Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 10+ idei pentru o cină de post sănătoasă. Rețete de mâncăruri delicioase pe care să le încerci

10+ idei pentru o cină de post sănătoasă. Rețete de mâncăruri delicioase pe care să le încerci

0
10+ idei pentru o cină de post sănătoasă. Rețete de mâncăruri delicioase pe care să le încerci

Dacă ai citit articolul nostru cu rețete de post pentru prânz, probabil că ai deja și de acolo câteva preparate care pot fi mâncate și seara. Însă nu strică niciodată mai multe! Mai jos am realizat o listă de cu rețete pentru cină ușoare și fără ingerdiente de origine animală, ceea ce le face perfecte pentru perioada de post.

De obicei asociem cuvântul „friptură” cu carne, de toate felurile, în niciun caz cu conopidă. Însă orice este posibil atunci când ești motivat să mănânci cât mai sănătos. Din fericire, noi o avem pe Daniela Dan, chef SanoVita, care reușește să creeze cele mai inedite rețete pe care le putem împărtăși, ulterior, cu voi. Iar rețeta de friptură de conopidă chiar este interesantă de încercat când ții post și a venit momentul cinei!

Tofu este una dintre vedetele consacrate ale postului. Dacă îți dorești un fel principal de post sau chiar o gustare de post plină de aromă, îți recomandăm această rețetă de tofu cu sos dulce-acrișor. Vei obține un preparat cu un gust deosebit și echilibrat, grație dulceții ananasului, pastei de caise și mierii, ce complimentează perfect gustul acrișor al oțetului de orez sau gustul ușor picant al usturoiului, ghimbirului și al ardeiului iute.

Crocante la exterior și fragede, pufoase la interior – indiferent de rețetă și de ingrediente,  imposibil să nu-ți placă chifteluțele! Fie că vrei să le mănânci cu piure sau să le folosești ca aperitiv, ori le „furi” din frigider la o poftă, chiftelele se potrivesc în orice situație. Iar cele cu morcov și tofu sunt – modest spus – gustoase și foarte sănătoase. Abia așteptăm să le încerci în perioada postului, la cină.

Această rețetă de paste cu dovlecei profită de legumele de primavară și de vară pentru a crea un fel principal savuros, plin de fibre, vitamine și minerale, care poate constitui un prânz, o cină sau un pachețel pentru muncă perfecte! Amestecul de paste scurte integrale, roșii cherry, dovlecei tăiați rondele și sosul pesto proaspăt preparat este unul extrem de reușit, revigorant și aromat. Pastele cu dovlecei se pregătesc repede, ușor și vor ajunge pentru întreaga familie.

Salatele și cina de post sunt cei mai buni prieteni și toată lumea o știe. Îți propunem o alternativă cel puțin la fel de gustoasă a clasicii salate grecești, care o să îți aducă aminte de plimbările lungi pe plajele Mării Egee. Să nu uităm că este și ușor de făcut. Ce mai aștepți? Pornește playlistul pentru gătit și să ne apucăm de treabă!

Năut, cocos și spanac – nu este o combinație pe care o faci de obicei atunci când gătești. Te înțelegem, sună ciudat, însă după ce am gustat rețeta creată de chef Daniela Dan am știut că trebuie să v-o arătăm. Gustoasă, sănătoasă și sățioasă, perfectă pentru o cină în post! După ce o încercați, vă propunem să faceți și voi o rețetă cu trei ingrediente principale pe care le găsiți prin casă. Să ne spuneți după cum a ieșit.

Care dintre aceste rețete sună cel mai bine? Nu numai că aproape uiți că sunt de post, nici nu știi pe care să o gătești prima! În combinațiile potrivite, mâncarea vegetală poate fi mai delicioasă decât ne imaginăm. Mai rămâne doar să o încercăm. Cine știe de unde poate răsări o nouă rețetă preferată?

  • Plăcintă din legume

Dacă vrei să pregătești pentru următoarea cină din post un preparat plin de savoare și cu multe legume, poți încerca următoarea rețetă de plăcintă fără aluat.

Trage într-o tigaie o ceapă, puțin usturoi, un ardei, un morcov, doi cartofi și o mână de broccoli sau conopidă, toate tăiate în bucăți sau felii subțiri. De asemenea, poți adăuga sau înlocui, după gust, cu orice legume ai la îndemână. După ce legumele s-au înmuiat ușor, adaugă un praf de sare, o lingură de amidon de porumb, condimentele tale preferate, puțin ulei de măsline și conținutul unui pateu vegetal din linte sau bob. Amestecă bine și pune compoziția la cuptor într-o tavă unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Coace plăcinta la 160°C pentru 20-30 de minute.

  • Pizza cu pastă vegetală

Următoarea dată când faci pizza și nu știi ce să mai pui pe ea pentru un plus de aromă, poți să încorporezi niște pastă vegetală în sosul de roșii sau poți chiar înlocui sosul cu unul dintre sortimentele Sano Vita de pastă vegetală din linte sau bob – o poți alege pe cea cu ardei picantroșii și ceapă sau ardei și tarhon. Astfel, vei obține o pizza mai sățioasă și aromată, cu un element nou și inedit de savoare. Numai bună pentru cină în perioada postului!

  • Rulouri cu legume și pastă vegetală

Dacă optezi pentru o cină de post rapidă, ușoară și plină de prospețime, alege să pregătești niște rulouri simple cu legume.

Taie în felii subțiri niște ardei, morcov, castravete, varză roșie și sfeclă – dacă le preferi mai moi, le poți trage în tigaie pentru cinci minute. Pregătește dinainte câteva frunze mari de salată sau varză și întinde pe acestea niște pastă vegetală din linte sau bob. Așază părți egale din legumele abia pregătite pe frunzele de salată sau varză și rulează-le. Opțional, poți adăuga și niște frunze proaspete de mentă sau busuioc.

  • Ciuperci umplute cu legume

Următorul preparat propus pentru o cină de post este reprezentat de celebrele ciuperci umplute, pline de nutrienți, fibre și proteine – și, mai ales, de gust!

Începe prin a spăla 15 ciuperci și a îndepărta codițele acestora. Taie în cuburi codițele ciupercilor, o ceapă, un ardei, un morcov, o roșie și o mână de spanac și trage legumele în tigaie pentru câteva minute. După ce legumele s-au înmuiat puțin, adaugă o mână de nuci mărunțite, puțin pesmet și câteva linguri de pastă vegetală din bob sau linte. Condimentează, amestecă bine, apoi umple ciupercile cu părți egale din compoziție. Pune ciupercile la cuptor (180°C) pentru 15 minute și presară deasupra pătrunjel proaspăt.

  • Sos aromat din pastă vegetală

Ultima noastră propunere este de a integra pasta tartinabilă vegetală într-un sos aromat pe care să îl poți servi alături de orice preparat pentru cina de post. Tot ce îți trebuie este un pateu vegetal din bob sau linte, câteva roșii deshidratate, zeama de la jumătate de lămâie sau lime, o lingură de ulei de măsline și condimente după gust. Adaugă toate ingredientele într-un blender și mixează până obții o pastă moale și omogenă. Servește sosul imediat sau păstrează-l la frigider pentru o zi sau două.

 

Cina este doar unul dintre momentele savuroase din zi. Dacă vrei idei și pentru restul meselor, citește recomandările noastre pentru un meniu de post de o săptămână!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.