CUS-CUS 200GMareste

2,75 lei

CUS-CUS 200G

Lipsa stoc

Notificare revenire in stoc

OK

CUS

0.2025kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Granule mici, sferice, preparate din faina de grau dur, ce pot fi folosite ( fierte sau doar inmuiate) in preparate ca: sosuri, garnituri, salate, etc. Sunt o sursa importanta de potasiu, proteine si glucide. 

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic. 


  1. Despre cuscus
  2. Ce este cuscus-ul
  3. Originea cuscus-ului
  4. Sub ce forma se comercializeaza cuscus-ul?
  5. Cum se prepara cuscus-ul?
    Diversitatea retetelor din cuscus – de la desert la tocana
  6. Cuscus in alimentatia copiilor
  7. Cuscus pentru vegani
  8. Retete de cuscus pentru toti
  9. Beneficiile consumului de cuscus
  10. Valoarea nutritionala adusa de cuscus
  11. Prepararea simpla si rapida a mancarurilor din cuscus

Despre cuscus

Esti prins si tu, ca si noi, in ritmul ametitor al vietii? Mananci de multe ori pe fuga si nu ai mereu timpul necesar pentru a pregati retetele pe care ti le-ai dori, pentru tine sau pentru cei dragi? Vestea buna pe care o avem astazi este ca nu toate lucrurile bune si hranitoare se prepara dificil si in timp indelungat, lucrurile pot sta si mai simplu. Cuscusul, de exemplu, despre care vom discuta in randurile urmatoare, este gata in numai 5 minute, nu costa mult, are beneficii extraordinare pentru organism si nici nu contine multe calorii. Daca te-am facut curios, urmeaza-ne intr-o calatorie care incepe in tarile calde, foarte calde....

Ce este cuscus-ul

Cuscus (scris in modul diferite, de la couscous si pana la cus-cus) este o mancare de origine araba, din nordul Africii, o cereala de fapt. Ceea ce intalnim pe piata sub denumirea de cuscus este un produs obtinut din semolina, adica grau dur, cel cu cu boaba mai lunga, galbuie, prelucrat cu ajutorul apei, transformat in granule sferice si apoi uscat. Initial se fabrica si din mei  sau orz in unele regiuni, dar cuscusul folosit la scara larga este din grau. Modul de preparare poate sa para complicat: graul dur se macina si  apoi se umezeste cu apa, pana cand se formeaza mici granule cu diametrul de aproximativ 1 mm. Aceste granule sunt, ulterior, pudrate cu faina alba, ca sa isi pastreze forma sferica. In Vest, cuscusul este tratat la abur si apoi deshidratat, pentru a asigura consumatorului cel mai rapid mod posibil de a-l include in alimentatie. Practic, nici nu mai este necesar sa fierbi cuscusul pe care il cumperi din magazin, este suficient sa il tii timp de 5 minute in apa fierbinte intr-un vas acoperit, pana cand absoarbe apa, se umfla si devine usor si pufos.

Originea cuscus-ului

Originea cuscusului se pierde in istorie si este realtiv incerta. Inițial se pare ca ar fi legat de obiceiurile culinare ale vechilor triburi berbere, ale comunitatilor indigene din Africa de Nord și de la ei catre fenicieni, greci și romani.

Termenul de cuscus sau cuşcuş deriva din cuvântul seksu (cu semnificatia de bine format, rotunjit). In cele mai multe parti ale lumii numele acestui aliment este pronuntat cuscus sau cuşcuş, dar nu chiar peste tot. Il vom gasi in Libia sub denumirea de kuksi sau kisksu, in Sicilia cuscusu, in Tunisia kiskisi, in Iordania, Palestina si Liban maftoul, iar in Sudan poarta numele de suksukaniyya.

Primele atestari documentare ale acestui aliment datează din secolul al XIII- lea, cand, in cartile epocii, apar fragmente care pun cuscusul in legatura cu mancarurile tipic islamice. Astazi cuscusul este cunoscut in Egipt și Orientul Mijlociu și constituie felul principal in țări precum Maroc, Algeria și Tunisia. In Europa, se pare ca si-a facut aparitia la inceputul anilor 1700, in Bretania, iar astazi il intalnim extrem de des mai ales in zona Siciliei.

Sub ce forma se comercializeaza cuscus-ul

Cuscusul se gaseste in comert sub forma de granule, paste sau ca un gris. Nu trebuie consumat crud, ci rehidratat intr-o cantitate suficienta de apa fierbinte (aproape de doua ori mai multa decat cea de cuscus). Il poti cumpara de la magazinele naturiste, din marile lanturi de hypermarketuri sau de pe site-ul Sanovita. Pretul nu este mare, avand in vedere ca dintr-o punguta de 200 de grame, care costa mai putin de 3 lei pe site-ul nostru, poti sa prepari pana la 8 portii, combinandu-l cu legume, lapte, ciuperci sau sosuri.

Cei care nu au folosit pana acum acest aliment in meniuri, il pot confunda cu bulgurul. Desi cele doua sunt asemanatoare si au modalitati identice de uz/preparare, adica gatirea la abur sau inmuierea in apa fierbinte si folosire in salate, sosuri, garnituri, totusi exista mici diferente. In timp ce cuscusul este obtinut din grau dur si il gasim comercializat in boabe marunte, bulgurul reprezinta boabele macinate mai mare si cu un gust ceva mai pregnant.

Produsul este ambalat si inchis in pungi in mod ermetic. Dupa desfacerea pungii, cucususul trebuie tinut in loc racoros, ferit de lumina si intr-un recipient care se inchide ermetic. Chiar si asa, se recomanda consumul la cel mult sase luni de la deschiderea pungii, in caz contrar gustul poate sa sufere modificari.

Cum se prepara cuscus-ul

Cuscusul se recomanda in hrana copiilor si a vegetarienilor, sub forma de garnitura, preparat cu lapte, ciuperci sau legume. Cuscus-ul este foarte potrivit in salate sau in preparate de post. Nu se consuma crud, ci inmuiat in apa fierbinte. Daca vrei sa il inmoi in apa rece, si acest lucru este posibil, dat fiind ca in momentul in care il cumperi din magazin, el este deja tratat termic, insa trebuie inmuiat pentru un timp mult mai lung, aproximativ intre 8-10 ore si, practic, nu prea ai motiv sa folosesti apa rece in loc de fierbinte.

De consumat, cuscusul se poate consuma rece sau cald, dupa preferinte. In cazul in care il folosestii pe post de garnitura la legume sau ciuperci, in sosuri sau budinci, il poti consuma cald. In salate se adauga in general rece. Concret, cuscusul este atat o mancare de sine statatoare, daca ii adaugi sos, cat si o garnitura sau poate intra in componenta deserturilor. Practic, in fiecare dintre momentele mesei tale (fel principal, garnitura, salata sau desert) poti sa te folosesti de el pentru a imbogati meniul cu un aliment cu multe beneficii pentru sanatate.

La origine, cuscusul se prepara intr-un fel de vas speciale, numit tajine. Tajine reprezinta un tip de vas emailat, compus dintr-o baza adanca si un capac conic si inalt, care are rolul de a pastra aburul in interior si a lasa mancarurile suculente.

Nu trebuie sa te ingrijorezi insa daca nu ajungi la un magazin specializat pentru a achizitiona un asemenea vas. Cuscusul se prepara rapid si simplu oricum, nu ai nevoie neaparat de oale speciale, se poate inmuia chiar si intr-un castron pe care il acoperi cu o farfurie, numai sa mesteci din cand in cand, pentru a se patrunde bine cu lichid.

Diversitatea retetelor din cuscus – de la desert la tocana

Gustul cuscusului, apropiat de orez, face ca acest aliment sa fie pretabil la o multitudine de retete culinare. Granulele absorb cu usurinta alte arome, de aceea cuscusul constituie baza pentru o serie de preparate culinare nu doar in zona de origine, ci in lumea intreaga.

