Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 10 mituri alimentare care trebuie daramate – infografic

10 mituri alimentare care trebuie daramate – infografic

0
10 mituri alimentare care trebuie daramate – infografic

mituri alimentare daramateSuntem inconjurati de diete noi, la moda, sfaturi si secrete „inovatoare” de a-ti normaliza miraculos rezultatele analizelor si mituri culinare cu traditie, de aceea este uneori greu sa discerni adevarul de povestile babesti. De aceea am hotarat sa adunam laolalta 10 mituri alimentare comune, pe care sigur le-ai auzit si tu de-a lungul timpului si pe care le daramam in articolul si infograficul de mai jos.

1. Copiii trebuie sa bea lapte de vaca, pentru a avea oase puternice.

Parintii care sunt siguri ca fara lapte de vaca in alimentatie copiii lor nu vor avea oase puternice si nu se vor dezvolta cum trebuie se inseala. Pe de o parte, laptele contine proteine, calciu si Vitamina D, dar copiii pot lua acesti nutrienti si din alte surse (varza kale, soia, fasole, smochine, broccoli, portocale, nuci, oua, sardine). Pe de alta parte, laptele integral are un nivel ridicat de grasimi saturate, iar un copil care bea toata ziua lapte se va satura si nu va consuma alte alimente care ii sunt necesare (mai ales daca este mofturos la masa).

copil lapte de vacaCe spun studiile de specialitate? Laptele de vaca este sarac in fier si calciul din el inhiba absorbtia fierului din alimentatie, ducand la anemie in copilarie si risc crescut de obezitate in anii urmatori (2011, 2014). Cantitatea de lapte bauta in adolescenta nu are niciun efect asupra riscului de fracturi osoase, la maturitate (2014), sanatatea osoasa a tinerilor fiind influentata de alti factori: indexul de masa corporala si activitatea sportiva (2013, 2015) – nu degeaba in tari ca Japonia si India, unde populatia este intoleranta la lactoza, dar face mai multa miscare, ratele de fracturi osoase sunt scazute, in ciuda absentei laptelui din alimentatie. Mai mult de 3 portii zilnice de lapte si lactate pot creste riscul de cancer, din cauza hormonilor din acestea (2012), si sunt asociate cu un risc de fracturi si de mortalitate crescute (2014). In concluzie, atata timp cat puiul tau are o alimentatie echilibrata, bea destule lichide, se joaca si alearga in voie, laptele de vaca poate lipsi din peisaj.

2. Sucul de fructe/legume este extrem de sanatos.

suc de fructeDesi sunt obtinute din fructe si legume, sucurile naturale nu sunt alegerea cea mai buna: sunt lipsite de fibrele continute de produsul intreg, devenind – practic – o portie de zaharuri si calorii ingerate si asimilate aproape instantaneu. Un pahar de suc nu iti va umple stomacul cum ar face-o o portie de legume sau fructe si te va determina sa mananci mai mult ulterior, pentru a te simti satula (2008). O dieta de slabire axata doar pe sucuri naturale, stoarse de tine acasa, te va lipsi de echilibrul de nutrienti si calorii necesare zilnic organismului tau, iar sucurile din comert pot fi pline de zahar adaugat, deci mai bine te hidratezi cu apa si mananci un mar/un morcov!

3. Toate grasimile sunt daunatoare sanatatii.

Tipuri de grasimiIn articolul nostru despre ghidul complet al grasimilor ti-am explicat pe larg de ce ai nevoie de grasimi in alimentatie si de ce acestea nu sunt dusmanul sanatatii. Pe scurt, ai nevoie de grasimi pentru a te simti satula si a avea zilnic energie, acizi grasi esentiali pentru functionarea celulara, controlul inflamatiei si coagularea sangelui (Omega-3 si Omega-6), nervi, piele si creier sanatoase, vitamine absorbite corect in sange si crearea de hormoni vitali. Acestea fiind spuse, exista o diferenta intre grasimile sanatoase (mono- si polinesaturate, gasite in avocado, ulei vegetal, nuci, seminte, fasole, linte, soia, peste) si cele nocive (saturate si trans, gasite in carne, oua, lactate, margarina, dulciuri, fast-food si produse semipreparate): consuma-le des pe primele si cu moderatie pe cele din urma.

Descopera ce efect au asupra sanatatii alimentele de tip-fast-food si grasimile trans!

