NUCI MACADAMIA 250G OBIOMareste

79,46 lei

99,32 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371379

0.2505kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Descriere generala despre nucile de Macadamia

a. Ce sunt nucile de Macadamia

b. Cum se obtin nucile de Macadamia

c. Cum alegi si cum depozitezi nucile de Macadamia

d. Proprietatile nutritive ale nucilor de Macadamia

  1. Beneficiile consumului de nuci de Macadamia

a. Nucile de Macadamia iti protejeaza inima

b. Nucile de Macadamia iti imbunatatesc sanatatea osoasa

c. Nucile de Macadamia sprijina digestia si te pot ajuta sa slabesti

d. Nucile de Macadamia pot ajuta bolnavii de artrita

e. Nucile de Macadamia lupta cu sindromul metabolic si diabetul

f. Nucile de Macadamia pot preveni cancerul

g. Nucile de Macadamia iti protejeaza creierul

h. Nucile de Macadamia trateaza anemia

i. Nucile de Macadamia iti pastreaza pielea frumoasa

j. Nucile de Macadamia iti intaresc parul

  1. Riscurile consumului de nuci de Macadamia

  2. Retete cu nuci de Macadamia

Descriere generala despre nucile de Macadamia

Nucile de Macadamia sunt fructele arborilor cu acelasi nume, originari din Australia. Exista patru specii de arbori de Macadamia, doua dintre ele producand aceste nuci comestibile: Macadamia integrifolia si Macadamia tetraphylla (celelalte doua specii, Macadamia ternifolia si Macadamia jansenii, produc nuci amare sau toxice, care nu sunt consumate de om). Arborii de Macadamia pot atinge 20-25 m inaltime, au frunze eliptice si produc nuci cu o coaja extrem de tare, care contin 1-2 seminte. Clima perfecta pentru ei presupune sol fertil, temperaturi mari si ploaie din belsug.

Arborii de Macadamia sunt cultivati in scop comercial in Australia, Africa de Sud, Hawaii, California, Brazilia, Guatemala, Columbia, Costa Rica, Israel, Kenya, Malawi, Bolivia, China si Noua Zeelanda. Cel mai mare consumator de nuci de Macadamia, la nivel mondial, sunt Statele Unite ale Americii.

Ce sunt nucile de Macadamia

Consumate de populatia aborigena din Australia (care numeau copacii „Kindal Kindal”), nucile de Macadamia si-au primit numele de la colonistii britanici, povestea fiind una interesanta. Primul european care a vazut arborele si nucile de Macadamia a fost botanistul si exploratorul britanic Allan Cunningham, in 1828. Apoi, in 1857, botanistul germano-australian Ferdinand von Mueller a botezat genul Macadamia, in onoarea prietenului sau, Dr. John Macadam, un politician, chimist si profesor de medicina scotiano-australian. Un an mai tarziu, Walter Hill (superintendent la Gradinilor Botanice din Brisbane, Australia), a observat un baiat mancand nucile, fara efecte adverse, confirmand ceea ce aborigenii stiau de sute de ani. Nucile de Macadamia mai sunt numite nuci de Queensland, nuci de Hawaii, nuci maroochi, nuci de tufis, nuci bauple.

Cum se obtin nucile de Macadamia

Nucile de Macadamia sunt atat de scumpe din cauza faptului ca un arbore de Macadamia nu incepe sa produca nuci in cantitati suficiente pentru recoltare si comercializare decat dupa ce are 7-10 ani. In plus, arborii de Macadamia infloresc in 4-6 luni, nucile maturizandu-se in momente diferite si putand fi recoltate doar de 5-6 ori/an, manual, in timpul procesului neputand sa-ti dai seama care sunt coapte si care nu (coaja tare si groasa este indepartata abia inainte de ambalare, fiind necesara o forta de 21 kg/cm2; interesant este faptul ca papagalul zambila poate sparge cu ciocul aceste nuci). Pentru ca vrem sa iti aducem cat mai multe optiuni sanatoase in magazinul virtual Sano Vita, de acum gasesti si la noi nuci de Macadamia la un pret bun!

Cum alegi si cum depozitezi nucile de Macadamia

Daca gasesti nuci de Macadamia intregi, in coaja, depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat – vor rezista cateva luni, fara probleme. Cele mai bune nuci de Macadamia sunt compacte, netede si uniforme ca marime, fara crapaturi. Daca alegi nuci de Macadamia fara coaja, opteaza pentru cele crude, fara sare sau indulcitori, pentru a te bucura de toate beneficiile acestora, si depoziteaza-le intr-o caserola acoperita, la frigider.

Proprietatile nutritive ale nucilor de Macadamia

Nucile de Macadamia contin mai multe grasimi decat toate celelalte tipuri de nuci, dar majoritatea acestora sunt grasimi sanatoase, benefice organismului uman, lipsite de colesterol. In plus, contin putine zaharuri, deci sunt potrivite in dietele de slabire. Nucile de Macadamia sunt o sursa bogata de vitamine, minerale, proteine, antioxidanti si aminoacizi.

100 g de nuci de Macadamia contin:

  • 718 kcal

  • 75,8 g grasimi (dintre care 58,9 g mononesaturate, 12,1 saturate, 1,5 polinesaturate, 206 mg Omega-3 si 1.296 mg Omega-6)

  • 14,2 g carbohidrati

  • 8,6 g fibre

  • 7,9 g proteine

  • 4,6 g zaharuri

  • 1,2 mg Vitamina B1 (80% din doza zilnica recomandata)

  • 0,2 mg Vitamina B2 (10% din doza zilnica recomandata)

  • 2,5 mg Vitamina B3 (12% din doza zilnica recomandata)

  • 0,3 mg Vitamina B6 (14% din doza zilnica recomandata)

  • 11 mcg Vitamina B9 (3% din doza zilnica recomandata)

  • 1,2 mg Vitamina C (2% din doza zilnica recomandata)

  • 0,5 mg Vitamina E (3% din doza zilnica recomandata)

  • 85 mg calciu (9% din doza zilnica recomandata)

  • 3,7 mg fier (20% din doza zilnica recomandata)

  • 130 mg magneziu (33% din doza zilnica recomandata)

  • 188 mg fosfor (19% din doza zilnica recomandata)

  • 368 mg potasiu (11% din doza zilnica recomandata)

  • 4,1 mg mangan (207% din doza zilnica recomandata)

  • 0,8 mg cupru (38% din doza zilnica recomandata)

  • 3,6 mcg seleniu (5% din doza zilnica recomandata)

Beneficiile consumului de nuci de Macadamia

Bogate in unele dintre cele mai importante vitamine si minerale (A, B, fier, acid folic, mangan), proteine, grasimi (Omega-3, Omega-6, Omega-7 si Omega-9) si antioxidanti, nucile de Macadamia ajuta inima, scad colesterolul si tensiunea, trateaza diabetul si reintineresc pielea si parul. Descopera mai jos toate beneficiile nucilor de Macadamia!

Nucile de Macadamia iti protejeaza inima

Studiie de specialitate au descoperit ca nucile de Macadamia pot scadea factorii de risc in cazul bolilor de inima (datorita faptului ca pot scadea inflamatia), formarii cheagurilor in vasele sangvine (prevenind atacul de cord), nivelul colesterolului total, „rau”/LDL si trigliceridelor. Inlocuirea in alimentatie a grasimilor saturate cu cele mono- si polinesaturate (ca cele din nucile de Macadamia) ridica nivelul colesterolului „bun”/HDL, conform cercetarilor.

Nucile de Macadamia iti imbunatatesc sanatatea osoasa

Nucile de Macadamia sunt surse bune de calciu, magneziu si potasiu – cele trei minerale care previn demineralizarea osoasa – si nu contin mult sodiu, ceea ce nu face decat sa ajute. Fosforul din ele promoveaza mineralizarea dintilor si oaselor, iar persoanele care sufera de boli la rinichi (care afecteaza capacitatea organismului de a absorbi calciul si magneziul) pot beneficia in urma consumului de nuci de Macadamia.

Nucile de Macadamia sprijina digestia si te pot ajuta sa slabesti

Nucile de Macadamia contin fibre solubile si insolubile, care ajuta digestia si elimina toxinele din organism. In plus, sunt bogate in cupru, mineral care ajuta reactiile enzimatice ce contribuie la sanatatea digestiva. Combinatia de proteine, fibre si grasimi sanatoase din nucile de Macadamia tine foamea la distanta, pastrand satietatea mai mult timp, iar continutul de Omega-7 (acid palmitoleic) poate promova scaderea in greutate, conform unui studiu (pe animale).

Nucile de Macadamia pot ajuta bolnavii de artrita

Studiile de specialitate au descoperit ca uleiul de Macadamia este eficient in tratarea inflamatiei, iar nucile in sine sunt bogate in acidul gras esential Omega-3, care poate preveni artrita.

Nucile de Macadamia lupta cu sindromul metabolic si diabetul

Sindromul metabolic (numit si sindromul rezistentei la insulina) este un grup de afectiuni asociate, care cresc riscul de diabet zaharat si boli cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct): hipertensiune arteriala, glicemie crescuta, nivel scazut al colesterololului bun”/HDL, nivel ridicat al trigliceridelor si  obezitate abdominala. Exista cercetari medicale care sugereaza ca acizii grasi mononesaturati (ca cei prezenti in nucile de Macadamia) pot reduce riscul de sindrom metabolic si reduce efectele acestuia in cazul pacientilor deja bolnavi. Alte studii indica beneficiile asocierii sportului cu o alimentatie bogata in acizi grasi mononesaturati, pentru bolnavii de diabet.

Nucile de Macadamia pot preveni cancerul

Nucile de Macadamia contin tocotrienoli (un tip de Vitamina E despre care se crede ca au un puternic impact anticacerigen) si flavonoizi (fitonutrienti care distrug radicalii liberi din corp, luptand cu temutul cancer).

Nucile de Macadamia iti protejeaza creierul

Tocotrienolii din nucile de Macadamia protejeaza creierul de efectele glutamatului (care joaca un rol in aparitia unor boli ca Alzheimer si Parkinson), iar acidul oleic (grasime nasatoasa gastia si in uleiul de masline) are acelasi efect de protectie cand vine vorba despre stresul oxidativ, pastrarea unui nivel scazut al tensiunii si, prin urmare, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale – spun studiile. Nucile de Macadamia mai contin, in plus, acid palmitoleic (componenta importanta a mielinei, stratul care protejeaza celulele nervoase), Omega-9 (care imbunatateste memoria), cupru, Vitamina B1, mangan si magneziu (care ajuta la productia de neurotransmitatori sanatosi).

Nucile de Macadamia trateaza anemia

Nucile de Macadamia contin fier, deci pot contribui la prevenirea si tratarea anemiei, mai ales daca in alimentatia persoanei in cauza sunt incluse si alimente bogate in Vitamina C (care imbunatateste absorbtia de fier in organism).

Nucile de Macadamia iti pastreaza pielea frumoasa

Acizii grasi esentiali din nucile de Macadamia joaca un rol in sanatatea pielii tale, mai ales cand vine vorba despre uleiul obtinut din acestea (care este dens, dar se absoarbe usor). Pielea este hidratata si vindecata, ridurile si petele sunt tinute la distanta, iar membranele ei celulare raman sanatoase gratie acodului palmitoleic (prezent in mod natural in pielea noastra si care se reduce cantitativ, odata cu inaintarea in varsta).

Nucile de Macadamia iti intaresc parul

Acelasi acid palmitoleic intareste radacinile firelor de par, hidratandu-le si conferindu-le stralucire si elasticitate. Uleiul de Macadamia masat pe scalp si pe par stimuleaza cresterea, impiedica ruperea, intareste foliculii si tine firele rebele la locul loc.

Riscurile consumului de nuci de Macadamia

Nucile de Macadamia pot fi consumate in siguranta de persoanele care nu sunt alergice la nuci, cu moderatie. Consumul in exces poate provoca alergii ale pielii sau tuse, hipertensiune (daca le consumi sarate) si probleme gastrointestinale. De asemenea, trebuie retinut faptul ca nucile de Macadamia sunt bogate in calorii (10-12 bucati contin in jur de 200, de exemplu). Varianta cea mai sanatoasa este cea naturala, deci consuma nuci de Macadamia asa, nu prajite, sarate sau indulcite. Cumpara intotdeauna nuci de Macadamia din surse de incredere, pentru a te asigura ca au fost ambalate in conditii sigure si nu contin Salmonella.

Retete cu nuci de Macadamia

Nucile de Macadamia pot inlocui snacks-urile procesate care nu aduc nutrienti organismului (chips-uri, de exemplu), dar nu le consuma in loc de seminte sau popcorn, in fata televizorului, pentru ca vei manca mult prea multe! Presara cateva nuci de Macadamia intr-o salata (in loc de crutoane), in cereale integrale sau transforma-le in unt.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati