AMARANTH 500G OBIOMareste

11,33 lei

14,16 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371449

0.5005kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Descriere generala

a. Din ce se obtine amarantul

b. La ce este folosit amarantul

c. Proprietati si continut nutritional

  1. Beneficiile consumului de amarant

a. Amarantul reduce inflamatia

b. Amarantul ajuta sistemul cardiovascular

c. Amarantul ajuta la scaderea ponderala

d. Amarantul si intoleranta la gluten

e. Amarantul ajuta sistemul osos

f. Amarantul promoveaza sanatatea pielii si parului

g. Amarantul si sarcina

  1. Riscurile consumului de amarant

  2. Cum se foloseste amarantul in bucatarie

  3. Retete cu amarant

Descriere generala

Genul Amarantus cuprinde peste 60 de specii diferite de plante, care se incadreaza in grupa pseudo-cerealelor (este utilizat si gatit intocmai ca granele si are un profil nutritional asemanator acestora, dar este o samanta, provenita din flori) si face parte din aceeasi familie ca sfecla de zahar si spanacul. Membri ai genului Amarantus cresc pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticei.

De obicei, amarantul creste inalt, avand frunze late, verzi si flori in forma de spic, de un purpurii, galbene sau albe. Trei specii de amarant sunt cultivate pentru semintele lor comestibile si hranitoare: Amarantus cruenus, Amarantus hypochondriacus si Amarantus caudatus. Numele acestei plante provine din limba greaca, insemnand „acela care nu se ofileste”. Asa cum ii spune si numele, amarantul isi pastreaza forma si culoarea vibranta chiar si dupa recoltarea si uscarea plantei.

Din ce se obtine amarantul

Cultivat de catre azteci in urma cu 8.000 de ani si aflandu-se printre culturile locale din Peru, amarantul era utilizat atat pentru hrana fizica, cat si pentru cea spirituala, in practicile religioase. Odata cu invazia spaniola in Lumea Noua, amarantul a fost interzis, dar planta s-a raspandit pe mapamond, semintele si frunzele fiind o sursa nutritiva importanta in Africa, India sau Nepal. In ultimele doua decenii, amarantul a crescut in popularitate, acum culivandu-se in China, Rusia, Thailanda, Nigeria, Mexic si anumite zona din America de Sud. Ceea ce este absolut fascinant la aceasta planta este capacitatea ei de a se adapta in orice climat, indiferent de cantitatea mica de precipitatii sau de altitudine. Tocmai de aceea este una dintre putinele surse de alimentatie in Africa sub-sahariana.

La ce este folosit amarantul

Amarantul este o planta ornamentala populara, care elimina din sol plumbul. Semintele de amarant sunt folosite in alimentatie (gatite prin fierbere, sub forma de popcorn ori ca baza pentru bere). Frunzele de amarant rosu pot fi mancate sub forma de salata (seamana la gust cu spanacul), iar planta poate fi inclusa in gradini, langa fasole, mazare sau alte leguminoase cataratoare, pe care le poate sustine in cresterea lor. Radacina este consumata si ea in diverse zone ale lumii.

Proprietati si continut nutritional

Motivul pentru care amarantul este o sursa importanta nutritiva este tocmai profilul sau nutritional. Amarantul are un continut proteic ridicat (cu pana la 30% mai mult decat alte cereale, proteinele primare albumina si globulina, regasite si in alte cereale, fiind mai usor de digerat in cazul amarantului) si este bogat in lizina (aminoacid proteic pe care corpul uman nu il poate produce, comparabil cu lactatele, insa mai usor de digerat), deci poate fi o componenta vitala a oricarui regim axat pe dezvoltarea musculara, mai ales in cazul persoanelor care nu doresc sa consume proteine animale (bogate in grasimi si colesterol) ori cereale cu gluten. Amarantul are si un procent mare de minerale (calciu, fier, potasiu, mangan, fosfor si caroten), continut ridicat de Vitamina C, iar uleiul linoleic din semintele de amarant poate scadea colesteroul „rau”, fiind un ajutor de nadejde pentru inima. Continutul scazut de carbohidrati il califica si pentru dietele diabeticilor.

100 de grame de amarant contin:

  • 371 kcal

  • Grasimi – 7 g

  • Grasimi saturate – 1,5 g

  • Sodiu – 4 mg

  • Carbohidrati – 65 g

  • Fibre – 6,7 g

  • Zaharuri – 1,7 g

  • Proteine – 14 g

  • 16% calciu

  • 7% Vitamina C

  • 42% fier

Beneficiile consumului de amarant

Descopera mai jos toate beneficiile pe care le are consumul de amarant!

