Acasă Sunt în echilibru Mancatul pe fond nervos – drumul de la cauze la remedii

Mancatul pe fond nervos – drumul de la cauze la remedii

6
Mancatul pe fond nervos – drumul de la cauze la remedii

mancatul pe fond nervosMancatul de stres si suparare, fara foame, este una dintre cele mai mari greseli alimentare pe care o persoana le poate face si, in acelasi timp, una dintre cele mai frecvente. Care este resortul ascuns al aparitiei acestui tip de comportament, ce implicatii are si cum il putem combate? La aceste trei intrebari ne-am propus sa raspundem in randurile care urmeaza.

Ti s-a intamplat si tie sa mananci fara sa iti fie foame si, de multe ori, fara ca macar sa te gandesti la simplul act de a manca? Dupa o zi proasta la job sau o cearta cu iubitul te refugiezi in fata televizorului cu un castron de inghetata in brate? Orele petrecute dupa program ti se par mai usor de suportat cu o ciocolata in fata? Daca da, inseamna ca mancatul pe fond nervos nu te-a ocolit nici pe tine.

Vrei sa stii daca esti o persoana care mananca pe fond nervos? 

  • Ai tendinta de a manca mai mult atunci cand esti stresat?
  • Ti se intampla sa mananci chiar si atunci cand nu iti este, de fapt, foame, sau esti complet satul?
  • Mananci ca sa te simti mai bine (mancarea te calmeaza, te linisteste cand esti suparat, nervos, ingrijorat, nelinistit?)
  • Iti oferi o portie de mancare ca pe o recompensa?
  • Deseori ti se intampla sa mananci pana cand nu mai poti, efectiv, sa inghiti nimic?
  • Mancatul iti da o stare de siguranta, simti mancarea ca pe un prieten?
  • Te simti neputincios si nu iti poti controla pofta in fata a ceva de mancare care iti place, chiar daca nu iti este neaparat foame?

Daca la intrebarile de mai sus ai raspuns mai des DA decat NU, atunci inseamna ca si tu faci parte dintre personele care mananca pe fond nervos.

Mancatul pe fond nervos: ce anume il provoaca?

Exista un motiv stiintific pentru care mancam pe fond nervos: carbohidratii si grasimile ne stimuleaza creierul sa produca serotonina, o substanta responsabila de stare de bine, numita si hormonul fericirii.

Schema si mecanismul de declansare a mancatului pe fond nervos sunt simple: supararea, stresul reprezinta pierderi pe care incercam sa le corectam. Nu mancam pentru ca ne este foame, ci pentru ca mancarea ne face sa ne simtim mai bine. Nu suntem ok si vrem sa echilibram balanta, asadar ne oferim o bonificatie aflata la indemana prin care sa compensam ceva de care am fost lipsiti: afectiune, incredere, apreciere, timp, dragoste.

O analiza interesanta privind cauzele si combaterea acestui dezechilibru de alimentatie facuta de un psiholog specializat in sanatate si tulburari alimentare gasiti si in acest articol.

Tipul de impulsivitate care provoacă o persoană să se îndoape cu mâncare după o zi stresantă este rezultatul foamei emoționale, a spus Rachel Goldman, psiholog specializat în sănătate și tulburări alimentare, citat de CNN.

Mancatul pe fond nervos La nivel psihologic mecanismul supralimentarii este unul de aparare, chiar daca nu il percepem constient in acest fel: undeva s-a creat un un gol, pe care noi simtim nevoia de a-l umple, ca sa ne redobandim echilibrul. Din pacate insa, metoda aplicata este gresita si de aici pornesc o suma de probleme: incercam sa umplem un gol mental, ca si cum ar fi unul fizic. A doua zi golul este tot acolo, iar caloriile ingerate se transforma in depozite de grasime.

Mancarea este perceputa ca o forma de usurare si de placere, o forma de evitare a relatiei cu celalalt sau, in formele sale extreme, cum ar fi bulimia, o stapanire a propriului trup, afirma doi cunoscuti doctori francezi, Marc Valleur si Jean Claude Matysiak in volumul „Patologiile excesului”.

Care sunt implicatile mancatului pe fond nervos?

Mancatul pe fond nervos reprezinta un mare si nefericit cerc vicios – pe loc, el produce o senzatie de bine, in timp insa, va crea un dezechilibru si mai mare. Mancatul in exces ne compenseaza pierderea pentru un timp scurt, ofera usurare, insa, pe termen lung degenereaza in si mai mult stres si suparare, pentru ca nu ai inlaturat cauzele, totul a avut doar un efect de moment. Nu ai scapat nici de cauza supararii initiale, ci, dimpotriva, ai adaugat la ea inca un motiv: acela al acumularii kilogramelor, menite sa iti aduca si mai putin respect de sine, si mai putina apreciere din partea celorlalti. In plus, supraalimentatia, aplicata initial ca o solutie de moment, este in mare pericol sa devina o obisnuinta. Ai inlocuit un rau temporar cu unul care ameninta sa devina permanent.

Cum putem combate mancatul pe fond nervos?

Vestea buna este ca mancatul pe fond nervos reprezinta o problema cu solutii, iar ele trebuie cautate in acelasi loc din care si-a facut debutul si cauza in sine: in mintea noastra.

dieta

Constientizarea problemei

Primul si cel mai important pas in combaterea mancatului pe fond nervos este sa constientizam si sa recunoastem in propriii nostri ochi ca ne confruntam cu o problema. Poate sa para un pas neinsemnat, dar daca privim mancarea ca pe un drog – cum au facut-o medicii Marc Valleur si Jean Claude Matysiak de care discutam mai devreme, atunci, pentru a o trata, trebuie sa apelam aproape la aceleasi mijloace ca si in situatia tratarii dependentei de droguri clasice.

