Acasă Sport și fitness 5 obiceiuri alimentare care iti ajuta creierul

5 obiceiuri alimentare care iti ajuta creierul

0
5 obiceiuri alimentare care iti ajuta creierul

alimentatie sanatoasa creierCreierul tau are nevoie mai multa energie decat orice alt organ din corp – 20% din necesarul zilnic! Conform unui studiu din 2008, doua treimi din acest buget energetic sunt utilizate pentru a ajuta neuronii sa trimita semnale electrice intre ei si o treime este folosita pentru intretinerea tesutului cerebral. Prin urmare, daca vrei sa ai un creier sanatos, trebuie sa iti formezi obiceiuri zilnice care sa tina la distanta declinul cognitiv si depresia, sa-ti impulsioneze creativitatea si sa te ajute sa iti hranesti organismul cu alimente care afecteaza pozitiv acest organ vital. In articolul nostru de astazi iti explicam cum iti poti ajusta alimentatia zilnica, pentru a avea un creier cat mai sanatos, dar si ce alte masuri non-alimentare te pot sprijini in acest sens.

5 obiceiuri non-alimentare care iti ajuta creierul

Am scris deja un articol general despre ce poti sa faci pentru a avea grija de creierul tau. Pe scurt, acest organ poate fi ajutat de cateva obiceiuri non-alimentare:

multitasking

  • multitasking-ul nu este un exemplu de eficienta demn de urmat, contrar parerii generale – cand scrii un e-mail in timp ce fredonezi versurile melodiei preferate, pe care o asculti in casti, creierul tau este fortat sa sara de la o activitate la alta, el fiind creat pentru a se concentra pe un singur lucru odata; asta ii produce stres, creste nivelul de cortizol (hormon care este toxic functiilor neuronale, in cantitate mare) si poate contribui la atrofierea hipocampusului (centrul cerebral al memoriei si invatarii)

  • joaca jocuri de societate, fa puzzle-uri si rebus, deseneaza – aceste activitati iti ajuta memoria, atentia, concentrarea, adaptarea la situatii noi, creativitatea si logica

  • fa miscare – sportul, dansul si activitatile fizice ajuta functia cognitiva

  • dormi suficient – cand dormi, creierul tau stocheaza amintirile de peste zi, iar un somn neintrerupt este corelat cu o rata mai mica de formare a placii amiloide (caracteristica bolii Alzheimer)

  • nu te mai stresa – stresul pe termen lung creste nivelul de cortizol, care afecteaza memoria pe termen scurt

5 obiceiuri alimentare care iti ajuta creierul

Dincolo de sfaturile de mai sus, si alimentatia este un pilon important. Descopera mai jos 5 obiceiuri alimentare care te pot ajuta sa ai un creier mai sanatos, zile mai productive si mai pline de energie!

1. Mananca micul dejun in fiecare dimineata.

mic dejun cereale integraleAm explicat deja pe blogul SanoVita de ce o zi plina de energie incepe cu micul dejun. Daca esti pe fuga la prima ora a zilei, incerci sa slabesti sau postesti intermitent, poate fi tentant sa sari peste acest start culinar necesar in fiecare dimineata si sa cumperi rapid un covrig de la patiseria din colt. Dar covrigul este o pacaleala de peste 200 de calorii goale, iar un studiu din anul 2000 indica faptul ca postul negru scade productivitatea si vigilenta. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deci consuma alimente bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine si minerale: sandwich-uri cu pasta de naut, felii de paine integrala cu pasta tartinabila de mazare si kale, budinca de chia, cereale integrale cu lapte si migdale, granola sau fulgi de ovaz la rece.

Descopera 7 idei pentru micul dejun sanatos al copilului tau!

Ia un mic dejun gustos si sanatos:
alege laptele vegetal si cerealele integrale Sano Vita!

