Acasă Gătesc gustos 7 idei pentru micul dejun sanatos al copilului tau (retete si foto)

7 idei pentru micul dejun sanatos al copilului tau (retete si foto)

2
7 idei pentru micul dejun sanatos al copilului tau (retete si foto)

copil care mananca

Stiai ca 25% din energia unui copil este data de un mic dejun de calitate? Mai ales daca merge la scoala, el are nevoie de rezerve de energie pentru a se concentra si pentru a parcurge toate activitatile zilnice. De unde isi poate extrage resurse? Vom vedea impreuna in randurile care urmeaza.

La scoala, dar chiar si la gradinita, copilul tau este implicat intr-o serie de activitati menite sa ii dezvolte gandirea, rationamentele logice, capacitatea de organizare. Ca sa se concentreze suficient, si, mai ales, eficient, trebuie sa ii asiguri combustibilul.

Cu cateva saptamani in urma discutam aici despre micului dejun si rolul sau intr-o alimentatie sanatoasa. Dat fiind ca subiectul a fost unul de interes, revenim astazi cu cateva precizari suplimentare si idei pentru parintii ca tine, care inteleg cat este de important micul dejun pentru intreaga familie, dar mai ales pentru copii, cei al caror organism este in plina etapa de crestere si dezvoltare.

Ce spun specialistii?

Un studiu realizat in anul 2014 de un grup de cercetatori din Cipru, care au studiat indeaproape legatura intre micul dejun si factorii de risc cardiometabolic la copiii cu varsta intre 4 si 8 ani, a subliniat faptul ca un copil ce mananca in mod obisnuit un mic dejun format din alimente sanatoase:

  • Consuma mai multi nutrienti esentiali pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa decat copilul care sare peste micul dejun.
  • Manifesta un risc mai scazut de a dezvolta pe viitor afectiuni ca obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.
  • Are mult mai multe sanse sa devina un adult cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Ce trebuie sa contina micul dejun?

  • fructe si legume pentru vitamine si minerale
  • cereale integrale pentru fibre
  • produse din lapte pentru vitamine, calciu
  • alimente cu un continut bogat de proteine vegetale pentru energie

Nu intotdeauna poti sa gasesti un preparat care sa contina aceste ingrediente in doza suficienta, asadar ai grija sa variezi continutul micului dejun, in asa fel incat sa le cuprinzi pe toate pe parcursul unei saptamani. Daca ai un copil mofturos la mancare, lasa-l sa aleaga intre mai multe optiuni si, in acest fel, va simti mai putin ca ii este impus.

Idei pentru un mic dejun hranitor

1. Cereale

Incepem cu cea mai populara varianta, fireste. Cerealele sunt o idee buna intotdeauna, intrucat asigura necesarul de fibre. Combinate cu lapte vegetal sau iaurt, eventual si cu cateva fructe confiate sau nuci, au un gust bun si ofera organismului nutrienti importanti pentru buna desfasurare a activitatii in prima parte a zilei. Sunt multe variante posibile, astazi iti propunem dintre ele una  pe care o gasesti chiar la promotie pe site-ul nostru: musli cu oligofructoza. Amestecul crocant de fulgi de ovaz si grau spelta, cu adaos de oligofructoza si concentrat de struguri, mere și pere ii va oferi copilului tau satietate pentru o perioada îndelungata.

Musli Crunch cu Oligofructoza2. Sandwich sanatos

Pe locul doi in topul popularitatii figureaza sandwichurile. Tu in mod sigur esti un parinte responsabil si stii deja ca nu orice sandwich este sanatos si ca trebuie sa te feresti de mezeluri. Vrei sa stii ce ai putea sa faci in plus? Alege paine din faina integrala: aceasta foloseste cereale carora nu li s-a indepartat tarata (coaja) si, prin aceasta, asigura fibrele atat de necesare in alimentatie, imbunatateste tranzitul intestinal si sporeste aportul de nutrienti. O varianta rapida este sa ungi doua felii de paine integrala cu unt de arahide. Copiii vor indragi imediat acest aliment care contine, la randul sau, fibre, vitamine si minerale.

100 de grame de unt de arahide aduce organismului:

  • 73% din doza zilnica recomandata de mangan
  • 45% din doza zilnica recomandata de vitamina E
  • 39% din doza zilnica recomandata de magneziu
  • 27% din doza zilnica recomandata de vitamina B6
  • 18% din doza zilnica recomandata de acid folic
  • 24% doza zilnica recomandata de cupru
  • 67% din doza zilnica recomandata de vitamina B3

unt de arahide

3. Gris cu lapte

Despre grisul cu lapte putem spune ca este un adevarat aliment al copilariei, iubit de catre cei mici, dar si de cei mari. Se pregateste usor si cunoaste o multime de variatii pentru a satisface si cele mai pretentioase gusturi. Alege un gris cu lapte clasic sau incearca reteta noastra cu lapte de cocos si vanilie pentru arome speciale.

Gris cu lapte de cocos si vanilie

4. Smoothie

Smoothie-ul este o alta componenta a micului dejun pe care oricine o indrageste. Fructe sau legume proaspete, mixate pana cand se transforma intr-o spuma delicioasa, cu o consistenta mai groasa sau mai subtire, dupa preferinta. Copiilor le plac mai ales variantele cu banane, pentru ca au un gust specific si o dulceata naturala. Pentru o dimineata plina de energie, ai mai jos una dintre cele mai populare retete de smoothie SanoVita.

Smoothie energizant cu Orzo

5. Humus

Humusul este una dintre optiunile de mic dejun care aduc un aport important de proteine vegetale, in acest caz datorita nautului din compozitie. Humusul se mananca la temperatura camerei sau fierbinte, nu de la frigider, cel putin asa se procedeaza in tara de origine a preparatului.  Si humusul poate fi uns, ca si untul de arahide, pe o felie de paine integrala, iar daca ai sa il ornezi cu bucatele de legume, vei reusi in mod cert sa faci sa faci pofta copilului tau. Nu te limita la retete clasica, incearca diferitele variante de humus pe care ti le propunem si vezi care prinde mai bine la princhindeilor.

6. Granola

O combinatie speciala de cereale, crocanta si savuroasa, pe care numai cine nu a gustat-o niciodata nu o iubeste: granola. Reteta noastra contine fulgi de ovazstafidemerisoare si ghimbir confiat dar, dupa ce capeti putina experienta in preparare, poti sa schimbi ingredientele dupa plac. E greu de crezut ca exista vreun copil care sa faca mofturi la granola, dar daca vrei sa fii sigur, inainte de a o da la cuptor, toarn-o in mici forme simpatice si las-o sa se intareasca asa.

Granola din ovaz cu fructe

7. Clatite

Daca ar fi lasati sa aleaga singuri, fara interventia parintilor, majoritatea copiilor ar alege sa manance numai dulciuri. Cum nu le poti exclude din alimentatie total, alege macar variantele cele mai sanatoase, cele pe care le pregatesti chiar tu in casa. De exemplu, reteta de mai jos, de clatite, este o idee potrivita. Nu le unge insa cu gem sau dulceata intotdeauna, incearca uneori si unt de arahide simplu sau crocant. Ambele variante au un gust delicios, si aduc numeroase beneficii sanatatii.

Clatite din faina integrala si banane

Ti-au placut ideile noastre? Adauga-le in lista ta de preparate pentru micul dejun si spune-ne intr-un comentariu cum au reactionat micii mancaciosi!

2 COMENTARII

  1. Aș vrea să știu daca exista vreo rețeta de menținerea sănătății și dacă pot sa gatesc eu ca copil de 11 ani
    De menținerea sănătății m-am referit la un fel de menținerea kilogramelor eu am 37-35 kg

    • Pentru menținerea unei sănătăți bune în general și păstrarea unei greutăți optime, este indicată o dietă bazată de cereale integrale, grăsimi sănătoase (migdale, nuci, caju), legume, fructe și proteine sănătoase; evitarea sucurilor îndulcite și orice alte produse ce conțin zahăr procesat adăugat sau grăsimi nesănătoase. Deasemenea este indicat sportul regulat și o stare de spirit optimistă. Poți găsi mai multe informații și sfaturi în articolul acesta: https://sanovita.ro/blog/11-nutrienti-vitali-pentru-orice-vegan/
      A se consulta un medic nutriținist pentru o dietă personalizată.
      Sănătate și zi frumoasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.