Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Covrigul, o pacaleala de peste 200 de calorii

Covrigul, o pacaleala de peste 200 de calorii

2
Covrigul, o pacaleala de peste 200 de calorii

covrig caloriiCovrigul nostru cel de toate zilele este o gustare (de cele mai multe ori calda) care ne satura timp de cateva ore, ne scapa de „corvoada” de a pregati un pachetel pentru luat la birou si ne satisface pofta de ceva bun. Dar stii cate calorii are un covrig? Stii ca deliciosii covrigi ingrasa si sunt mini-„bombe” pentru sanatate? Descopera de ce amestecul de faina, drojdie, apa si sare nu este decat o pacaleala plina de calorii goale din punct de vedere nutritional si alege, in loc de un covrig cald, cumparat rapid de la simigeria din colt ori de la metrou, o gustare sanatoasa, care contine sub 200 de calorii. Fa-ti mai bine de acasa un sandvis cu paine integrala, pe care il poti umple de ingrediente benefice organismului tau, de exemplu!

Covrigi pentru toate gusturile

Dimineata esti mereu pe fuga, nu ai timp de mic dejun si nu ti-ai pregatit nimic nici pentru pranzul de la birou? Nimic mai simplu: te opresti la o simigerie, iei 1-2 covrigi aburinzi, acum iesiti de pe banda, si gata, ai rezolvat problema! De ce ne plac atat de mult covrigii? Pentru ca gasesti peste tot un covrig cald la 1 leu (in Capitala exista sute de covrigarii si simigerii cu nume de apostoli si impanzesc marile orase din tara deasemenea), covrigii sunt o alegere la indemana si in timpul postului, si cand ai rontai ceva dulce sau sarat, si cand nu ai timp de mic dejun sau pranz. In plus, un covrig cald te poate trimite atat de usor in copilarie: pentru cati dintre noi nu era un rasfat o iesire alaturi de parinti, la o simigerie din micul oras unde locuiam, unde minunatiile cu mac erau servite fierbinti, alaturi de un pahar inalt, plin de chefir rece?

Varietatea covrigilor ii transforma intr-o gustare pentru oricine: ii consumam in variantele clasice (covrigi cu sare, covrigi cu susan, covrigi cu mac, covrigi cu seminte), dar si cu masline, branza, stafide sau ceapa. Exista si covrigi umpluti cu ciocolata, vanilie, visine, mere. Si acelasi aluat de covrigi este folosit pentru a inveli crenvursti sau carnaciori. Omnipezentii covrigi sunt consumati si in varianta uscata si crocanta, la punga, iar celebrii covrigi de Buzau sunt marca atestata la nivel national, in Romania.

covrigi cu mac si susanCate calorii are un covrig

Care este relatia covrig – calorii? Problema covrigilor este ca au densitate energetica mare, dar o densitate nutritionala mica. In medie, un covrig are 50-80 g, iar 100 g echivaleaza cu un aport de 250-280 kcal. Covrigii preparati in simigeriile noastre (din faina, drojdie, apa si sare) sunt mai tot timpul fierti in apa cu zahar, iar unii dintre covrigi sunt produsi din aluat congelat (aspect care trebuie, prin lege, mentionat in vitrina simigeriei). Evident, daca optezi pentru variante de covrigi cu adaosuri (branza, mere, ciocolata), covrigul ales de tine va avea mai multe calorii, zahar si grasimi saturate. Si mai multe calorii au covrigii uscati si ambalati: pot ajunge la 400-480 kcal/100 g, pentru ca au in compozitie si grasimi!

Problema nu sunt neaparat caloriile, ci faptul ca aceste calorii nu vin la pachet cu prea multe beneficii nutritionale. Covrigii simpli sunt o pacaleala de peste 200 de calorii si nu se pot lauda cu un continut excelent de fibre, nici de proteine, nici de vitamine, nici de minerale, nici de grasimi sanatoase – acestea fiind mai mult calorii goale. Sunt de preferat merdenelelor uleioase sau unei gogosi pline de crema si tavalite prin zahar pudra, dar asta nu inseamna ca sunt sanatate pe paine.

Apropo de paine… practic, un covrig este echivalentul a 2-3 felii de paine alba. Faina alba este ieftina si lipsita de valorile nutritive, care se pierd prin rafinarea ce indeparteaza miezul (germenele, care contine proteine, minerale, Vitaminele E si B-urile, grasimi nesaturate) si tarata (exteriorul bogat in fibre si acizi esentiali grasi), lansand doar endospermul (bogat in carbohidrati si amidon). Prin urmare, covrigii elibereaza lent glucide in organism si tin de foame, dar fara a ne aduce beneficii.

produse de panificatie din faina albaFaina alba rafinata ne afecteaza sanatatea, consumata in exces si pe termen lung: poate promova ingrasarea si obezitatea, poate afecta digestia (irita stomacul si colonul) si poate creste nivelul colesterolului, poate creste riscul de boli cardiovasculare, poate creste nivelul insulinei (din cauza continutului glicemic ridicat, care nu ajuta deloc in cazul diabetului) si al inflamatiei din corp.

Faina alba vs. faina integrala, in Romania

O persoana cu o greutate normala si care face miscare moderat ar trebui sa consume maxim 6 portii cerealiere pe zi, o portie putand fi reprezentata de: o felie de paine sau o lipie (20-40 g), 30 g cereale integrale/musli, jumatate de cana de paste/orez/quinoa/mamaliga. Daca mananci in fiecare dimineata 2 covrigi, la pranz inca 2 si un strudel cu mere, iar seara inchei ziua cu o farfurie plina de pilaf, ai depasit doza zilnica recomandata. In plus, painea este de ani buni nelipsita din alimentatia romanilor si o consumam in exces. Daca iti place painea alba, pufoasa, nu faci deloc sport si ai deja cateva kilograme in plus, intelegi rapid care este problema legata de covrigi…

Un studiu al Institutului National de Statistica (din aprilie-iunie 2018) a descoperit ca in Romania se produc anual 1,5 milioane de tone de paine, iar romanii consuma lunar, in medie, 7,9 kg de paine si produse conexe de panificatie/cap de locuitor. In noiembrie 2018, un studiu de piata realizat de Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) a descoperit ca mancam anual 82,2 kg de paine/cap de locuitor. Din cele doua studii reiese o medie de 225-260 g paine/zi, adica dublul cantitatii de 6 portii cerealiere/zi, despre care spuneam mai sus. Cantitatea este in continuare mai mare decat media europeana, de 78 kg/cap de locuitor/an.

paine integralaDar partea pozitiva este ca aceasta cifra a scazut cu 10 kg in ultimii 10 ani, iar cercetarea ROMPAN a scos la iveala faptul ca romanii sunt mai interesati de calitate, alegand tot mai des painea din faina integrala si realizata traditional. Deci alege si tu sa iti umpli meniul zilnic de produse cerealiere integrale (paine, paste, quinoa), uita de covrigul zilnic si vei trai mai sanatos!

Articolul precedent Pesto de patrunjel – reteta video
Articolul următor Apa de naut (aquafaba) redusa
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

2 COMENTARII

  1. Bun şi soluţia care este ? Veniţi cu o reţetă de pâine sănătoasă. Eu am grâu, am maşină de roluit cereale dar din făina făcută nu prea iese pâinea. E adevărat eu consum musli SANOVITA cu fructe uscate încă din anul întâi de facultate în 1992 când la Mega de pe Titulescu punga de musli cu fructe era 9 lei. Dar o consumam în sesiune cu lapte cald. Dar în post ce faci? Eu apreciez preocuparea pentru o hrană sănătoasă dar să ştiţi că aţi putea creşte vânzările doar dacă veniţi şi cu reţete adecvate. Personal doresc să fac halva de casă de post şi nu găsesc nici o reţetă adecvată. Pe you tube au foarte mult zahăr, miere , practic sunt bombe. La Mega halva 365 de la greci firma AB este plină de zahăr de arde pe gât. Cuinul pentru smalţul ab ce se amestecă cu tahinii este interzis în UE….Veniţi cu reţete altel materia primă comercializată nu se prea vinde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.