Tahini – 8 beneficii surprinzatoare, retete si infografic

humus tahiniTahini este o pasta care are la baza seminte de susan coapte si macinate marunt. Tahini are o aroma usoara de nuca si este utilizat in bucatariile din zona mediteraneeana si asiatica (cel mai des, in retetele de humus facut in casa). Pasta tahini este o modalitate gustoasa de a introduce in alimentatia ta antioxidanti puternici si grasimi sanatoase, dar si diverse vitamine si minerale. Descopera in articolul si infograficul nostru ce proprietati surprinzatoare are tahini, de ce boli te poate proteja, de unde il poti cumpara la un pret bun si cum il faci singura in casa!

1. Tahini este plin de nutrienti sanatosi.

Tahini este plin de grasimi sanatoase (peste 50% sunt acizi grasi mononesaturati, cu proprietati antiinflamatorii), vitamine (B1 si B6 sunt importante in productia energiei), minerale (fosforul si manganul joaca un rol in sanatatea osoasa), 0 colesterol si doar 1 lingura (15 grame) iti ofera peste 10% din doza zilnica recomandata (DZR) din unii nutrienti.

susan alb1 lingura de tahini contine:

  • 89 kcal
  • 8,1 g grasimi (majoritatea nesaturati, Omega-3 si Omega-6)
  • 3,2 g carbohidrati
  • 2,6 g proteine
  • 1 g fibre
  • 0,2 mg Vitamina B1 (12% din DZR)
  • 0,1 mg Vitamina B2 (4% din DZR)
  • 0,8 mg Vitamina B3 (4% din DZR)
  • 14,7 mcg Vitamina B9 (4% din DZR)
  • 110 mg fosfor (11% din DZR)
  • 63,9 mg calciu (6% din DZR)
  • 14,2 mg magneziu (4% din DZR)
  • 1,3 mg fier (7% din DZR)
  • 0,7 mg zinc (5% din DZR)
  • 0,2 mg cupru (12% din DZR)
  • 0,2 mg mangan (11% din DZR)

Alege tahini din susan integral, pentru un produs plin de nutrienti!

bioh-eco-lima-tahini-din-susan-integral-225gPasta tahini din susan integral contine seminte din agricultura ecologica. Tahini este folosit, in mod traditional, in bucatariile din Caucaz, Orientul Mijlociu, estul Mediteranei, nordul Africii si Asia de Sud-Est.

2. Tahini lupta cu radicalii liberi.

Tahini contineΒ componente bioactive cu rol antioxidant (fitosteroli, tocoferoli si lignani – ca sesamina) care – conform studiilor de specialitate, de laborator si pe animale – iti ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi (compusi instabili care pot afecta tesuturile, daca sunt prezenti in cantitate mare in corp), reduce stresul oxidativ si riscul aparitiei anumitor boli: diabet de tip 2, boli de inima si de ficat, anumite tipuri de cancer si Alzheimer.

3. Tahini poate reduce nivelul colesterolului si trigiceridelor.

colesterol inimaConsumul semintelor de susan (deci si al pastei tahini) iti poate decreste riscul de diabet de tip 2 si boli cardiovasculare, gratie reducerii factorilor de risc care joaca un rol in aparitia acestora (niveluri ridicate ale colesteroluui si trigliceridelor). O cercetare din 2013 (pe 41 de persoane cu diabet de tip 2, desfasurat timp de 6 saptamani) a concluzionat ca inlocuirea micului dejun cu 2 linguri de tahini a avut drept efect reducerea semnificativa a nivelului de trigliceride, comparativ cu grupul de control. Un studiu din 2014 (in care 50 de persoane cu osteoartrita a genunchiului au consumat 3 linguri de susan/zi, timp de 2 luni, in paralel cu tratamentul medical obisnuit) a descoperit ca semintele au redus semnificativ nivelul de colesterol, comparativ cu grupul care a primit un placebo. In plus, doua studii recente – din anul 2018 (1, 2) – au facut legatura intre o alimentatie bogata in grasimi mononesaturate (1 lingurita de tahini contine 3 g) si un risc redus de aparitie a diabetului de tip 2.

4. Tahini poate avea proprietati antibacteriene.

bacteriiSemintele de susan au proprietati antibacteriene, datorita antioxidantilor si grasimilor din compozitie. Studii legate clar de tahini si acest efect antibacterian asupra oamenilor nu exista, dar in unele tari din Orientul Mijlociu si Europa Centrala, uleiul de susan este folosit ca remediu casnic impotriva ranilor provocate de diabet, la nivelul picioarelor (efect de vindecare observat si pe animale, intr-un studiu din 2016). O cercetare de laborator (din 2013) a analizat efectul extractului de seminte de susan asupra a 27 de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice si a observat ca acesta este eficient in 77% dintre cazuri.

5. Tahini poate lupta cu inflamatia si durerea.

artrita reumatoidaUnele dintre substantele din tahini (aceeasi sesamina si alti antioxidanti) lupta eficient cu inflamatia. Pe termen scurt, aceasta este un raspuns normal al organismului la trauma si agresiunea externa (diversi patogeni), dar inflamatia cronica poate avea drept rezultat aparitia de boli cardiovasculare. Efectul antiinflamatoriu si antinociceptiv (de blocare a detectarii durerii de catre stimulii nervosi) al sesaminei si al uleiului de susan au fost demonstrate in cazul ranilor diverse (in 2014), bolilor de plamani (in 2016), al artritei reumatoide (in 2016 si 2017) si al astmului (in 2016). Majoritatea studiilor au fost efectuate insa pe animale, folosind o doza concentrata de antioxidanti din susan: asta inseamna ca sunt necesare cercetari aprofundate pentru a demonstra clar efectul pastei de tahini asupra inflamatiei, odata includa in alimentatia umana.

6. Tahini iti poate intari sistemul nervos central.

sistem cerebralTahini contine compusi care imbunatatesc sanatatea cerebrala si scad riscul de boli neurodegenerative, ca dementa. Semintele de susan protejeaza celulele cerebrale si nervoase de actiunea radicalilor liberi (conform studiilor de laborator din 2016, 1 si 2), scade efectele negative ale toxicitatii cu aluminiu la nivel cerebral (conform unei cercetari pe animale din 2015), antioxidantii din ele pot trece bariera sange-creier, afectand direct sistemul nervos central (conform studiilor din 2014 si 2016), si pot preveni formarea de placi beta-amiloide la nivelul creierului, placi caracteristice bolii Alzheimer (conform unei analize pe animale din 2018).

7. Tahini poate avea efect anticancerigen.

turmeric cancerCercetatorii de specialitate s-au concentrat si pe potentialul efect anticancerigen al semintelor de susan, sesamolul si sesamina (principalii antioxidanti din susan) fiind studiati pe larg in 2017 si 2019. Ce au descoperit? Ca antioxidantii din semintele de susan pot incetini rata de dezvoltare a tumorilor si ca declanseaza moartea celulelor canceroase de la nivelul colonului, plamanilor, ficatului si sanilor.

8. Tahini contribuie la protejarea ficatului si rinichilor.

rinichi

Tahini contine compusi care iti pot proteja rinichii si ficatul – organele responsabile de eliminarea toxinelor si deseurilor alimentare din corp. Un studiu pe 46 de persoane cu diabet de tip 2 (din 2019) a descoperit ca cei care au consumat ulei de susan timp de 90 de zile si-au imbunatati functiile rinichilor si ficatului, comparativ cu grupul de control. O cercetare din 2015 a observat ca susanul consumat de animale mareste arderea grasimilor si scade productia acestora in ficat (deci poate combate boala ficatului gras), iar una de laborator (din 2016) – ca extractul de seminte de susan protejeaza celulele ficatului de vanadiu, un metal toxic.

Cum incluzi tahini in alimentatia ta?

Avand in vedere toate aceste beneficii pe care le aduce consumul de seminte de susan, cumpara si tu tahini si include-l in alimentatia ta! Il vei consuma usor, de fiecare data cand faci humus (incearca retetele de pe blogul Sano Vita!), intins pe felii de paine integrala prajita, pe post de sos in care poti inmuia betisoare de legume proaspete sau lipii, il poti adauga in dressing-urile de salata, in baba ganoush (salata de vinete orientala), halva sau diverse prajituri.

Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

Daca vrei sa incerci sa faci acasa pasta de susan, nu ai nevoie decat de 284 g de seminte de susan decorticate si 1-2 linguri de ulei de masline/avocado. Prajeste usor semintele la foc mediu, intr-o tigaie incapatoare, pana dvin aurii si aromate, lasa-le la racit si apoi marunteste-le intr-un blender vertical, picurand treptat uleiul deasupra lor, pana obtii o pasta de consistenta dorita. Transfera pasta tahini astfel obtinuta intr-un borcanel si tine-l la frigider maxim 30 de zile (daca uleiurile naturale din tahini se separa in timpul depozitarii la rece, nu trebuie decat sa amesteci din nou pasta tahini, inainte de folosire).

Alege susanul alb decorticat, pentru a face acasa pasta de tahini!

seminte-de-susan-decorticat-1kgSemintele de susan decorticate provin din India, din culturi nemodificate genetic. In magazinul online Sano Vita gasesti si susan nedecorticat, susan integral bio si susan negru – incearca-le pe toate!

Tahini, 8 beneficii surprinzatoare – infografic



Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.