Acasă Am grijă de corpul meu Ce mananci dupa o extractie dentara?

Ce mananci dupa o extractie dentara?

10
Ce mananci dupa o extractie dentara?

Nu e placut, dar se poate intampla oricui: oricat de priceput ar fi medicul tau stomatolog, uneori nu-ti mai poate trata o masea sau un dinte cu probleme si trebuie sa procedeze la extractie. De modul in care te vei hrani in zilele imediat urmatoare aceste interventii va depinde vindecarea completa si rapida.

Daca nu stii ce sa mananci dupa o extractie dentara, iata cateva sfaturi legate de alimentatia pe care o poti adopta, in asa fel incat sa depasesti acest moment stresant si neplacut, fara complicatii suplimentare si sa iti poti relua cat mai curand viata si alimentatia obisnuita.

Reguli generale de urmat dupa o extractie dentara

  • Nu atinge in prima zi de la interventie zona afectata cu limba, degetul, scobitoarea sau alimente de orice fel.
  • Tine cel putin o ora pansamentul pe plaga, ajutand astfel la formarea unui cheag de sange care va proteja locul dureros.
  • Evita sa mananci sau sa bei timp de cel putin doua ore dupa extractie.
  • Timp de 24 de ore nu te spala pe dinti pe partea afectata, iar atunci cand acest termen va trece, periaza-ti dintii cu atentie, ca sa nu te ranesti.

     

Reguli alimentare de urmat dupa o extractie dentara

  • Inainte de extractia programata, este recomandat sa iei o gustare usoara, intrucat ulterior nu se recomanda sa mananci decat dupa ce va trece efectul anesteziei. In caz contrar risti sa te musti si sa iti provoci rani, dat fiind ca nu vei simti durerea din cauza anestezicului.
  • Cateva zile dupa interventie, va trebui sa eviti alimentele foarte dure, foarte reci sau fierbinti. Iti prezentam imediat si un exemplu de meniu pentru zilele imediat urmatoare.
  • Nu fuma si nu consuma alcool, in caz contrar procesul de vindecare va fi incetinit. Fumatul poate chiar poate cauza sangerare si infectia alveolei, iar alcoolul este vasodilatator si poate declansa sau spori hemoragia.
  • Nu consuma lapte sau produse lactate de origine animala in urmatoarele 24 de ore dupa extractie. De ce? Pentru ca in industria laptelui se folosesc anumite enzime si culturi de bacterii pentru coagularea laptelui sau transformarea lui in produse acide, gen iaurt, branza, smantana. Aceste enzime pot interfera cu procesul de coagulare a sangelui. In schimb, puteti sa consumati cu incredere lapte vegetal, care nu contine lactoza sau gluten: bautura de migdale, de soia, cocos sau crema de cocos.
  • Dupa ce au trecut cele 24 de ore necesare pentru a se realiza prima parte a inchiderii ranii, poti ajuta procesul de cicatrizare si iti poti dezinfecta cavitatea bucala folosind ulei de cocos. Acesta este cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene. Se ia o gura de ulei si se plimba prin gura timp de cateva minute, dupa care se scuipa.

Alege primul ulei de cocos premium din Romania la un pret accesibil oricui!

Ulei_de_cocos_200mlUleiul de cocos extravirgin si ecologic Sano Vita a fost obtinut din nuci de cocos culese manual si sortate, astfel incat materia prima care serveste la extragerea uleiului de cocos sa aiba cea mai inalta calitate.

Exemple de preparate care pot fi consumate in zilele imediat urmatoare extractiei dentare

Vrei sa stii exact ce poti sa mananci dupa o extractie dentara? Iata cateva retete simple si delicioase, cu ingrediente moi, pe care le pregatesti imediat si le poti consuma dupa o extractie dentara fara sa te temi ca te vei rani. Aceste retete au avantajul de a fi simplu de preparat si, in acelasi timp, suficient de hranitoare, incat sa iti asigure nutrientii necesari desfasurarii activitatii zilnice normale. In plus, sunt la fel de gustoase si daca ai dintii sanatosi.

Rosii umplute cu cuscus

Placinta cu mei si morcov

Alege semintele de mei decorticate, pentru un produs sanatos de top!

Planta de susan are mai multe varietati, iar semintele ei pot avea diverse culori (alb, galbui, maro, rosu,violet, negru). Semintele de susan albe sunt cele mai intalnite de pe piata si sunt bogate in calciu si magneziu.

Supa crema de linte rosie si cocos

 

Musaca de cartofi cu soia de post

Panna cotta de cocos si vanilie

Gris cu lapte de cocos si vanilie

 

 

Articolul precedent Crochete din cartofi cu migdale
Articolul următor Mancare de naut de inspiratie asiatica
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

10 COMENTARII

  1. Ba voi sunteti nebuni cum sa poti manca as ceva cand ai gura umflata …cel mai bun este supa altceva exculs nici nu poti deschide gura bine apai sa mai mesteci un brullee omg…

    • Elena, iti multumim pentru vizita si observatie. Recomandarile medicilor stomatologi privesc cele doua-trei zile de dupa extractie si la ele ne-am referit si noi. Sigur ca si supa este foarte buna, de aceea am si oferit-o ca exemplu in articol, dar nu toata lumea poate sa consume numai supa timp de 72 de ore. Nici nu este obligatoriu sa o faca, daca alimentatia se rezuma la alimente moi, iar noi in acest sens am facut recomandarile. Din fericire, majoritatea pacientilor nu se lovesc de situatii atat de dificile ca aceea pe care ai precizat-o tu, dar in cazul extrem in care intr-adevar nu ar putea deschide bine gura, da, ai dreptate, este recomandat sa se consume numai lichide pana cand se estompeaza umflatura.

  2. Buna ziua ! Waawww eu abea pot deschide gura. In ambele parti mi sau scos masele si sincer mie si frica sa vb la cat ma doare . Bineinteles avand si infectie mi sa dat antibiotic , dar as prefera sa stau flamanda decat sa ma ia cu dureri incercand sa mananc . Pana acum cateva zile am fugit de dentist ani intregi …am amanat din cauza fricii si intr-un fel regret …mi sa stricat toata dantura. Dar sa mananc …no . Stau flamanda nu ma risc sa suport durerea fug de ea ca dracu de tamaie

  3. Larisa exact că SI tine sunt SI eu știu prin ce treci tu că fix prin această situație trec SI eu acuma .Îți doresc să ai multă sănătate SI fericire .

  4. Eu nu am complicatii, dar sincer am foarte mare grija de alimentatia mea pe parcursul recuperarii.
    Un lucru cert este ca nu e deloc recomandat produse ce contin seminte, chiar si rosiile.
    Articolul acesta ar fi mai potrivit pentru ce sa NU consumi dupa interventie.

    • Mulțumim pentru observație! Articolul este unul care recomandă în primul rând alimentele lichide imediat post intervenție. Celelalate recomandări sunt de produse alimentare moi care se pot preta, în măsura sensibilității individuale, la un consum pentru a treia, a patra, a cincea zi post extracție. Nu sunt recomandate semințele, acestea fiind îndepărtate chiar și în rețeta cu roșii. Este așadar un articol orientativ, care poate reprezenta o listă care să ofere idei despre cum să te hrănești după ce suferi o extracție, însă sigur, fiecare le adaptează nevoilor și sensibilității individuale.

    • În urma unei exctracții dentare, este indicat a nu se consuma alimente tari ce ar putea leza zona afectată de extracție. A doua, a treia zi puteți diversifica alimentele în măsura în care vă simțiți confortabil: pâine moale (nu crutoane), piureuri, compot, orez moale, dovleac fiert și alte legume fierte. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să consultați stomatologul în vederea stabilirii unei liste de alimente de evitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.