Acasă Am grijă de corpul meu 10 alimente naturale (+10 retete) pentru un ten tanar si dupa 40 de ani – infografic

10 alimente naturale (+10 retete) pentru un ten tanar si dupa 40 de ani – infografic

0
10 alimente naturale (+10 retete) pentru un ten tanar si dupa 40 de ani – infografic

ten frumos dupa 40 de aniVarsta de 40 de ani este, pentru multi dintre noi, un prag psihologic puternic: femeile se pot simti batrane brusc, constatand ca nu mai scapa atat de usor de kilogramele in plus si avand senzatia ca s-au umplut de riduri si de fire albe; barbatii pot trece printr-o criza a varstei mijlocii, care ii determina sa isi reevalueze viata. Am scris deja despre cum poti sa iti pastrezi sanatatea la varsta de mijloc si primul dintre sfaturi era legat de un regim alimentar echilibrat.

Pentru ambele sexe, o alimentatie care iti ajuta corpul sa ramana tanar si in putere presupune produse naturale pline de antioxidanti (semnalati prin culoarea intensa), grasimi sanatoase (Omega-3 si Omega-6, intr-un raport corect, de 1:4), nutrienti esentiali si hidratarea zilnica a organismului cu apa. Daca bifezi aceste cerinte, corpul tau iti va fi recunoscator si asta se va refecta in cel mai mare organ al acestuia – pielea (cea care este adesea prima ce semnaleaza anumite boli si probleme interne).

O piele sanatoasa, stralucitoare si lipsita de riduri adanci si pete incepe din farfurie, iar dupa 40 de ani cea mai buna abordare pentru frumusetea tenului tau este apelarea la natura. Cercetatorii au concluzionat ca cea mai sigura modalitate de a combate tenul tern si ridurile fine este consumul de fructe si legume, asa ca in articolul si infograficul de astazi iti prezentam 10 alimente naturale care lupta impotriva imbatranirii pielii tale, hranind-o din interior, cu 10 retete aferente, care le folosesc sau care pot fi adaptate pentru a le include.

Descopera de ce ai nevoie de acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6!

1. Ardei grasi rosii

ardei gras rosuArdeii grasi rosii sunt plini de antioxidanti (Vitamina C, betacaroten, compusi fenolici, flavonoide), care fac treaba buna in lupta impotriva imbatranirii, noteaza un studiu de specialitate din 2013. Vitamina C ajuta la productia de colagen, iar carotenoidele sunt pigmenti vegetali care au proprietati antiinflamatorii si pot proteja tenul de razele UV, poluare si toxinele din mediul inconjurator. Consuma ardei grasi rosii cruzi (in salate sau inmuiati in humus, pentru care ai reteta mai jos), copti sau adaugati in supe-creme, mancaruri si garnituri de legume facute la cuptor.

Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

2. Cartofi dulci

cartofi dulciCuloarea portocalie a cartofilor dulci provine de la betacaroten, antioxidant care este convertit in corp in Vitamina A; in plus, aceste legume contin vitaminele C si E. Acest cocktail vitaminizant si antioxidant este asociat cu o piele elastica si mai putin uscata, sanse mai mici de aparitie a ridurilor, protectia impotriva radicalilor liberi (noteaza o cercetare din anul 2007). Consuma cartofii dulci sub forma de piure, inclusi in supe-crema, ca garnitura de legume facuta la cuptor sau in salate ca cea de mai jos.

Salata de migdale cu cartofi dulci

3. Broccoli

broccoliBroccoli este o leguma verde cu atuuri antiinflamatorii, care lupta cu imbatranirea si este plina de vitamine (C si K), antioxidanti, fibre, acid folic, luteina si calciu. Consuma broccoli crud (poate constitui usor o gustare sanatoasa), fiert la aburi, inclus in pesto sau pane, la cuptor, ca in reteta de mai jos.

Broccoli pane la cuptor

4. Spanac

spanacSpanacul este extrem de hidratant si plin de antioxidanti care oxigeneaza si dau un plus de energie intregului organism. In plus, este bogat in vitamine (A, C, E, K), magneziu, fier si luteina, care ajuta pielea sa ramana ferma, reduc inflamatia la nivel celular si pastreaza parul stralucitor si puternic. Consuma spanacul proaspat (in salate, smoothie-uri sau paste tartinabile, ca cea de mai jos) ori congelat (sotat, inclus in tarte si placinte).

Pasta de tofu cu spanac – reteta video

5. Nasturel

nasturelNasturelul este bogat in nutrienti si o sursa importanta de minerale (calciu, potasiu, mangan, fosfor) si vitamine (A, C, K, B1, B2 – primele doua avand rol antioxidant). Aceasta leguma cu frunze verzi actioneaza ca un antiseptic intern pentru piele, accelereaza circulatia sangvina si livrarea de minerale la toate celulele organismului tau, rezultand in oxigenarea crescuta a tenului. In plus, nasturelul poate ajuta imunitatea, digestia si glanda tiroida (gratie continutului de iod). Consuma nasturel proaspat, in salate, sau inlocuieste patrunjelul din reteta de mai jos cu nasturel, pentru a obtine usor un sos pesto diferit ca aroma.

Pesto de patrunjel – reteta video

6. Avocado

avocadoFructele de avocado sunt bogate in acizi grasi care lupta cu inflamatia si promoveaza o piele supla si fara defecte. In plus, avocado contine o varietate de nutrienti esentiali care pot preveni efectele negative ale imbatranirii, ajutand la eliminarea celulelor moarte si la protectia impotriva razelor UV si cancerului de piele – vitamine (A, B-uri, C, E, K), carotenoide si potasiu (noteaza un studiu din 2013). Consuma avocado ca atare, pe felii prajite de paine integrala, inclus in guacamole, ca inlocuitor pentru maioneza ori smantana, in supe, salate, deserturi (ca cel de mai jos) sau chiar murat.

Mousse de cocos cu avocado si karob

7. Afine

afineAfinele contin antioxidanti (vitaminele A si C, antocianina – substanta care le confera culoarea intensa) care pot proteja tenul de razele solare, stres si poluare, prin moderarea raspunsului inflamator si prin prevenirea reducerii cantitatii de colagen din piele (noteaza o cercetare din 2015). Consuma afine proaspete (in salate de fructe, peste cereale integrale in smoothie-uri) sau transforma-le in deserturi sanatoase, ca budinca de afine de mai jos.

Budinca de afine – reteta video

8. Rodii

samburi de rodieFolosite de sute de ani pe post de fruct medicinal, rodiile sunt bogate Vitamina C si o varietate de antioxidanti puternici, care pot proteja corpul de efectul negativ al radicalilor liberi si pot reduce nivelul inflamatiei din acesta (aflam dintr-un studiu publicat in anul 2000). Aceste fructe exotice contin si un compus numit punicalagin, care poate pastra nivelul de colagen din piele, incetinind aparitia ridurilor. Consuma samburii de rodie in salate de fructe sau presarati peste o budinca de tapioca (cum este cea din reteta de mai jos).

Budinca de tapioca perle cu fructe

9. Papaya

papayaAcest fruct exotic delicios este bogat intr-o varietate de antioxidanti, vitamine si minerale care confera elasticitate pielii si minimizeaza aparitia ridurilor fine si adanci (notau cercetatorii in 2012). Printre acestea se numara vitaminele A, B-uri, C, K, E, calciul, potasiul, magneziul, fosforul. Papaya contine si papaina, o enzima care este unul dintre cei mai eficienti agenti antiinflamatori naturali si care se regaseste si in numeroase produse de infrumusetare exfoliate din comert. Consuma papaya ca atare, in salate de fructe sau peste fulgi de ovaz lasati la frigider peste noapte (inspira-te din una dintre cele 7 variante de mai jos).

Fulgi de ovaz, la rece – 7 variante pentru terciul de ovaz

10. Nuci

nuci diverseDiversele tipuri de nuci (si in special migdalele) sunt o sursa buna de Vitamina E, care poate repara tesutul tegumentar, pastra hidratarea pielii si proteja tenul de razele UV nocive. Nucile clasice contin acizi grasi Omega-3, care lupta cu inflamatia, intaresc membranele celulare ale pielii, protejeaza impotriva impactului razelor solare si confera tenului o stralucire sanatoasa. Consuma nuci, migdale, alune de padure/de pamant, nuci de Macadamia/braziliene si fistic pe post de gustare sanatoasa, presarate in salate sau incluse in retete de deserturi, ca cea de mai jos.

Bulgur cu nuci si stafide

10 alimente naturale pentru un ten tanar si dupa 40 de ani – infografic

Articolul precedent Waffle pizza
Articolul următor Saratele (crackers) integrale, cu seminte
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.