Acasă Am grijă de corpul meu Vasele de sange, drumurile vietii!

Vasele de sange, drumurile vietii!

2
Vasele de sange, drumurile vietii!

inimaCorpul nostru este ca o casa. Ce se intampla cu o casa de-a lungul timpului daca nu avem grija de ea? Incepe sa se deterioreze, de aceea, uneori, este nevoie de mici renovari. La fel se intampla si cu organismul nostru. Daca nu avem grija de el, incepe sa se deterioreze si sa aiba nevoie de o renovare.

Vasele noastre de sange sunt mici conducte care transporta sangele tuturor organelor din corp, acestea sunt foarte importante deoarece furnizeaza sangele catre toate organele, de la varful degetelor mainii pana la cele ale picioarelor. Totul merge ca la carte atat timp cat sangele care transporta oxigen si alti nutrienti pot sa treaca prin vasele sangvine.

Stiai ca…

  …daca toate vasele de sange din corpul tau ar fi puse cap la cap astfel incat sa formeze un singur tub, lungimea sa totala ar fi suficienta pentru a inconjura Pamantul de 2,5 ori?

…intr-o singura ora vasele de sange transporta sangele din corpul tau de 120 de ori?

Ce se intampla atunci cand vasele de sange se blocheaza?

  • Daca este vorba despre vasele de sange care alimenteaza muschiul cardiac, rezultatul este un infarct ce poate fi fatal.
  • Daca sunt afectate arterele de la nivelul gatului sau creierului, poate aparea un accident vascular cerebral, in urma caruia o persoana poate ramane paralizata pe o parte a corpului, sau poate avea tulburari de auz sau de vedere.
  • Daca sangele este impiedicat sa ajunga la creier, capacitatile intelectuale pot deveni limitate, ajungandu-se chiar la boli precum Alzheimer sau senilitate.
  • Daca sunt afectate arterele renale, tensiunea arteriala incepe sa creasca si riscul aparitiei bolilor la nivelul rinichilor este mult mai mare.

Dupa cum ti-ai dat seama, cel mai mic blocaj la nivelul vaselor de sange poate conduce la aparitia problemelor grave de sanatate. Ingustarea si pierderea elasticitatii vaselor de sange este cauza multor boli cronice care afecteaza populatia la nivel mondial.

Ce inseamna toate aceste aspecte?

Daca intelegem ca obstructionarea sau pierderea elasticitatii si ingustarea vaselor sangvine conduc la aparitia bolilor si ca mentinerea integritatii acestora este esentiala pentru sanatate, tragem concluzia ca este important sa luam masuri pentru a preveni blocarea lor.

Cum putem face acest lucru?

Cea mai buna modalitate este prin intermediul alegerilor pe care le faci cu privire la stilul de viata. Iar daca deja ai un blocaj la nivelul vaselor, vestea buna este ca poti inlatura majoritatea acestor blocaje tot prin adaptarea stilul tau de viata la unul mai sanatos.

legume-fructe-cosAlegeri cu privire la stilul tau de viata

Northwestern Medicine a efectuat doua studii majore privind impactul stilului de viata asupra sanatatii cardiovasculare.

Unul dintre ele a scos in evidenta faptul ca majoritatea adultilor tineri care au un stil de viata sanatos au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare la varsta mijlocie.

Celalalt studiu a demonstrat faptul ca sanatatea sistemului cardiovascular este mentinuta in primul rand printr-un stil de viata sanatos, in acest context ereditatea putand fi major influentata.

Cele mai importante alegeri pe care trebuie sa le iei pentru a scapa de toate aceste riscuri:

  1. Renunta la fumat
  2. Consuma alcool in cantitati reduse
  3. Mentine o greutate normala a corpului
  4. Fa zilnic exercitii fizice
  5. Adopta o alimentatie sanatoasa

Ce poti face pentru un stil alimentar sanatos?

Ceea ce mancam este singura alegere personala care influenteaza, mai mult decat oricare alta, starea nostra de sanatate pe termen lung. Asa ca trebuie sa incercam sa consumam mai multe alimente de natura vegetala decat animala. Cu cat vom consuma alimente mai putin procesate si totodata mai apropiate de starea lor naturala, cu atat riscul aparitiei bolilor va fi mult mai redus.

Asadar, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Consuma mai multe fructe, legume si fibre
  • Consuma mai multe cereale integrale si mai putina faina alba
  • Consuma mai multe legume precum fasole sau linte si mai putina carne
  • Bucura-te de cateva nuci si seminte in fiecare zi
  • Limiteaza consumul de preparate si bauturi cu zahar, bea mai multa apa si evita cofeina
  • Redu consumul de sare
  • Consuma mai putine mancaruri pe baza de carne si mai multe produse vegetale

Alimente pe post de medicamente

Iata cateva alimente care te vor scapa de medicamente daca nu vor mai lipsi din cosul tau de cumparaturi:

Migdale
Ovaz
Linte
Quinoa
Nuci
Merisoare
Orez brun
Grau integral
Seminte de in
Seminte de chia
Cereale integrale

Afine
Rodie
Fasole
Usturoi
Masline
Ghimbir
Broccoli
Avocado
Curcuma
Pepene verde
Legume cu frunze verzi

Sanatatea copiilor nostricopii-inima

Parintii ii pot influenta pe copii in alegerea unui stil alimentar sanatos in perioada in care ei incep sa isi formeze obiceiurile si preferintele alimentare.

Unele din cele mai frecvente boli cronice cu care ne confruntam in ziua de azi au fost puse pe seama factorului ereditar. Daca tatal sau bunicul au suferit de vreo boala de inima, atunci si urmasii lor sunt susceptibili de a avea aceeasi afectiune. Daca exista un caz de diabet in familie, atunci si urmasii au un risc mai mare de a dezvolta un tip de diabet.

Insa oare cate dintre aceste boli au fost transmise pe cale ereditara si cate prin transmiterea aceluiasi stil de viata?

In prezent se stie ca aceste boli sunt asociate cu un stil de viata nepotrivit.
Ca orice parinte iubitor, vrem sa ii oferim copilului nostru ce este mai bun la inceputul vietii pentru a putea sa se dezvolte sanatos si fericit. Formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase este un cadou de care poate sa beneficieze o viata intreaga.

Stiati ca…

…cele mai intalnite cauze de deces din UE sunt atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale si cancerul? Problemele sistemului circulator – in principal accidentele vasculare
cerebrale si atacurile de cord sunt cauza a 37% din decease, urmand apoi cancerul care provoaca 26% din acestea.

…Romania se claseaza pe locul doi in clasamentul tarilor cu gradul
de mortalitate cel mai ridicat?

copil-marCeea ce mancam este singura alegere personala care influenteaza, mai mult decat oricare alta, starea nostra de sanatate pe termen lung. Asa ca trebuie sa incercam sa consumam mai multe alimente de natura vegetala decat animala. Cu cat vom consuma alimente mai putin procesate si totodata mai apropiate de starea lor naturala, cu atat riscul aparitiei bolilor va fi mult mai redus. Asadar, alege sa incluzi in alimentatia ta zilnica mai multe preparate pe baza de plante.

Fiecare masa poate face diferenta!

Articolul precedent Dieta si sportul. Intrebari de la cititori
Articolul următor Fibrele, micile ajutoare mari
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.