Aceasta abordare a mancarii ca drog este argumentata din punct de vedere stiintific de faptul ca aceeasi carbohidrati sporesc productia de dopamina, substanta responsabila de echilibrarea nivelului de energie si de buna ta dispozitie.

Ma numesc X. si mananc pe fond nervos. Mananc mult, fara sa imi fie foame, fara sa stau sa aleg. Starea mea de bine a ajuns sa depinda in foarte mare masura de de carbohidratii pe care ii consum.

Ma numesc X. si de azi vreau sa schimb ceva!

Analiza momentelor in care mancatul devine necontrolat

Practic, ceea ce trebuie sa faci este sa analizezi momentele in care mananaci fara sa iti fie foame si in care, desi te-ai saturat, iti este greu sa te opresti. Apoi, sa le pui in legatura cu evenimentele care ti se intampla, cu starea ta emotionala. Daca vei sti care este factorul declansator, poti sa incep sa lupti impotriva efectelor sale.

In clipa in care apare impulsul de a manca, trebuie sa faci cativa pasi inainte, din punct de vedere mental, sa te imaginezi in dimineata urmatoare si sa iti adresezi singur urmatoarea intrebare: cei vei avea in plus maine dimineata in afara unui stomac incarcat? Vei fi mai aproape de rezolvarea problemei care te nelinisteste/supara/ingrijoreaza? In mod cert nu, mai ales ca o digestie grea nu iti da voie sa te concentrezi prea mult pe altceva, chiar daca ai incerca. Si atunci…ce este de facut?

Gaseste-ti alte bonificatii sau activitati relaxante

O raita la shopping, o iesire cu prietenii in care sa glumesti, sa depeni amintiri si sa te rupi de sursa nelinistilor, o plimbare in aerul rece al serii, un film bun (fara floricele langa) sunt lucruri care te vor ajuta sa te relaxezi si sa iti oferi o evadare. Sportul are, de asemenea un efect miraculos, intrucat elibereaza endorfine in corp, adica hormonii reponsabili cu starea de bine.

Alimente pe care le putem consuma in momentele de stres

Pentru a preintampina aparitia episoadelor de mancat pe fond nervos, in afara celor mentionate anterior, mai poti face ceva foarte important pentru tine: sa aduci in alimentatia ta in mod regulat alimente care te ajuta in momentele de stres. Carbohidratii sanatosi, din cereale integrale de exemplu, au capacitatea, datorita continutului de vitamina B1, acid folic si zinc, de a imbunatati starea de spirit si de a lupta impotriva depresiei. Fulgii de ovaz sunt un excelent aliment antistres, de asemenea migdalele, fructele de avocado sau nucile.

Asa cum spuneam la inceputul expunerii noastre, mancatul pe fond nervos reprezinta una dintre cele mai mari greseli alimentare pe care le poti face. Daca vrei sa fii sanatos pe termen lung, sa detii controlul asupra mintii si corpului tau, trebuie sa elimini aceasta dependenta nefericita: mancare-stare de bine.

Surse de informare:

6 COMENTARII

    • Din nefericire nu există o cale ușoară sau o rețetă magică prin care putem corecta această deprindere. Ea a apărut în timp, uneori momentul declanșator fiind strâns legat de copilăria noastră. Așadar, se va remedia tot în timp, parțial sau total (aceasta neînsemnând că nu vor mai apărea recidive, însă vor fi mai rare, controlate, oarecum asumate și mai ales va exista încrederea în posibilitatea de a le depăși). Există niște tehnici semnalate și în articol, iar prima dintre ele este conștientizarea exactă în momentul indulgenței a factorului care declanșează acest aport alimentar. Cei mai mulți funcționăm pe acest principiu: conștientizare in situu = posibilitate de refuz/reducere/ameliorare mult mai mare. Totodată, în plus față de tehnicile prezentate de articol, este una care se pare că funcționează foarte bine: primele 30 secunde în fața poftei/nevoii compulsive de a mânca: dacă reușim să ne automobilizăm ca în acele 30 secunde să facem altceva care să aducă satisfacție, recreere, diminuarea stresului, plăcere, atunci suntem învingători (fie că ieșim RAPID la o plimbare, ascultăm o muzică bună, ne ridicăm și ieșim să inspirăm aer curat, sunăm pe cineva drag, facem o baie relaxantă, ne mișcăm prin birou, ne concentrăm pe un subiect de interes, citim o carte etc).
      Totodată, e bine să încercăm să nu avem în casă/la îndemână produse alimentare care să crească și mai mult numărul caloriilor ingerate (dulciuri, snacksuri), ci spațiile noastre de depozitare să fie în majoritate pline cu legume și fructe la care să apelăm când ne simțim triști și deprimați. Acestea reprezintă o variantă mult mai bună, pe toate planurile, pentru problema noastră. Știm cu toții că nu e ușor și că adeseori pierdem această luptă, însă nu trebuie să ne lăsăm învinși. Exersând zi de zi, iar atunci când avem posibilitatea apelând și la consilierea unui specialist în psihologie, pentru a ne identifica toate conflictele interioare care provoacă aceste atitudini, o să reușim!
      Vă dorim mult succes și vă transmitem empatia noastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.