SIROP DE AGAVE DARK RAW 250MLMareste

20,83 lei

26,04 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371423

0.2505kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Descriere generala despre siropul de agave

a. Ce este siropul de agave

b. Din ce se obtine siropul de agave

c. Ce gust are siropul de agave
d. Proprietatile nutritive ale
siropului de agave

  1. Siropul de agave nu ridica nivelul zaharului in sange

  2. Riscurile consumului de sirop de agave

  3. Cum se consuma siropul de agave

  4. Retete cu sirop de agave

Descriere generala despre siropul de agave

Siropul de agave este un sirop natural de 1,5 ori mai dulce decat zaharul, dar cu un indice glicemic/IG (care masoara cat de repede iti ridica un aliment bogat in carbohidrati nivelul de zahar din sange) mai scazut decat acesta. Comparativ, zaharul alb rafinat are un indice glicemic de 68, zaharul brun – unul de 64, mierea – unul de 30-64 (cu cat contine mai multa fructoza, cu atat IG e mai scazut), iar siropul de agave – de doar 15.

Ce este siropul de agave

Siropul de agave este extras din planta suculenta Agave tequiliana (din care se face si tequila, prin fermentare), care creste din SV Statelor Unite pana in N Americii de Sud. Planta Agave tequiliana a fost folosita de mii de ani in tratarea arsurilor, ranilor si muscaturilor de insecte, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antiseptice. In plus, consumata cruda, fiarta sau uscata, aceasta suculenta contine zinc, fier, calciu si fibre (inulina, un prebiotic benefic bacteriilor din stomac).

Din ce se obtine siropul de agave

Astazi, siropul de agave este produs in principal in Mexic. Dupa recoltarea rizomului subteran al plantei de agava albastra (numit „pina”), seva acestuia este procesata intr-un grad mai mare sau mai redus (prin incalzire/expunere la enzime) si transformata intr-un sirop mai deschis sau mai inchis la culoare. Cel din urma – pe care am ales sa il aducem si in magazinul nostrum online, la un pret bun – este mai sanatos, este raw, nefiltrat, mai putin procesat, avand in compozitie mai multe vitamine si minerale benefice pentru organism.

Alege un sirop de agave cu un procent cat mai scazut de fructoza (spre 50%), cat mai putin procesat si ecologic, recoltat de la plante care nu au fost tratate cu pesticide, procesat la temperaturi scazute si fara aditivi, coloranti sau chimicale adaugate.

Ce gust are siropul de agave

Siroul de agave seamana la culoare si consistenta cu siropul de artar. Gustul siropului de agave este asemanator cu cel al mierii de albine, dar este mai neutru decat al acesteia, prin urmare indulceste fara a schimba aroma de baza a preparatului/bauturii in care este adaugat.


Proprietatile nutritive ale
siropului de agave

1 lingura de sirop de agave are in jur de 60 kcal, cu 20 kcal mai mult decat zaharul alb, dar pentru a indulci ceva trebuie sa folosesti mai putin sirop decat ai folosi zahar, cel dintai fiind de 1,5 ori mai dulce, cum spuneam si mai sus. Pe de alta parte, siropul de agave aproximativ acelasi numar de carbohidrati ca zaharul, in jur de 4 g/lingurita.

100 g de sirop de agave contin:

286 kcal

76,2 g carbohidrati

71,4 g zaharuri

4,8 g fibre

Siropul de agave nu ridica nivelul zaharului in sange

In timpul digestiei, zaharul se descompune in 50% glucoza si 50% fructoza, in timp ce siropul de agave este transformat in 55-97% fructoza (in functie de marca). Asta inseamna ca are un indice glicemic scazut, fiind dulce fara a-ti ridica nivelul de zahar din sange si nivelul insulinei, pe termen scurt. Asta nu inseamna ca diabeticii il pot folosi fara masura: Asociatia Americana a Diabetului l-a trecut pe lista indulcitorilor care trebuie limitati in alimentatia diabeticilor, alaturi de zaharul alb si brun, mierea si siropul de artar. Daca suferi de diabet si esti pasionata de dulciuri, medicii specialisti iti recomanda sa alegi surse dulci naturale (nu procesate, ca siropul de artar): fructe.

Riscurile consumului de sirop de agave

Ca in cazul oricarui aliment dulce, excesul strica si cand vine vorba despre siropul de agave, care trebuie folosit cu moderatie! Imediat dupa extragere, seva de Agave tequiliana este bogata in fibre (fructani), care au un impact sanatos asupra metabolismului si insulinei. Procesarea extrage acesti fructani, transformandu-i in fructoza.

Cum spuneam mai sus, siropul de agave poate contine 55-97% fructoza (continut mai mare decat al oricarui alt indulcitor natural; comparativ, zaharul are doar 50%), care poate fi metabolizata doar de ficatul uman – prin urmare, consumata in exces, fructoza iti poate da sanatatea metabolica peste cap (ficatul incepe sa o transforme in grasime, ceea ce atrage dupa sine cresterea nivelului trigliceridelor din sange; poti dezvolta boala ficatului gras; pe termen lung, fructoza in exces poate determina rezistenta la insulina si diabet de tipul 2, dar si cresterea nivelului de colesterol „rau”/LDL).

Cum se consuma siropul de agave

Teoretic, siropul de agave poate inlocui zaharul procesat in majoritatea retetelor: in loc de 1 cana de zahar, se poate folosi 1/3 cana de sirop de agave, reducandu-se cantitativ ingredientele lichide din respectiva reteta (deoarece zaharul este uscat si siropul lichid) si temperatura cuptorului.

Retete cu sirop de agave

Siropul de agave poate fi folosit la indulcirea cerealelor, deserturilor (clatite americane), salatelor de fructe si bauturilor (ceaiuri, smoothie-uri), fiind extrem de solubil. Poti folosi siropul de agave pentru a pregati un sos vinaigrette pentru o salata de spanac sau verdeturi (amesteca-l cu otet, ulei de masline, suc de portocale si seminte de mac, de exemplu). Sano Vita te sfatuieste sa incorporezi cu masura siropul de agave in alimentatie.

Produs certificat bio, 250ml

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati