Tofu de casă

4
Tofu de casă

Această rețetă te învață cum să pregătești tofu în propria bucătărie, din boabe de soia – rețeta perfectă în post – sau dacă te-ai decis să reduci ingredientele de origine animală din alimentație sau să renunți la acestea. 

Știm că poate părea intimidant să îți faci singur/ă tofu acasă, dar rețeta de mai jos nu este deloc dificilă, conține doar câteva ingrediente și necesită doar un blender vertical sau un robot de bucătărie. 

Rezultatele te vor surprinde plăcut, vei avea o cantitate generoasă de tofu de casă, cu o aromă subtilă, ce poate fi folosit într-o varietate de rețete vegane sau de post, dulci sau sărate (inspiră-te de pe blogul nostru, pentru sugestii).

 

TIMP PREPARARE   50 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Aperitiv/Mic dejun/Gustare

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Tofu de casa

  • 400 g soia boabe
  • zeama de la 4 lamai sau 15 g coagulant (clorură de magneziu/sare Nigari)
  • cca 3 litri apa

 Mod de preparare reteta Tofu de casa

  • Pentru a prepara această rețetă de tofu de casă, începe prin a pune la înmuiat boabele de soia într-un castron încăpător, cu destulă apă cât să le acopere complet, timp de 8 ore (sau peste noapte).
  • A doua zi, scurge complet boabele de soia de apă, cu ajutorul unei site, apoi toarnă-le în cuva unui blender sau poți folosi unul vertical.
  • Marunțește bine boabele de soia înmuiate, până când obîii o pastă fină, turnând treptat în vasul blenderul putină apă din cei 3 litri, pentru a ajunge la textura dorită.
  • Transferă pasta de soia într-o oală încăpătoare, toarnă restul de apă, apoi lasă totul la fiert, pe aragaz, la foc mediu-mic.
  • Când amestecul de soia începe să fiarbă, redu focul la minim și lasă pe aragaz încă 15-20 de minute, amestecând frecvent cu o lingură de lemn, pentru a nu se prinde de vas.
  • După ce stingi focul, lasă să se răcească puțin, filtrează compoziția fiertă printr-o sită extrem de fină sau printr-un tifon curat (sau pânză de organza) și toarnă compoziția în altă oală. Fibra obținută/tărâțele de la soia – se numește okara, o poți folosi în biscuiți, drob, sau chiftele – este bogată în proteină și fibre.
  • Pune la foc mediu-mic băutura obținută, iar când dă din nou în clocot, adaugă zeama de lămâie și amestecă bine. Dacă folosești coagulant în loc de zeamă de lămâie, dizolvă coagulantul mai întâi în jumătate de cană de apă, apoi toarnă peste băutura de soia de pe foc.
  • Lasă totul pe foc alte 5-10 minute, timp în care băutura de soia se va brânzi.
  • Stinge focul și strecoară tofu astfel obținut printr-un tifon: partea solidă este cea care te intereseaza, zeama putând fi aruncată.
  • Învelește tofu într-un tifon, dă-i pachetului astfel obținut o formă dreptunghiulară, apoi acoperă-l cu o greutate (o oală plină cu apă, un mojar din piatră sau un tocător peste care pui 2-3 dicționare).
  • Asteaptă între 30 de minute și 2-4 ore în funcție de fermitatea dorită pentru tofu, apoi îndepartează greutatea de pe tofu și scoate-o din tifon.

  Observații rețetă Tofu de casă

  • Poți pregăti tofu cu sare dacă adaugi 1 linguriță de sare sau mai puțin, în tofu după ce s-a coagulat și l-ai scurs de lichid, dar înainte de a pune o greutate deasupra pentru a se scurge tot lichidul.
  • Poti pregati și tofu de casă cu mărar (sau orice alte condimente ori ierburi aromatice dorești), dacă încorporezi în băutura de soia, imediat după ce se brânzește în a doua etapă, pe foc, respectivele ingrediente.