Alege pastele din secara, pentru un produs integral de top!

paste-fainoase-integrale-din-secara-scoici-300gPastele integrale din secara contin fibre, proteine, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu) si vitamine (A, B, C, E, K). Consumate regulat, fortifica intregul organism. Timp de fierbere: 12-15 minute.

4. Pestele este plin numai de grasimi bune pentru sanatate.

Pestele contine, de fapt, pana la 30% grasimi Omega-3 (care previne cheagurile de sange si scade inflamatia) si 70% un amestec de grasimi saturate (care tind sa ridice nivelul colesterolului) si alte tipuri de grasimi (care sunt, practic, calorii goale). Aceste procente difera in functie de peste.

Citeste totul despre colesterol: tipuri, factori de risc si cum pastrezi nivelul optim!

5. Renuntarea la carbohidrati este o metoda sanatoasa de a slabi.

paste carbohidratiDe la dieta Atkins la cea keto, curele de slabire axate pe cat mai putini carbohidrati au admiratoarele lor, incantate de faptul ca pot scapa rapid de kilogramele in plus si mai putin procupate de sanatate. Nutritionistii nu recomanda nimanui sa elimine complet din alimentatie un grup alimentar: chiar daca slabesti initial, te vei ingrasa la loc (efectul yo-yo nefiind deloc benefic organismului tau). Iar daca in loc de paine, paste si leguminoase (bogate in carbohidrati) te axezi pe lacatate si grasimi nu faci decat sa acumulezi mai multe calorii: 1 g de carbohidrati contine 4 kcal; 1 g de grasime contine 9 kcal.

Mai bine alegi o alimentatie care sa includa cei mai sanatosi carbohidrati: orez, paste si paine integrale (un studiu din 2010, care a urmarit peste 13.000 de subiecti de 19-50 de ani, a dovedit ca persoanele care au mancat cel mai des cereale integrale aveau cea mai mica greutate; o analiza din 2016, care a inclus 45 de cercetari in domeniu, a concluzionat ca aportul de cereale integrale este asociat cu un risc redus de boli cardiace, infectioase si diabet).

Alege fulgii de hrisca, pentru un produs integral de top!

crispy-fulgi-de-hrisca-250gFulgii de hrisca sunt obtinuti prin coacere, nu contin zahar adaugat si gluten, au o consistenta crocanta si asigura energia și nutrientii necesari organismului pentru o dimineata plina de energie, in fiecare zi.

6. Carnea este singura sursa de proteine complete.

carne gatitaProteinele sunt lanturi de aminoacizi, legate intre ele ca margelele pe ata. A doua componenta a celulelor noastre (dupa apa), aceste substante organice sunt procesate din alimentele consumate, toti avand nevoie zilnic de 20 de aminoacizi diferiti (9 esentiali, restul neesentiali). Chiar daca nu consumi niciodata carne, iti poti lua proteinele complete din fasole, legume, cereale si fructe – consumate ca atare, incluse in smoothie-uri sau gatite.

Descopera 20 de surse vegetale de proteine, in articolul si infograficul nostru!

Alege nautul boabe, pentru un produs bogat in proteine vegetale!

naut-boabe-1-kgNautul este bogat in fibre si proteine, putand inlocui cu succes carnea. Este o sursa de Vitamina B (inclusiv acid folic), minerale (ca magneziu, fosfor, potasiu, calciu) si oligoelemente (oxid de fibre).

7. Pentru un aport sanatos de fier, trebuie sa mananci carne rosie.

broccoliAnemia bazata pe deficitul de fier este cel mai frecvent tip de anemie, la nivel mondial, si poate sa apara in randul copiilor, femeilor insarcinate sau aflate la menstruatie, bolnavilor de ulcer si cancer, persoanelor care iau des aspirina. Fierul alimentar este de 2 tipuri: heme si nonheme. Carnea rosie contine fier heme, care de acumuleaza in corp indiferent daca acesta are sau nu nevoie de el. In spanac, leguminoase, fructe uscate, quinoa, seminte de dovleac si de floarea-soarelui, caju, fistic, migdale, broccoli si tofu gasim fier nonheme, forma mai usor de absorbit de organism, cand exista o deficienta a acestui mineral, si mai greu de absorbit cand corpul tau are destul. Iar un exces de fier poate declansa productia de radicali liberi si creste riscul de boli cardiace.