Daca in occident cuscusul este folosit in special pe post de garnitura, in tarile Africii de Nord se serveste cu naut, miel si pui si aromatizat cu chimen,  iar in Maroc se combina cu carne sau legume, reprezinta fel de sine statator si se mananca la finalul mesei. In bucataria europeana este un bun partener pentru tocana, dar daca vrei sa il transformi in gustare sau desert, consuma-l  alaturi de fructe uscate si nuci sau alune, scortisoara, zahar si lapte.

Cuscus in alimentatia copiilor

Dat fiind ca este o cereala, cucusul poate fi introdus in alimentatia copiilor si bebelusilor de la varsta de 10 luni, amestecandu-l cu lapte sau legume. Va fi indragit de cei mici datorita structurii de pasta si texturii extrem de fine si pufoase.

Cuscusul se digera foarte bine si este sarac in grasimi, de aceea parintii il pot gati cu incredere, va aduce alimentatiei celor mici numai beneficii.

Cuscus pentru vegani

Cuscusul este extrem de apreciat de catre cei care au adoptat o alimentatie vegana, intrucat ii ajuta sa isi diversifice preparatele si sa se bucure, in acelasi timp, de beneficiile deosebite ale acestui aliment. O cana de cuscus contine 12% din necesarul zilnic de proteine si se prepara in numai 5 minute, un adevarat de record de viteza pentru gastronomie.

Cei mai importanti nutrienti pe care veganii trebuie să ii includă in meniul zilnic pentru a se mentine sanatosi, sunt vitaminele din complexul B (care au un rol important in metabolismul celular, dar si  in procesele nervoase) si calciul, care este necesar pentru sanatatea oaselor. Cuscusul le contine, din fericire, pe amandoua, un motiv in plus sa il il ocolesti.

Retete de cuscus pentru toti

Datorita gustul sau, cuscusul este un aliment pretabil la o multitudine de retete culinare. Veti gasi retete de cuscus simplu, cu ulei de masline, cu legume, cu ton, cu pui, cucus adaugat in salate sau cuscus cu lapte, in forma de budinca.

O reteta cu cuscus simplu de preparat si potrivita, mai ales pe timp de vara, este cea de rosii umplute cu cuscus. Pentru a o prepara, ai nevoie de:

  • 4 rosii mai mari
  • o cana si jumatate de supă de legume
  • 1 cana de cuscus
  • 3-4 frunze busuioc si menta proaspete, tocate
  • 1 ardei rosu, taiat marunt
  • 2 linguri de masline negre fara samburi
  • 1-2 linguri seminte de floarea-soarelui
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Modul de preparare este extrem de simplu: se iau roșiile, se cresteaza un capacel, se scobesc in interior si apoi se pun la scurs. Intre timp, se pune cuscusul-ul in supa de legume fierbinte si se lasa la inmuiat timp de 5-10 minute. După ce se raceste putin, se amesteca cuscus-ul cu cu restul ingredientelor si se umple fiecare rosie cu compozitia obtinuta. Se decoreaza cu verdeata și cu seminte de floarea-soarelui ușor rumenite. Acest preparat se poate servi ca aperitiv sau pe post de gustare.

Beneficiile consumului de cuscus

Cuscus este un aliment care aduce o multitudine de beneficii organismului uman:

  • datorita continutului ridicat de fibre ajuta la o mai buna digestie, de aceea este folosit in dieta zilnica de catre cei care sufera de afectiuni digestive.
  • este foarte satios, chiar in conditiile unui aport caloric nu foarte mare, asadar persoanele care vor sa isi pastreze silueta sau sa elimine kilograme in plus, nu ar trebui sa il ocoleasca.
  • reprezinta un izvor de vitamine, in special vitamina A si cele din complexul B, motiv pentru care se recomanda inlcuderea lui in alimentatia copiilor, dar si a oricarei persoane care doreste sa se hraneasca sanatos.
  • niacina (vitamina B3) din cuscus ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau si zahar din sange, motiv pentru care se regaseste in dieta celor care sufera de afectiuni cardiovasculare, cu atat mai mult cu cat este sarac in sodiu si grasimi saturate.
  • bogat in minerale cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, acid folic si calciu, cuscusul ofera energie si contribuie la o buna functionare a organismului.