  Știai că?

  • Tofu este o un preparat vegan făcut din soia, a cărei origine datează din China? Legenda spune că, acum peste 2.000 de ani, un bucătar a descoperit că băutura de soia se poate „brânzi”, după ce l-a amestecat din greșeală cu nigari (coagulat bogat în minerale, extras din apa de mare).
  • Tofu este bogat în proteine complete (conține toți aminoacizii esențiali), minerale, vitamine și izoflavone (care pot contribui la sănătatea osoasă, cerebrală, elasticitatea pielii, kilograme în minus și pot ușura simptomele menopauzei)? Conținutul de micronutrienți variază în funcție de coagulantul utilizat: nigari adaugă mai mult magneziu produsului finit, în timp ce carbonatul de calciu crește conținutul de calciu.

 

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tofu de casa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

4 COMENTARII

  1. Bună ziua,
    Am lăsat la hidratat peste noapte 250 g de boabe soia de la Sanovita, aproape 20 de ore. Am schimbat o data apa. A doua zi le am clătit în doua ape. Boabele s au umflat înglobând multă apă astfel, după hidratare și au dublat volumul transformând se în 500 g. Împreună cu o cantitate măsurată de 0.5 l de apa le am turnat în blender și le am mixat împreună. A rezultat un lapte spumos și cremos. Am mai adăugat 1.5 litri de apa, în total 2 litri de apa la 500 g boabe măcinate. Am strecurat compoziția printr un tifon gros, apoi într o cratiță din fonta, am pus o la fiert. Am pus putina sare și am așteptat sa fiarbă. După vreo 15-20 minute a început sa clocotească și am mai lăsat o alte 15-20 de minute. Apoi am stors doua lamai iar sucul acestora l am adăugat peste lapte. Menționez ca în timpul fierberii laptele nu a făcut spuma, neavand ce sa separ. După ce am adăugat sucul de lămâie nu a avut nicio reacție. Foarte, foarte puțin s au intrezarit nistefranturi mici, de mărimea unor gămălii de bold, care încercau sa coaguleze, dar din păcate, altceva nimic. Am amestecat dar degeaba. Am mai pus zeama de la o lămâie. Nimic! Am așteptat jumătate de ora apoi l am aruncat la toaleta, dezamăgită. Pe punga de la Sanovita scrie boabe calitatea a doua. Termenul de garantie nu e menționat pe ambalaj. Credeți că din cauza lipsei de calitate nu am avut rezultatul scontat? Unde am greșit? În seara asta am mai pus 250 g la înmuiat. Maine voi proceda la fel. Chiar nu știu unde greșesc. Ma puteți ajuta cu un sfat? Sau cine comercializeaza boabe de calitatea întâi?

    • Bună ziua,

      Ne pare rău să auzim că rezultatele obținute nu sunt cele dorite. Vă recomandăm să încercați o cantitate mai mare zeamă de lămâie, probabil că lămâile folosite nu au fost îndeajuns de acide. Deasemenea puteți încerca și cu alt coagulat – sare Nigari sau cu clorură de magneziu. De asemenea oțetul mai poate fi o variantă.

      Mulțumim și o zi frumoasă,
      Echipa SanoVita

    • In reteta de la Sanovita scrie ca sarea de bucatarie se adauga dupa ce s-a coagulat laptele. Dvs ati pus sarea inaintea coagulului , poate de aici sa fie nereusita. De ce sa aruncati continutul , puteati face o mamaliga de mei sau adaugati amidon de porumb si ceva usturoi si faceati o ciulama de ciuperci .

  2. În rețetă Sanovita scrie ca după blenduire se fierbe cu tot cu pulpa (tarate) care se numeste okara aproape 40 de minute și apoi se strecoară și se mai fierbe odată și atunci pui lămâie sau coagulat. Este important sa respecți rețetă întocmai
    Mult succes !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.