Fierul este unul dintre cei 11 nutrienti vitali pentru orice vegan. Descopera restul de 10 in infograficul nostru!

Alege caisele deshidratate, pentru un produs bogat in fier!

caise-deshidratate-250gPrin continutul ridicat de potasiu, betacaroten, vitamine, fosfor, fier si fibre, caisele combat anemia, ajuta digestia si regenereaza celulele. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

8. Cu cat consumi mai multe proteine, cu atat este mai bine.

Organismul tau are nevoie de proteine pentru repararea tesuturilor musculare si osoase, mentinerea nivelului de colagen, constructia de cheratina, hemoglobina, hormoni, enzime si anticorpi. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa consumi numai proteine in fiecare zi! In exces, proteinele de origine animala  cresc riscul de osteoporoza, probleme cu rinichii si moarte timpurie (2019, 2019). Proteinele din legume, leguminoase si cereale nu provoaca insa probleme de sanatate.

9. Produsele din soia te pot imbolnavi de cancer la san.

lapte de soiaLegatura intre soia si cancerul de san ramane controversata: studiile de specialitate au explorat asocierea dintre aportul de izoflavone de soia si riscul de cancer la san din 1991 incoace, cand aparea o cercetare ce concluziona ca proteinele din soia pot reduce riscul cancerigen in cazul femeilor asiatice care nu au intrat inca la menopauza.

Ideea ca soia creste riscul de cancer porneste de la izoflavone (estrogeni vegetali). Femeile care nu se afla la menopauza au un nivel de estrogen diferit de cele aflate la menopauza, iar cancerul de san este o boala strans legata de nivelul acestui hormon. Studiile pe animale si pe oameni au, insa, rezultate care se bat cap in cap. Animalele expuse la doze mari de izoflavone au dezvoltat un risc crescut de cancer la san (dar rozatoarele proceseaza soia intr-un mod diferit de organismul uman, iar dozele administrate au fost mult mai mari decat ar fi in cazul oamenilor).

In studiile pe subiecti umani, efectul estrogenului din soia este fie inexistent, in cazul femeilor din Vest (2014), fie opus (reduce riscul de cancer), in tarile asiatice, unde soia este consumata de-a lungul intregii vieti. Soia consumata in copilarie si adolescenta poate tine cancerul de san la distanta, riscul scazand si mai mult prin consumul continuat la maturitate (noteaza studii din 2002, 2009, 2009). Asta pentru ca izoflavonele din soia au atat efect estrogenic, cat si efect anti-estrogenic, blocand estrogenul natural mai puternic, din sange.

In concluzie, medicii spun ca un consum zilnic moderat de produse din soia (1-2 portii) nu te va imbolnavi de cancer, dar nu lua suplimente alimentare din soia (mult mai concentrate in izoflavone, care pot activa genele cancerigene).

Alege branza tofu cu busuioc si oregano, pentru un produs din soia aromat!

tofu-busuioc-si-oregano

Branza tofu cu oregano si busuioc este o alegere ideala pentru inlocuirea branzei de origine animala, datorita compozitiei nutritive valoroase si gustului aromat. Niciunul dintre ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.

10. Nucile sunt la fel de nocive ca bomboanele.

Nucile (clasice, caju, de Macadamia, braziliene, pecan, fistic, migdale, alune de padure si de pamant) contin destule kcal, dar daca nu consumi decat un pumn odata, nu este o problema: pe langa aportul caloric, nucile sunt o sursa excelente de proteine, fibre, grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Un studiu (din 2017) care a analizat peste 210.000 de pacienti, timp de 32 de ani, a observat ca persoanele care au consumat 28 g de nuci de minim 5 ori/saptamana si-au scazut cu 14% riscul de boli cardiovasculare si cu 20% riscul de boli coronariene. Alte cercetari (2002, 2013) noteaza ca includerea lor regulata in alimentatie scade riscul de diabet de tip 2, in cazul femeilor.

Alege migdalele crude, pentru un produs natural de top!

migdale-500g

Migdalele crude sunt o gustare hranitoare si o sursa excelenta de fibre, proteine, minerale si acizi grași Omega-3 (care previn complicatiile cardiovasculare si impiedica formarea cheagurilor de sange).

10 mituri alimentare care trebuie daramate – infografic

Articolul precedent Musaca vegana, de vinete
Articolul următor Unt vegan
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.