Amarantul reduce inflamatia

Inflamatia este raspunsul natural al sistemului imunitar, pentru a proteja corpul de afectiuni sau infectii. Dar inflamatia cronica contribuie la dezvoltarea multor boli precum artrita, diabetul, guta, tulburarile autoimune sau cancerul. Amarantul contine peptide si fitonutrienti (ce scad tensiunea), antioxidanti (ce scad efectele stresului oxidativ si incidenta aparitiei cancerului), consumul de amarant poate avea efecte anti-inflamatorii in corp, poate preveni diabetul sau atacul cerebral, iar conform studiilor (efectuate pe animale) contracareaza inclusiv efectele anticorpilor implicati in alergii.

Amarantul ajuta sistemul cardiovascular

Un nivel crescut de colesterol inseamna depunerea pe artere, cauzand inflexibilitatea si ingustarea acestora. Amarantul poate regla nivelul colesterolului (intr-un studiu pe hamsteri, a scazut colesterolul total cu 15% si colesterolul „rau” cu 22%). Persoanele ce consuma amarant sunt mai putin predispuse la obezitate si depuneri de colesterol, sistemul lor cardiovascular functionand mai bine.

Amarantul ajuta la scaderea ponderala

Cu un continut ridicat de proteine (15%) si fibre, dar un nivel scazut de glucide, amarantul este indicat in dietele de slabire (proteinele reduc nivelul de insulina si controleaza hormonii implicati in declansarea senzatiei de foame). Consumul de amarant ajuta la ingestia scazuta de calorii si la reducerea apetitului. In plus, fibrele din aceasta pseudo-cereala tranziteaza tubul digestiv mai incet, nedigerate (78% dintre ele sunt insolubile si 22% sunt solubile), ajutand la senzatia de satietate si prevenind constipatia. Conform studiilor, amarantul este asociat cu un procent scazut de grasime corporala si sustine procesul de slabire.

Amarantul si intoleranta la gluten

Amarantul nu are gluten, fapt ce il face usor de digerat si de persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten ori de persoanele care tocmai au postit perioade indelungate. Quinoa, ovazul, orezul brun, hrisca sau meiul sunt alte recomandari pentru dietele fara gluten.

Amarantul ajuta sistemul osos

Continutul de lizina (mult mai crescut decat in cazul altor cereale) ajuta la metabolizarea acizilor grasi in energie si absorbtia calciului (poate reduce riscul de osteoporoza), iar fosforul, manganul si calciul din el ajuta in cresterea si refacerea oaselor. Este si singura cereala care contine Vitamina C, care asigura sanatatea ligamentelor si lupta cu inflamatia in boli ca guta si artrita.

Amarantul promoveaza sanatatea pielii si parului

Aceeasi lizina intareste foliculii parului si poate lupta cu chelia si caderea parului. Sucul din frunze poate fi folosit la hidratarea parului alb. Uleiul de amarant poate hidrata si el parul, dar si pielea, curatand tenul si prevenind semnele premature de imbatranire.

Amarantul si sarcina

Deficitul de acid folic in timpul sarcinii poate insemna nastere prematura sau o greutate prea mica la nastere, dar consumul de seminte de amarant asigura o sursa excelenta de vitamine din complexul de B-uri si fier, care sustine dezvoltarea fatului.

Riscurile consumului de amarant

Ca majoritatea cerealelor, nucilor si semintelor, amarantul contine acid fitic, molecula care leaga mineralele si impiedica absorbtia lor, de aceea este indicat ca semintele sa fie lasate la inmuiat sau germinat inainte de consum (asta neutralizeaza in mare parte acidul fitic). Amarantul contine si putin acid oxalic, care trebuie evitat sau consumat moderat de persoanele care sufera de guta, au probleme cu rinichii sau artrita reumatoida.

Cum se foloseste amarantul in bucatarie

Semintele de amarant sunt usor de preparat si pot fi folosite in numeroase retete ca atare, in forma de faina de amarant (pisate), dupa ce au fost lasate la inmuiat in apa. Semintele pot fi lasate, de asemenea, la germinat, timp de 1-3 zile. Germinarea reduce timpul de digestie si absorbtie a substantelor minerale.  

Retete cu amarant

Semintele de amarant pot fi fierte in apa ori lapte vegetal (precum orezul, respectand proportia de 1:3 – incalzeste lichidul pana la fierbere, redu temperatura si apoi lasa la foc mic timp de 20 de minute, timp in care semintele vor absorbi lichidul.

In plus, semintele de amarant se pot praji si transforma in floricele (asemanatoare popcorn-ului).

Le poti utiliza in locul pastelor, al orezului sau cuscusului, pentru a gati pilaf cu legumele preferate. Poti amesteca amarant in supe si tocanite, pentru a crea sosuri dense, groase, cremoase si satioase, fara prea multi carbohidrati. Poti consuma amarantul in budinci cu fructe, nuci si scortisoara, la micul-dejun sau il poti adauga in smoothie-uri.

Poti utiliza faina de amarant in realizarea prajiturilor si produselor de patiserie, cu un continut scazut de carbohidrati sau in retetele fara gluten.

Produs certificat bio.

500 g

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati