AFINE USCATE 125G OBIOMareste

31,62 lei

39,52 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371385

0.1255kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Ingrediente: afine uscate, suc concentrat de mere.

Gramaj: 125 g

  1. Descriere generala despre afine

a. Ce sunt afinele

b. Cum se consuma afinele

c. Proprietatile nutritionale ale afinelor

  1. Beneficiile consumului de afine

a. Afinele iti imbunatatesc vederea

b. Afinele lupta cu inflamatia mucoaselor

c. Afinele iti ajuta circulatia vasculara si inima

d. Afinele pot controla diabetul

e. Afinele au potential anti-cancerigen

f. Afinele iti protejeaza creierul

g. Afinele iti mentin pielea frumoasa

h. Afinele iti protejeaza ficatul

i. Afinele au efect antimicrobian

j. Afinele iti protejeaza rinichii

  1. Riscurile consumului de afine

  2. Retete cu afine

Descriere generala despre afine

Afinele sunt fructele afinului (Vaccinium corymbosum si Vaccinium myrtillus), un arbust care creste in mod natural in nordul Asiei si Europei, Groenlanda, Islanda, vestul Statelor Unite si al Canadei, in soluri acide. Afinul este o specie inrudita cu merisoarele si coacazele, iar fructele sale au fost folosite pentru crearea de vopsea naturala mov (in Scotia si Irlanda era folosita pentru lana, hartie si panza) si au fost apreciate in medicina europeana de aproape 1.000 de ani  (gratie eficientei lor terapeutice). Austriecii consumau ceai, lichior de afine sau fructele proaspete pentru a trata diabetul si problemele tractului gastrointestinal, de exemplu.

Ce sunt afinele

Afinele sunt bace de culoare mov inchis sau albastru brumariu si sunt diferite, in functie de zona: in SUA, sunt cultivate Vaccinium corymbosum  („whortleberry”, „huckleberry”, „blaeberry” sau „blueberry”, in engleza); in Europa, cresc Vaccinium myrtillus („European blueberry” sau „bilberry”, in engleza). Afinele si coacazele (Ribes nigrum, in latina; „blackcurrant”, in engleza) sunt aproape identice si sunt consumate in acelasi mod, de aceea pot fi confundate usor.

Cum deosebesti afinele de coacaze? Retine ca: afinele au un suc rosu inchis (care pateaza mainile si hainele), 3-10 mm diametru si o pulpa puternic parfumata, in timp de coacazele au 5-13 mm diametru, o pulpa translucida, usor parfumata, care nu pateaza atat de rau; afinele cresc in arbusti mici de inaltime, separate una de alta, in timp de coacazele cresc in arbusti mari, cu fructele in manunchi; afinele sunt de obicei culese din plante salbatice, in timp ce coacazele sunt crescute in scop comercial (provenind din cultivare hibride, dezvoltate acum 100 de ani de agricultori specializati); odata gatite, afinele devin acrute, avand o aroma mult mai puternica decat cea a coacazelor.

Cum se consuma afinele

Afinele sunt bace de culoare mov inchis sau albastru brumariu, care au un gust placut, dulce-acrisor. Afinele sunt recoltate vara si care pot fi consumate proaspete (ca atare sau integrate in prajituri, placinte, briose, sosuri), conservate (congelate, transformate in dulceturi, gemuri sau siropuri) sau uscate (ca atare sau in forma de pudra). In magazinul online Sano Vita gasesti ambele variante de afine uscate: fructele intregi si pulberea-supliment alimentar, la un pret competitiv.

Nu exista destul date stiintifice pentru a recomanda o doza zilnica standard de afine, aceasta diferentiindu-se in functie de varsta, sexul si istoricul medical al fiecarui consumator. Doza tipica de afine uscate este de 20-60 g/zi, iar cea de afine pudra este de 5-10 g (1-2 lingurite)/1 cana de apa, pentru a transforma totul intr-un ceai aromat.

Proprietatile nutritionale ale afinelor

La fel ca in cazul coacazelor, afinele se pot lauda ca sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de antocianine, antioxidant care ii confera culoarea puternica. In plus, contin fenoli (tanini, quercitina, pectina, catechine), alcaloide, vitamine si minerale.

100 g de afine contin:

  • 44 kcal

  • 11,5 g carbohidrati

  • 2,8 g fibre

  • 0,7 g proteine

  • 0,5 g grasimi

  • 3,6 IU Vitamina A

  • 44 mg Vitamina C

  • 103 mg potasiu

  • 15 mg calciu

  • 9 mg fosfor

  • 7 mg magneziu

  • 3,3 mg mangan

  • 0,8 mg fier

  • 0,06 mg Vitamina B6

  • 0,03 mg Vitamina B1

  • 0,03 mg Vitamina B2

  • 6 mgc Vitamina B9

Beneficiile consumului de afine

Afinele sunt pline de nutrienti care iti dau o mana de ajutor in mentinerea sanatatii pielii, sistemului cardiovascular si ocular, puterii cognitive si organismului, in ansamblul lui. Descopera mai jos toate beneficiile pe care ti le aduce includerea in alimentatie a afinelor, in forma lor naturala, in stare uscata sau de pulbere!

Afinele iti imbunatatesc vederea

Afinele mentin sanatatea oculara, gratie continutului de leutina si a faptului ca stimuleaza enzimele si productia de rodopsina – pigment care ajuta ochiul sa se adapteze schimbarilor de lumina). Studiile stiintifice (pe oameni si animale) dovedesc ca afinnele pot lupta impotriva unor boli ca nictalopia (cecitatea nocturna), cataracta si uveita (inflamatie care afecteaza invelisul mijlociu al globului ocular), protejand celulele retinei impotriva degenerarii.

Afinele lupta cu inflamatia mucoaselor

Gratie proprietatilor antiinflamatorii si actiunii astringente a taninilor si pectinei, afinele au un efect terapeutic asupra inflamatiilor stomacale si pot fi folosite in tratarea problemelor ca diareea, indigestia si greata. Aplicata local, pudra de afine te poate ajuta sa calmezi inflamatia membranelor gatului si gurii. Afinele pot controla inflamatia gingivala, in cazul persoanelor care sufera de gingivita, conform unui studiu care a testat efectele afinelor pe participanti, la un consum de 250 g, timp de 7 zile.

Afinele iti ajuta circulatia vasculara si inima

Studii diverse au validat efectul pozitiv al afinelor asupra presiunii sangvine si sanatatii vasculare. Aceste fructe inhiba agregarea plachetara, contractia musculara neteda, intaresc capilarele, stimuleaza circulatia si previn afectiuni ca venele varicoase, hemoroizii sau insuficienta venoasa cronica (care presupune afectarea valvelor din venele picioarelor si care rezulta in mancarimi, umflare, durere si chiar ulceratii ale pielii). In plus, antocianinele ajuta la reglarea niveluluicolesterolului „bun”/HDL si „rau”/LDL din sange, protejand inima si tinand la distanta bolile cardiovasculare, ca arteroscleroza.

Afinele pot controla diabetul

Eficienta afinelor in prevenirea si managerierea diabetului este cunoscuta de sute de ani, iar studiile de specialitate au dovedit ca afinele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, gratie concentratiei ridicate de antocianine. Extractele de afine pot imbunatati hiperglicemia si sensibilitatea la insulina in cazul pacientilor care sufera de diabet de tip 2.

Afinele au potential anti-cancerigen

Cercetatorii au descoperit ca extractul de afine este cel mai potent dintre toate tipurile de fructe de padure cand vine vorba despre oprirea proliferaii celulelor cancerului de san, afinele prvenind dezvoltarea de calule maligne si inducand moartea acestora. In plus, afinele pot preveni efectele secundare ale chimioterapiei.

Afinele iti protejeaza creierul

Afinele pot reduce riscul de probleme cognitive, ca dementa si boala Alzheimer, gratie continului de fenoli din aceste fructe.

Afinele iti mentin pielea frumoasa

Puterea antioxidanta a afinelor le ajuta sa lupte cu radicalii liberi, neutralizandu-le efectele si tinand la distanta imbatranirea pielii. Afinele sustin si intaresc structurile de colagen, intarzie dezvoltarea bacteriana si promoveaza detoxifierea organismului.

Afinele iti protejeaza ficatul

Cercetatorii spun ca extractul de afine ataca radicalii liberi si mareste nivelul benefic al antioxidantilor ca glutationul si Vitamina C in organism, reducand concentratia de oxid de azot in tesuturile ficatului.

Afinele au efect antimicrobian

Compusii fenolici din afine lupta si cu microbii, atacand diversi patogeni umani (ca SalmonellaH.pyloriBacillusClostridium si Staphylococcus aureus) si prevenind dezvoltarea de boli asociate acestora. Descoperiri stiintifice recente sugereaza ca extractul de afine are potentialul de a lupta cu organismele rezistente la antibiotice.

Afinele iti protejeaza rinichii

Alt efect antioxidant al afinelor este apararea rinichilor de potentialii „dusmani”: studiile au descoperit ca extractul de afine normalizeaza factori critici, ca nivelul creatininei, sangelui, ureei, azotului si oxidului de azot. In plus, afinele ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, promovand detoxificarea acestuia.

Riscurile consumului de afine

Afinele pot fi consumate in siguranta, dar trebuie avut in vedere faptul ca pot interfera cu anumite boli sau pastile, deci cere sfatul medicului daca este cazul. De exemplu, afinele pot da reactii alergice (la tanini, substante naturale gasite si in coacaze, merisoare, unele nuci, ciocolata, cafea, ceai si, vin rosu), pot afecta coagularea sangvina, actiunea medicamentelor menite sa subtieze sangele si a celor destinate artritei, pot amplifica efectul medicamentos de scadere a nivelului de zahar din sange al pastilelor pentru diabet (provocand hipoglicemie).

Nu exista studii legate de consumul de afine in timul sarcinii/alaptarii, deci femeile insarcinate trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a le include in alimentatie.

Retete cu afine

Include afinele in alimentatia ta in forma proaspata (cand le gasesti in piete si supermarketuri), pentru o portie de fructe sanatoase, transforma-le in gemuri, incorporeaza-le in placinte sau prajituri diverse (clatite americane, de exemplu). Sau te poti bucura de toate beneficiile afinelor, descrise mai sus, facandu-ti ceai de afine pulbere: amesteca 1-2 lingurite de afine pudra intr-o cana, toarna apa fierbinte deasupra si lasa amestecul la infuzat 10-15 minute.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati