Acasă Am grijă de corpul meu Totul despre cancerul de piele si 6 modalitati de a-l preveni

Totul despre cancerul de piele si 6 modalitati de a-l preveni

0
Totul despre cancerul de piele si 6 modalitati de a-l preveni

cancer de pieleZicala „Un dram de preventie valoreaza cat un kilogram de vindecare” este la fel de valabila astazi ca atunci cand a scris-o Benjamin Franklin si cu totii stim ca mai bine previi decat sa tratezi. In sezonul cald, atat de asteptat de amatorii de stat la soare si balacit in mare, protectia solara este imperios necesara, iar prevenirea problemelor de sanatate la nivelul pielii este un subiect de discutie spinos.

Am scris deja un articol detaliat despre beneficiile razelor solare, care te ajuta emotional si fizic: iti creste continutul de oxigen din sange, iti ajuta pielea sa ramana sanatoasa si frumoasa, iti creste durata de viata si fertilitatea, te ajuta sa dormi mai bine si sa lupti cu depresia, bolile osoase, de inima si cancerul (prin productia de Vitamina D). Dar cum ce-i mult strica, pe toate planurile, si prea mult soare poate crea efecte adverse – de la insolatie, arsuri solare si riduri (imbatranirea pielii e cauzata in proportie de 90% de soare), pana la mutatii la nivelul ADN-ului celular, care pot deveni cancer de piele (carcinom cutanat).

Citeste articolul nostru pentru a afla care sunt principalele tipuri de carcinom cutanat, 6 modalitati prin care poti combate riscul de cancer de piele si o serie de date stiintifice impresionante legate de subiect!

Tipuri de cancer de piele

tipuri cancer de pieleCancerul este a doua cauza principala de deces la nivel global: 9,6 milioane de persoane au incetat din viata in 2018 din cauza cancerului (echivalentul a 1 din 6 decese). Dintre toate tipurile acestei maladii necrutatoare, cancerul de piele este pe locul 5 ca numar de decese, la nivel mondial (dupa cancerul de plamani, san, colorectal si de prostata): 1,04 milioane de persoane de cancer non-melanom si peste 287.000 de melanom.

Anul trecut, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) estimau ca peste 2.500 de romani se imbolnavesc anual de o forma grava de cancer de piele si ca 40% dintre ei isi pierd viata prematur. La nivel mondial, OMS a identificat intre 2 si 3 milioane de cazuri non-melanom noi aparute anual si 132.000 de cazuri de melanom (1 din 3 cazuri de cancer diagnosticate este de piele).

Carcinomul cutanat se refera la orice tip de cancer care incepe in stratul exterior al pielii (putandu-se apoi extinde in tesuturile si organele apropiate, odata cu avansarea bolii). Cum acesta este alcatuit din 3 tipuri de celule (scuamoase, bazale si melanocite), principalele tipuri de cancer de piele sunt urmatoarele:

cancerul de piele

  • non-melanom – tip de cancer care raspunde bine la tratament si care se raspandeste rar in alte zone ale corpului, majoritatea cazurilor fiind vindecabil; este de doua tipuri: cancer bazocelular/carcinom cu celule bazale (celule rotunde, aflate sub cele scuamoase) – reprezinta peste 75% dintre cancerele cutanate, apare mai ales in zonele expuse soarelui  cel mai des (scalp, regiunea cervicala, gat, fata, maini, brate), se dezvolta lent si metastazeaza foarte rar; carcinom cu celule scuamoase (celule plate, care formeaza stratul superior al epidermei) – reprezinta peste 20% dintre cancerele cutanate, apare in zona gurii, buzelor, dar si anusului si vaginului, metastazand mai des decat cancerul bazocelular

  • melanom – tip de cancer care este mai agresiv si mai greu de tratat, are un risc foarte mare de metastazare, invadand usor tesuturile din apropiere; reprezinta doar 2% din toate cazurile de cancer de piele, dar provoaca cele mai multe decese; apare la nivelul melanocitelor (celule din stratul inferior al epidermei, care care produc melanina, pigmentul responsabil de culoarea pielii, parului si ochilor); este mai greu de depistat, pentru ca poate arata ca o alunita oarecare, si poate fi evitat prin expunerea corecta la soare

  • carcinom Merkel, limfom cutanat, sarcom Kaposi, tumori ale anezelor pielii, keratoacantoame – forme mult mai rare, care constituie mai putin de 1% din cazurile de cancer cutanat

Citeste si articolul nostru despre bronz, soare si Vitamina D!

6 sfaturi utile, pentru a preveni cancerul de piele

protectie solaraImpactul razelor ultraviolete asupra pielii noastre poate fi evitat, in mare parte (la fel cum riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer poate fi redus prin alimentatia corecta). Supraexpunerea la soare in cautarea bronzului perfect, folosirea gresita a cremei de protectie solara si ignorarea unor precautii simple ne pun insa in pericol pielea – cel mai mare organ al corpului. Majoritatea tipurilor de carcinom cutanat depistate din timp sunt vindecabile, iar expertii cred ca 4 din 5 cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite. Descopera si tu cum poti face asta, mai jos!

Pe masura ce stratul de ozon se reduce, atmosfera ne protejeaza din ce in ce mai putin si radiatiile solare ne afecteaza din ce in ce mai mult. Expertii estimeaza ca o scadere de 10% in nivelul de ozonva rezulta intr-o crestere de 304.500 de cazuri noi de cancer, la nivel mondial.

1. Da-te zilnic cu o crema de protectie solara.

riduri imbatranire pieleChiar si cand e iarna sau afara este innorat, crema de protectie solara este necesara – radiatiile ultraviolete pot patrunde prin nori si iti pot atinge pielea. Foloseste o crema speciala pentru fata si una cu factor de protectie UVA si UVB de cel putin 15 pentru partile expuse ale corpului. Vara, aplic-o des pe corp daca iesi in soare intre 10:00 si 16:00, daca inoti sau daca faci sport in aer liber. La plaja, protejeaza-te cu o crema cu factor mai mare (30+), da-te cu 35 ml pe tot corpul, cu 15 minute inainte de iesi din camera si nu uita de zone ca urechile, degetele de la picioare sau spatele gatului; aplic-o din nou o data la 2 ore sau mai des (daca intri in apa sau joci volei pe plaja). Nu adormi niciodata la soare!

Copiii sunt mai vulnerabili ca adultii, cand vine vorba despre soare: se ard mai usor, srescandu-le astfel rapid riscul de cancer de piele la maturitate. La mare, bebelusii de pana la 12 luni trebuie tinuti doar la umbra, iar cei mai mari trebuie protejati cu crema, hainute, palarie si ochelari.

2. Nu sta la plaja in disperare.

umbra la plajaDegeaba te dai cu crema cu SPF 30 la 2-3 ore, daca apoi zaci pe plaja toata ziua, ignori umbrela si nu porti nici ochelari de soare, nici palarie. Scopul cremei solare nu este prelungirea perioadei in care stai la soare! Un bronz intens, care iti schimba radical culoarea naturala a pielii, poate avea – din pacate – consecinte periculoase. Asta deoarece razele ultraviolete afecteaza ADN-ul celulelor pielii, imbatranindu-le si apoi imbolnavindu-le. Nu sta la soare intre 10:00 si 16:00 (cand ultravioletele sunt cele mai puternice) si da-te cu crema si daca stai la umbra sub un copac sau o umbrela (acestea nu te protejeaza complet de soare).

3. Nu te bronza niciodata la solar.

solarRadiatia de la solar este mai puternica decat cea de la soare si poate provoca mutatii la nivelul pielii. Odata astfel modificate, celulele se pot transforma in tumori canceroase. Saloanele de infrumusetare care iti promit un bronz de nota 10 nu vor face decat sa iti provoace riduri precoce si cancer cutanat: solarul provoaca mai multe cazuri de cancer decat fumatul, iar persoanele care au fost si o singura data la solar au un risc cu 67% mai mare de a face carcinom cu celule scuamoase si un risc cu 29% mai mare de a face carcinom cu celule bazale; persoanele care folosesc solarul inainte de 35 de ani isi maresc ricul de melanom cu 75%.

4. Protejeaza-te cu haine, ochelari si palarii.

ochelari de soareCand iesi din casa in soare plin, poarta haine largi, inchise la culoare, cu tesatura stransa (prin care trec mai putine radiatii ultraviolete), acopera-ti capul cu o palarie cu boruri largi si ochii cu ochelari de calitate. Expunerea cumulata in timp la ultraviolete poate afecta ireversibil ochii, deci protejeaza-i de melanomul ocular cu ochelari de soare cu filtre UVA si UVB intre 60-92%, respectiv 95-99%; asa te vei simti mai comfortabil in lumina soarelui si vei avea un contrast optic mai bun.

5. Verifica-ti pielea singura.

Daca stai des la plaja, ai pielea mai deschisa la culoare si/sau un istoric familial de cancer de piele, ar trebui sa iti verifici lunar pielea: orice inrosire, mancarime, rana care nu se mai vindeca si alunita nou-aparuta sau care s-a modificat trebuie sa te trimita imediat la un dermatolog! Daca ai alunite mai mari de 10 cm2 din nastere, ai un risc de melanom este 450 de ori mai mare; daca ai peste 100 de alunite pe tot corpul, riscul creste de 7 ori fata de cineva care are sub 15 alunite; orice alunita care apare dupa 25 de ani este suspecta si trebuie controlata regulat.

6. Fa-ti anual un control la dermatolog.

dermatologUn screeing anual de piele la medicul specialist te va ajuta sa iti cunosti exact pielea si sa depistezi orice schimbare. Cancerul de piele se poate ascunde sub aspectul unei alunite sau bubite oarecare si doar un dermatolog il poate depista din timp si trata cu succes cat mai mare. Spune-i medicului tau daca ai observat unul/mai multe dintre urmatoarele simptome la nivelul alunitelor tale (care pot indica un melanom): asimetrie a culorii, margini neregulate, schimbari la nivel de culoare, diametru, forma.

Stiai ca?

  • Melanomul malign este mai comun in randul persoanelor cu pielea alba, ochii albastri si parul deschis, iar un numar mare de alunite este factorul de risc nr. 1 cand vine vorba despre aparitia melanomului in randul celor cu pielea foarte alba.

  • Pacientii care au suferit un transplant au de 100 de ori mai multe sanse de a face carcinom cu celule scuamoase decat publicul general.

  • Utilizarea zilnica a unei creme cu SPF 15+ reduce cu 40% riscul de a face carcinom cu celule scuamoase si cu 50% riscul de a face melanom.

expunere la soare

Articolul precedent Clatite de naut si spanac – reteta video
Articolul următor Branza tartinabila de caju
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.