Lapte de soia

lapte de soia

Lapte de migdale

lapte-de-migdale-1l

Lapte de orez

eco-bautura-de-orez-fara-zahar-1l

Fulgi de porumb

fulgi-de-porumb-fara-zahar-250g

Fulgi de ovaz

fulgi-de-ovaz-1-kg

Fulgi de secara

fulgi-de-secara-500g

2. Fii atenta la ce smoothie-uri bei.

smoothiePoate ca esti ferm convinsa ca un smoothie poate inlocui un mic dejun sanatos si echilibrat, preparat de tine acasa, de cu seara sau chiar dimineata. In realitate, aceasta afirmatie este corecta, daca respectiva reteta contine fructe, legume, verdeturi, lapte vegetal, nuci si seminte, dar nu si zahar adaugat, carbohidrati si calorii in exces. De aceea, nu te grabi sa cumperi smoothie-uri din comert, cu un indice glicemic ridicat; incearca in loc retetele colorate si sanatoase de smoothie de pe blogul Sano Vita: portocalii (smoothie cu goji, smoothie cu mango, ghimbir si turmeric, smoothie de turmeric, ananas si morcovi), galbene (smoothie de banane si curmale, smoothie cu unt de arahide), verzi (smoothie de pere, smoothie de canepa) sau ciocolatii la culoare (smoothie cu Orzosmoothie cald de ciocolata si cocos, smoothie cald, cu gust de placinta de mere).

Descopera 5 modalitati simple de a adauga proteine in smoothie-urile tale!

Alege turmericul bio, pentru un produs antiinflamator de top!

bioh-turmeric-pulbere-150gTurmericul contine peste 100 de compusi chimici uimitori, dar este celebru pentru continutul de curcumina (care reprezinta 3% din greutate), un polifenol cu proprietati antiinflamatoare, care ii confera culoarea galben-portocalie.

3. Incearca ceva nou.

salataMajoritatea dintre noi mananca mereu aceleasi lucruri, isi umplu intotdeauna cosul de cumparaturi cu aceleasi produse, la supermaket, aleg sa gateasca aceleasi retete pe care le-au invatat de la mama sau bunica. Dar nu intotdeauna aceste alegeri alimentare facute din obisnuinta sunt si cele mai sanatoase: daca mancai unt cu salam dimineata, in copilarie, nu inseamna ca trebuie sa perpetuezi aceasta combinatie in familia ta si acum. Incearca retete noi, care sa-ti provoace papilele gustative si care sa iti ajute creierul de-a lungul intregii zile – mananca o salata la micul dejun (salata Fattoush, salata Tabbouleh), alege  fructe de padure sau nuci in loc de ceva dulce, ia mereu 1 masa/zi fara carne.

4. Evita cafeaua.

Cofeina stimuleaza creierul si te ajuta sa iti pastrezi concentrarea, dar majoritatea persoanelor beau prea multa cafea, prea putina apa si ajung sa se planga de dureri de cap in lipsa cafelei, sa le scada productivitatea si sa isi piarda ultimul strop de energie dupa-amiaza. In plus, daca este cumparata din cafenele la moda este plina de zahar si frisca, vine intr-un pahar imens si polueaza mediul inconjurator din cauza paiului si capacului din plastic. Fa-ti mai bine acasa un latte mai sanatos, care sa contina turmeric, matcha sau Orzo (Golden latte, latte de carbune)!

Alege orzul solubil, pentru un inlocuitor de top al cafelei!

Orz macinat si prajit, pentru o bautura savuroasa si aromata, fara cofeina sau alte substante excitante. Orzul solubil este obtinut din materie prima de cea mai buna calitate. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

5. Elimina zaharul din peisaj.

gogosi glazurateTi-am dat deja, intr-un articol de pe blogul Sano Vita, 10 motive pentru care ar trebui sa renunti la zahar (explicandu-ti cum te vei simti dupa aceea). Alimentatiile bogate in zahar adaugat si alti carbohidrati rafinati iti epuizeaza creierul, afectandu-i structura si functiile: diabetul (care este caracterizat printr-un nivel ridicat cronic al glucozei din sange) atrage dupa sine un risc crescut de dementa si un hipocampus mai mic. Iar persoanele care au o glicemie mai scazuta au o memorie si o abilitate de invatare mai bune, a descoperit un studiu din 2013.

Descopera 12 consecinte negative ale consumului excesiv de zahar!

Articolul precedent Bomboane Raffaello
Articolul următor Smoothie cald, de ciocolata si cocos
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.