PULBERE DE ACAI ECO 60G OBIOMareste

43,52 lei

54,40 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371397

0.0605kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Descriere generala despre acai

a. Ce sunt fructele de acai

b. Cum se consuma fructele de acai

c. Proprietatile nutritionale ale fructelor de acai

  1. Beneficiile consumului de acai

a. Fructele de acai sunt pline de antioxidanti

b. Fructele de acai au potential anti-cancerigen

c. Fructele de acai pot reduce nivelul colesterolului

d. Fructele de acai ofera protectie cardiovasculara

e. Fructele de acai lupta cu diabetul

f. Fructele de acai iti mentin pielea tanara

g. Fructele de acai stimuleaza imunitatea si energia

h. Fructele de acai ajuta creierul si functia cognitiva

i. Fructele de acai stimuleaza digestia sanatoasa

j. Fructele de acai te ajuta sa slabesti

  1. Riscurile consumului de acai

  2. Retete cu acai

Descriere generala despre acai

Fructele de acai (cuvant pronuntat „asaˈi”) sunt originare din America Centrala si de Sud, fiind roadele palmierilor cu acelasi nume (Euterpe oleracea), care pot depasi 25 m inaltime si care sunt cultivati in principal pentru fructe (gratie cererii globale de acai, din secolul XXI), dar si pentru inimi de palmier (maduva pomului, practic), frunzele de pana la 3 m lungime si lemn. Palmierii de acai sunt originari din Brazilia, Peru, Trinidad si Tobago, Suriname si produc fructe rotunde, mov negricioase la culoare, de 2,5 cm diametru, asemanatori strugurilor sau afinelor, care cresc in ciorchini de 500-900 de bucati.

Acai sunt numite de indigeni „ica-cai” (in traducere, „fructele care plang”), deoarece ar fi fost decoperite intr-un moment tragic de foamete in randul unui trib indo-amazonian. Conform legendei locale, seful de trib a decis sa combata criza sacrificand toti nou-nascutii tribului, printre care si propriul nepot, bebelusul fiicei sale, Iaca. Aceasta s-a izolat in coliba ei, plangandu-si copilasul, iar dupa cateva zile i s-a parut ca aude un copil plangand si a plecat in jungla, in cautarea lui. Ce a gasit, de fapt, a fost un palmier imens, plin de fructe hranitoare, care ar fi putut hrani intregul trib fara probleme. Disperata, Iaca a murit plangand, la poalele copaculuiș cand a fost gasita de tatal ei, acesta a decis sa boteze palmierul dupa ea („acai = „Iaca, invers).

Ce sunt fructele de acai

Fructele de acai mai sunt numite „aurul mov al naturii”, contin mult mai multi antioxidanti decat afinele si coacazele si au fost consumate de catre triburile indigene din bazinul amazonian de sute de ani, constituind peste 25% din volumul total al alimentatiei acestora (pentru a fi consumate, sunt inmuiate in apa si zdrobite intr-o pasta). Acai a devenit un tip de fruct cunoscut pe plan international abia in anii ’80, fiind una dintre cele mai populare solutii organice pentru o sanatate de nota 10 si un remediu utilizat de practicantii medicinei alternative.

Un fruct de acai are o samanta mare in centru (care reprezinta aproximativ 80% din superfructul brazilian), acoperita de pulpa galbena si coaja mov inchis (care contin toti nutrientii benefici din acai).

Cum se consuma fructele de acai

Fructele de acai au un gust descris drept un amestec de mure si ciocolata neindulcita. Deoarece fructele de acai pot fi consumate proaspete doar timp de 24 de ore dupa culegere, acestea sunt vandute la export sub forma de piure de fructe congelat, suc sau pulbere (forma in care le gasesti si in magazinul online Sano Vita, la un pret bun). Pulberea de acai este obtinuta prin congelarea si uscarea fructelor de acai. Asa se pastreaza cel mai eficient nutrientii din fructe. Doza zilnica recomandata a pudrei de acai este de 28 g de pulbere amestecata in 30-60 ml de apa, luata o data sau impartita in doua doze/zi.

Proprietatile nutritionale ale fructelor de acai

Fructele de acai sunt pline de antioxidanti (antocianine, polifenoli, vitaminele A, C si E), fibre alimentare, minerale (magneziu, potasiu, fosfor, mangan, calciu, cupru, fier, zinc), toti aminoacizii esentiali, vitaminele B1, B2 si B3, acizi grasi esentiali (Omega-3 si Omega-6).

In medie, 100 g de pulbere de acai contin:

  • 534 kcal

  • 52 g carbohidrati

  • 52 g fibre

  • 32 g grasimi (din care 56% acid oleic/Omega-9, 24% acid palmitic si 13% acid linoleic/Omega-6)

  • 8 g proteine

  • 260 mg calciu

  • 4 mg fier

Beneficiile consumului de acai

Acai sunt considerate superalimente, fiind fructe sanatoase, care te ajuta – daca ai o dieta ehilibrata, plina de varietate si alimente complementare – sa traiesti mai bine, putand avea in impact important asupra starii tale de sanatate, din mai multe puncte de vedere. Descopera-le pe toate, mai jos!

