Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre turmeric – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

Totul despre turmeric – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

0
Totul despre turmeric – proprietati si beneficii pentru sanatatea ta

Stiai ca turmericul (caruia i se mai spune curcuma sau „sofran indian”) apare mentionat in scrierile vechi asiatice, dar nu cu rolul sau de condiment (asa cum il cunoastem astazi), ci ca un foarte bun colorant si, in acelasi timp, pe post de tratament naturist pentru o gama larga de afectiuni (cum ar fi bronsita, eczemele, infectiile renale sau febra)?

Acest condiment este din ce in ce mai cunoscut si mai folosit si in zona europeana, deci merita sa descoperi beneficiile pe care le aduce sanatatii tale si motivele pentru care trebuie sa incepi sa il folosesti si tu! In articolul de mai jos iti raspundem la toate intrebarile pe care le ai despre turmeric („Ce gust are?”, de exemplu) si iti oferim tips-uri interesante despre toate utilizarile acestui condiment-minune.

Ce este turmericul?

Turmericul (pe numele sau latinesc, Curcuma longa) este o planta cu origine asiatica, din familia Zinziberaceae, ruda buna cu ghimbirul, cu care se aseamana si ca forma, si din punct de vedere al intesitatii aromei. Pudra de turmeric se obtine din tulpina subterana a plantei (rizomul), care este fiarta, uscata si pisata marunt. Turmericul se cultiva in China, Taiwan, Indonezia si pe continentul african, acolo unde clima este calda, temperaturile obisnuite se situeaza in jurul valorii de 20-30 de grade si precipitatiile sunt abundente pe parcursul anului.

In bucataria traditionala indiana turmericul reprezinta un indragit condiment, cunoscand o larga raspandire datorita gustului sau aromat specific si capacitatii de colorare a preparatelor, care devin astfel mai atragatoare vizual si par a contine mai multa grasime decat au de fapt. Culoarea specifica a turmericului este data de curcumina (considerata de unii specialisti a fi cel mai puternic compus antiinflamator natural). In afara de curcumina, turmericul mai contine carbohidrati, proteine, grasimi, vitaminele B2, B3, B6, C si E, minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc), uleiuri esentiale si fibre.

Ce gust are turmericul?

turmeric sau curcumaTurmericul are, asa cum spuneam, un gust specific, puternic aromat, oarecum asemanator piperului ca iuteala si usor amarui, in acelasi timp. Pentru ca aroma sa este pregnanta, folosirea in preparatele culinare trebuie facuta fara exagerare, existand riscul ca, in loc de a potenta, sa acopere aromele ingredientelor folosite.

In ce forma gasesti turmericul?

Turmericul se gaseste cel mai des sub forma de pudra, pentru ca este cel mai usor mod de a-l pastra timp indelungat si, in acelasi timp, si cel mai simplu de integrat in preparatele tale culinare. In plus, curcumina extrasa din turmeric poate fi gasita in magazinele naturiste si la cele de tip plafar si sub forma de pastile. Intrucat stim cat este de bun pentru sanatate, am decis sa il aducem si pe rafturile magazinului nostru online. La Sano Vita vei gasi, asadar, turmeric de cea mai buna calitate, la un pret atragator.

Turmericul – proprietati si beneficii

Folosit pe post de condiment si in medicina naturista, turmericul are proprietati nutritive care il transforma intr-un aliment extrem de bun pentru organismul tau. Beneficiile pe care curcuma le aduce sanatatii sunt incontestabile si despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza.

Turmericul are rol neuroprotector

turmeric creier sanatosCercetarile in privinta capacitatii turmericului de a lupta cu nemiloasa maladie Alzheimer nu sunt deloc putine. Una dintre cele mai importante evidentiaza faptul ca degradarea celulelor nervoase este incetinita de actiunea curcuminei din turmeric. Aceasta previne aparitia placilor dintre neuroni, reduce stresul oxidativ si imbunatateste fluxul sangvin cerebral.

Turmericul iti mentine rinichii sanatosi

Este cunoscut faptul ca, pentru un organism detoxifiat, care isi indeplineste corect functiile, o pereche de rinichi sanatosi reprezinta o conditie de baza. Atunci cand acestia sunt afectati, o serie de toxine trec in sange, cu urmari dintre cele mai grave. Turmericul sprijina buna functionare a rinichilor, iar consumul frecvent al acestui condiment impiedica retentia de apa din organism.

Turmericul sprijina sanatatea inimii

turmeric sanatatea inimiiStudiile au aratat ca turmericul te poate ajuta sa diminuezi nivelul colesterolului „rau” din sange, sa iti mentii arterele curate (prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare) si sa imbunatatesti functia endoteliului (tesutul care inveleste interiorul inimii si vaselor sangvine). Si uite asa alimentatia potrivita te ajuta sa ai o inima mai sanatoasa!

Turmericul te ajuta sa reduci inflamatiile

Turmericul este unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect antiinflamator, asadar adaugarea acestuia in preparatele culinare nu doar ca te ajuta sa combati inflamatiile, dar actioneaza si preventiv, impiedicandu-le sa apara. Alimentele antiinflamatoare sunt cunoscute pentru efectul lor in prevenirea si combaterea bolilor cronice si degenerative – de inima, cancer, Alzheimer.

Turmericul si combaterea cancerului

turmeric cancerPentru cancer nu exista inca vindecare, dar o alimentatie santoasa, bazata pe fructe si legume, poate sa creasca efectul mecanismului natural de aparare al organismului tau impotriva acestei cumplite boli. Folosirea regulata a turmericului in preparatele tale culinare poate sa impiedice raspandirea celulelor canceroase, iar organismul tau le va recunoaste mai usor si le va distruge mai eficient. Cercetarile au aratat ca anumite forme de cancer (cum ar fi cel de prostata, de colon, de san si pulmonar) sunt de aproape 10 ori mai rar intalnite in India, unde se consuma mult turmeric, fata de alte continente (cum sunt cel american si european), unde curcuma se consuma ocazional.

Turmericul si efectul sau antioxidant

Curcumina are puternice proprietati antioxidante, neutralizand radicalii liberi si stimuland enzimele antioxidante ale corpului. Cu ajutorul curcuminei, organismul tau se apara mult mai bine de actiunea radicalilor liberi, iar rezistenta sa creste.

Turmericul te poate ajuta sa slabesti

turmeric cura slabirePersoanele care urmeaza o dieta de slabire sau cele care doresc sa isi mentina silueta zvelta, trebuie sa includa regulat in alimentatie acest condiment. Turmericul are proprietatea de a te ajuta sa scapi de toxine, de  a diminua retentia de apa si de a avea o digestie sanatoasa, fiind un adjuvant de nadejde in lupta cu kilogramele in plus.

Detoxifierea ficatului cu turmeric

La nivelul ficatului, turmericul actioneaza prin cresterea productiei de enzime, cu ajutorul carora acest organ isi indeplineste functiile mai rapid si cu mai mare eficienta. In aceste conditii, riscul de a dezvolta boli hepatice devine mai mic.

Turmericul in medicina naturista

In special in Orient (acolo unde este mult mai cunoscut decat in tara noastra), turmericul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru probleme legate de digestie, probleme hepatice, infectii de diferite tipuri, pe post de cicatrizant si ca remediu impotriva artritei reumatoide.

turmeric artrita

Turmericul – contraindicatii si efecte adverse

In mod normal, turmericul nu dauneaza cu nimic sanatatii tale, daca il folosesti in mod rational, pe post de condiment. Excesul insa, ca in orice alta situatie, poate sa aiba efecte neplacute: greata, indigestie, crampe abdominale, agravarea problemelor legate de vezica biliara sau chiar febra si eruptii cutanate. Turmericul poate scadea nivelul zaharului in sange, deci trebuie consumat cu grija de catre diabetici.

Studiile de specialitate care au analizat actiunea curcuminei, antioxidantul prezent in radacina de turmeric/curcuma, au evidentiat faptul ca aceasta, consumata in doze mari, poate sa interfereze cu unele medicamente anitcoagulante, deoarece subtiaza sangele. Deci nu fa exces de turmeric daca suferi de hemofilie sau urmeaza sa te operezi. Curcumina poate afecta si medicamentele impotriva cancerului, folosite in chimioterapie. Totusi, pentru ca rolul protector al turmericului in lupta anticancer este, de asemnea, dovedit prin studii clinice, specialistii recomanda ca folosirea acestuia in alimentatie sa se faca numai in perioadele de pauza dintre sedintele de chimioterapie.

turmericul in sarcina

In general, turmericul nu este recomandat femeilor insarcinate (poate stimula uterul si provoca instalarea contractiilor) si care alapteaza (nu exista destule informatii legate de consumul masiv de turmeric in timpul alaptarii, pentru a face o recomandare in acest sens), iar daca vrei sa il incluzi in alimentatia copilului tau inainte de varsta de 3 ani, este mai bine sa ai o discutie prealabila cu medicul pediatru.

Articolul precedent Crutoane aromate
Articolul următor Budinca de mei si karob
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.