Acasă Sport și fitness Totul despre psoriazis – cauze, simptome, tipuri si tratamente DIY

Totul despre psoriazis – cauze, simptome, tipuri si tratamente DIY

4
Totul despre psoriazis – cauze, simptome, tipuri si tratamente DIY

Am scris deja pe blogul Sano Vita despre remedii naturale impotriva pielii sensibile si uscate si despre cum poti calma arsurile solare in mod natural; in articolul de fata ne concentram pe psoriazis. Psoriazisul este una dintre cele mai comune boli ale pielii, care se manifesta prin perioade in care epiderma devine uscata, ingrosata, solzoasa in anumite zone, pacientul suferind de mancarimi deranjante. Aceasta afectiune autoimuna cronica poate fi ereditara, dar nu este contagioasa, se trateaza eficient (fie prin medicamente clasice, prin tratament cu laser, fie prin remedii casnice, ca cele din articolul de fata) si iritatiile pot disparea, temporar (dar revin, in cicluri, de-a lungul intregii vieti).

Daca si tu ai psoriazis, descopera mai jos ce remedii naturale poti incerca acasa si mergi la medicul dermatolog pentru diagnostic si tratament (intrebandu-l care dintre ele ti se potrivesc si tie)!

Ce este psoriazisul

psoriazis petePsoriazisul este o boala complexa si cronica, pacientii avand adesea si alte boli autoimune, declansate pe fondul ei (artrita psoriazica, artrita reumatoida, diabet de tip 1 sau vitiligo). Psoriaziul poate aparea in orice zona a corpului, dar de obicei se manifesta la nivelul inferior al spatelui, genunchilor, coatelor, degetelor de la maini/picioare, scalpului, zonei genitale, buricului si subratului.

Simptomele psoriazisului

Psoriazisul se manifesta prin pete rosii, piele sensibila, crapata, acoperita de cruste, care se decojesc, mananaca si pot sangera, odata indepartate, unghii ingrosate, care se pot desprinde din radacina. Fiind o boala stresanta si deranjanta, psoriazisul poate provoca si complicatii, daca nu este tratat corect: pacientii pot suferi si de hipertensiune, un nivel ridical al colesterolului, boli de inima si depresie.

Cauzele psoriazisului

tratament pieleCauzele exacte care te imbolnavesc de psoriazis sunt atribuite de medici unor factori care stimuleaza anormal sistemul imunitar, intoxica organismul si rezulta in productia in exces de celule tegumentare (de pana la de 10 ori mai rapid decat in mod normal):

  • consumul de alcool
  • fumatul
  • o infectie streptococica
  • traumele la nivelul pielii (rani, arsuri solare)
  • stresul
  • alimentatia nepotrivit
  • predispozitia genetica

Tratament psoriasis – varianta naturala

Medicii prescriu creme si unguente, fototerapie sau medicamente sistemice pentru a trata psoriazisul. Dar exista si remedii casnice (DIY) pentru aceasta boala a pielii, care nu produc efecte adverse si pe care ti le prezentam mai jos.

1. Otet din cidru de mere

otet din cidru de mereIngrediente: 1 parte otet din cidru de mere + 3 parti apa calduta.

Metoda: amesteca-le bine, inmoaie o discheta demachianta sau o carpa moale in lichid, stoarce excesul si asaza-o peste zona afectata, asteptand cel putin 1 minut; repeta de cateva ori/zi, pentru a controla mancarimea.

De ce trateaza psoriazisul: usoara aciditate a otetului din cidru de mere echilibreaza pH-ul pielii, reduce senzatia de iritatie si mancarime, exfoliaza celulele moate si actioneaza ca un astringent; pentru a evita uscarea excesiva dupa aplicare, poti hidrata pielea cu o crema grasa sau unul dintre uleiurile de mai jos.

Alege otetul din cidru de mere nefiltrat, pentru un produs bio de top!

otet-din-cidru-de-mere-nefiltrat-750mlOtetul are la baza cidru de mere, obtinut prin presarea la rece a fructelor (obtinute prin agricultura ecologica). Nu este pasteurizat, filtrat sau tratat. Depunerile de pe fundul sticlei sunt normale.

2. Uleiuri vegetale

uleiuri vegetale psoriazisIngrediente: ulei de masline, ulei de in, ulei de cocos, ulei de macese sau ulei de neem.

Metoda: aplica uleiul ales pe zonele afectate ale pielii, maseaza usor cu un deget sau o discheta demachianta; repeta tratamentul de cateva ori pe zi.

De ce trateaza psoriazisul: uleiul de masline este emolient si hidratant, fiind cel mai eficient in cazul psoriazisului de la nivelul scalpului; uleiul de in este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3 (acid alfa-linolenic/ALA) si antioxidanti (tocoferol, betacaroten), echilibreaza pH-ul si ii mentine hidratarea; uleiul de cocos este antiinflamator, scade durerea si poate reduce infectiile locale, mai ales la nivelul scalpului; uleiul de macese contine acizi grasi, vitaminele A si E si antioxidanti care hranesc pielea, elimina senzatia de uscare si mancarime, scad inflamatia celulara; uleiul de neem lupta cu inflamatia, mancarimea si iritatia, fiind un agent antimicrobial puternic.

Descopera si 12 masti cu ulei de cocos, pentru toate problemele parului tau!

Alege uleiul de in presat la rece, pentru un produs antioxidant de top!

ulei-presat-la-rece-din-sem-in-250-ml-sano-vitaAcest ulei din seminte de in (Linum usitatissimum) este un ulei extravirgin, obtinut prin presarea la rece, produs in Romania, fara conservanti sau alte substante chimice adaugate.

3. Bai calmante (cu fulgi de ovaz, bicarbonat de sodiu)

baie calmantaIngrediente: 1 ½ cana fulgi de ovaz (maruntiti usor in blenderul vertical) sau 1/3 cana bicarbonat de sodiu dizolvata in 3,8 litri de apa calduta.

Metoda: adauga fulgii de ovaz maruntiti in cada plina cu apa calda, amesteca bine, stai in apa 15-20 de minute si repeta baia zilnic sau de 2 ori/zi; inmoaie, timp de 15 minute, zonele afectate de psoriazis intr-un lighan in care ai turnat apa cu bicarbonatul de sodiu, apoi clateste-o cu apa curata si repeta procedura zilnic, timp de cel putin 3 saptamani.

De ce trateaza psoriazisul: fulgii de ovaz vindeca uscaciunea pielii, in timp ce o si curata; bicarbonatul de sodiu este usor alcalin, regland pH-ul pielii si marind fluxul de electroliti la suprafata acesteia.

Alege fulgii de ovaz, pentru un produs integral de top!

fulgi-de-ovaz-1-kgFulgii de ovaz sunt alegerea ideala pentru a fi consumati la micul dejun sau pentru a fi folositi la prepararea deseerturilor facute in casa. Sunt o sursa consistenta de proteine, fibre alimentare si vitamine din complexul B.

4. Turmeric

turmeric pudraIngrediente: 1 parte turmeric pudra + 2 parti apa.

Metoda: amesteca turmericul in apa, intr-o cratita, la foc mic, timp de cateva minute; aplica pasta groasa astfel obtinuta (si lasata la racit) pe zonele afectate de psoriazis de 2 ori/zi; las-o sa se usuce si apoi clateste-o cu apa; pastreza restul de pasta de turmeric la frigider.

De ce trateaza psoriazisul: turmericul are (gratie curcuminei) proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante si de vindecare a ranilor, deci reduce roseata si iritatia, regland receptorii pielii.

Citeste si articolul nostru despre cum te ajuta turmericul sa ai dinti, par si piele frumoase!

Alege turmericul bio, pentru un produs antiinflamator de top!

bioh-turmeric-pulbere-150gTurmericul contine peste 100 de compusi chimici uimitori, dar este celebru pentru continutul de curcumina (care reprezinta 3% din greutate), un polifenol cu proprietati antiinflamatoare, care ii confera culoarea galben-portocalie.

5. Alimentatie fara gluten

ovaz fara glutenTratamentul psoriazisului poate functiona pe termen scurt si defectuos, daca nu este dublat de o alimentatie echilibrata si schimbari in stilul de viata. Renunta la alcool, tigari si la produsele care contin gluten – alergen comun, prezent in grau, orz, secara, care activeaza anticorpii senzibili la el in cazul multor pacienti care sufera de psoriazis, spun expertii in domeniu. Pe site-ul Sano Vita gasesti o sectiune intreaga de produse fara gluten.

Descopera si infograficul nostru despre 8 cereale fara gluten, pline de sanatate!

6. Sucuri naturale (de morcovi, de lamaie)

suc de morcoviIngrediente: 4 morcovi + 10 frunze de spanac + 1 mar + putina apa; 1 lingurita zeama de lamaie + 1 pahar de apa.

Metoda: amesteca toate ingredientele intr-un blender vertical si bea sucul rezultat 1 data/zi; amesteca zeama de lamaie in apa si bea paharul cu 20 de minute inainte de fiecare masa sau aplica zeama de lamaie direct pe leziuni, clatind zona cu apa calduta, dupa 20 minute.

De ce trateaza psoriazisul: morcovii sunt bogati in betacaroten, antioxidant fotoprotector, care mentine nivelul de elastina si colagen din piele; sucul de lamaie regleaza digestia si detoxifica organismul, ajuta sistemul imunitar si contine Vitamina C.

7. Vitamine (D, E)

Psoriazisul poate fi tinut sub control si prin consumul de alimente care contin vitaminele D sau E sau administrarea de suplimente alimentare, care regleaza dezechilibrele din sistemul imunitar: Vitamina D poate calma simptomele psoriazisului, iar Vitamina E hraneste si protejeaza pielea.

Descopera si infograficul nostru despre ce se intampla cand iei prea multe vitamine si minerale!

Articolul precedent Gogosari in sos de mustar
Articolul următor Crema de ciocolata tartinabila
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

4 COMENTARII

    • Ne bucuram mult ca va plac produsele noastre! Din pacate, nu va putem recomanda un medic specialist in psoriazis, dar este foarte important sa cereti sfatul unui medic specialist, apropo de aceasta afectiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.