Dat fiind ca este o cereala, cuscusul contine gluten, asadar nu este indicat personelor care sufera de boala celiaca.

Valoarea nutritionala adusa de cuscus

Desi are aceleasi proprietati nutritionale ca si graul, cuscusul este  considerat de catre specialistii in nutritie un aliment mai dietetic. Cum este posibil acest lucru? Simplu: boabele absorb o cantitate mult mai mare de apa decat cele clasice de grau, crescand asadar in volum si din aceasta cauza mancarea care are la baza cuscus este mult mai satioasa.

Daca esti interesat de cate calorii contine, trebuie sa stii ca 100 de grame de cucus contin 356 de calorii, dar pentru o portie satioasa de mancare gatita, iti ajung numai 40 de grame din acest aliment, deci reducem calculul la numai 142 de calorii. Sa nu uitam ca  nici o dieta hipocalorica nu trebuie sa scada sub 800 de calorii pe zi, pentru a nu dauna sanatatii, deci 142 de calorii este destul de putin chiar si pentru o persoana care doreste sa scape de kilogramele in plus.

Cuscusul se digera foarte bine si este sarac in grasimi, de aceea se recomanda in alimentatia persoanelor care doresc sa piarda in greutate sau pur si simplu sa se mentina in forma.

Prepararea simpla si rapida a mancarurilor din cuscus

Cum  se pregateste o mancare care are la baza cuscus? Rapid si usor, in doar cateva minute, in mai multe modalitati, in funcție de reteta. Avand in vedere ca, de cele mai multe ori cuscusul pe care il gasesti in magazine este prefiert, adica  copt la aburi si apoi deshidratat, timpul de gatire scade foarte mult. In practica sunt suficiente 5 minute si preparatul este gata. Poate fi fiert in apa sau in sos de rosii si se consuma pur și simplu, cu putin ulei de masline extravirgin și sare sau asociat legumelor, carnii sau pestelui.

Singurul lucru la care trebuie sa ai grija, este ca, la fierbere, sa respecti proportia de 1:2 intre cuscus si lichidul in care il fierbi, data fiind capacitatea acestuia de absorbtie a apei.

In gastronomie cuscusul poate capata o savoare speciala daca il asociem cu  diverse condimente, cum ar fi curcuma și curry sau cu legume: ceapa, morcovi, dovlecei sau chiar si cu naut. Printre sosurile cele mai cunoscute care servesc ca acompaniament pentru cuscus, nu putem sa nu il mentionam pe cel numit Harissa, sau ketchupul african, un sos picant considerat o adevarata emblema a bucatariei nord-africane si a Orientului Mijlociu, pe care nu ai cum sa nu il fi intalnit daca ai calatorit in Algeria, Tunisia, Libia sau Maroc sau ai vizitat restaurante cu acest specific. Harissa se obtine prin amestecarea ardeiulor iuti rosii tocati cu coriandru, sare, ulei de masline extra virgin sau pur și simplu cu busuioc sau frunze de menta. Nu trebuie sa te ingrijorezi privind caloriile pe care le aduc retetele cu cuscus, mai ales daca il asociezi cu acest sos picant african. Daca analizezi aportul caloric al cuscusului si continutul de capsaicina din ardeiul iute (capsaicina este o substanta recunoscută pentru proprietatea sa de arderea a grasimilor), vei vedea ca ai in fata o masa satioasa, cu putine calorii, dar cu efect benefic in lupta impotriva kilogramelor in plus.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati