Acasă Sport și fitness Cum ai mai bine grija de creierul tau?

Cum ai mai bine grija de creierul tau?

0
Cum ai mai bine grija de creierul tau?

creierulCreierul uman este un organ uimitor. Este punctul central al retelei de comunicare, care trimite si primeste mesaje ce au un efect direct asupra organismului si intregii vieti, atat la nivel constient, cat si la nivel inconstient. Creierul are capacitatea de a se schimba pe parcursul vietii, aceasta caracteristica numindu-se neuroplasticitate (schimbarea cailor neuronale, in functie de anumiti factori – comportamentul, mediul, gandurile, experienta de viata). Acest lucru inseamna ca nu doar genele sunt cele care dicteaza modul in care ti se dezvolta creierul, ci si stilul de viata si comportamentul. Experientele din copilaria timpurie, de exemplu, pun bazele capacitatii de invatare, starii de sanatate si ratei de succes in viata. In primii ani de viata se formeaza peste 1 milion de legaturi neuronale/secunda, iar factorii de stres pot intrerupe aceasta dezvoltare neurologica normala.

Pentru a-ti mentine creierul in cea mai buna forma, trebuie sa ai grija de el in aceeasi masura in care ai grija de restul corpului tau. De aceea am strans in articolul de fata o serie de sfaturi menite sa te ajute sa iti protejezi creierul si sa il mentii intr-o forma cat mai buna timp indelungat. Descopera-le mai jos pe toate!

Fa exercitii fizice!

mers cu bicicletaSportul si miscarea scad tensiunea arteriala, echilibreaza nivelul colesterolului si al glicemiei, dar joaca un rol decisiv si in sanatatea creierului, facandu-l sa fie mai eficient, mai plastic, mai adaptabil. Cercetarile arata ca atunci cand iti folosesti muschii, iti ajuti si mintea, deoarece miscarea regulata si activitatea fizica:

  • ajuta la dezvoltarea retelei de vase sangvine care aduc sange oxigenat in regiunea cerebrala responsabila cu gandirea

  • cresc numarul de celule nervoase noi

  • mentin, intaresc si maresc numarul de conexiuni neuronale (sinapse)

  • stimuleaza dezvoltarea hipocampului (zona creierului responsabila de procesele de invatare si memorare)

  • imbunatatesc capacitatea de concentrare

  • ajuta la tratarea depresiei si a stresului

  • sunt o modalitate simpla de a preveni aparitia declinului cognitiv

Pentru a-ti ajuta creierul, alege sa ai un stil de viata mai activ: incearca sa mergi pe jos 30 de minute in fiecare zi sau sa faci sport la sala/in parc (alearga, mergi pe banda, foloseste bicicleta, iesi cu animalul de companie la aer, mergi pe jos 1-2 statii de autobuz). Pentru a nu te plictisi de acelasi gen de miscare si a-ti tine creierul si corpul in priza, variaza-le!

Citeste si articolul nostru cu idei de trucuri ca sa faci miscare fara sa iti dai seama!

Imbunatateste-ti alimentatia!

depozitare legumeO nutritie buna iti poate ajuta si corpul, si mintea. Creierul foloseste multa energie (are doar 2% din greutatea totala a corpului, dar consuma 20% din energia necesara zilnic), iar corpul nostru are nevoie de hrana, pentru a o produce; deci un stil alimentar sanatos inseamna si un creier care functioneaza corespunzator. Ceea ce mancam are un impact direct asupra structurii si functionarii creierului si implicit, asupra modului in care ne simtim.

Un stil alimentar si de viata nesanatos duc la aparitia declinului mintal, a schimbarilor de stare de spirit si a depresiei: grasimile trans intaresc membranele celulare si incetinesc creierul, zaharul, alcoolul si grasimile in exces il afecteaza (diabetul, bautura si un nivel crescut al colesterolului „rau”/LDL cresc riscul de dementa), fumatul modifica creierul (nicotina da dependenta si creeaza receptori cerebrali adaptati; renuntarea la tigari se manifesta prin iritabilitate si anxietate).

fructe de padure

Ce inseamna ca trebuie sa contina, concret, frigiderul si camara ta?

  • fructe si legume proaspete cat mai colorate (rosii, verzi, portocalii, mov), pline de fitonutrienti si antioxidanti (care protejeaza creierul de stresul oxidativ ce distruge celulele si duce la declinul cognitiv), carbohidrati (glucoza ii asigura energia necesara functionarii, fibrele reduc inflamatia cerebrala si scad riscul bolilor neurodegenerative)

  • uleiuri vegetale, seminte si nuci bogate in acizi grasi Omega-3 (care sunt importanti pentru memorie, capacitatea de invatare, circulatia cerebrala sanatoasa, prevenirea depresiei)

  • surse de proteine sanatoase, care contin toti cei 9 aminoacizi esentiali (fenilalanina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, treonina, triptofan si valina) si care joaca un rol important in optimizarea cerebrala (producerea si mentinerea nivelului de neurotransmitatori)

Alege spirulina pudra ecologica, pentru un supliment alimentar de top!

bioh-eco-spirulina-pulbere-125g

Spirulina este o alga care contine mai multe proteine decat carnea si toti cei 8 aminoacizi esentiali pentru organismul tau. Consum-o ca supliment alimentar, pentru a beneficia de numeroasele ei proprietati!

  • apa si alte lichide sanatoase, pentru hidratare (73% din creierul nostru este format din apa, iar o deshidratare de doar 2% afecteaza memoria, puterea de concentrare si capacitatile cognitive)

Citeste si articolul nostru care iti ofera principii de nutritie pentru o viata traita din plin!

Stimuleaza-ti mintea!

Activitatea mintala ajuta la cresterea fluxului de sange si a nutrientilor la nivelul creierului, iar un creier stimulat inseamna legaturi neuronale noi si intarite, functii cognitive sustinute, neuroplasticitate. Cum iti poti stimula mintea?

  • invata permanent lucruri noi, variate, care nu au legatura cu activitatile tale de zi cu zi

  • dezvolta-ti un hobby relaxant

  • iesi din zona de confort

  • scrie, citeste, fa cursuri (de limbi straine, de exemplu)

  • incearca sa iti folosesti cat mai des mana non-dominanta (stanga sau dreapta, dupa caz)

  • fa „gimnastica mentala” (rezolva probleme de matematica, un puzzle, rebusuri, Sudoku, jocuri de memorie si de societate)

  • incearca sa faci lucruri care imbina dexteritatea manuala cu efortul mental (impletit, pictat, dansuri de societate)

  • incearca diverse jocuri video

  • tine plictiseala la distanta, prin curiozitate si activitati constante

  • canta in timp ce ai de rezolvat o problema sau te gandesti la ceva ingrijorator

Stiai ca, la doar 6 saptamani si 2 zile, embrionul uman are unde cerebrale?

Socializeaza!

socializare

Socializarea si voluntariatul contribuie la mentinerea functiilor cerebrale si reduc riscul declinului cognitiv. Legaturile sociale puternice sunt asociate cu un risc mai mic de dementa, o durata de viata mai mare si o presiune sangzina redusa. Iar atunci cand iti oferi timpul altora, pentru a-i ajuta, previi cu succes sentimentul de singuratate si depresia si iti imbunatatesti starea de spirit, deoarece simti ca ceea ce faci are un scop si o insemnatate.

Citeste si articolul nostru despre beneficiile unor relatii sociale sanatoase!

Manageriaza-ti stresul!

stres

Persoanele care sunt anxioase, deprimate, care nu dorm destul sau care sunt mereu epuizate nu se descurca prea bine cand vine vorba despre functionarea cognitiva. O viata cat mai lipsita de stres presupune urmatoarele elemente:

  • sa iti cunosti propriul creier si propriile reactii (Iti place ordinea sau imprevizibilul? Esti mereu atenta la detalii sau te plictisesc?), pentru a incerca sa te auto-echilibrezi in orice situatie

  • sa nu tolerezi oamenii si situatiile care te streseaza, te fac sa te simti prost, sa sacrifici propria stare de bine pe termen lung

  • sa gasesti propria modalitate de linistire (meditatie, yoga, sport, citit)

  • sa dormi suficient (7-9 ore de somn de calitate pe noapte)

  • sa iti impartasesti problemele cu ceilalti

Descopera 5 alimente care ajuta la combaterea stresului!

Articolul precedent Sos de branza vegan
Articolul următor Clatite de naut – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.