NIAVIS ECO ARONIA FRUTE USCATE RAW 125GMareste

8,40 lei

10,50 lei

-20%

ARONIA FRUCTE USCATE RAW BIO 125G NIAVIS

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371292

0.1255kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333
  1. Descriere generala despre aronia

a. Ce sunt fructele de aronia

b. Proprietatile nutritionale ale aroniei

  1. Beneficiile consumului de aronia

a. Fructele de aronia sunt pline de antioxidanti

b. Fructele de aronia pot combate cancerul

c. Fructele de aronia pot avea efect anti-diabetic

d. Fructele de aronia pot ajuta ficatul

e. Fructele de aronia mentin sanatatea arterelor si vaselor de sange

f. Fructele de aronia sprijina sanatatea digestiva

g. Fructele de aronia te pot ajuta sa scapi de raceli

  1. Riscurile consumului de aronia

  2. Retete cu aronia

Descriere generala despre aronia

Aronia este fructul a trei specii omonime de arbusti (pe numele lor latinesc, Aronia melanocarpa, Aronia prunifolia si Aronia arbutifolia) din familia trandafirilor (Rosaceae). Originara din estul Americii de Nord, aronia este cultivata acum in SUA (unde este numita „chokeberry”), Canada si Europa, pentru fructele sale rosu/mov inchis/negre (care sunt gata de cules in septembrie si sunt o comoara din punct de vedere nutritional), dar si in scop ornamental, dezvoltandu-se bine la umbra copacilor si fiind rezistente la seceta, insecte, poluare si boli.

Ce sunt fructele de aronia

Fructele de aronia sunt un tip de fructe de padure bogate in polifenoli, pigmenti naturali care protejeaza frunzele, pulpa si semintele fructului de expunerea constanta la radiatiile ultraviolete si de radicalii liberi, in paralel atragand pasarile si animalele. Fructele de aronia pot fi mancate in stare naturala, dupa coacere si culegere, dar au un gust astringent (de unde din numele de „chokeberry”), care iti face gura punga. Prin urmare, sunt procesate in mod frecvent si transformate in fructe uscate (cum sunt si cele vandute de Sano Vita, in magazinul nostru online, la un pret competitiv), siropuri, sucuri, vin, dulceturi, gemuri, ceaiuri, sosuri, coloranti/arome naturale sau tincturi. In cazul frcutelor uscate de aronia, doza zilnica recomandata este de 1 lingura de aronia/zi.

Proprietatile nutritionale ale aroniei

Conform masuratorilor de specialitate legate de continutul de antioxidanti (scara ORAC/Oxygen Radical Absorbance Capacity), fructele de aronia in stare naturala au o valoare de 16.062 (fiind pe locul 5 in clasamentul fructelor de padure proaspete, dupa acai, merisoare, maqui si zmeura neagra). In plus, au unele dintre cele mai mari valori masurate pana acum in regnul vegetal cand vine vorba despre antocianine (1.480 mg/100 g) si proantocianidine (664 mg/100 g), polifenoli care le dau culoarea intensa si care lupta cu radicalii liberi din corpul uman. Fructele de aronia negre contin un nivel mai ridicat de antocianine decat cele mov si rosii, care – la randul lor – sunt mai bogate in proantocianidine.

100 g de fructe de aronia proaspete contin (caloriile depind de modul in care este crescuta planta):

  • 47 kcal

  • 9,6 g carbodhidrati

  • 5,3 g fibre

  • 4,3 g zaharuri

  • 1,4 g proteine

  • 0,5g grasimi

  • 350 UI Vitamina A (7% din doza zilnica recomandata)

  • 21 mg Vitamina C (35% din doza zilnica recomandata)

  • 1,6 mg Vitamina E (8% din doza zilnica recomandata)

  • 24 mcg Vitamina B9 (6% din doza zilnica recomandata)

  • 13,6 mcg Vitamina K (17% din doza zilnica recomandata)

  • 105 mg potasiu (3% din doza zilnica recomandata)

  • 30 mg calciu (3% din doza zilnica recomandata)

  • 1,4 mg fier (8% din doza zilnica recomandata)

  • 0,8 mg zinc (5% din doza zilnica recomandata)

  • 0,6 mg mangan (32% din doza zilnica recomandata)

Beneficiile consumului de aronia

Beneficiile fructelor de aronia au legatura directa cu polifenolii, dar si cu vitaminele (C, B9, K) si mineralele (mangan, zinc, fier) pe care acestea le contin. Cercetatorii de specialitate cred ca aronia poate combate anumite tipuri de cancer, poate avea efecte pozitive asupra insulinei si functiei imunitare, poate proteja ficatul si tensiunea sangvina. Mai jos trecem in revista toate cercetarile legate de beneficiile aduse de fructele de aronia odata cu includerea in alimentatie.

Fructele de aronia sunt pline de antioxidanti

Pigmentarea intensa a fructelor de aronia indica o concentratie mare de antioxidanti, in special sus-mentionatele antocianine. Antioxidantii protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi, a bolilor degenerative (cancer, Alzheimer, degenerare maculara, boli cardiovasculare) si a imbatranirii, in general (te pot ajuta sa tii ridurile la distanta cat mai mult timp, protejandu-ti tenul de poluantii din mediul inconjurator, fumul de tigara, radiatiile solare si alti factori externi nocivi).

Fructele de aronia pot combate cancerul

Consumul de fructe de padure este, in general, recomandat persoanelor care vor sa isi reduca riscul de a face cancer, iar aronia nu face exceptie. Un studiu din 2004 a analizat efectele extractelor de struguri, aronia si afine asupra dezvoltarii tumorilor canceroase de colon, concluzionand ca aronia are cel mai mare efect in acest sens, dintre cele trei. In 2009, alt studiu a scos la iveala faptul ca extractul de aronia reduce numarul de celule afectate de cancerul de san.

Fructele de aronia pot avea efect anti-diabetic

Un studiu pe animale din 2015 a descoperit ca extractul de aronia ajuta sistemul imunitar si a redu inflamatia produsa de diabet, unul din 2012 – ca lupta cu rezistenta la insulina, la diverse niveluri, iar o cercetare din 2016 – ca afecteaza pozitiv nivelul obezitatii si glucozei in sange.

Fructele de aronia pot ajuta ficatul

Studii de specialitate din 2016 si 2017 (pe animale) au demonstrat ca sucul de aronia a redus severitatea si simptomele problemelor la ficat, respectiv ca are efect de protectie a acestui organ vital.

Fructele de aronia mentin sanatatea arterelor si vaselor de sange

Studii de specialitate (pe oameni) au descoperit ca aronia poate proteja impotriva bolilor coronariene, relaxand arterele, impiedicand depunerile de pe acestea si favorizand un flux sangvin sanatos si o tensiune optima.

Fructele de aronia sprijina sanatatea digestiva

100 g de fructe de aronia uscate contin 16,9 g de fibre, macronutrient esential, care este asociat cu numeroase beneficii: o digestie sanatoasa, nivel redus de colesterol, kilograme in minus (in combinatie cu sport si o alimentatie corecta) si risc redus de pprobleme cu glicemia. Un studiu pe animale din 2017 a descoperit ca sucul de aronia reduce severitatea simptomelor in cazul bolilor care afecteaza invelisul stomacal.

Fructele de aronia te pot ajuta sa scapi de raceli

O dieta bogata in fructe de aronia uscate te poate ajuta sa previi racelile si gripa, gratie proprietatilor antivirale si a continutului de Vitamina C din acestea. Indienii Potawatomi foloseau aronia pentru a trata racelile, iar cercetarile confirma aceste abilitati de vindecare: un grup de oameni de stiinta bulgari a descoperit ca aronia are activitate in-vitro antivirala impotriv virusului gripei de tip A si activitate bacteriostatica impotriva bacteriilor Staphylococcus aureus si E. coli.

Riscurile consumului de aronia

Nu exista dovezi bine documentate legate de riscurile legate de consumul de aronia, dar unele persoane ar putea fi alergice, iar altele ar putea fi deranjate de gustul astringent, care iti face gura punga, al acestor fructe de padure.

Retete cu aronia

Fructele de aronia proaspete sunt folosite la prepararea dulceturilor, gemurilor, sucurilor si vinului. Fructele uscate de aronia (pe care le gasesti si in magazinul online Sano Vita, la un pret bun) pot fi mancate pe post de snack sanatos, pot fi adaugate in muesli/cereale integrale ori in prajituri de casa (briose, placinte sau clatite americane), pot fi folosite pentru a face ceai sau pot fi presarate peste inghetata de casa. Spre deosebire de sucul de aronia, fructele uscate sunt pline de fibre: alege o varianta fara zahar adaugat, pentru a beneficia din plin de efectele benefice ale acestora si de antioxidantii pe care le contin.

Ingrediente: 100% fructe RAW de aronia*  

* = INGREDIENT PROVENIT DIN AGRICULTURA ECOLOGICA

Mod de pastrare: a se pastra cu ambalajul inchis intr-un loc uscat, intunecat si racoros.

Gramaj: 125 g

Tara de origine: Bulgaria

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati