cu ușurință alte arome, de aceea cușcușul constituie baza pentru o serie de preparate culinare nu doar în zona de origine, ci în lumea întreagă.

Dacă în occident cușcușul este folosit în special pe post de garnitură, în țările Africii de Nord se servește cu năut, miel și pui și aromatizat cu chimen, iar în Maroc se combină cu carne sau legume, reprezintă fel de sine stătător și se mănâncă la finalul mesei. În bucătăria europeană este un bun partener pentru tocană, dar dacă vrei să îl transformi în gustare sau desert, consumă-l alături de fructe uscate și nuci sau alune, scorțișoară, zahăr și lapte.

Cușcuș în alimentația copiilor

Dat fiind că este o cereală, cușcușul poate fi introdus în alimentația copiilor și bebelușilor de la vârsta de 10 luni, amestecându-l cu lapte sau legume. Va fi indrăgit de cei mici datorită structurii de pastă și texturii extrem de fine și pufoase.

Cușcușul se digeră foarte bine și este sărac în grăsimi, de aceea părinții îl pot găti cu încredere, va aduce alimentației celor mici numai beneficii.

Cușcuș pentru vegani

Cușcușul este extrem de apreciat de către cei care au adoptat o alimentație vegană, întrucât îi ajută să își diversifice preparatele și să se bucure, în același timp, de beneficiile deosebite ale acestui aliment. O cană de cușcuș conține 12% din necesarul zilnic de proteine și se prepară în numai 5 minute, un adevărat record de viteză pentru gastronomie.

Cei mai importanți nutrienți pe care veganii trebuie să îi includă în meniul zilnic pentru a se menține sănătoși, sunt vitaminele din complexul B (care au un rol important în metabolismul celular, dar și  în procesele nervoase) și calciul, care este necesar pentru sănătatea oaselor. Cușcușul le conține, din fericire, pe amândouă, un motiv în plus să nu îl ocolești.

Rețete de cușcuș pentru toți

Datorită gustul său, cușcușul este un aliment pretabil la o multitudine de rețete culinare. Veți găsi rețete de cușcuș simplu, cu ulei de măsline, cu legume, cu ton, cu pui, cușcuș adăugat în salate sau cușcuș cu lapte și stafide, în formă de budincă.

O rețetă cu cușcuș simplu de preparat și potrivită, mai ales pe timp de vară, este cea de roșii umplute cu cușcuș. Pentru a o prepara, ai nevoie de:

  • 4 roșii mai mari
  • o cană și jumătate de supă de legume
  • 1 cană de cușcuș
  • 3-4 frunze busuioc și mentă proaspete, tocate
  • 1 ardei roșu, tăiat mărunt
  • 2 linguri de măsline negre fără sâmburi
  • 1-2 linguri semințe de floarea-soarelui
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • sare și piper după gust

Modul de preparare este extrem de simplu: se iau roșiile, se crestează un căpăcel, se scobesc în interior și apoi se pun la scurs. Între timp, se pune cușcușul-ul în supa de legume fierbinte și se lasă la înmuiat timp de 5-10 minute. După ce se răcește puțin, se amestecă cușcuș-ul cu restul ingredientelor și se umple fiecare roșie cu compoziția obținută. Se decorează cu verdeață și cu semințe de floarea-soarelui ușor rumenite. Acest preparat se poate servi ca aperitiv sau pe post de gustare.

Beneficiile consumului de cușcuș

Cușcuș este un aliment care aduce o multitudine de beneficii organismului uman:

  • datorită conținutului ridicat de fibre ajută la o mai bună digestie, de aceea este folosit în dieta zilnică a celor care suferă de afecțiuni digestive.
  • este foarte sățios, chiar în condițiile unui aport caloric nu foarte mare, așadar persoanele care vor să își păstreze silueta sau să elimine kilograme în plus, nu ar trebui să îl ocolească.
  • reprezintă un izvor de vitamine, în special vitamina A și cele din complexul B, motiv pentru care se recomandă inlcuderea lui în alimentația copiilor, dar și a oricărei persoane care dorește să se hrănească sănătos.
  • niacina (vitamina B3) din cușcuș ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și zahăr din sânge, motiv pentru care se regăsește în dieta celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, cu atât mai mult cu cât este sărac în sodiu și grăsimi saturate.
  • bogat în minerale cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, acid folic și calciu, cușcușul oferă energie și contribuie la o bună funcționare a organismului.

Dat fiind că este o cereală, cușcușul conține gluten, așadar nu este indicat personelor care suferă de boala celiacă.

Valoarea nutrițională adusă de cușcuș

Deși are aceleași proprietăți nutriționale ca și grâul, cușcușul este considerat de către specialiștii în nutriție un aliment mai dietetic. Cum este posibil acest lucru? Simplu: boabele absorb o cantitate mult mai mare de apă decât cele clasice de grâu, crescând așadar în volum și din această cauză mâncarea care are la bază cușcuș este mult mai sățioasă.

Dacă ești interesat de câte calorii conține, trebuie să știi că 100 de grame de cușcuș conțin 356 de calorii, dar pentru o porție sățioasă de mâncare gătita, îți ajung numai 40 de grame din acest aliment, deci reducem calculul la numai 142 de calorii. Să nu uităm că nici o dieta hipocalorică nu trebuie să scadă sub 800 de calorii pe zi, pentru a nu dăuna sănătății, deci 142 de calorii este destul de puțin chiar și pentru o persoană care dorește să scape de kilogramele în plus.

Cușcușul se digeră foarte bine și este sărac în grăsimi, de aceea se recomandă în alimentația persoanelor care doresc să piardă în greutate sau pur și simplu să se mențină în formă.

Prepararea simplă și rapidă a mâncărurilor din cușcuș

Cum se pregătește o mâncare care are la bază cușcuș? Rapid și ușor, în doar câteva minute, în mai multe modalități, în funcție de rețetă. Având în vedere ca, de cele mai multe ori cușcușul pe care îl găsești în magazine este prefiert, adică  copt la aburi și apoi deshidratat, timpul de gătire scade foarte mult. În practică sunt suficiente 5 minute și preparatul este gata. Poate fi fiert în apă sau în sos de roșii și se consumă pur și simplu, cu puțin ulei de măsline extravirgin și sare sau asociat legumelor, cărnii sau peștelui.

Singurul lucru la care trebuie să ai grijă, este ca, la fierbere, să respecți proporția de 1:2 între cușcuș și lichidul în care îl fierbi, dată fiind capacitatea acestuia de absorbție a apei.

În gastronomie cușcușul poate căpăta o savoare specială dacă îl asociem cu diverse condimente, cum ar fi curcuma și curry sau cu legume: ceapă, morcovi, dovlecei sau chiar și cu năut. Printre sosurile cele mai cunoscute care servesc ca acompaniament pentru cușcuș, nu putem să nu îl menționăm pe cel numit Harissa, sau ketchupul african, un sos picant considerat o adevărată emblemă a bucătăriei nord-africane și a Orientului Mijlociu, pe care nu ai cum să nu îl fi întâlnit dacă ai călătorit în Algeria, Tunisia, Libia sau Maroc sau ai vizitat restaurante cu acest specific. Harissa se obține prin amestecarea ardeiulor iuți roșii tocați cu coriandru, sare, ulei de măsline extra virgin sau pur și simplu cu busuioc sau frunze de mentă. Nu trebuie să te îngrijorezi privind caloriile pe care le aduc rețetele cu cușcuș, mai ales dacă îl asociezi cu acest sos picant african. Dacă analizezi aportul caloric al cușcușului și conținutul de capsaicină din ardeiul iute (capsaicina este o substanță recunoscută pentru proprietatea sa de arderea a grăsimilor), vei vedea că ai în față o masă sățioasă, cu puține calorii, dar cu efect benefic în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
1501 kj/ 354 kcal
Grasimi
1.9 g
din care acizi grasi saturati
0.5 g
Glucide
70 g
din care zaharuri
2.5 g
Fibre
4.3 g
Proteine
12 g
Sare
0 g

Făină de grâu durum, apă.



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

Fii primul care scrie recenzia la acest produs !

Produs adăugat la wishlist