Fructele de acai sunt pline de antioxidanti

Acai joaca un rol important in sistemul de protectie celulara al corpului tau, gratie continutului de antioxidanti (antocianine – pigmentii care le dau culoarea intensa – si polifenoli), care lupta cu radicalii liberi ce patrund in organism prin alimentatia deficitara, din poluarea externa si prin radiatiile UV. Daca acestia din urma nu sunt neutralizati, duc la imbatranirea pielii, parului, dintilor si ochilor, afecteaza celulele si provoaca numeroase boli: cancer, diabet, boli de inima. Conform masuratorilor de specialitate (scara ORAC/Oxygen Radical Absorbance Capacity), fructele de acai contin mult mai multi antioxidanti decat coacazele si afinele.

Fructele de acai au potential anti-cancerigen

Testele pe animale si de laborator (unele pe oameni nu au fost realizate deocamdata) au aratat ca pulpa de acai a redus incidenta cancerului de colon si cancerului de vezica urinara.

Fructele de acai pot reduce nivelul colesterolului

Studiile pe oameni si animale indica faptul ca fructele de acai pot regla nivelul colesterolului, reducandu-l pe cel total si cel „rau”/LDL. Acest lucru se intampla gratie antocianinelor (care au un impact pozitiv asupra colesterolului) si sterolilor vegetali (care previn absorbtia colesterolului in organism).

Fructele de acai ofera protectie cardiovasculara

Sterolii vegetali din acai contribuie la o circulatie buna, o compozitie sangvina echilibrata (din punct de vedere al oxigenarii) si relaxarea vaselor de sange (sunt agenti vasodilatatori). Iar antocianinele scad nivelul colesterolului (cum explicam mai sus), prin urmare si riscul de arteroscleroza ori atac de inima.

Fructele de acai lupta cu diabetul

Fructele de acai sunt si un aliment antiinflamator (gratie continutului de acizi grasi mononesaturati, printre care si acidul oleic, care este prezent si in uleiul de masline extravirgin), una dintre cauzele problemelor hormonale, cum este si diabetul de tip 2.

Fructele de acai iti mentin pielea tanara

Radicalii liberi si stresul oxidativ ridicat impacteaza adesea in primul rand tenul, provocand pete, riduri fine sau adanci, piererea elasticitatii si decolorarea. Antioxidantii din acai lupta cu primele semne de imbatranire a pielii, ajuta la regenerarea acesteia si ii pastreaza stralucirea cat mai multa vreme. Uleiul de acai este folosit frecvent in produsele cosmetice care combat iritatia, roseata si deshidratarea pielii.

Fructele de acai stimuleaza imunitatea si energia

Studiile de laborator si pe subiecti umani arata ca fructele de acai pot creste productia de celule T gamma/delta (o componenta importanta a sistemului imunitar), de interleukina 12/IL-12 si celule mieloide (celule albe, care asigura sanatatea imunitara). Consumul de acai pulbere poate atrage dupa sine cresterea energiei si rezistentei organismului, te poate ajuta sa lupti cu oboseala si epuizarea (mai ales dupa o sesiune intensiva de sport).

Fructele de acai ajuta creierul si functia cognitiva

Antocianinele te ajuta sa eviti accidentele vasculare cerebrale, iar – prin faptul ca opresc activitatea biologica ce degradeaza intelgritatea celulara – fructele de acai pot imbunatati memoria pe termen scurt si lung, concentrarea, pot ajuta creierul sa imbatraneasca sanatos, sa se descurce mai bine in conditii de stres psihologic si sa nu dezvolte boli neurologice (ca dementa).

Fructele de acai stimuleaza digestia sanatoasa

Pentru un sistem digestiv curat si in perfecta functionare, apeleaza la acai! Aceste fructe au efect de detoxifiere a organismului (indeparteaza toxinele acumulate in sistemul digestiv), ajuta digestia si absorbtia de nutrienti din alimentatie, reduc sansele de constipatie si alte probleme digestive neplacute (deoarece contin fibre).

Fructele de acai te ajuta sa slabesti

Unii experti cred ca fructele de acai pot reduce pofta de mancare (gratie impactului pe care il au asupra hormonilor care controleaza nivelul zaharului din sange si sentimentului de satietate), iar un studiu interesant a descoperit ca 200 g de pulpa de acai/zi (timp de 4 saptamani) poate reduce nivelul total de grasime corporala, in cazul femeilor supraponderale.

Riscurile consumului de acai

Fructele de acai sunt sanatoase, dar tine minte ca nu fac minuni (studiile legate de beneficiile lor asupra orgniasmului uman sunt inca la inceput). Poti avea o reactie neplacuta la acai daca esti alergic la polen sau fructe de padure. Cand cumperi pulbere de acai, alege sursele certificate si asigura-te ca produsul este bio/organic/ecologic si nu are alte ingrediente adaugate, care ii pot reduce beneficiile (zahar sau cafeina).

Retete cu acai

Ai cumparat un pachet de acai pulbere – acum ce faci cu el? Ei bine, poti incorpora pudra de acai in diverse moduri in alimentatia proprie, pentru a profita de toate beneficiile pe care acest fruct ti le poate oferi:

  • smothie-uri, in care adaugi 1-3 lingurite de pulbere de acai

  • presarata intr-un bol, peste cereale integrale, lapte vegetal si fructe proaspete/confiate

  • adaugata in mancaruri de legume

  • folosita in sosuri de salate

Produsul este certificat organic.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati